Април донесе шарени цени на "Гражданска отговорност"

От "Алианц" ги намалиха, "Бул инс" и "Булстрад" ги увеличиха

Април донесе шарени цени на "Гражданска отговорност"

© Надежда Чипева
От "Алианц" ги намалиха, "Бул инс" и "Булстрад" ги увеличиха

С нови тарифи по "Гражданска отговорност" излязоха няколко застрахователни компании от началото на април. Само една от тях обаче е за намаление на цената – на "Алианц България", докато "Булстрад" и "Бул инс" направиха корекция в посока нагоре.


От "Алианц" изтъкнаха като причина за намалението данните за развитие на риска и щетите от миналата година. Това им е позволило сега да предлагат до 20% по-ниска цена за най-масовите автомобили с обем на двигателя до 1800 куб.см, ако се декларира, че ще бъдат управлявани само в България.
От 22 март "Булстрад" са направили повишение при всички типове "Гражданска отговорност", като то е по-голямо за тежкотоварните автомобили и по-малко за леките. Пламен Шинов, директор "Автомобилно застраховане" в компанията, каза, че при тях не може да се очаква намаление на цените.


"Български имоти", които заедно с "Булстрад" са част от "Виена иншурънс груп", също не планират корекция надолу. Изпълнителният директор на компанията Радослав Диков обясни, че намеренията им са в течение на годината цената на "Гражданска отговорност" да се повишава постепенно. От "Армеец" и "Евроинс" също казаха, че при тях намаление не може да се очаква.


По думите на Гергана Иванова, управител на брокера "Фин сейлс", освен увеличението в тарифите при някои компании има промени при начините на плащане – "Булстрад" например продават "Гражданска отговорност" само с еднократно или с плащане на две вноски, а не както досега позволяваха разсрочване и на четири. Иванова добави, че въпреки кризата при тях специално няма съществен спад на сключваните застраховки.


"Бул инс"  са увеличили цената на застраховката с 10% от началото на този месец. Изпълнителният директор на компанията Петрозар Петков коментира, че от "Алианц България" имат различна процедура за определяне на тарифите, каквато другите застрахователи у нас не прилагат, и вероятно това им позволява да направят намаление.


"Начинът на определяне на цената при тях е съобразена с човешкия фактор, което е добре всички на пазара да прилагат", каза Петков. От "Алианц" изчисляват цената според вида на автомобила, регион на управление, възраст на водача и дали е виновен за пътни произшествия в последните години.


Последното се доказва с бележка от КАТ. При останалите компании решаващи за премията са видът на автомобила и районът на регистрацията му.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Тия от запад още не са попаднали на българското искърско говедо, което ке отвее застрахователите. Всяка новина за вдигане на цените на гражданската отговорност е лоша! Тази застраховка е от малко губещи като цяло застраховки, защото ако бутнеш човек и той умре, съдът присъжда към 150- 200 000 бимбарици и застрахователят плаща. Другите застраховки в голямата си част са печеливши. Загубите от гражданска отговорност, обаче са люти и застрахователите вият масово и затова вдигат цените си.

 2. 2 Профил на джантата до 1
  *****
  Неутрално

  Гумарев, ако не е задължителна щеше да видиш как щаха да смятат по "други" методи и те. Ама си е олигопол

 3. 3 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Весело

  "Само една от тях обаче е за намаление на цената – на "Алианц България", докато "Булстрад" и "Бул инс" направиха корекция в посока нагоре."

  Му-ха-ха на мутро-застрахователите...дигайте си цените, добре че има и компании, работещи на конкурентен принцип. Познайте къде ще се застраховаме.

 4. 4 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Неутрално

  ""Начинът на определяне на цената при тях е съобразена с човешкия фактор, което е добре всички на пазара да прилагат", каза Петков. От "Алианц" изчисляват цената според вида на автомобила, регион на управление, възраст на водача и дали е виновен за пътни произшествия в последните години.

  Последното се доказва с бележка от КАТ. При останалите компании решаващи за премията са видът на автомобила и районът на регистрацията му."

  БРАВО на Алианц, че са въвели ПРАВИЛНИЯ начин за определяне на риска и застрахователната премия. ГО е застраховка на водача, а не на автомобила.

 5. 5 Профил на VW Golf
  *****
  Весело

  Момченце казва на баща си:
  -Тате, мама кара кола по-добре от тебе!
  - Не бих казал, че е така...
  -Ами ти каза че с дръпната ръчна не можеш да минеш и метър, а тя кара 12 километра...

 6. 6 Профил на 4i4u toni
  *****
  Неутрално

  тея боклуци се оляха няма ли кои да ги изтреби

 7. 7 Профил на 4onata
  *****
  Весело

  осВен алианц другите ЗК правят застраховки само на куцо кьораво и сакато без никакъв критерий правещи ПТП-та после вдигат цените.Ами ще им намалеят продажбите на пичовете

 8. 8 Профил на 4onata
  *****
  Весело

  осВен АЛИАНЦ другите ЗК правят застраховки само на куцо кьораво и сакато без никакъв критерий правещи ПТП-та после вдигат цените.Ами ще им намалеят продажбите на пичовете

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  На "Алианц" им бяха дебели цените и с намалението може и да са се изравнили с другите всъщност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на +
  *****
  Неутрално

  И сега кво? трябва да се виси в КАТ за бележка ли?
  пак някой е мислил, мислил и не го е домислил....

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И сега да си кажа любимото - че пред фактите и боговете мълчат.
  А именно:
  По данни на КФН, към 11.2009 застрахователния пазар е събрал от ГО на автомобилистите 352 млн. лв, а е изплатил 185 млн.
  Автора пак ще ме обвини че извъртам фактите и не цялата разлика от 167 млн лв отива в печалба, но нека да си говорим откровено - има отчисления за резерви и провизии да, но масово са чисто счетоводни и балансови цифри. А в случая говорим за суха пара кеш събрана и толкова кеш изплатена.
  Да кажем грубо - това е паричния поток - от автомобилистите към предлагащите услугата сигурност на пътя.
  Ако сметнем и че са платили поне 10 пъти по толкова в акцизи на горивата сметката съвсем отива на кино.
  Или отива на реалното - а то е, че автомбилизма и транспорта се изпозлва за дойна крава на фиска и на застрахователите.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на Застрахователят и работодателят
  *****
  Неутрално

  Браво на застрахователите като АЛИАНЦ, решили да изчисляват риска според досието на ШОФЬОРА!

  Перефразата на стария виц:
  "Между пешеходци: - Не гледай сфетофарите - те не блъскат!"
  много правилно са я схванали от АЛИАНЦ.
  "не гледай колата, а какъв шофьор я управлява".
  Браво!

  За тия бележки от КАТ: Не е необходимо всеки да си вади бележка - важното е КАТ да предоставят данни на застрахователите и да те да могат да проверяват в тези бази данни за ПТП-тата, кои водачи на МПС-та са участвали в такива, кражби на коли и т.н.
  Ето е малко идеи и предложения до работодателите:
  При назначаване на професионални шофьори - да се изискват чисти досиета на шофьорски книжки за последните 5 години, т.е. няма ПТП-та по негова вина.
  За всички, на които им дават служебни автомобили - само ако нямат ПТП-та за последните 3 години.

 15. 15 Профил на Гл. счетоводител на НЕК
  *****
  Неутрално

  А от Енергия ще свалят ли цените?

 16. 16 Профил на Mama Mia
  *****
  Неутрално

  много "компетентно" се изказвате всички-личи си,че много обичате да пишете за каквото и да е...

 17. 17 Профил на FIREMAN
  *****
  Неутрално

  Не се радвайте на намаления,Алианц имаше високи цени за това намалява!А в България полица се издава на СОБСТВЕНИКА на автомобила и той може да е човек ,който въобще не кара тази кола!Знаете колко автомобили се водят на други собственици!Така,че и това си е чиста формалност дето го правят!
  Ама всички първосигнално се радват като чуят НАМАЛЕНИЕ!!!

 18. 18 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Гневно

  Не очаквам намаление, ще се радвам ако няма увеличение. За 5 години съм навъртял над 100к км без никакви искове към застрахователя. Не виждам логика на МЕН да ми вдигат вноската, за да покриват загубите на някой гъзар, дето троши коли през 3 месеца.

 19. 19 Профил на trapped
  trapped
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При някои застрахователи Гражданската си е наистина най-евтина. И те се знаят кои са. Тези, които са най-популярни. Но и затова клиентите им все недоволни, не може хем да ти е евтино, хем като стане нещо да ти се плаща за оригинални части, че и бързо.

  http://www.grajdanska.net/go/71-evtina-grajdanska-otg.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK