Борисов се закани на доставчиците на ток

Премиерът обяви, че може да развали договорите с CEZ, E.ON и EVN

Борисов се закани на доставчиците на ток

© Надежда Чипева, Капитал
Целта била да ги накарат да платят дивидент на държавата


Проблемите са тежки, но за сметка на това продължителни
премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заплаши с ревизия сделките за електроразпределителните дружества. Лидерът на управляващата партия ГЕРБ, член на европейската десница, обяви изненадващо в сряда, че обмисля дали да не прекрати договорите с дружествата CEZ, Е.ОN и ЕVN заради разликите в цените, по които купуват ток от НЕК и на които ги продават на крайните потребители.


Заканата на Борисов към едни от най-големите инвеститори в страната съвпадна с визитата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в САЩ, където той търси стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене".
От трите дружества отказаха да коментират по същество, но обясниха, че цените им се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От държавния регулатор, както и от икономическото министерство, се въздържаха от коментар.


Като "моментна емоция", която може да предизвика международен скандал, определи изказването на премиера енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Това ще е хаотично решение, което ще увеличи рискът пред инвеститорите и ще доведе до дългосрочно поскъпване на тока", прогнозира пред "Дневник" Кенет Лефковиц, финансов експерт в бранша.


"От това, което днес имам като информация, НЕК купуват ток от различни места - ТЕЦ, АЕЦ и правят микс. Цената е 90 лв общо. НЕК продава на ЕРП на цена от 88 лв. Ако някой икономист, математик или финансист може да ми обясни как едно държавно предприятие купува на 90, а продава на 88 и ще бъде в добро финансово състояние, ще му дадат Нобелова награда... а крайният потребител, всички ние - по 146 лв.", заяви в сряда Борисов, след заседанието на Министерски съвет. Той подхвана темата, говорейки за липсата на пари в бюджета, защото се източвали.


На въпрос "Обмисляте ли да развалите приватизационните договори с CEZ, E.ON и EVN" Борисов отговори: "Обмислям го отвсякъде как го разбирате вие. Да продължа да купувам ток за 90 лв., да го продавам за 88 лв., а те да го продават на 146 лв... Считате, че трябва да вляза в тази далавера и комбинация".  На последващ въпрос - "само кажете с да или не", отговорът му беше: "Да, разбира се, че това ще бъде прекратено, каквато и да е цената".


Според източници от правителството не се обмисля разваляне на приватизационните договори. Целта била дружествата да платят дивидент на държавата. Правителството спешно търси средства, за да балансира бюджета, който е заплашен от дефицит от над 1.6 млрд. лв.


Затова и Борисов посочил пред журналистите като проблем факта, че от приватизацията на компаниите в края на 2004 г. досега дружествата не са плащали дивидент на държавата. "Досега за 5 г. тези предприятия са платили нула процент дивидент на държавата.


Казват, че са инвестирали. Аз лично ще ходя на всяко място, където посочат, че са инвестирали - трафопост, осветление... Ако са правили инвестиции за 500 млн. лв., аз щях да знам", каза Борисов (какви инвестиции отчитат компаниите).


"Премиерът може би е подведен, защото в случая става въпрос за много тънка материя", коментира проблемът с цените проф. Атанас Тасев. Не е вярно, че НЕК купува ток на по-висока цена и го продава на по-ниска, допълни експертът.


"В случай, че шеф на НЕК продаде на по-ниска цена от покупната, без изричната намеса на държавата, то той още на другия ден отива на прокурор", каза още Тасев. Той посочи и че в енергийния сектор у нас действат строги правила, синхронизирани с европейските стандарти.


Извън собствените си разходи за пренос и разпределение и инвестиции в мрежата, ЕРП-тата плащат на НЕК и на дъщерната й фирма ЕСО и такси за пренос, като това е отделно от цената, по която купуват тока, посочиха други експерти.


Всички тези стойности по веригата също се регулират от ДКЕВР.
Държавата, която още притежава по 33% в дружествата, реши заедно с новите им собственици те да инвестират цялата си печалба в мрежата. Към 2008 г. ЕРП-тата отчетоха, че са намалили с повече от 3% технологичните загуби.


Съгласно приватизационните договори компаниите нямат твърди ангажименти за размера на инвестициите, тъй като те влизат в цените за бизнеса и бита. През последните години CEZ, E.ON и EVN редовно недоволстват, че ДКЕВР орязва инвестициите им, за да задържа темпа на увеличение на крайните цени за домакинствата.


Вчера регулаторът бе посочен от Борисов като един от отговорните за случващото се. Въпреки че ДКЕВР е независим (виж европейската директива в карето), премиерът прогнозира и промяна в цените на тока от 1 юли с думите: "Те от първи юли няма със сигурност, предполагам, щото тя е независима организация, но съм почти сигурен, че няма да са такива цените. Така си мисля поне или се надявам. За да не каже някой, че им влияя".


Премиерът оспори смисъла на приватизационните сделки, както и начинът, по който са направени. "Не можах да разбера защо са станали частни ЕРП-тата. Никой не можа да ми отговори кое е наложило да се сложи един посредник по средата, между държавната централа и българския гражданин. И да взимат пари".


Той заяви още, че е дал срок до петък да получи цялата информация и ще я предаде за проверка на прокуратурата. "Съжалявам, който си е подписвал, да си носи отговорност", каза Борисов по повод бившия енергиен министър Милко Ковачев, по чието време бяха сключени сделките.


"Когато станах министър, заварих приета стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества", каза пред "Дневник" бившият министър на икономиката Лидия Шулева, която наблюдаваше сделката. "Единственото, което можех да направя, е да създам условия за честен и прозрачен конкурс. Такъв беше проведен.


Стратегията позволяваше участие на неясни субекти, предприятия, регистрирани в офшорни зони. Успях да избегна това и да бъдат привлечени големи дружества", допълни Шулева. Бившият енергиен министър Милко Ковачев не беше открит за коментар, защото телефонът му беше изключен.


Атанас Тасев пък предупреди, че подобни международни договори за приватизация като тези за ЕРП-тата се правят, така че да не могат да бъдат разваляни от следващата политическа сила, която ще дойде на власт.Целта била да ги накарат да платят дивидент на държавата


Проблемите са тежки, но за сметка на това продължителни
премиерът Бойко Борисов


Евродирективата


От директива 2009/72 на Европейската общност за правилата за вътрешния пазар на електроенергия


Член 35
4. Държавите членки гарантират независимостта на регулаторния орган и безпристрастното и прозрачно упражняване на правомощията му. За тази цел държавата членка гарантира, че... регулаторният орган:
- е правно отделен и функционално независим от други публични и частни образувания
- не търси или не получава преки инструкции от правителство или друго публично или частно образувание при изпълнение на своите регулаторни функции. Това изискване не засяга... общите политически насоки, давани
от правителството, които не са свързани с регулаторните правомощия и задължения.


5. За да защитят независимостта на регулаторния орган, държавите членки по-специално гарантират, че:
- регулаторният орган може да взема автономни решения независимо от всякакви политически органи...


Коментари


Лукан Луканов, зам.-председател на КРИБ
Развалянето на договори не носи добри сигнали. Когато обаче те не са сключени в рамките на добрите бизнес практики, това е допустимо. По време на заседанията на Националния съвет за
тристранно сътрудничество по антикризисните мерки беше представена информация, че ЕРП-тата имат гарантирана печалба. Това никъде го няма. Ако се стигне до разваляне на договори, това трябва да е от позицията на правото, а не от емоцията. Много хора не харесват ЕРП-тата, но това не е повод да ги гоним.


Кенет Лефковиц, финансист в енергийния бранш, собственик на "Ню Юръп корпорит адвайзър"
Ако казаното от премиера стане факт, това ще гръмне проекта за АЕЦ "Белене" веднъж и завинаги. Кой ще иска да вложи няколко милиарда, при положение че не се знае след пет години кой ще е министър-председател и какъв ще е бюджетният дефицит? Това ще е хаотично решение, което ще увеличи риска пред инвеститорите и ще доведе до дългосрочно поскъпване на тока. И без това сред чуждите инвеститори от енергийния бранш преобладава мнението, че България не спазва договорите по дългосрочните си проекти.  Ако иска, държавата може да субсидира цената на тока за най-бедните семейства. Но доколкото съм запознат, тук цените са сред най-ниските в Европа. Веднъж поетите ангажименти трябва да се спазват. Освен това приватизациите на електроразпределителните дружества са най-успешните, които България е правила.  

Коментари (134)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на a
  *****
  Неутрално

  Да намалят тока на полвина ако трябва и пари да връщат на абонатите

 2. 2 Профил на Жмуда
  *****
  Неутрално

  той и на ГСМ операторите се закани да си оправели цените, ама кьор файда :Д

 3. 3 Профил на Фиу
  *****
  Неутрално

  Една сюрия шваби от ЕОН летят петък за Германия и се връщат в понеделник на работа във Варна. Бахти гъзарията ... на наш гръб.

 4. 4 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Неутрално

  Браво Бойче цялата вселена ти се възхищава ! Поклон ! Най-великия политик ! Хип-хип ура

 5. 5 Профил на Бакъро Консулта
  *****
  Неутрално

  Е он уволниха хора ,продават сградите , ако това е инвестиция за подобряване на услугата ?

 6. 6 Профил на cska1
  *****
  Неутрално

  Браво, време беше някой да каже, че царя е гол...Браво на Борисов....Енергийната мафия заслужава специално внимание от прокуратурата...
  Ало, Тасков...внимавай какво говориш, защото целокупното БГ население те следи...да не дойдем с развалените домати и яйца...

 7. 7 Профил на мъка монополна
  *****
  Неутрално

  Естествено, че нищо не инвестират и само лапат... Ако и един пирон са забили пак добре, ама не.
  Държавата пак е бляла някъде и така са подписали договорите, че не може да пипне монополистите...
  Инак за инвестиции да забравим... Ще юркат вече построеното до пълно скапване и господ да ни е на помощ след десет години... като улиците по които уж караме... или Софийската вода дето ще ни прокара в Драгалевци канал...
  Ех Бате! Да беше учил още малко да беше станал поп...

 8. 8 Профил на cska1
  *****
  Неутрално

  Лефковиц, случайно дали знаеш, че България е най-бедната страна в ЕС???
  Атова, че лъжеш...за цената на тока в БГ е отделно...Като не знаеш какво да кажеш..поне замълчи...от кумува срама!!!

 9. 9 Профил на toi e
  *****
  Неутрално

  абе сульо...той за кои цени говори ...наясно ли е.има държавно регулирани цени има пазарни ....кой за кои отговаря ясно ли е...той де беше до сега 6 месеца ...ами преди тези месеци къв беше.министъра на икономиката де е ...що не му обясни на тоз неграмотник .мухльо !ми за банките що не говори за лихвите ...за парите от де минават през коя банка ...и що през нея...и утре пак всички медии ...бат бойко бат бойко...идиоти...само се чудя кой му ги мисли тез медийни тъпи нагли трикове...диана !!!дамянова !!!да не си ти с тез курвенските номера...мухло.да не те гони някой по тревата...скривай се иии стииииига простотии

 10. 10 Профил на Мачкай ги
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на Нирвана
  *****
  Любопитно

  Бавно умира този,
  който става роб на навика,
  който върви всеки ден по един и същи маршрут,
  който не променя посоката,
  който не смее да смени цвета на дрехите си,
  който не разговаря с непознати.

  Бавно умира този,
  който избягва страстта,
  който предпочита “черно на бяло”
  и всички точки върху “i”
  вместо да бъде едно с емоциите,
  които карат очите да блестят
  и заменят прозявката с усмивка,
  разтуптяват сърцето
  и от грешка и от чувства.
  Бавно умира този, който не събаря масата
  когато е нещастен в работата си,
  който не рискува сигурността
  заради несигурността в преследването на мечтата си,
  който не си позволява поне един път в живота
  да избяга от съветите на разума.
  Бавно умира този,
  който не чете, не пътешества, не слуша музика,
  който не може да намери хармония в себе си.
  Бавно умира този,
  който унищожава любовта си,
  който никога не помага
  и прекарва дните си
  в постоянни оплаквания от липсата на късмет
  или от непрестанния дъжд.
  Бавно умира този,
  който изоставя плановете си
  преди да е започнал да ги осъществява,
  който не задава въпроси
  за неща, които не знае
  и който не отговаря когато го питат
  за това, което знае.
  Да се постараем да избегнем
  смъртта на малки дози
  и да помним винаги,
  че за да сме живи е необходимо
  дълго усилие, по-голямо от това
  да дишаме.
  Само неугасимото търпение
  ще ни доведе до сияйното щастие.

  Пабло Неруда

 12. 12 Профил на РЕЙКИСТ
  *****
  Любопитно

  До коментар [#11] от "Нирвана":

  Ти как си с чакрите?

 13. 13 Профил на Боже
  *****
  Разстроено

  Боже на Небесата.
  Опрости им не знаят какво говорят.
  Мутрата излезе съвсем извън контрол

 14. 14 Профил на aksys
  *****
  Гневно

  Нещо лъха тук, но не свеж бриз а тъпотия от псвевдоескперти и умственоизостанили граждани. Есент, Електрабел - сметки между 20 - 150 Евро за ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ и ГАЗ заедно, с индивидуални планове и възможност да си смениш електроразпределителното дружество. Естествено тези цени са за холандските и белгийски потребители, а те съвсем не живеят в двустайни панелки.
  Давай Бойко - изпържи ги !

 15. 15 Профил на joro711
  joro711
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Но доколкото съм запознат, тук цените са сред най-ниските в Европа.
  И заплатите са сред най-ниските в Европа.

 16. 16 Профил на @NALI
  *****
  Неутрално

  Пак ще наизкачат наглеците да ни лъжат и мажат.Тънки материи, специални решения, сложни казуси.Кой започне да употребява подобни слова ,със сигурност е затънал в корупция.

 17. 17 Профил на И аз съм от ЦСКА
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "cska1":Поразяващата уста Б.Б. не е говорител,а министър -председател.Говори като човек от маалата,ама и прави колкото него.А ние искаме начело на държавата да има държавник.И като каже нещо -да става.Иначе си имаме Комиците,Шоуто на Слави,Биг Брадър,Скат.

 18. 18 Профил на bednite
  *****
  Неутрално

  Ние сме над 10 пъти по-бедни от Англичани, Французи, Германци, а цената на тока е от 2 до 7 евроцента по-евтина.Това не е нормално.

 19. 19 Профил на element 05
  *****
  Неутрално

  Нещата не са толкова сложни - готви се продажбата на държавния дял в ЕРП - 39%. Това не е лоша сделка по време на криза - за някои.........
  За народа хляб и зрелища , а нас добри пазарни дялове.
  Абсолютно невъзможно е да се развалят договорите - пък и все пак ЧЕЗ е държавната чешка компания - ясно е на всички полуграмотни до какво ще доведе това. Мухобойко дава нов тласък на популизма.....
  Но нека дадем матриял за мечти.......

 20. 20 Профил на Хъ-хъ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "И аз съм от ЦСКА":

  Имаме си и фактор за запушване на дупки всякакви, дори и големи - Искра Фидосова

 21. 21 Профил на АнтиЧез
  *****
  Неутрално

  Тасев, всички знаем кои ти плащат!

 22. 22 Профил на d.
  *****
  Неутрално

  чудя се има ли изобщо шанс на челно място в новините да се види нещо различно от ББ..... честно, страх ме е да си пусна чешмата...

 23. 23 Профил на Нирвана
  *****
  Любопитно

  Търпението е проекция на съзнанието. А умът -отражение на сърцето. Тогава какво е Душата?
  Търпеливо проектиран ум върху плаката на времето...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Левковиц е еврейска фамилия. Лъже като дърт евреин, че цените у нас са най-ниските в ЕС. И защо държавата им разрешава монопол на 3 региона, а не ги пусне да се конкурират както това е в ЕС? Не случайно казват, че конкуренцията е гаранция за демокрацията.

 26. 26 Профил на Why
  *****
  Неутрално

  Защо преди продажбата бившите управители на ЕРП уволниха специалистите си?
  Защо новите собственици на ЕРП не спазват наредбата за присъединяване на нови абонати и имат невероятни ценоразписи за обслужването им и непонятно за клиентите ценообразуване на услугите?
  Защо кредитите за топлофикация са включени в себестойността на електроенергията?
  Защо...???

 27. 27 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  *****
  Неутрално

  Държавата на столетницата БКП на ссср е бляла Планово.

  Тази така наречена държава е Нелегитимна и криминална.

  Руменовчевци станшефци са подписвали тайни "договори".

  НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРОРА

  Какво стана с отварянето на икономическите досиета...

  мъка монополна
  * 7

  Естествено, че нищо не инвестират и само лапат... Ако и един пирон са забили пак добре, ама не.

  Държавата пак е бляла някъде и така са подписали договорите, че не може да пипне монополистите...

 28. 28 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Бойко,Бойко,хубави приказки ни разказваш.Обаче,не може да стане.Само си лющим семки,на седянката.

  САМО ЛИТЕКС
 29. 29 Профил на nezapoznatonezainteresovan
  *****
  Неутрално

  Ами само да кажа, че не знам как са цените на тока, но всички познати в Европа са плащали по-малки месечни сметки за ток от мен. Повечето са в по-големи апартаменти и се топлят и готвят с ток, аз съм на газ и ток и плащам повече. Как излезе това с по-ниската цена на тока?
  Средна цена на закупувания от нек ток - 90 лева. Плащане от домакинство на 150 лева. Печалба - 60%... Инвестиции - +-0 лева. Даже не се постараха да си боядисат трафопостовете. Нов пост изграждаш го с твои пари и им го подаряваш - така е по техния закон - ако покажат ТЕЗИ трафопостове - лъжат. Или са пускали километри нови електропроводи? Пак не. Ами сигурно здравните услуги на шефовете (зъбни протези по 500 евро едната) масови едноседмични сбирки, редовни полети из цяла Европа са в графата инвестиции...
  А това че е тънка материя - знаем - който не се е сблъсквал с енергийната мафия, не знае колко са им дебели главите. Интересно дали като са се писали независим орган, престъпната небрежност спрямо държавните (т.е. нашите народни) пари е напълно оправдана? Както сигурно са оправдани сметките, постоянните издънки - наскоро на един роднина му сервираха 1500 лева сметка за две седмици - и това след смяна на електромера без протокол и предупреждение. После казаха, а-а-а-а, грешка, 120 лева била сметката. На мен това ми бие на тъпанарски сервитьорски трик - дописват едни в графата ако мине - и дерат при който минава. Само дето сега стана така, че електромерите хем те ги слагат, хем те ги одобряват, хем те ги ремонтират.
  Сега като се замислих - такса пренос, такса пренос, ама тая такса е нищо на фона на общата цена, пък при мен е в отделна графа във фактурата. Значи НЕК взима един ток (образно казано) носи ви го до града, вие го разпределяте на потребителя и бам - 60% печалба. Гот е, грешка няма... само дето не са само двама по веригата.

 30. 30 Профил на до Нирвана
  *****
  Любопитно

  Харесва ти да спамиш и да те Скубят Ценообразуващо?

 31. 31 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Никой от големите "инвеститори" досега не е дошъл тук без предварително да се е разбрал с нужните хора, че може да ни доят и точат, колкото си искат... комисии за енергийно регулиране и други такива - тинтири-минтири - само фасада, мним контрол...

 32. 32 Профил на toi e
  *****
  Неутрално
 33. 33 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 753 Гневно

  Цялата статия е тъпотия в едно с поканените мазни-корумпирани крадци.
  Ако са нарушили приватизационният договор на господ да е компанията може да се развали договорът. Аргументи че била на чешката държава, минава пред електората на БСП.
  Каквае тази норма на бруто печалба: 146-88=58 лв.
  В енергетиката такива печалби са немислими.
  Веднага излезнаха платените гъзолизци на енергийната мафия да се изхождат във форума.
  И какъв е този независим регулатор дето определя какво ще плащам аз. Къде е пазарната икономика тук ?!
  ДКЕВР са мафиоти от как са създадени.
  И накрая на гъзолизците защитаващи ЧЕЗ ще кажа, че именно тази компанияа беше осъдена в Чехия за изнудване на клиенти с организирани групи от полу-военен тип тормозещи хората в малките часове на деня.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 34. 34 Профил на PEPE
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Нирвана":

  Шизофренията ти е смляла мозъка и пишеш щуротии след щуротии... Времето ти е минало за лекуване - следва летален гърч Поне не запълвай форума,а си пиши "мислите" на листче в къщи... Рецитирай си ги птед огледалото и пей сърце Не си сам(а)...има още двама в теб и твоето "мислене" налудничаво!

 35. 35 Профил на istorik
  *****
  Неутрално

  Не мога да повярвам, че депутатите които избрахме са гласували толкова посредствен човек да стане премиер. После се чудим защо сме на този хал.

 36. 36 Профил на .
  *****
  Любопитно

  До коментар [#23] от "Нирвана":

  Комунистите са ти изпили мозъка А сега на къде...Много си зле!

 37. 37 Профил на bTV
  *****
  Неутрално

  "Интересно" защо слугинската телевизия бТВ не публикува нищо за досието на Ваньо Танов:
  06.04.2010 / 19:52
  Агентите на ДС в МВР са 144-ма, Ваньо Танов е агент "Гергов"

  Имената на 144-ма бивши и настоящи служители на МВР, съпричастни с Държавна сигурност, бяха обявени днес след направена проверка на Комисията по досиетата. Оказа се, че директорът на агенция “Митници” и бивш шеф на ГДБОП Ваньо Танов е бил агент на Държавна сигурност под псевдонима "Гергов". Тепърва ще станат ясни още агенти на ДС във вътрешното ведомство, тъй като проверката е стигнала само до имената, започващи с буквата “В”.

  Агент “Гергов”, зад който се крие Ваньо Танов, бил вербуван в Русе през 1978 г. от служител на ДС с името Валентин Петров. По това време Танов е студент, привлечен е за получаване на информация по линия “Младежи”. В докладната си Валентин Петров пише, че Танов има правилно отношение към органите на ДС и тяхната работа, като допълва: "Съзнателно беше изпълнявал поставените му оперативни поръчения, в резултат на което бяха засечени редица студенти, които са настроени отрицателно към нашата действителност или правят вражески изказвания." По-надолу в докладната Петров определя тези студенти като проводници на идеологическата диверсия на противника.

  На Танов е била поставена задачата за оперативно наблюдение на чуждестранен студент, отговорник на иракските студенти – баасисти. ДС отбелязва, че в продължение на година Танов давал сравнително интересна информация, въз основа на която били профилактирани няколко български студенти, направили противодържавни изказвания. През 1982-ра агент "Гергов" е изключен от агентурния апарат, защото оперативните му възможности рязко се ограничили. Според докладната той се изнесъл да живее извън студентските общежития, а и иракския студент напуснал България.

  Каква точно информация е давал агент "Гергов" е трудно да се каже, тъй като работното му дело е унищожено през 1990 г.

 38. 38 Профил на Musashi
  *****
  Неутрално

  "Борисов се закани на доставчиците на ток"

  Мутрата си е мутра и такава ще си остане!

 39. 39 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  Ако сложи в ред ЕРП-тата премиерът и правителството ще получат моите симпатии и вероятно на мнозина други българи.
  Притеснявам се обаче, че енергийната мафия, подобно на някои други форми на оргзнизирана престъпност е много силна.

  Всъщност дали премиерът се е подсигурил с добра охрана?

  По мое скромно мнение, качеството на услугата от предишния държавен монопол (НЕК, когото преди псувах) беше по-добро от колкото от наследниците му.

 40. 40 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  Изобщо не е нужда отмяна на приватизационите договори. Нужна е либерализация на пазара, подобно на други страни. Дружествата са собственици само на разпределителната мрежа, но не и на клиентите. Достъп до клиентите трябва да имат други доставчици. Ако те предложат по изгодни тарифи, гражданите естествено биха ги предпочели.

  Това, което се направи у нас не е пазарна, а феодална реформа. Тук срещу определена сума, султанът продаде на феодалите, правото на държавата да скубе раята. Паричките си ги турна в джебчето и сега от време, на време дава по някое интервю.

 41. 41 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "PEPE":

  Съзнанието е като градина-каквото посееш, това ще пожънеш. Когато се грижиш за него и го отглеждаш, то ще разцъфти по-хубаво и от най-смелите ти очаквания. Но ако оставиш семената на провала никога няма да разгърнеш потенциала си. Каквото внесеш това ще изнесеш. Затова избягвай филми с насилие, долнокачествени новели и всички други вредни влияния. Успешните хора са добросъвестни по отношение на мисли, които допускат в градината на съзнанието си. Наистина не може да си позволиш лукса дори на една негативна мисъл.

 42. 42 Профил на MVNR plus
  *****
  Неутрално

  Само приказки. Спомнете си какво говореше Б. Борисов преди предпоследните избори за кмет не софия и как и плашеше "Софийска вода", вкл. с разваляне на концесията. Нещо да е станало? Аз поне нищо не съм чувал

 43. 43 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от ".":

  Бъди нежен като цвете, когато става дума за любезност и силен като буря, когато става дума за принципи. Бъди вежлив и учтив винаги, но не позволявай да ти се качват на главата. Увери се, че винаги се отнасят към теб с респект.

 44. 44 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#41] от "Нирвана":

  Вие със жена ми,четете еднакви книги.И тя постоянно ми говори,да мисля позитивно.Хубаво е като замисъл,но е трудно като изпълнение.

  САМО ЛИТЕКС
 45. 45 Профил на Нирвана
  *****
  Весело

  До коментар [#44] от "СЕДЯНКАТА":

  Всички хора, които са постигнали висок успех, са развили умствения навик на положителното мислене. Без оптимизъм живота губи блясъка си и трудностите се появяват на всяка крачка. Това е съществен житейски навик.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#45] от "Нирвана":

  Ако жена ми,не спеше в другата стая,щях да си помисля,че ,разговарям, с нея.Така е,всичко ни идва от лошите мисли.Поне тя така ми казва,че трябва да си визуализираме и мислим само хубави неща.Много хора вече,почват да се променят.По-точно,започват да ,обръщат листото,.И аз се опитвам,да мисля позитивно,но не ми се получава.Само като си видя сметката за тока,и се ,напълвам, с черни мисли.

  САМО ЛИТЕКС
 48. 48 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Хайде стига сте плюли!!
  Такъв премиер не сме имали отдавна!
  Какво искате? не може всичко да се оправи за 8 месеца!
  Някой до сега да се е застъпвал за потребителите? Някога през последните 20год, МВР да е работило така??
  Стига сте плюли!!!
  Нека да ги оставим и да видим какво ще направят! От мен имат подкрепата!
  Ако не сте доволни, можете след 3 год. да върнете Сергей и Доган!
  Ако ли не...просто мълчете си!

 49. 49 Профил на Wahnsinn
  *****
  Неутрално

  Аз плащам ел. ток в тарифата "бизнес" с 8,28 лв месечна такса 21 ст на киловат. В Германия към RWP. Цената спрямо 2006, когато се нанесох и бях на друга тарифа наполовин месечна такса, се повиши с 62%. Заплтатите спрямо тогава паднаха

 50. 50 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  “Възпитанието и морала са нещо много важно за здравето на обществото”

 51. 51 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до Нирвана
  Знаеш ли как се постига успех всъщност? Като ти опре ножа до кокъла! Тогава няма мърдане- или нагоре, или в дупката! Явно ти не си постигала висок успех и не знаеш механизма. Не пиши глупости!

 52. 52 Профил на Обект
  *****
  Неутрално

  Едни и същи обекти под различни имена фигурират в инвестиционните списъци на ЕРП-тата.

 53. 53 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "СЕДЯНКАТА":

  Две от най–важните неща за щастлив живот изпълнен с радост са баланса и умереността. Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности.

 54. 54 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "nureto":

  Недей я обиждай.Това за,което говори си е цяла наука.И на мен ми е трудно да го прилагам това позитивно мислене,но не трябва да го отхвърляме.Има много литература по този въпрос,която съм я че и я разбирам,обаче ми е трудно да я приложа.Сигурно съм вече стар и закостенял,но на по-младите им се удава.Жена ми е забранила на синът ни,да мисли негативно,както за хората,така и за себе си,т.е. да не му минава и една лоша мисъл през главата.Сложни са тези неща,ама хората са по-напред с мисленето и им се получават.

  САМО ЛИТЕКС
 55. 55 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  Агенцията за защита на потребителите досега не е помогнала на нито един клиент да защити правата си пред ЕРП.

 56. 56 Профил на econ
  *****
  Неутрално

  Тоя е прост като гълъб.

 57. 57 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#53] от "Нирвана":

  Ох,всичко ми е ясно.Разбирам го,но не мога все още да го прилагам. Лека нощ от мен,утре съм на работа.И ще мисля позитивно.

  САМО ЛИТЕКС
 58. 58 Профил на doni
  *****
  Неутрално

  Това, от което страдаме най-много е липсата на преки инвестиции, за съжаление мисля, че докато този дядка е премиер на страната няма нормален инвеститор, който би вложил парите си в България.

 59. 59 Профил на Тиквомер
  *****
  Весело

  Престани да спамиш. Рано.

  "Борисов се закани на доставчиците на ток"

  Нирвана
  * 53

  Две от най–важните неща за щастлив живот изпълнен с радост са баланса и умереността. Човек трябва да поддържа баланс във всичко и да не стига до крайности.

 60. 60 Профил на Дрянков
  *****
  Весело

  Парите на милионите Клиенти малки инвестиции ли са??

  Феодален старец ли искаш за премиер?
  Гоце е немлад тоже...

  Има и млади, енергични кадри. Поне това е вярно.

  doni
  * 58

  Това, от което страдаме най-много е липсата на преки инвестиции,

  за съжаление мисля, че докато този дядка е премиер на страната няма нормален инвеститор, който би вложил парите си в България.

 61. 61 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 759 Любопитно

  Някой да вярва че Премиерът ни Бойко ще направи нещо, каквото и да е?

  Колкото повече, толкова повече!
 62. 62 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "nureto":


  Истинският успех е отражение на твоите вътрешни качества, истинския ТИ - Твоята личност. Твоята личност дава посока на твоя живот и е решаващ фактор за постигане на успех.

  Животът е такъв, какъвто си го направиш.

 63. 63 Профил на Те
  *****
  Неутрално

  Те преди приватизацията не уволниха всички специалисти, а само тези, които бяха открити противници на порочните методи на БСП и престъпната политика на енергийните министри.

 64. 64 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "СЕДЯНКАТА":

  През деня - мисли, през нощта - сънувай. Лека.

 65. 65 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до седянката и нирвана

  Ако мислиш само позитивно такива негативни неща могат да ти се случат, причинени от негативно-мислещите около тебе, че ще си глътнещ позитивната граматика! Поситивно можеш да мислиш в Америка, но не и тук. В Америка и то в определени граници. Аман от малоумници с претенции!

 66. 66 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "Meчо Пух":

  Най-мощната сила на света - вярата.

 67. 67 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "nureto":

  Никой не може да се върне в миналото и да промени своя старт. Но всеки може да стартира сега и да промени своя финал.

  Разочарованията, подобно на неравностите по пътя, малко забавят твоето движение, но след тях ти получаваш удоволствие от гладкия път. Не пътувай прекалено дълго по грапавини. Напредвай.

  Ако си потиснат от това, че не си получил желаното, съвземи се и бъди щастлив, защото това, което ще получиш със сигурност е нещо по-хубаво.

  Когато нещо ти се случва, хубаво или лошо, обмисли какво би могло да означава това.

  Събитията в живота ти имат едно особено предназначение – да те научат как да се смееш повече или да не плачеш толкова горчиво.

 68. 68 Профил на 5
  *****
  Неутрално

  Колко хора с купени дипломи работят в CEZ, E.ON и EVN ? Те са много опасни за безопасността на хората.

 69. 69 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#65] от "nureto":

  (Поситивно можеш да мислиш в Америка, но не и тук. В Америка и то в определени граници. Аман от малоумници с претенции! )


  А ти каде мислиш,че съм принуден да живея от две години?

  САМО ЛИТЕКС
 70. 70 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#23] от "Нирвана":

  Знаеш ли как се прави натривка на изпражнение?
  Миксираш съзнанието с реалното си състояние.
  Ако ти хареса,прояви си въображението,и накарай микса да излезе.
  Ако излезе отпред-100% младо G.P. ще дотича за резултат свързан с клинична пътека.
  Ако излезле отзад-тревата е кофти.
  Свързаните реалности са успокоение за говедата,и за преобладаващо ромския персонал на Гробищните паркове,и погребални агенции.
  Козата на далай Лама ми прошепна .

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 71. 71 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "nureto":

  Това,че ми настръхва косата,за плащането на тока,го имам и тук.Не само в България.

  САМО ЛИТЕКС
 72. 72 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  в банкя има само отлицници които стават каратисти и гонят турците да си сменят имената и цакат европа да им подарява пожарни камиони преди цакаха 45 години от русия и ставаха науцни работници в мвр с партиина книжка

 73. 73 Профил на toto
  *****
  Любопитно

  До коментар [#47] от "СЕДЯНКАТА":

  Много те съжалявам...Да живееш с луд човек е доста трудно

 74. 74 Профил на USA
  *****
  Весело

  До коментар [#71] от "СЕДЯНКАТА":

  Ми тогава,защо ревеш за тока?Нещо ни послъгваш,ми се чини?

 75. 75 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  и кока кола да им купува минералната вода на която пластмасата струва повеце от водата щото в банкя отлицниците не могат да проектират потоцна линия за бутилиране
  и от банкя разбират как вода в пластмасова бутилка за еднократна употреба не се разлага в природата и прави боклук от които пари се правят
  пожарникар до полицая ць ць бреи бреи

 76. 76 Профил на wtf?
  *****
  Неутрално

  държавата не трябва да преминава към произвол, всяко нещо си има граници. Предполагам има начини да се справи с този проблем, но ренационализация определено не е най-добрия от тях. Звучи като тъпа и груба шега - може да става за майтап, но не е нещо, което се казва от ПМ, ББ тр малко повече да мисли преди да прави такива дръзки изказвания. Вярно е, че половината народ ще му бъде наистина кеф от подобна мярка, особено с максимата на нане за вуте...., но не и така, не и това. Колкото и да се кефят всички, едно такова изявление отблъсква бизнеса и прилича на държавен произвол. Може и да греша, но последователност от изказвания да продадем, да си върнем, да продадем, да си върнем не е съвсем приемливо.

  Ако правителството не знае какво е положението на нещата, защо е такова и как да се справи с него нека няколко месеца да го ПРОУЧВА внимателно, преди да си прави изявленията.

 77. 77 Профил на wtf?
  *****
  Неутрално

  Да анулираш заменките е едно, но да ренационализираш дружества - това вече е съвсем друго. it sounds scary

 78. 78 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "Белия Негър":

  Най-щастливите хора не притежават най-доброто от всичко. Те просто създават най-доброто от това, което ги заобикаля. Четири са нещата, на които трябва да обръщаме внимание в живота си:

  1. Да живеем просто.
  2. Да обичаме щедро.
  3. Да желаем от сърце.
  4. Да говорим и да се отнасяме мило и приятелски с хората.

 79. 79 Профил на Pazete me, az sam normalen
  *****
  Неутрално

  Бойко..Бойко..бива ли така? Да плашиш нашите приватизатори?? Та те дойдоха на готово, с инсталация и вложения за милиарди и милиарди и поколения труд на българи, купувайки го за жълти стотинки- за да ни оберат парите, за да правят печалби, за да лъжат в счетоводството, за да се къпят в лукс..та нали това е капитализма..та нали ти беше в правителството което подписа договорите за подаряването им..Ех, Бойко, Бойко по говор го докарваш на селски простак и също само те ти вярват вече на бръщолевенията..

 80. 80 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#74] от "USA":

  щях да си лягам.А ти защо си мислиш,че тук е месена бяла питка?Аз съм с висше образование,а стоя цял ден пред банката и отварям вратата на клиентите.Преди две години,спечелих зелена карата,и амбицирани заедно с жена ми и детето дойдохме тук.И преди два месеца,ми дадоха уведомление,че ще ми съкращават длъжноста.Аз от 01.05.2010г. съм без работа.Лош период е сега,криза е,работа няма.Много е трудно и тук.Не се заблуждавайте.Дано не ни се наложи да се връщаме.В България е по-зле.Просто улучихме лош период,иначе тук е супер,няма нищо общо с Европа.

  САМО ЛИТЕКС
 81. 81 Профил на By the way
  *****
  Неутрално

  Мдаааа... приказките от хиляда и една нощ край нямат! Как може такава тъпотия да излезе от устата на министър-председателят ни? Как може да стане водеща новина в "Дневник"? Как може толкова наивници да се хванат и пишат съчинения по несъществуваща тема..Ами явно може..защото ние сме държавата на неограничените простотии..

 82. 82 Профил на Нирвана
  *****
  Неутрално

  Работа и мръсни дрехи винаги има.

 83. 83 Профил на Поситивно можеш да мислиш в Америка, но не и тук. В Америка До коментар [#80] от "СЕДЯНКАТА":
  *****
  Весело

  Ще миеш чинии,и пак ще оцелеете.Само не се връщайте,защото тук,батака е пълен.Стой там и стискай зъби.Успех,и дано си намериш нова работа.

  До коментар [#80] от "СЕДЯНКАТА":

 84. 84 Профил на My point is
  *****
  Неутрално

  До коментар [#82] от "Нирвана":

  абе не винаги

 85. 85 Профил на My point is
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "By the way":

  След предлог няма пълен член (пише в дневник форум, но неграмотно и говори за простотия...)

 86. 86 Профил на СЕДЯНКАТА
  СЕДЯНКАТА
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#83] от "Поситивно можеш да мислиш в Америка, но не и тук. В Америка До коментар [#80] от "СЕДЯНКАТА":":

  Връщане назад няма.Заради детето,съм длъжен,да оцелявам.Борбата ще е безмилосно жестока,както е казал поета,но трябва да оцелеем.В България не ми се връща.Там сте седнали на седянката,и само бистрите политиката.И не се замисляте,че правилата на играта ги определят други.То не че и тук не е така,но някакси се оцелява по-лесно.При вас е по-трудно.Лека нощ,на България...

  САМО ЛИТЕКС
 87. 87 Профил на Газ
  *****
  Неутрално

  Време е да се сложи край на тоя цирк с цените на ГАЗ и Електроенергия.

  В цял свят цените падат, само тук растат:

  Писна ми да ме крадат с цени на ток, горива, парно, вода, телефон: http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=10150108758025384

 88. 88 Профил на чиче
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "Газ":Газа е тема табу,посредниците още по повече.Токаджиите ще ги притискат докато почнат да си плащат и ще ги оставят на мира.

 89. 89 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  До коментар [#87] от "Газ":
  комунистите вьведоха 10% даньк и сега дьржавата ще сьбира ддс от електроразпределителите и енергоразпределителните дружества от сметките на хората

 90. 90 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  До коментар [#89] от "Deep Blue":

  "комунистите вьведоха 10% даньк и сега дьржавата....."

  А "не"комунистите от комунисъяескиш ГЕРБ що не го премахнаха бе???))
  Дори плужека Дянков квичеше, че който си помислил за махането му, бил малоумен!

 91. 91 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Мога само обзсилен да кажа: ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ!

 92. 92 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#81] от "By the way":

  Ти защо смяташ че се говори и пише по несъществуваща тема? Моля те светни ни.

 93. 93 Профил на Ogi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#92] от "Емил":

  Защото първо не може да развали договорите от юридическа гледна точка и второ това са само поредните закани като много преди това които не изпълни - това му е стилът.

 94. 94 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  Каво като е казал нещо ББ!? Дума дупка не прави, казват хората. От това управление до сега само думи, а животът ни е непоносим! Всички знаят , че цените на парно, ток, газ, телефон, лекарства.... са непосилни и безобразно скъпи. Всички виждат , че от населението крадът и свои и чужди! Пита се каво е направено за да живеем по-добре!? Щели да продават и да дават на концесия!!! Ами тия дето крадът от населението и от България нали са приватизатори и концесионери...
  Казал бил ББ...хмммм! Това го знаем всички одавна!

 95. 95 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  "Премиерът може би е подведен, защото в случая става въпрос за много тънка материя", коментира проблемът с цените проф. Атанас Тасев.

  Да бе , много "тънка" е.Правят пари от нещо за което не са инвестирали и лев, купили са го за без пари и праскат 65% възвращаемост на гърба на най-бедното население в ЕС.
  Това си е очевидна кражба и веднага се разбра , кои са адвокатите на крадците, защото и за тях падат трохи от монополистите , които си плащат сега за кризисният ПР с който се опитват да замажат поне временно статуквото.Ама всуе, елементарни бакалски сметки показват на какъв пладнешки грабеж сме подложени.Аджеба някой може ли да ми каже как до 2004 г. енергопреносната система функционираше без тия кожодери(ЧЕЗ,ЕВН,ЕОН).Кой ги докара тия хрантутници в България?Незабавна национализация без никакви компенсации поради монополна позиция на пазара, и за защита националната и енергийната сигурност на България.Да се готви "Софийска вода"!

 96. 96 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "Освен това приватизациите на електроразпределителните дружества са най-успешните, които България е правила. "

  Щом евреин го казва така еТова е една от най-успешните приватизации направена в полза на ЕОН, ЧЕЗ, ЕВН и явно на еврейските посредници, и те са гепили нещо от далаверата.

 97. 97 Профил на By the way
  *****
  Весело

  До коментар [#85] от "My point is":
  Е, ти ме разби направо! Благодаря ти много за това че се грижиш за чистотата на българскияТ език за и в "Дневник". Оправи ми настроението за седмици напред. Желая ти успех в начинанието.

 98. 98 Профил на edin
  *****
  Неутрално

  И стига с това , че сме щели да уплашим и изгоним потенциални инвеститоти. Поинтересувайте се кави са условията за инвастиции на чужденци в Китай, в Тайван, в Малайзия ,ама инвеститори си имат! Прости правила, стоги закони и работно население! Знае се кой пие и кой колко плаща. И винаги обществения интерес се гарантира от държавата. Ако някой е срещу националния интерес си имат законни начини да му спрат бизнеса. Не може да се оплакваме , че ни ограбват. Законите ги пишем ние, правораздаването е наше и са на наша територия! Та така, ако иака ББ да деиства -може.

 99. 99 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  А пряко отговорните за сделките по "подаряването" на населението-потребители като крепостници на ЧЕЗ,ЕОН,ЕВН са лицата Лидия Шулева и Милко Ковачев.Това са пряко виновните лица за ограбването на българският народ.Нека българският народ знае кои са "благодетелите" му, кои са причина за "щастливият" живот, който водим.Заедно с останалите от "кохортата": Симеончо Крадливия, Ники Мики Маус - приватизатора на БТК, Ваньо Костов Черничкия-приватизатора на Нефтохим, Луканов - архитекта на стратегията за "приватизация" на България.

 100. 100 Профил на Румен П. Овчев
  *****
  Весело

  Лъже от Позитано 20, викайки за ЛИТЕКС.

  USA
  Весело
  * 74

  До коментар [#71] от "СЕДЯНКАТА":

  Ми тогава,защо ревеш за тока?Нещо ни послъгваш,ми се чини?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK