Стагнацията на пазара на труда продължава


Търсенето на кадри е най-интензивно в Индия и Тайван

Слабо повишаване на търсенето на работна ръка на големите световни пазари отчита последното изследване на международната компания за подбор на кадри "Менпауър". Повечето работодатели очакват да наемат същия брой хора или дори повече през второто тримесечие на 2010 г. спрямо същия период миналата година. Въпреки това много компании все още не са достигнали нивата на наемане от времето преди кризата, показва проучването.


Според него предприятията в Индия, Бразилия, Тайван, Перу, Коста Рика, Австралия и Сингапур са заявили, че ще наемат най-много хора в следващите три месеца. На обратния полюс са фирмите в Италия, Испания и Ирландия.
"Подобно на първото тримесечие на 2010 г. търсенето на работна ръка в Азия ще остане интензивно и през пролетта", коментира Джефри Джорес, изпълнителен директор на "Менпауър". Той допълни, че в САЩ тенденциите на пазара на труда остават същите като миналата година въпреки очакваното леко увеличение на наемането, което се дължи на откриването на сезонни работни места през следващите месеци.


Въпреки че фирмите имат нужда от още служители, те се въздържат от прибързан подбор и избягват да наемат нови хора. За сметка на това разчитат по-малко на брой служители да вършат повече работа, отбеляза Джорес.


В Азия най-интензивно ще бъде търсенето в Индия и Тайван. Очаква се на индийския пазар на труда най-много работни места да се отворят в телекомуникационния сектор, тъй като там навлизат нови играчи.


Това води и до увеличаване на заплатите и бонусите, които компаниите предлагат с цел да задържат най-добрите си служители, показват данните. Раздвижването на тайванския пазар се дължи на съживяването на финансовия, застрахователния и имотния сектор, където близо половината фирми са заявили, че ще търсят кадри.


Сред изследваните държави в Европа, Близкия изток и Африка най-много работни места се очаква да бъдат открити в Полша, Норвегия, Швеция и ЮАР.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK