Спор за бонуси за неработеща европрограма

Тройна заплата искат за новия шеф на агенцията за малки и средни предприятия, от която зависи отпушването им

Спор за бонуси за неработеща европрограма

© Красимир Юскеселиев
Заплатите на експерти по "Конкурентоспособност" орязани, за шефката им се предлага тройна награда

Отварянето на схемите за технологична модернизация на предприятията по оперативна програма "Конкуретноспособност" се бавят и няма яснота кога ще започнат. В същото време напрежението в междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), която отговаря за отварянето на схемите, расте.


Причината е, че служители са били отрязани от двойните заплати за март заради несвършена работа, докато в същото време новият изпълнителен директор на агенцията Марияна Велкова може да получи тройна заплата за добре свършена работа. Това сигнализираха потърпевши. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев не беше запознат със случая, а от министерството на икономиката не отговориха до редакционното приключване на броя.
Според годишната индикативна работна програма двете схеми трябваше да бъдат открити до края на март. Към тях има голям интерес от страна на бизнеса, защото средствата са предназначени за технологично обновление на предприятията. За малки и средни фирми предвидената финансова подкрепа е 50 млн. евро, а за големите е 20 млн. евро. "За съжаление от агенцията доста се забавиха и сега се стараят да ги пуснат до средата на април", казаха от управляващия орган на оперативната програма - икономическото министерство.


Единствената започната процедура по "Конкурентоспособност" през тази година е за развитие на стартиращи иновативни предприятия, открита на 29 март. Към нея обаче няма голям интерес от страна на бизнеса заради тежките изисквания, твърдят от Българската асоциация на консултантите по европейски програми.


"Конкурентоспособност" е програмата с най-ниска усвояемост на евросредствата. До края на февруари по нея са разплатени близо 12 млн. евро, а бюджетът й е над 1 млрд. евро. От идването на власт на кабинета "Борисов" през първите три месеца нямаше никакви плащания по програмата, както и през януари.


Въпреки лошите резултати главният секретар на ИАНМСП Благовест Джурин е предложил на министъра на икономиката Трайчо Трайков новият директор на агенцията Марияна Велкова да бъде стимулирана с до три месечни основни заплати за добре свършена работа. До редакционното приключване на броя от пресцентъра на министерството на икономиката не отговориха дали министър Трайков е разрешил допълнителния бонус.


Велкова отказа коментар, а Джурин не беше открит. Служители в агенцията недоволстват и заплашват да я напуснат, защото, докато за Велкова се иска тройна заплата, те са били отрязани от двойните възнаграждения, които им се полагат според министерско постановление, с мотив за несвършена работа. По техни думи става въпрос за около 350 - 400 лв. на служител. В агенцията работят около 80 души.


Директорът на ИАНМСП не получава двойно възнаграждение. Средната му заплатата е около 1500 лв. Средствата от около 4500 лв. допълнително през април ще дойдат от икономисани близо 43 хил. лв. от незаети длъжности и отпуски по болест, обяснява в писмото до министъра Джурин.


Той се мотивира, че "през първото тримесечие на годината е налице сериозно подобрение и наваксване на натрупаното забавяне в работата на ИАНМСП, особено по отношението на управлението на средствата, предоставени на българската държава от Европейския съюз".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Смях
  *****
  Неутрално

  80 души, 2 години работа, 12/1000, т.е. 1,2% успеваемост

 2. 2 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  За герб е важно,че са отпуснати парите от еврофондовете.
  Усвояването е твърде сложно . Тук усвоили 12 млн.лева- колкото да утроят заплатата на директорката с мотив- добре свършена работа.
  Герберска работа.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 3. 3 Профил на ВН
  *****
  Неутрално

  Един експерт се създава с години, ако от 80 човека напуснат 20, ударът няма да падне върху държавата толкова, колкото върху бизнеса. ИАНМСП договаря и управлява проектите, координира процеса по изготвяне на документацията - от насоките за кандидатстване, през формулярите, декларациите и прочие. Ужасяващо е, като си помислиш, че в окото на кризата единствената възможност да се финансират производствените предприятия в България ще бъде провалена от лошо управление на човешки ресурси...

 4. 4 Профил на bai vylcho
  *****
  Неутрално

  добре, разбирам да не се получават бонуси като не работиш нещо... ама що не кажат от агенцията що са си одрязали хората, май , за да се съберат левове за великденската ваканция на шефката им. хахахаха

 5. 5 Профил на patil
  *****
  Гневно

  До коментар [#3] от "ВН":

  Какъв удар ще падне върху бизнеса, бе. Те усвояват под 2%, колко ще го удари бизнеса? Тези програми не вървят и дори всички да напуснат, по-зле няма да стане. Всички, с които съм имал вземане-даване от тази агенция са супер зле - гледат по едни списъци, по които искат разни документи от фирмите. Толкова - това им е експертното. Един приемо-предавателен протокол ми го искаха 3 пъти. Да не изреждам всичките останали тъпотии.

 6. 6 Профил на pokahontas
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "patil":

  щом не си могъл да напишеш приемо-предвателен протокол като хората, по-добре не се занимавай с проекти, най-добре с нищо не се занимавай. така няма как да сбъркаш

 7. 7 Профил на ВН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "patil":

  Ако напуснат всички, нямаме никакъв шанс да усвоим каквото и да било. ИАНМСП са между чука и наковалнята - от една страна от МИЕТ като Управляващ орган им спускат идиотски правила без всякаква обосновка, като си измиват ръцете по всеки повод с агенцията, от друга - предприятията бенефициенти, на които трябва да им се поясняват безумията, изисквани от тях. Няма ясни процедури, няма административен опит и капацитет. Всеки бяга от отговорност. Но за това са виновни управляващите звената, а не експертите и координаторите, които вършат черната работа.

 8. 8 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Драмата е, че теоретично тези програми са един от малкото ресурси хора с добри идеи но без финансиране да направят нещо добро. За нещастие така е затлачена административно процедурата (с цел крадена на пари де), че и да искаш - нищо не можеш да направиш.

 9. 9 Профил на кога?
  *****
  Неутрално

  "...те са били отрязани от двойните възнаграждения, които им се полагат според министерско постановление, с мотив за несвършена работа. По техни думи става въпрос за около 350 - 400 лв. на служител. В агенцията работят около 80 души."

  Няма никакъв начин 80 души с по 400 лв. заплата да свършат каквато и да било полезна експертна работа. По-скоро ще си пречат един на друг. В случая 20 експерти с по поне 1200 лв. и бонуси за резултати ще са много по-полезни и за себе си и за бизнеса. Но тогава и броят на началниците ще трябва да намалее.

 10. 10 Профил на VP
  *****
  Гневно

  С 400лв заплата може ли да мотивираш даден служител,а ти в същото време да взимаш 4500?????????????????Това е типичен пример за наглост,а причините за несвършената работа не се крие в обикновените служители.Ниския % на усвояване се дължи на корупцията по високите етажи,а трохите остават за най-ниско платените.Сега на тях режат заплатите,а на горе се радват на тройни бонуси.Това е безумие....да влезе прокурор..........!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 11. 11 Профил на ИАНМСП
  *****
  Неутрално

  Радвам се, че лайната почват да се разсмърдяват. Крайно време беше. В тази агенция, и по-конкретно в междиннотто звено е страшно. Със смяната на властта единствено беше сменен хамстера Станимир Бързашки и нищо друго. Същите полу- идиоти продължават да си играят на експерти, а много добре знаят как са назначени там. Някои от тях дори не знаят български, а какво остава за английски. Но след като бяха изписани толкова много истини във форума на една статия в "Капитал" и никакви мерки не бяха предприети явно дойде време всички, които си мислеха, че като се снижат бурята ще ги отмине да си платят за всички мърсотии, които сътвориха. Това основно се отнася за Директора на Дирекция "МЗИП" Румен Георгиев, "балерината" и цялата му свита от послушни гъзолизци от младежката структура на БСП. За съжаление по-добре е всички служители на Агенцията да бъдат уволнени и да бъде организиран конкурс за назначаване на абсолютно нови хора, защото всички, които все още работят там са съучастници в престъпния цирк, който се играе в тази безмислена структура.

 12. 12 Профил на Ей, писна ми...
  *****
  Неутрално

  Трябва поне 2 поколения да се сменят, докато се изрине мисленето на държавната администрация, което е отпреди 89-та. Оказва се, че най-неможещите и неконкурентни работят там. Заради безграбначните и в ИАНМСП и в МИЕТ една чудна възможност отива по дяволите...

 13. 13 Профил на flower66
  flower66
  Рейтинг: Неутрално

  За какво да се дават бонуси??? Ако "Технологична модернизация" беше тръгнала през март, както е по график, беше нормално всички да вземат бонуси.....но сега никой не трябва да получи и стотинка...Безобразията нямат край...Кога ще започнат да се спазват сроковете по програмите в България?Бонуси трябва да се получават при свършена работа, а не за присъствие!!!Не само пускането на програмите се забавя, бавят се и тръжните процедури на подписалите договори фирми по предната схема. Фирмите не могат да си изпълнят проектите заради дългите процедури за одобрение на документи,договори и т.н.

 14. 14 Профил на ABTOP
  *****
  Разстроено

  Двуличници - за разпасаната шефка увеличение, а за обикновените служители наказание. За всеки човек различен аршин.....
  Как не ви е срам бе господин Благовест Джурин и госпожо Марияна Велкова.. Как не ви е срам????

 15. 15 Профил на Maya the bee
  *****
  Гневно

  Къде го видя това наваксване този Джурин?!? Документацията по текущите проекти се бави с месеци, не се провеждат търгове, всичко чака администрацията да се натутка, и да благоволи да сложи подписи, че бенефициентите да довършат проектите си...

  Браво Джурин, евала на Велкова, раздавайте си премии, пък със служителите и с проектите на бенефициентите да става каквото ще! Мръсна сган!

 16. 16 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "mi6osp":

  . Излез навън и погледай синьото небе в продължение на час. Забележи изключително силното чувство на свързаност с природата. Отърви се от твърдия си дневен график и прекарай следобеда в красива обстановка. Разходи се между дърветата и поседни край хладно поточе. Отиди на риболов или наеми кану. Освобождаването от рутината ще ти осигури отпускане и ще се почувстваш прекрасно, когато неизбежно се завърнеш.

 17. 17 Профил на песимист
  *****
  Неутрално

  Орязаните заплати са само начин да се намерят пари за бонуси на Изпълнителния директор - Мариана Велкова и новоназначените протежета в Агенцията, какъвто е и новия гл. секретар. Естествено е да се "отблагодаряваш" като правиш предложения за бонуси за шефа си. А иначе, за всички имащи отношение към Структурните фондове е известно че проблемите със слабата усвояемост не е в експертите, които трябва ежедневно да балансират между недоволни бенефициенти и недомислени бюрократични изисквания (правила, постановления, ръководства) които са толкова нескопосани, че навеждат на мисълта че умишлено са направени така, за да попречат на успешното усвояване на фондовете. В голямата си част упреците на бенефициентите са основателни, но са отправени към погрешен адресат - към експертите, които са просто изпълнители и не определят правилата. Шефката на Оп. програма "Конкурентоспособност" е назначена от края на миналата година, но до момента едва ли може да се похвали с някакви положителни промени, освен с известен брой новоназначения на протежета. Твърдението на новоназначения гл. секретар Джурин, че съществуващото закъснение в дейността на Агенцията уж било наваксано, е измислица и евтин Пи Ар. Наваксване и подобряване на работата по усвояване на средствата може да се постигне ако се осигурят няколко условия, най-важното от които е ръководителят на ведомството - госпожа Велкова, да осмисли реалните причини, които водят до проблемите и да не предлага прах в очите, вместо решаването им. Питам се ако ръководителят не цени експертите, които де-факто извършват работата във ведомството му, дали има основание да очаква от тях повече упоритост и лоялност? Ако ходи на работа 2-3 дни в седмицата, вместо минимум 5, дали да очаква успех? В 21 век камшикът и алчността едва ли могат да бъдат двигател на успеха, или вие не мислите така госпожо Велкова?

 18. 18 Профил на Санчо Панчо
  Санчо Панчо
  Рейтинг: 8 Гневно

  Трайчоооооооо и Бат Бойко, хич няма да я спрете така корупцията...Никакъв процент на успеваемост няма да отчетете без тия, дето им режете заплатите!!! Без хора няма как да стане...Добри-лоши, все пак нещо са понаучили...Като ви избягат и толкова работа, колкото до сега няма да има кой да свърши...Вярно е, че 90% са полукретени и пълни кретени, нооооооо...такава ви е системата на подбор - вашта, като и на тройната коалиция - няма разлика...Така че, както казва един велик герой - Господа, заседанието продължава! Ще ви гледаме още мноого време сеира, но к'ва полза за бенефициента и българския бизнес...Само Бог да им е на помощ!

  Санчо Панчо
 19. 19 Профил на Naglite 3
  *****
  Неутрално

  До Песимист: Абсолютно си прав, а за хора като гнусната крава Марияна Велкова затвор. Коя си ти че си позволяваш да нарушаваш повелите на Постановление на Министерски съвет. Щом смешници като нея, които се хранят от данъкоплатеца, си позволяват да нарушават законодателството, какво да очакваме от престъпниците. А ако чуете как крещи какъв тон подържа ще ви прилошее. Заплашва щяла да разгони фамилиите на служителите. Нека дойде

 20. 20 Профил на изпатил
  *****
  Неутрално

  Самата г-жа Велкова е "виден" специалист по еврофондове - допреди да бъде издигната до шеф на агенцията, жената ръководеше инспектората в министерството. Оттам идва и кадъра Джурин - бивш закупчик в министерството (доставяше канцеларските материали) и после премина в инспектората. Известни са с безумните си гонения по служителите в министерството - пресен пример е доклад от същия инспекторат и г-н Джурин в частност, в който се казва, че дирекцията, управляваща средствата от ЕС неправомерно е създала затруднения на бенефициентите като им е искала доказателства, че парите за доставката на машините по ФАР са реално изплатени, а не само е издадена фактура от Илиенци например (и това на фона на рева за огромните злоупотреби, които се опитваме да предотвратим с фондовете). Справка за интересуващите се - докладите на инспектората са публикувани на сраницата на МИЕТ. Та същите тези хора, които никога не са се занимавали с фондове сега управляват толкова важна структура като МЗ. И кога г-н Джурин, който е назначен преди не повече от месец успя да види напредъка в изпълнението? И какъв е този напредък след като г-жа Велкова в момента, в който беше назначена на поста излезе в продължителен болничен (не 3 дневен)? Не е прав Джурин - не 3, направо 5 заплати да й дадат за усилието.

 21. 21 Профил на tamata
  tamata
  Рейтинг: Гневно

  като техническо лице, наето от агенцията за оценяване на проекти, мога да отбележа некоректността на възрожителя - постоянна подмяна на формите за отчитане на свършената работа
  и в последните месеци пълно незаплащане на извършените експертизи. Ако това продължи ще бъда принуден да откажа по-нататъкното си участие в проектите на агенцията.

 22. 22 Профил на Бенефициент
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Ей, писна ми...":

  Какви са тези "бенефициенти" !!!! Нито български можем да говорим, нито английски ... Божеееее. Това да не е от новата култура на поколенията след 89-та ...

  Вижте какво, една умна личност беше казала, че всеки народ си заслужава управниците и всеки управник си заслужава народа. Така че, замислете се - на кого да се сърдим!

 23. 23 Профил на Veseto
  Veseto
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#20] от "изпатил":

  ПОНЕ 5 заплати )))) Аз предлагам даже всеки месец да и изплащат по 5

  Плюсът е зачеркнат минус :)
 24. 24 Профил на mitochondria
  mitochondria
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Гледам, чета и се чудя! Тези назначения - Велкова, Джурин и сие - как стават? Няма ли конкурси, одобряване?
  То Бат Бойко и той подбор се мъчи да прави и чака одобрение от Парламента...
  Или веднаж кацнала с парашут г-жа Изпълнителната просто си дерибейства? Откъде извират тези?

 25. 25 Профил на Pampи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "flower66":

  Бате ти си много зле прощавай ме..за какво се давали бонуси?400 лв можеш ли да работиш бе,ще имаш ли мотивация да спазваш срокове и да се ровиш в хартията за тоя дето духа.Причините за несвършената работа се крие в масовата корупция на горните етажи,за обикновените служители винаги е имало трохи,а сега и режат заплата да стигне минимална заплата.Сега никой не трябвало и стотинка????Ти да не би да си от групата на мишките????Цуркаш ли много?????

 26. 26 Профил на NG
  *****
  Гневно

  Бой по тоя самозабравил се боклук Марияна Велкова,Трайче да си я прибира там откъдето я е домъкнал...

 27. 27 Профил на Parka
  *****
  Гневно

  Скъпи ми Смехурковци от ИАНСМП, съчуствам Ви за отнемането на двойните заплати, за които, не зная защо, обществото не е достатъчно добре информирано. Става дума за основна заплата до 500 лева, нека други да смятат колко е двойната заплата. Но не това е важното. Важното в случая е да зададете някои въпроси, не на Велкова, а на г-н Премиера или Министъра на икономиката. Ето някои от тях:
  1. Защо МИЕ повече от година не спусна правила за работа по ОП, а Вашите предложения за работа непрекъснато се връщаха за корекции;
  2. Защо МИЕ, преди да разпореди обявяването на една или друга схема за участие на фирмите по ОП, не спусна одобрени от Министъра правила за извършване на мониторинг по изпълнението на вече спечелени проекти /пр.: схемата за "Стартиращи предприятия/;
  3. Какви средства по ОП бяха заделени за изпълнението на спечелените проекти през 2009 г.
  4. Защо МИЕ се държи като станция "Разпределителна", вместо да се замисли за опростяване на правилата за работа по ОП;
  5. Защо администрацията на ИАНМСП почти една година не изплаща хонорарите на независимите експерти, след като Вие Колеги сте си свършили работата?
  6. Да се извърши проверка за размера на двойните заплати на администрацията в ИАНМСП, а не да се отнемат на оперативните служители от междинното звено.
  Много са въпросите, но това което бих искала да кажа на всички в този форум, е че не експертите са тези, които са виновни за неизпълнението на задачите, а единствено и само некомпетентното ръководство, както в Агенцията, така и в МИЕ. Експертите са само изпълнители и те следва да работят от вменените им задължения. Отговорност да носят други!!
  Въпрос: Може ли да се говори за саботаж от страна на МИЕ за неизпълнение и неусвояване на средствата по ОП.???
  Колеги, не напускайте, а се научете да се борите, извадете папките с документите!

 28. 28 Профил на да!!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "Parka":

  ДА, трябва да има борба!!! Трябва да има и РЕШЕНИЯ и ОТГОВОРНОСТ. Какво наистина прави МИЕТ като Управляващ орган?

  Отговор: НИЩО, но си взимат и те бонуси!!!

 29. 29 Профил на Бивш и помнещ
  *****
  Неутрално

  Много хубаво и живописно обсъждате "двойните" си заплати, но преди това си отговорете на въпроса откога и защо "не върви "Конкурентноспособност". И какво може да се направи за да тръгне (защото от това зависят следващите заплати на пишещите тук
  ОПК не върви от началото на 2008 г. Тогава по първите схеми, обявени още през ноември 2007, постепееенно започна да се забавя оценяването, и вместо за 3 месеца то приключи за 8. Междувременно, вместо да бъдат стартирани следващите схеми, заложени в програмата (за иновации, клъстери, енергийна ефективност, технологична инфраструктура, и пр.), в края на 2008 МИЕ и ИАНМСП просто наново пуснаха още веднъж същите стари схеми. Заради интелектуално и организационно безсилие, или просто предизборно раздаване на пари - вероятно и по двете причини... Забавянията на всички етапи продължиха и се задълбочиха, проблемите с изпълнението на малкото договорени проекти ставаха все по-големи, доведени почти до невъзможност за изпълнение... За да стигнем до днес, кагато вече повече от1 година няма обявена нова схема (не включвам в сметката обявената наскоро схема за стартиращи предприятия, защото тя е практически без значение)... Е, как се стигна до тук, като помнещите помним, че в края на 2007 ОПК заедно с РЧР бяха двете водещи програми?
  Помнещите знаем защо: защото Атанас Кирчев и неговия екип в МИЕ постепенно напуснаха в края на 2007 (последните от тях бяха доизгонени през 2008), а на тяхно място се възцариха червените кхмери начело с Жаблянова, а недоразумението Бързашки започна самостоятелно да "изпълнява" програмата... И нещата бързо и сигурно се сринаха. Защото в крайна сметка можещият ръководител прави нещата да се случват (за справка какво правят неможещите - виж горните коментари).
  Единственият човек, който може да оправи нещата и ОПК отново да заработи на пълни обороти и да навакса изоставането, е пак Атанас Кирчев. Защото знаеше какво и как, и най-важното, успавяше да мотивира и ръководи хората около себе си да го правят. Който знае как ОПК бе разработена от нищо, и как с годините бе изграден отличен екип, и с какъв ентусиазъм в екипа на Кирчев работехме тя да заработи бързо и добре (напук на мераклиите от бизнес организациите да си я присвоят, ще се съгласи. Затова, вместо да фантазират защо и как, новите трябваше да го издирят и да му се молят да поеме ИАНМСП, а не сега министерското ченге Велкова да вилнее в нещо, което въобще не познава и разбира... Не знам дали Кирчев би приел (който го познава, знае, че не е лесен), но поне заслужаваше да се опита. Все още не е късно.
  За да се върже всичко товас основната тема - пищещите вероятно не знаят, че именно Атанас Кирчев прокара навремето "двойното заплащане".
  Наско, сори за култа към личността, ама сигурно и на теб ти е писнало от това което става

 30. 30 Профил на someone
  *****
  Неутрално

  Да, по времето на Атанас Кирчев и неговия екип беше изграден "административния капацитет", който впоследствие за един следобед беше прехвърлен наготово на ИАНМСП, имам предвид регионалните координатори (тогава) във всички областни градове, превърнати в последствие в териториални звена и в голямата си част закрити на 23.12.2009 г. Хората бяха подбирани с истински конкурс, на база знания, опит и умения, обучавани постоянно и мотивирани да работят. Нивото на хората беше различно, най-вече на тези в министерството.

 31. 31 Профил на Друг бивш и помнещ
  *****
  Неутрално

  Късно е 29, късно е приятелю... Всичко е отровено и съсипано вече - всякакви знайни и незнайни аматьори си тестваха професионалната немощ върху ОПК след 2007. Но.... надеждата умира последна. Просто ми е болно да гледам как съсипаха и съсипват 5 годишен труд. Но пък беше приятно да създаваш нещо от зелена ливада и да го видиш как прохожда

 32. 32 Профил на Настоящ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Друг бивш и помнещ":

  Напълно съгласен, всякакви лаици и професионално импотентни хора се опитаха и се опитват да работят и дават акъл за управлението на ОПК! Пълен Абсурд!

 33. 33 Профил на експерта на високо ниво
  *****
  Неутрално

  така ще е като ни управлява пожарникар,който на такива хора дава по 400лв заплата,така е в митниците,болиниците,учлищата,полицията,съдилища и ......... още много,мъчно ми е за мелотвмания!

 34. 34 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Някой от експертите пишещи тук може ли да ми разтълкува един текст от ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТТА НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА” 2007-2013. а именно ... Подкрепата по настоящата процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е изцяло насочена към стартиращи иновативни предприятия, създадени не по-рано от 3 години преди датата на подаване на проектно предложение по настоящата процедура ....
  Ако се съди по думата „стартиращи” вероятно искат да кажат, че предприятието трябва да е създадено в периода от 3 години приключващ с датата на подаване. Ако се съди по „не по-рано от” предприятието трябва да е създадено преди тези 3 години, защото отправният момент е този на подаването. Вероятно искат да кажат „не по-късно” амаче идиоти. Последно ако предприятието е създадено 10 години преди датата на подаване може или не може да кандидатства. Според този текст може според логиката не може?

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK