Няма да влезем в чакалнята на еврозоната през 2010 г.

Няма да влезем в чакалнята на еврозоната през 2010 г.

© Надежда ЧипеваПрез тази година България няма да влезе в чакалнята на еврозоната ERM II, заяви финансовият министър Симеон Дянков в петък. Отказваме се от кандидатстване в Еврозоната за момента, защото не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме, допълни и премиерът Бойко Борисов.


Това беше една от основните цели на правителството за 2010 г. и на нея беше подчинена фискалната политика в края на 2009 г. за поддържане на нисък бюджетен дефицит.


Заради тази цел правителството задържа и стари плащания на държавата към бизнеса, като ги прехвърли към Бюджет 2010.
Според последните изчисления на финансовото министерство бюджетният дефицит на България за 2009 г. възлиза на 3.7% от БВП и надвишава Маахстрихсткият критерий за максимален дефицит от 3%. Според Дянков причината е в задълженията на държавата по скрити договори, поети от предишния кабинет.Дянков обяви, че бюджетите за 2008 и 2009 г. ще бъдат ревизирани, за което вече са уведомени ЕК и Европейската централна банка. Причината са анекси по 150 договора, с фискален ефект за 2.15 млрд. лв.


"От отличници в Европа заедно с Естония, ще бера срам в Мадрид (срещата на финансовите министри от ЕС през следващата седмица - бел.ред), когато обяснявам на финансовите министри какво е станало. В Европа не правят разделение между бивши и сегашни. Аз представям България и ще бера срама", каза Дянков. Той заяви, че изходът е ефективна фискална политика и че се работи по всички набелязани мерки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK