Тежки преговори за енергийни дивиденти

Правителството иска да получи печалба от ЕРП-тата за пет години назад


Правителството иска да получи печалба от ЕРП-тата за пет години назад

Ден след изявлението на премиера, че обмисля разваляне на приватизационните договори с електроразпределителните дружества, правителството започна преговори за дължимите дивиденти с компаниите, собственост на чешката ЧЕЗ, германската ЕОН и австрийската ЕВН.


"ЕРП-та да бъдат любезни незабавно да си изплатят дивидентите за последните пет години", е заявил Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет в сряда според публикуваната стенограма. В четвъртък той заяви, че дали ще се стигне до одържавяване зависи от "диалогичността" на компаниите и дали ще бъдат "искрени" с потребителите.

Правителството иска да получи печалба от ЕРП-тата за пет години назад

Същия ден представители на компаниите се срещнаха с вицепремиера Симеон Дянков и с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. И от двете страни запазиха мълчание.


По-рано в четвъртък зам.-министърът на енергетиката Мая Христова съобщи, че Трайков вече е договорил с ЕРП-тата да платят дивидент на държавата, която притежава по 33% в компаниите. Пред Би Ти Ви Христова каза, че в държавния бюджет би трябвало да влязат около 250 - 300 млн. лв. Изчислението й се базира на база натрупаната печалба на дружествата за последните пет години - около 1.2 млрд. лв.


От икономическото министерство обаче уточниха пред "Дневник", че министърът се е разбрал още в началото на тази година енергийните компании да изплатят дивидент, само че за 2009 г., което ще е значително по-малка сума от цитираната от Христова. От ЧЕЗ и ЕОН отказаха коментар, само от ЕВН потвърдиха, че ще разпределят печалба, колко ще реши общото събрание.


На теория държавата може да вземе дивидент със задна дата. На практика това означава да принуди мажоритарния собственик да извади всички натрупани през годините резерви от неразпределени печалби и да разпредели като дивиденти поне 1 млрд. лв..


Това ще остави компаниите почти без ресурс и за да не рефлектира драстично върху инвестиционните им намерения и качеството на услугите, мажоритарите ще трябва да върнат своята част от дивидента под формата на капитал или заем.


"За мен това е малко странна мярка, защото този тип компании по принцип е по-добре да реинвестират печалбите си. Тя ще се отрази на инвестиционните им програми и качеството на услугите им", каза Красимир Катев, бивш зам. финансов министър в кабинета "Сакскобургготски", по чието време бяха приватизирани дружествата. По думите му е трудно миноритарен акционер да принуди мажоритарния към подобна стъпка.


"Ако желанието на правителството се реализира, компаниите ще трябва да изменят тотално капиталовата


си структура и да преминат от консервативна, каквато е в момента, към крайно рискова. Това ще оскъпи цената на капитала им, което прави тази мярка невъзможна", допълни и Константин Абрашев, портфолио мениджър в "Бенчмарк асет мениджмънт", който управлява енергийни активи. В момента ЕРП-тата нямат пари кеш, с които да платят 1 млрд. лв., от които 300 млн. на държавата.


Тези средства могат да се осигурят или чрез заем, лихвите по който ще влязат в бъдещите сметки за ток, или чрез разпродажба на активи, което за дружества с общи активи от 2.2 млрд. лв. е почти равносилно на ликвидация.


Абрашев не изключи и втори вариант - този ход да е опит на правителството да притисне мажоритарните собственици да изкупят миноритарния дял на държавата.
Междувременно единият от чуждите инвеститори - чешката ЧЕЗ, вече обяви инвестицията си в България като проблемна.


Също в четвъртък председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който пое комисията през есента на 2009 г., потвърди, че в момента НЕК купува от централите по-скъпо тока, отколкото го продава на ЕРП-тата. В сряда Бойко Борисов заяви, че държавната компания купува тока от производителите средно по 90 лв. за мегаватчас, а продава на ЕРП-тата по 88 лв.


Семерджиев уточни, че цените са приети от регулатора и действат от юли 2009 г. за период от една година, тоест до 1 юли 2010 г. не могат да се променят. Сега комисията отново проверява държавното дружество, както и частните компании.


По думите му възможните варианти за този алогизъм може да са два - при определянето на цените миналия юли "регулаторът да е допуснал някакви компромиси или НЕК като компания да не е спазила някои изисквания, тоест да не е купувала от евтините централи".


Зам.-министър Мая Христова допълни, че инвестициите, които прави НЕК, явно не са съобразени с прага на цената, която му е дал регулаторът.


На въпрос не е ли видял какво наследство получава от предшественика си Константин Шушулов Семерджиев отговори, че при поемането на ДКЕВР през есента цената на електроенергията не е била актуален въпрос.


"Гарантирам ви, че по съвсем друг начин ще се правят цените от 1 юли 2010 г.", каза Семерджиев. Той прогнозира, че цените на тока ще останат същите или ще се повишат минимално, което съвпадна с прогнозата на премиера отпреди ден.


Бойко Борисов пък заяви, че ДКЕВР трябва да обясни "защо толкова години са държани тези високи цени". По думите му правителството ще разгледа всички протоколи от заседанията на комисията, за да се види "кой как е гласувал". "Всичко опира до политическа воля.


Всички тези регулатори и фирми са се водили от политическа воля", каза Борисов. Той не отговори дали ще потърси лична отговорност на бившия председател на регулатора Константин Шушулов. "Всичко, което ми го дадат, ще ви го дам и ще сезирам прокурора", обеща пред медиите премиерът.


В четвъртък Борисов отново разкритикува приватизационните договори за електроразпределителните дружества и заяви, че "лобистките и корупционните интереси си личат, като погледнеш договорите". Той добави, че досега държавата не е контролирала къде дружествата влагат печалбата си. "Тя се е генерирала, но не се знае къде отива", каза Борисов.


Според зам.-министър Христова държавата няма да стигне до крайния сценарий да разваля приватизационни сделки. "Никой не е имал предвид, че приватизационните договори ще бъдат развалени автоматично. Има се предвид, че се повдигат въпроси, които стоят в сянка от години.


Развалянето е изключително крайна мярка, считам, че никога няма да влезем в тази ситуация като държава в отношенията ни с ЕРП-тата", каза Христова.


Още вчера стана ясно, че единствената законова възможност за разваляне на приватизационните договори е държавният регулатор да отнеме лицензиите на компаниите. Това обаче може да стане само ако дружествата не изпълняват задълженията си по преноса и доставката на ток.


По думите на Христова в момента се ревизират две точки от приватизационните договори с ЕРП-тата - за дивидентите и за липсата на изрични инвестиционни ангажименти.


Финансово състояние към края на 2008 г. ЕВН Електроразпределение Нетна печалба
Е.ОН Продажби Е.ОН Мрежи Общо
56,6 14,4 0,073 33,4 -5,4 34,5 133,573

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хъм
  *****
  Неутрално

  Явно ЕРП-тата не са разпределяли дивиденти досега и е странно, че сега биват накарани. Понеже държавата не е едноличен собственик и другите собственици трябва да получат дивидент, ама те явно не искат, а те са все пак мажоритари. Печалбите явно са заделени за реинвестиции, в този случай не е нужно да се дава дивидент.

 2. 2 Профил на 3
  *****
  Неутрално

  Е къде са парите, които са натрупали като печалби в отчетите си ЕРП?Как тези специалисти знаят, че нямат толкова пари по сметките си?

 3. 3 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  В немската преса изтече разработка на ДАНС за шашмите на ЕРПтата. През подизпълнители могат да си точат колкото си искат "дивиденти" и да ги отчитат като инвестиции. Могат десет пъти да ни сменят кабелите и електромерите като ги купят от техни си компании на техни си цени. Тези мошеници са тръгнали по пътя на БТК. Възможностите за увеличаване на приходите с вдигане на цените са изчерпани. Сега предстои ударна разпродажба на активи, теглене на заеми, аутсорсване на дейности. След няколко години ще трябва да ги купи държавата с дълговете им или да прави алтернативни компании както МО си прави собствен телеком за 120 милиона.

 4. 4 Профил на МИЕТ
  *****
  Неутрално

  Приватизацията на ЕРП постави българската енергетика в положение "партер". Преди приватизацията българската НЕК печелеше много добре и можеше да закупи акциите и на ЧЕЗ, и на ЕВН (също държавна и правителствена компании). ЕВН по Конституция на Долна Австрия е 51% на правителството.
  Тогава защо ние трябва да сме тяхна собственост и печалбите да отиват за тях и техните пенсионери?Дружествата им не изпълняват приватизационните договори.Още с идването си в България ЕВН , ЕОН и ЧЕЗ започнаха да търсят заедно възможности за повишаване на цените и създаване на неудобства и унижения на българите , работещи в тях за да ги пропъдят и за да напускат. На тяхно място си назначаваха двуезичници и еничари-агенти , които да им служат вярно.Започна източването на българската енергетика! Нека да се проверят договорите в ЕРП с фирмите , доставчиците и консултантите за да се види къде отиват парите.Колко се харчи за консултации , самолетни билети и командировки до фирмите – майки в Австрия , Германия и Чехия.Има много начини и е лесно за проверка , но трябва да има силна политическа воля!

 5. 5 Профил на дедо Андро
  *****
  Разстроено

  Абе то аз понятие от икономика - бъкел, ама все ми се струва, че ценообразуването на тия техните "реинвестиции" май става като ценообразуването на стоките, дето ни ги предлагат с 10-15 минутни клипове по тивитата, като да речем "вълшебният" космодиск или ония парочистачки, рендета, ножове и какво ли не щеш още. Та, тия "страхотно качествени" стоки, ако струват 1/20 от цената, на която ни ги предлагат, вий ей тука да ме резнете - по гърлото. Само че тук има един реален разход - за стоките и рекламирането им се плаща скъпо телевизионно време, докато "реинвестициите" на електроразпределителните пладнешки раз.... опааааааа, доставчици бе! напомнят също така и за машините за обработка на пилета на Мариото и Людмила.
  Де да видим, МИЕТ #4 много гот вика:
  "Нека да се проверят договорите в ЕРП с фирмите , доставчиците и консултантите за да се види къде отиват парите. Колко се харчи за консултации , самолетни билети и командировки до фирмите – майки в...

  Прочитане на целия коментар
  Австрия , Германия и Чехия.Има много начини и е лесно за проверка , но трябва да има силна политическа воля!"

  А да видим кой кого накрая, ама май пак ние ще го отнесем дебелия край...

 6. 6 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1462 Разстроено

  След като ги заплашиха че ще им вземат концесиите ще се съгласят естествено.... жалко... предпочитах да бяха разследвани и отнети лицензи при открити нарушения и корупциоони практики.... жалко...

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 7. 7 Профил на е
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на Потребител
  *****
  Неутрално

  А ние потребителите теглим кредити за да си платим дебелите сметки за ток. Уволнете великите специалисти от енергетиката. Само с далавери се занимават за наша сметка. Дори тарифните превключватели не си сверяват. А може би това е също част от тактиката за скрити печалби. Ние не можем да го накажем за несвършената им работа, а те безконтролно налагат санкции.

 9. 9 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  какво излиза, че проблема е в тези 200-300 млн. лв., от които се нуждае бюджета, а смея да кажа, че се надявах друго да е по-важното - разследване на технологията и решенията на комисията ДКЕВР и лицата, които са допуснали това източване. Образуване на наказателно производство. Ново разглеждане от момента нанеправомерно увеличените цени и връщането им на старите нива. При измама на държавата, която, ако е вярно, че притежава 33%, да се отнеме лиценза. Сега излиза, че интереса на народа се свежда до запълване на дупката от 200-300 млн. лв. вместо прилагане на закона, което ще носи по-високи доходи в бюджета или ще допринесе за по-голямата покупателна възможност на народи - стимулиране на икономика, а от друга - ниската себестойност на единица продукция и конкурентноспособност на икономическитне субекти. Подобряване на здравното състояние на народа - отопленвие, храна, когато ти остават повече средства вместо да ги плащаш на други държави и то в криза и т.н. По-малко лекарства вместо истинска храна идр.

 10. 10 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Боко, ще им пръднеш на кура.

 11. 11 Профил на karo
  *****
  Неутрално

  При Боко тиквата, Българите ще види чужди инвестиции на куково лято! Освен Белене разбира се!

 12. 12 Профил на относно Наглите
  *****
  Любопитно

  Мързел, мързел, мързел и Алчност.

  Откога е науката "електроразпределение"?..

  Как до 1990 България можеше да си електроразпределя достатъчно кадърно и без чешки, австрийски и прочее "корифеи"???

 13. 13 Профил на BT2
  *****
  Неутрално

  Държавата "се сети " след 15 години, че е сключвала приватизационни договори на загуба, но бърз начин да получи дивидентите си сега няма.

  Естествено може да се развалят предишните договори под претекст, че няма изпълнение на поетите ангажименти.

  Но нали реформи означава не само крайни варианти, а и нещо по-умерено, по-гъвкаво и по-практично. Да видим колко гъвкавост ще се роди сега.

 14. 14 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  Само 250млн дивидент!
  Тия се шегуват.
  Няма нужда от национализация. Я Сметната палата да им провери кросовите сделки и пуснат прокурор Роман в офисите и мениджмънта долу на земята с белезници като австралийски миньори в Китай.
  Дивидента одма ще скочи поне на милиард.
  Фолксваген, Сименс, Даймлер - все стари немски компании от континетална Европа се прочуха с организираните си корупционни практики по света напоследък.
  Тия крадат педантично, по система и разбират само от лобут.

 15. 15 Профил на elektrichko
  *****
  Гневно

  хехе, тези само да проверят консултантските им услуги... и воала ше видят какво източване става... ще паднат Бойковите хора.. и какви инвестиции, като основно са си купили коли.... ДА ми кажат един далекопровод, който са изградили

 16. 16 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 802 Весело

  На въпрос не е ли видял какво наследство получава от предшественика си Константин Шушулов Семерджиев отговори, че при поемането на ДКЕВР през есента цената на електроенергията не е била актуален въпрос.

  ???????????????????
  А кой е актуалния въпрос?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 17. 17 Профил на WD
  *****
  Неутрално

  В "Новинар" преди време беше побликувано следното за ЧЕЗ - част от разходите им за 2008 г:
  - разходи за персонала – 45,497 млн. лв.
  - разходи за външни услуги – 55,214 млн. лв. ???? (Какви са тези външни услуги?)
  - разходи за материали – 13,592 млн. лв.
  - други разходи - 8,270 млн. лв.
  Само издръжката на мениджмънта на ЧЕЗ в БЪлгария струва 6,776 млн. лв - наеми за луксозни апартаменти, коли, самолетни билети и т.н.

 18. 18 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Защо този мръсник Кобурготски продаде ЕРП тата на чужди компании? Да не би да са на баща му? Кой му даде право да се разпорежда с нашата собственост.Съоръженията са направени на земите на нашите деди с наши пари.Откъде накъде тези наглеци ще печелят от нашата национална собственост?

 19. 19 Профил на IT
  IT
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#17] от "WD":

  Не можеш да държиш сметка на една частна фирма как ще си разпределя парите! Това че ползваш тяхна услуга, не означава че можеш да им търсиш сметка защо са си изхарчили парите по този начин!

 20. 20 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  До коментар [#19] от "brayanzone":
  Ти май си най-умния на майка си, а?

 21. 21 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Тикавата какво се прави на ударен.
  ЕРП-тата ги приватизира неговият патрон Симо от Мадрид. А мутрата беше главен секретар на МВР. Толкова ли е бил зает с разчистване на сметките с конкурентните мутри, че е проспал най-големите приватизационни сделки на тогавашния си шеф.

 22. 22 Профил на ссс
  *****
  Неутрално

  Понеже според Борисов "толкова години са държани тези високи цени" , " ... по съвсем друг начин ще се правят цените от 1 юли 2010 г.", каза Семерджиев. Той прогнозира, че цените на тока ще останат същите или ще се повишат минимално, което съвпадна с прогнозата на премиера отпреди ден."

  Досега цените на тока незнайно защо бяха високи, затова ние ще ги увеличим с малко.

  Те и досега се увеличаваха малко по малко. Все с по няколко % , които винаги почти не се усещали от потребителите, защото и други неща поскъпвали.

 23. 23 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  Поразяващата уста Б.Б. пак е на двата полюса- на единия - ще продава миноритарните дялове - на другия ще национализира мажоритарните дялове.И докато някои се радват,че ще национализира ,току виж ,че ще се разделим за без пари и с миноритарните дялове, а с това и с възможността да влияем върху тези дружества.Защото ПР акциите на Поразяваща уста нямат нищо общо с действията му.Притежаваме и част от БТК,ама досега и оттам дивиденти - йок, да не говорим ,че държавата научава за продажбата на имотите и от вестниците.А да сте чули Б.Б. да говори за далаверата БТК? И аз не съм чул.

 24. 24 Профил на Мара Попович
  Мара Попович
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Да се провери дали дивидентите са инвестирани ,в което силно се съмнявам.С пазарлъка Бойко ще си попълни бюджета с няколко милиона ,но ще им прости ограбеното и изнесеното от България .Кон за кокошка!

 25. 25 Профил на krasimirvm
  *****
  Гневно

  Бандитите от ЧЕЗ трябва да се изгонят моментално а също така комисията за ДКЕИВР да се ратури защото тя е главният виновник за ограбването на народа и бившият бандит Шушулов осъден .

 26. 26 Профил на Up at the Villa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "brayanzone":

  Можеш, но трябва да си чел Закона за енергетиката и Закона за обществените поръчки......., там пише и други интересни неща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK