FT: Дяловото финансиране изплува от кризата

Освен изкупуванията фондовете ще активизират и продажбите


1612 са сделките през 2009 г.


95.5 млрд. долара е стойността им

Дяловото финансиране започва да изплува от кризата и през тази година ще се активизира още повече. Това показват нарастващият апетит за малки и средни сделки последните няколко месеца и доклад на консултантската компания "Ърнст енд Янг", цитиран от "Файненшъл таймс".


Експертите на компанията са силно позитивни за предстоящите сделки на фондовете за дялов капитал (private equity - PE) заради набраната инерция през първото тримесечие на тази година. Стойността на сключените от тях сделки за периода е с 59% повече спрямо година по-рано и достига 27 млрд. долара. Общо през 2009 г. са сключени с една трета по-малко сделки при близо 60% по-ниска стойност спрямо 2008 г. В номинално изражение това са 1612 сделки за общо 95.5 млрд. долара.
За активизиране на пазара на българския пазар свидетелства и постигнатото след близо две години опити споразумение за продажба на Би Ти Ви на CME за 400 млн. долара, както и придобиването на българската кафе верига "Онда" от италианската "Лаваца".


Възстановяването на дълговите и капиталовите пазари от средата на миналата година, както и бавното икономическо стабилизиранe са сред основните фактори за оттласкването от дъното на индустрията в глобален мащаб, коментират от "Файненшъл таймс".


Оптимистични прогнози за активизиране на дяловите изкупувания през следващите месеци на 2009 г. имат и други консултантски компании като КПМГ и "Грант Тортън", поясняват още ФТ. Въпреки това обаче апетитът на фондовете е по-скоро към малки и средни сделки. Болшинството от тях през 2009 г. са малки, за около 100 млн. долара спрямо 158 млн. долара година по-рано и над 700 млн. през пиковата 2007 г.


Това се дължи на все още ограниченото банково финансиране за големи изкупувания, които изискват крупни синдикирани заеми от няколко банки. Финансовите институции обаче са по-склонни да финансират по-малки сделки, за което свидетелства и пазарът в момента.


Същевременно "Ърнст енд Янг" очакват силен скок и в продажбите на компании от страна на дяловите инвеститори. Така те ще се възползват от доброто настроение на капиталовите пазари и ще могат да върнат някакви пари на партньорите си, преди да започне новият сезон за набиране на капитали.


Активизирането на първичните публични предлагания (IPO), най-вече в Европа, през март свидетелства именно за това, макар и излизането от инвестиция през IPO все още да не е най-предпочитаният от фондовете метод. Общо през 2009 г. сделките изход са 461 на стойност 80.9 млрд. долара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK