Европейската индустрия не одобрява новите цени на желязната руда

Европейската индустрия не одобрява новите цени на желязната руда

© ReutersСтоманената и автомобилната индустрия в Европе обвиниха минните компании в несправедливи практики за определяне на цените на желязната руда, съобщи "Файненшъл Таймс". Това се случва след като минните гиганти промениха системата за ценообразуване на суровината в началото на седмицата.


Eurofer, представляваща производителите на стомана на континента, е подала оплакване до Европейската комисия. Компанията твърди, че се наблюдава "незаконно съгласуване на цените на рудата, оказващо натиск върху индивидуалните производители на стомана, които са длъжни да се съобразят с промените."


В началото на седмицата глобалните минни компании постигнаха ключово споразумение за промяна в ценообразуването на желязната руда. Договорка между BHP Billiton, Vale и Rio Tinto предвижда те да се определят в началото на всяко тримесечие, а не за цялата година, както беше досега. По този начин цените на суровината ще се изравнят с тези на спот пазара, които са доста по-високи. Потърпевши естествено са потребителите на желязна руда - производителите на стомана, автомобилните компании и др.
"Поскъпване на желязната руда с 100% е обида.", каза генерален директор на Eurofer Гордън Мофат.


АСЕА, която представлява автомобилните производители в Европа коментира, че трите най-големи минни компании са образували олигополна структура. Строителните компании на свои ред заявиха, че промяната в цените ще увеличи разходите им и ще засегне сектора.


"Ако строителите трябва да прехвърлят увеличените разходи на потребителите, възстановяването на сектора ще бъде поставено под въпрос.", коментира Ноубл Франсис, икономически директор на британската Асоциация на строителните продукти.


Брюксел заяви, че ще проучи цялата информация, с която разполага. ЕК ще разследва евентуално нарушение на конкуренцията в секрора. За разлика от Европа, производителите на стомана от Китай и Япония подкрепят новата система на ценообразуване. Те са убедени в ползите, която тя носи в дългосрочен план.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK