Борисов се закани на доставчиците на ток

Премиерът обяви, че може да развали договорите с CEZ, E.ON и EVN

Борисов се закани на доставчиците на ток

© Надежда Чипева, Капитал
Целта била да ги накарат да платят дивидент на държавата


Проблемите са тежки, но за сметка на това продължителни
премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов заплаши с ревизия сделките за електроразпределителните дружества. Лидерът на управляващата партия ГЕРБ, член на европейската десница, обяви изненадващо в сряда, че обмисля дали да не прекрати договорите с дружествата CEZ, Е.ОN и ЕVN заради разликите в цените, по които купуват ток от НЕК и на които ги продават на крайните потребители.


Заканата на Борисов към едни от най-големите инвеститори в страната съвпадна с визитата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в САЩ, където той търси стратегически инвеститори за АЕЦ "Белене".
От трите дружества отказаха да коментират по същество, но обясниха, че цените им се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От държавния регулатор, както и от икономическото министерство, се въздържаха от коментар.


Като "моментна емоция", която може да предизвика международен скандал, определи изказването на премиера енергийният експерт проф. Атанас Тасев. "Това ще е хаотично решение, което ще увеличи рискът пред инвеститорите и ще доведе до дългосрочно поскъпване на тока", прогнозира пред "Дневник" Кенет Лефковиц, финансов експерт в бранша.


"От това, което днес имам като информация, НЕК купуват ток от различни места - ТЕЦ, АЕЦ и правят микс. Цената е 90 лв общо. НЕК продава на ЕРП на цена от 88 лв. Ако някой икономист, математик или финансист може да ми обясни как едно държавно предприятие купува на 90, а продава на 88 и ще бъде в добро финансово състояние, ще му дадат Нобелова награда... а крайният потребител, всички ние - по 146 лв.", заяви в сряда Борисов, след заседанието на Министерски съвет. Той подхвана темата, говорейки за липсата на пари в бюджета, защото се източвали.


На въпрос "Обмисляте ли да развалите приватизационните договори с CEZ, E.ON и EVN" Борисов отговори: "Обмислям го отвсякъде как го разбирате вие. Да продължа да купувам ток за 90 лв., да го продавам за 88 лв., а те да го продават на 146 лв... Считате, че трябва да вляза в тази далавера и комбинация".  На последващ въпрос - "само кажете с да или не", отговорът му беше: "Да, разбира се, че това ще бъде прекратено, каквато и да е цената".


Според източници от правителството не се обмисля разваляне на приватизационните договори. Целта била дружествата да платят дивидент на държавата. Правителството спешно търси средства, за да балансира бюджета, който е заплашен от дефицит от над 1.6 млрд. лв.


Затова и Борисов посочил пред журналистите като проблем факта, че от приватизацията на компаниите в края на 2004 г. досега дружествата не са плащали дивидент на държавата. "Досега за 5 г. тези предприятия са платили нула процент дивидент на държавата.


Казват, че са инвестирали. Аз лично ще ходя на всяко място, където посочат, че са инвестирали - трафопост, осветление... Ако са правили инвестиции за 500 млн. лв., аз щях да знам", каза Борисов (какви инвестиции отчитат компаниите).


"Премиерът може би е подведен, защото в случая става въпрос за много тънка материя", коментира проблемът с цените проф. Атанас Тасев. Не е вярно, че НЕК купува ток на по-висока цена и го продава на по-ниска, допълни експертът.


"В случай, че шеф на НЕК продаде на по-ниска цена от покупната, без изричната намеса на държавата, то той още на другия ден отива на прокурор", каза още Тасев. Той посочи и че в енергийния сектор у нас действат строги правила, синхронизирани с европейските стандарти.


Извън собствените си разходи за пренос и разпределение и инвестиции в мрежата, ЕРП-тата плащат на НЕК и на дъщерната й фирма ЕСО и такси за пренос, като това е отделно от цената, по която купуват тока, посочиха други експерти.


Всички тези стойности по веригата също се регулират от ДКЕВР.
Държавата, която още притежава по 33% в дружествата, реши заедно с новите им собственици те да инвестират цялата си печалба в мрежата. Към 2008 г. ЕРП-тата отчетоха, че са намалили с повече от 3% технологичните загуби.


Съгласно приватизационните договори компаниите нямат твърди ангажименти за размера на инвестициите, тъй като те влизат в цените за бизнеса и бита. През последните години CEZ, E.ON и EVN редовно недоволстват, че ДКЕВР орязва инвестициите им, за да задържа темпа на увеличение на крайните цени за домакинствата.


Вчера регулаторът бе посочен от Борисов като един от отговорните за случващото се. Въпреки че ДКЕВР е независим (виж европейската директива в карето), премиерът прогнозира и промяна в цените на тока от 1 юли с думите: "Те от първи юли няма със сигурност, предполагам, щото тя е независима организация, но съм почти сигурен, че няма да са такива цените. Така си мисля поне или се надявам. За да не каже някой, че им влияя".


Премиерът оспори смисъла на приватизационните сделки, както и начинът, по който са направени. "Не можах да разбера защо са станали частни ЕРП-тата. Никой не можа да ми отговори кое е наложило да се сложи един посредник по средата, между държавната централа и българския гражданин. И да взимат пари".


Той заяви още, че е дал срок до петък да получи цялата информация и ще я предаде за проверка на прокуратурата. "Съжалявам, който си е подписвал, да си носи отговорност", каза Борисов по повод бившия енергиен министър Милко Ковачев, по чието време бяха сключени сделките.


"Когато станах министър, заварих приета стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества", каза пред "Дневник" бившият министър на икономиката Лидия Шулева, която наблюдаваше сделката. "Единственото, което можех да направя, е да създам условия за честен и прозрачен конкурс. Такъв беше проведен.


Стратегията позволяваше участие на неясни субекти, предприятия, регистрирани в офшорни зони. Успях да избегна това и да бъдат привлечени големи дружества", допълни Шулева. Бившият енергиен министър Милко Ковачев не беше открит за коментар, защото телефонът му беше изключен.


Атанас Тасев пък предупреди, че подобни международни договори за приватизация като тези за ЕРП-тата се правят, така че да не могат да бъдат разваляни от следващата политическа сила, която ще дойде на власт.Целта била да ги накарат да платят дивидент на държавата


Проблемите са тежки, но за сметка на това продължителни
премиерът Бойко Борисов


Евродирективата


От директива 2009/72 на Европейската общност за правилата за вътрешния пазар на електроенергия


Член 35
4. Държавите членки гарантират независимостта на регулаторния орган и безпристрастното и прозрачно упражняване на правомощията му. За тази цел държавата членка гарантира, че... регулаторният орган:
- е правно отделен и функционално независим от други публични и частни образувания
- не търси или не получава преки инструкции от правителство или друго публично или частно образувание при изпълнение на своите регулаторни функции. Това изискване не засяга... общите политически насоки, давани
от правителството, които не са свързани с регулаторните правомощия и задължения.


5. За да защитят независимостта на регулаторния орган, държавите членки по-специално гарантират, че:
- регулаторният орган може да взема автономни решения независимо от всякакви политически органи...


Коментари


Лукан Луканов, зам.-председател на КРИБ
Развалянето на договори не носи добри сигнали. Когато обаче те не са сключени в рамките на добрите бизнес практики, това е допустимо. По време на заседанията на Националния съвет за
тристранно сътрудничество по антикризисните мерки беше представена информация, че ЕРП-тата имат гарантирана печалба. Това никъде го няма. Ако се стигне до разваляне на договори, това трябва да е от позицията на правото, а не от емоцията. Много хора не харесват ЕРП-тата, но това не е повод да ги гоним.


Кенет Лефковиц, финансист в енергийния бранш, собственик на "Ню Юръп корпорит адвайзър"
Ако казаното от премиера стане факт, това ще гръмне проекта за АЕЦ "Белене" веднъж и завинаги. Кой ще иска да вложи няколко милиарда, при положение че не се знае след пет години кой ще е министър-председател и какъв ще е бюджетният дефицит? Това ще е хаотично решение, което ще увеличи риска пред инвеститорите и ще доведе до дългосрочно поскъпване на тока. И без това сред чуждите инвеститори от енергийния бранш преобладава мнението, че България не спазва договорите по дългосрочните си проекти.  Ако иска, държавата може да субсидира цената на тока за най-бедните семейства. Но доколкото съм запознат, тук цените са сред най-ниските в Европа. Веднъж поетите ангажименти трябва да се спазват. Освен това приватизациите на електроразпределителните дружества са най-успешните, които България е правила.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK