Starbucks планира мащабно разрастване в Китай

Междувременно компанията затвори стотици непродуктивни кафенета в САЩ, поради нуждата от оптимизиране на разходи като спести по този начин близо 600 млн. долара.

© Associated Press

Междувременно компанията затвори стотици непродуктивни кафенета в САЩ, поради нуждата от оптимизиране на разходи като спести по този начин близо 600 млн. долара.Изпълнителният директор на Starbucks Хоуард Шулц заяви, че планира да отвори хиляди кафенета в Китай в близко бъдеще, съобщи "Уолстрийт джърнал".


Така азиатската страна ще измести Япония като пазар номер едно на компанията извън Северна Америка, коментира вестникът.


Шулц също така заяви, че веригата възнамерява да пробие и на доходните индийски и виетнамски пазари, където все още няма присъствие.
"Азия ясно представя най-значителен потенциал за растеж в близко бъдеще", заяви Шулц в интервю за изданието. "Индия и Виетнам са два пазара, на които смятаме да навлезем по някое време. Ние все още сме в ембрионална фаза по отношение на това какво ще представлява азиатския пазар за компанията", допълва той.


Независимо че през 1999 г. компанията отвори своя първи магазин за кафе в Пекин, Starbucks разполага само с 376 кафенета в страната в сравнение с 878 подобни в Япония.


"След време в Китай ще има хиляди магазини", заяви Шулц. "Основата, която ние изграждаме през последните десет години, ще ни бъде от полза. Но това е сложен пазар, който изисква значителна дисциплина и разумност."


Междувременно компанията затвори стотици непродуктивни кафенета в САЩ поради нуждата от оптимизиране на разходи, като спести по този начин близо 600 млн. долара. Съответно Starbucks обърна негативните резултати, като през първото тримесечие отчете първия ръст на продажбите от края на 2008 г. насам и в момента се фокусира върху международната си дейност, допълва вестникът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK