Изисквания за разкриване на заплати смутиха мениджъри

Според промени в закона ще трябва да се разкриват и възнагражденията на търговските директори


От Брюксел има само препоръка, но не и задължение

Мениджъри на публични компании и небанкови финансови институции, регулирани от Комисията за финансов надзор, не са доволни от проектопромените в закона за ценните книжа (ЗППЦК). Те ще ги задължат да дават детайлна информация за методиката на определяне на възнагражденията на ръководните органи.


В началото на миналия месец регулаторът представи предложенията, според които дружествата, чийто акции са на БФБ, здравноосигурителни, пенсионни и застрахователни компании, дружества за управление на активи, ще трябва да представят методиката си за определяне на заплатите и бонусите на мениджърите си, критериите и ограниченията за променливите компоненти в тях.
Те следват препоръки на Европейската комисия. В момента проектът е на етап съгласуване с БНБ и финансовото министерство и едва след това ще бъде внесен в Министерския съвет и парламента. В момента информация за заплатите се разкриват само за членовете на бордовете на компаниите.


Според представители на капиталовия пазар обаче сега комисията е отишла твърде далеч в идеята си, визирайки факта, че все пак има само препоръка на еврокомисията. Те са недоволни и от това, че са поставени в неравнопоставено положение спрямо непубличните финансови институции в България, които биха останали извън обхвата на новите разпоредби.


Вчера от БНБ отказаха да коментират темата. Недоволството си от промените изразиха няколко представители на финансовия сектор и публични компании, но повечето пожелаха да останат анонимни.


"Това би бил един куц закон. Основната причина за европейската препоръка за обявяване на възнагражденията е заплащането на директорите в целия финансов сектор, и най-вече на банките. Не би следвало тези изисквания да съществуват само за част от финансовия пазар", смята Даниела Петкова, изпълнителен директор на най-голямото пенсионносигурително дружество в България - "Доверие".


Петкова уточни, че приема публичността, но отбеляза, че текстовете на места отиват твърде далеч, визирайки изискването да се публикуват заплатата и бонусите на всяко едно лице, заемащо ръководен пост.


Така например на показ по тази логика ще излязат възнагражденията на търговския и производствения директор в едно предприятие. "В крайна сметка препоръките на еврокомисията бяха по-скоро да се публикува политиката на формиране на бонуси за мениджъри, които поемат инвестиционен риск", каза още Петкова.


"Нормално е да има оплаквания. Тази информация обаче е важна за всички останали заинтересувани лица", посочи пред "Дневник" Ралица Агайн, зам.-председател на КФН. Според уверенията й чрез промените ще се повиши прозрачността в управлението на тези дружества.


По данни на надзора такива реформи вече са извършени в Германия. Проектопромените в ЗППЦК предвиждат още да се разкрива информация за притежаваните от мениджмънта опции върху акции, обезщетенията, които получава, стойността на заеми и гаранции, предоставени на съответното лице от емитента или от друго предприятие от същата група, в това число лихви и неиздължена главница.


Част от големите корпоративни скандали в Западна Европа и САЩ през последните години се случиха именно заради опциите върху акции, които мениджърите на корпорациите получават от акционерите.


Подобни бонусни схеми ги стимулират да поддържат практики, показващи ръстове на финансовите резултати за кратък период от време, което увеличава цената на притежаваните от тях ценни книги, но понякога става за сметка на злоупотреби и негативи за бизнеса в дългосрочен период.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK