Спор за бонуси за неработеща европрограма

Тройна заплата искат за новия шеф на агенцията за малки и средни предприятия, от която зависи отпушването им

Спор за бонуси за неработеща европрограма

© Красимир Юскеселиев
Заплатите на експерти по "Конкурентоспособност" орязани, за шефката им се предлага тройна награда

Отварянето на схемите за технологична модернизация на предприятията по оперативна програма "Конкуретноспособност" се бавят и няма яснота кога ще започнат. В същото време напрежението в междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП), която отговаря за отварянето на схемите, расте.


Причината е, че служители са били отрязани от двойните заплати за март заради несвършена работа, докато в същото време новият изпълнителен директор на агенцията Марияна Велкова може да получи тройна заплата за добре свършена работа. Това сигнализираха потърпевши. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев не беше запознат със случая, а от министерството на икономиката не отговориха до редакционното приключване на броя.
Според годишната индикативна работна програма двете схеми трябваше да бъдат открити до края на март. Към тях има голям интерес от страна на бизнеса, защото средствата са предназначени за технологично обновление на предприятията. За малки и средни фирми предвидената финансова подкрепа е 50 млн. евро, а за големите е 20 млн. евро. "За съжаление от агенцията доста се забавиха и сега се стараят да ги пуснат до средата на април", казаха от управляващия орган на оперативната програма - икономическото министерство.


Единствената започната процедура по "Конкурентоспособност" през тази година е за развитие на стартиращи иновативни предприятия, открита на 29 март. Към нея обаче няма голям интерес от страна на бизнеса заради тежките изисквания, твърдят от Българската асоциация на консултантите по европейски програми.


"Конкурентоспособност" е програмата с най-ниска усвояемост на евросредствата. До края на февруари по нея са разплатени близо 12 млн. евро, а бюджетът й е над 1 млрд. евро. От идването на власт на кабинета "Борисов" през първите три месеца нямаше никакви плащания по програмата, както и през януари.


Въпреки лошите резултати главният секретар на ИАНМСП Благовест Джурин е предложил на министъра на икономиката Трайчо Трайков новият директор на агенцията Марияна Велкова да бъде стимулирана с до три месечни основни заплати за добре свършена работа. До редакционното приключване на броя от пресцентъра на министерството на икономиката не отговориха дали министър Трайков е разрешил допълнителния бонус.


Велкова отказа коментар, а Джурин не беше открит. Служители в агенцията недоволстват и заплашват да я напуснат, защото, докато за Велкова се иска тройна заплата, те са били отрязани от двойните възнаграждения, които им се полагат според министерско постановление, с мотив за несвършена работа. По техни думи става въпрос за около 350 - 400 лв. на служител. В агенцията работят около 80 души.


Директорът на ИАНМСП не получава двойно възнаграждение. Средната му заплатата е около 1500 лв. Средствата от около 4500 лв. допълнително през април ще дойдат от икономисани близо 43 хил. лв. от незаети длъжности и отпуски по болест, обяснява в писмото до министъра Джурин.


Той се мотивира, че "през първото тримесечие на годината е налице сериозно подобрение и наваксване на натрупаното забавяне в работата на ИАНМСП, особено по отношението на управлението на средствата, предоставени на българската държава от Европейския съюз".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK