България трябва да харчи по 1 млн. евро на ден за водни проекти, за да не закъснява, предупреди евроексперт

България трябва да харчи по 1 млн. евро на ден за водни проекти, за да не закъснява, предупреди евроексперт

© Надежда ЧипеваВодният сектор трябва да е усвоява по 1 млн. евро на ден, за да може да се съобразим със сроковете, които са ни заложени за усвояване на евросредствата и да наваксваме големите си закъснения. Това съобщи Карстен Расмусен, зам. Ръководител на отдела за България на генерална дирекция " Регионална политика" към Европейската комисия. Той участва в конференцията "Управление и развитие на стратегическата инфраструктура" организирана от "Капитал" и "Строителство. Градът".


Водните проектите може да бъдат завършени и през следващата финансовата перспектива пред България – периода  2014 - 2020 г., но важното е да се работи, подчерта Расмусен.  "Никой не знае колко финансиране ще получите през следващия програмен период и дали ще има такъв, но ние трябва да работим", категоричен беше експертът. По думите му за настоящия финансов период отделеният за страната бюджет е много по-малък  в сравнение например с Унгария, но увери, че може да очакваме 10 - 15 млрд. През следващия период – 2014 – 2020 г., бюджетът ще бъде удвоен, посочи той и предупреди, че ще бъдем в същата ситуация на изоставане, ако не реагираме.


Важно е да се подобри административният капацитет и начинът, по който се работи. Има проблеми в централната администрация - пътна инфраструктура, проблемът с издаване на разрешителни, обясни Расмусен. "Не е работа на ЕК да казва на България какво да прави, но трябва нещо да бъде направено", посъветва експертът.
Той сподели притеснението си от факта, че  българската ЖП компания е съкратила наполовина хората, които работят по европроектите: "Как ще генерирате 4-5 пъти повече работа всеки месец, ако работите с по-малко хора", попита той. "Моля ви да разходвате техническа помощ, която е финансов ресурс," призова експертът.  


Расмунсен подчерта, че миналогодишният му анализ на изпълнението на проектите е бил доста отрицателен, и допълни: "Бих искал да кажа, че нещата са напреднали, но за съжаление това не е така." По думите му страната има да усвои 9 млрд. евро преди 2015 г., над 5 млрд. от които са за пътища. От тях българската система е успяла да усвои 1.6%  - едва 160 млн. евро от 5 млрд. -  отчайваща статистика, по думите му.


Експертът посочи, че през тази година е проведен само един търг от пътната агенция - за участък от магистрала "Тракия". Той оцени това като някакъв успех, защото през миналата година за тази магистрала дори не се е говорило, но веднага след това допълни: "Няма подобрение." Експертът разкритикува и жп-сектора, където  има 30 млн. евро по търговски договори, търг по отсечката София Пловдив, но нищо не е постигнато реално.


Много от проектите във водния сектор се оказаха с нарушения и се наложи да бъдат ревизирани, каза още Расмусен. "Не сме тук само да разходваме средства, а да го правим отговорно - да поправяме грешките, затова и сега имаме по-малко договорености, отколкото миналата година", обясни специалистът.


Все пак Расмунсен похвали общините за постигнатия напредък в дейността на пътищата, обществените пространства и реновацията на общините. " Посетих Габрово - изпълнени 18 проекта, примерът може да бъде повторен и на други места, надявам се и в София", каза евроекспертът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ааа, не се безпокойте! За усвояване ще ги усвоим! Ама работа дали ще свършим... друг въпрос

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Дайкири
  *****
  Разстроено

  А жена ми трябва да харчи по 200 лева на ден за модни проекти, за да не закъснява спрямо съседнките, предупреди тъщата

 4. 4 Профил на ки
  *****
  Неутрално

  и да ми триете коментарите, грешките пак си остават в статията! Сега по темата: стискам палци да се намери начин да се намали бюрокрацията, която много пречи на обществените поръчки. Също така, доста често условията по проектите са такива, че да не допускат нови бизнеси да се докажат и да дръпнат напред. Това донякъде смачква развитието на икономиката. Естествено е да има условия, които да подсигуряват това, че фирмите изпълнители имат капацитет да свършат работата, но доста често тези изисквания са завишени.

 5. 5 Профил на Меди Доганов
  *****
  Неутрално

  "Водният сектор трябва да е усвоява по 1 млн. евро на ден, за да може да се съобразим със сроковете, които са ни заложени за усвояване на евросредствата и да наваксваме големите си закъснения."

  Аз съм готов да усвоявам по 1,5 млн. евро на ден.
  Хидроенергиен експерт,
  водещ водороден специалист,
  разполагащ със собствена изследователска лаборатория,
  при необходимост мога да управлявам въздушни летящи средства,
  20 годишна практика в разпределението на порциите водни ресурси.

 6. 6 Профил на Евроексперта акъли да не дава
  *****
  Весело

  ами да дава един милион евро на ден и ние ще ги харчиме...))

 7. 7 Профил на tzvetanov
  tzvetanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще усвоим, ама друг път. То не може само с приказки. Трябва и някой да разбира как се пишат проекти. Ние сме се заели да гледаме колко пари са излапали преди нас и да се вайкаме как за нас няма. Пък проектите...някой ден може и да станат.

 8. 8 Профил на Бая ви Ганя  "винаги готов"
  *****
  Весело

  Аз съм готов да усвоявам и по 1,5 милиона еврака на минута, ако требе.
  Значи, туй еврупейска интеграция, туй благото на ората , душа давам, ей.

 9. 9 Профил на БРАДВА
  *****
  Гневно

  Нали си имаме министерства и изпълнителни агенции с 13 177 души , чучнали на държавната софра лапачи ? Да работят, а не да сърфират по форумите и да си защитават привелегиите ... Но този тъпак Бойко БОРИСОВ не разбира, че това са тунеядци , които трябва да бъдат изритани , заради бездействието си !!!

 10. 10 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  е да де...проблема е (администрация) и (липса на политическа воля).......
  не мое само (ваште ора).....
  крайно време ви е да "пуснете слънце да изгрее и на НАШТА УЛИЦА"...
  скоро четох..как (администрация-та) сте помогнали при писането на европроекти (областа нема значение),,,,след това обаче (липса-та на политическа воля) е сменила правилата и ...НИЦ европари...+прецакани граждани.....+липса на правилни сигнали към иликтуратъ и лошиъ мат'рял...
  айде давайте ,,усвоявайте ги тия евросредства...
  стига сте "бюрократствали", аз не ви вервам ( и нема дори да опитвам).

 11. 11 Профил на Дънкан
  *****
  Гневно

  България трябва да харчи по 1 млн. евро на ден ?

  ХАРЧЕТЕ САМО ПРЕЗ БАНКАТА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА !

 12. 12 Профил на svc
  *****
  Весело
 13. 13 Профил на Прав е бил
  *****
  Неутрално

  Тодор Живков като е направил Лаго ди Тодоре.

 14. 14 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Тежка оценка на вижданията на "капацитетите" от МФ. Ще цитирам:
  "Той сподели, че е притеснен, че българската ЖП компанията е съкратила наполовина хората, които работят по европроектите - "как ще генерирате 4-5 пъти повече работа ежемесечно, ако работите с по-малко хора", попита той. Моля ви да разходвате техническа помощ, която е финансов ресурс."
  Моля ви, Дянков, ползвайте средствата от ОПТП, те са за това, а не да уволнявате и без това малкото знаещи, вика загрижено експертът..
  "Миналата година направих доста отрицателен анализ на етапа на изпълнението на проектите. Бих искал да кажа, че нещата са напреднали, но за съжаление това не е така", допълни експертът. Имаме 9 млрд. евро, които трябва да бъдат изхарчени преди 2015 г. Над 5 млрд. от тях са за пътища."
  Тия са се видели в чудо. Едните краднат, а другите не знаят на кой свят са. Едните с Батко и братко точат, а другите копат с багери трупове из шоплука..
  А това вече е директен шамар по Квадратния: " Посетих Габрово - изпълнени 18 проекта, примерът може да бъде репликиран и на други места, надявам се и в София"
  Нямам думи. Само се чудя, кога дипломатичната загриженост ще отстъпи на по-ясните за балканската публика фрази. Като "провал", "некомпетентност", "пълно безхаберие и немощ.."
  Няма да е далеч времето.


  Ecrasez l’infâme
 15. 15 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Той ,милият,се надява ,че и в София ще заработят.Ама кой да работи.В другите градове който кмет не е започнал да работи по европроекти ,той не е бил обвинен в източване на средства.Дали обвиненията са даказани? Не.Ама това е друг въпрос.Както преди половин година един кмет ,който през месец е в съда,и все оправдаван,каза:Спечелили сме няколко проекта .И за какво да ги правим,като колкото повече провим,толкова повече ме клеветят и проверяват.

 16. 16 Профил на Бачо Кольо
  *****
  Неутрално

  Значи за тези милиони на ден другарите от Гроб искат да направят държавна компания,която да обедини всички ВИК дружества в страна.Баси наглеците.Това че 1/3 от София е на помийни ями им е малко,та искат да ни вкарат в същата ситуация в цялата страна.Сигурно скоро ще започнат да ни глобяват от ЕС и за канализацията и за водоснабдването и за какво ли не .И защо? Защото тъпия ни и крадлив "политически" елит гледа как само да прибири парите .А като не намери начин,просто не взема парите- пример- сметосъбирането в София.

 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1417 Весело

  Краят е просто разкъртващ. Айде фандъчката да се оправдае с лошото наследство. И да обещае, че ша са оправим.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK