Седем компании искат да строят държавния мултиплекс

Седем компании искат да строят държавния мултиплекс

© ShutterstockСедем компании са изявили желание да изградят цифров мултиплекс, от който ще се разпространят програмите на БНТ и БНР, съобщи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).


Намерения за участие в конкурса са депозирали "Българска телекомуникационна компания" АД, "Бългериън броускастинг систъмс" ЕООД, дружеството "Остерайше рундфункзендер", "Булсатком" АД, "Крида арт" ЕООД, "Дженерал сателит корпорейшън и "Мобилтел" ЕАД.


Чрез цифровата мрежа ще се разпространяват задължително до четири програми на БНР и БНТ. Разрешението за мултиплекса ще бъде издадено за територията на България със срок 15 години, като цифровият мултиплекс ще обслужва 12 града в страната - Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Кърджали,
Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Шумен.


Още през ноември 2009 г. правителството обяви, че мрежата за цифровото излъчване на БНТ и БНР ще бъде изградена само с частни инвестиции. Това стана, след като кабинетът реши да отмени Закона за публичното радиоразпръскване, приет в последните дни от работата на предишния парламент. В него се предвиждаше публично-частно дружество да изгради мрежата за цифрово разпространение на обществените радио и телевизия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK