"Бул инс": Застрахователният пазар е спаднал с близо 7% през миналата година

Застрахователният пазар у нас е спаднал с 6.8% през миналата година, съобщи Петрозар Петков, изпълнителен директор на "Бул инс", при отбелязването на 15-годишнината на застрахователната компания. Само "Бул инс" има около 16% спад на премийния си приход през миналата година, но за първото тримесечие на тази отбелязва ръст, каза Петков. Финансовият резултат на дружеството за миналата година също се понижава, но то запазва тенденцията си на печалба – общо 5.77 млн. лв. за 2009 г.


По изчисления на Стоян Проданов, другият изпълнителен директор на "Бул инс", за миналата година компанията ще внесе близо 600 хил. лв. като данък печалба, а за 2008 г. тази сума е била над 1 млн. лв. По този повод Проданов коментира и решението на правителството да облага премиите на застрахователите: "За нас този подход не върви към синхронизиране с европейското законодателство, но се надявам, че ще се дискутира при внасянето му в парламента и там ще се чуе и мнението на застрахователите."


Според Петрозар Петков един от начините за справяне с новия данък е намаляването на комисионите за застрахователните брокери и посредници. "У нас те са в пъти по-високи, отколкото в Западна Европа", посочи Петков. Според него мярката за облагане на премиите няма да просъществува дълго и най-късно в началото на 2012 г. ще бъде премахната. Подобен данък е имало за застрахователите до 2004 г. и Стоян Проданов отбеляза, че след неговото премахване пазарът започва да се развива много по-добре.


За първото тримесечие "Бул инс" отчита 19% ръст на премиите в сравнение със същия период на миналата година, или около 5.5 млн. лв. повече приходи. Заради това компанията се надява да стигне нивата си от 2008 г. Спадът, който се отчита при полици "Автокаско", се е компенсирал със задължителната "Гражданска отговорност", съобщиха още от "Бул инс". За периода от януари до края на март компанията отчита 2.8 млн. лв. печалба.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Клиент
  *****
  Неутрално

  За съжаление има много застрахователи у нас, които са си откровени мошеници и си тълкуват законите и Директивите на ЕС както си искат и както им е удобно.
  Например новия данък върху премиите.
  Директива /2009/138/ ЕС, чл.157 казва относно данъка върху премиите, че всеки застрахователен договор подлежи единствено на косвените данъци и такси върху застрахователните премии в държавата-членка, в която е разположен рискът или в държавата-членка, в която е покрито задължението.
  Данъкът върху премиите, който правителството взе решение да въведе /3.5% за общото застраховане и 1% за животозастраховането/ си е точно такъв косвен данък и застрахователите няма за какво да се жалят!
  Този данък си е косвен отвсякъде от гледната точка на потребителите на застрахователни услуги!

 2. 2 Профил на Ужилен клиент
  *****
  Гневно

  Тези застрахователи са си пълни мошенници. Аз например чакам вече 5 месец Евроинс да ми изплати застраховката за откраднат автомобил. Уж всичко е наред ама не плащат. Казват ми че само трябва да подпише финансовия директор и готово. И така 5 месеца. Е как после да им вярваш и да се застраховаш при тях? Ще падне пазара не ами ще се срине, защото са мошенници.

 3. 3 Профил на Весела Николаева
  Весела Николаева
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ужилен клиент":

  Препратих коментара ви до "Евроинс". Ако желаете, можете да се свържете с мен на мейл vesselan@dnevnik.bg

 4. 4 Профил на Един Българин
  *****
  Весело

  А защо вдигнахте мизите по застраховките, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK