Държавата поиска съдът да й върне Пловдивския панаир

Държавата поиска съдът да й върне Пловдивския панаир

© Георги КожухаровДържавата се опитва да си върне чрез съда собствеността и контрола върху мажоритарния дял на "Международен панаир Пловдив". Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който увери, че лично е подал иск в Пловдивския окръжен съд срещу панаира и дружеството "Пълдин туринвест", което притежава контролния пакет.


"Проверка на министерството за приватизацията на дружеството е констатирала множество съмнения за нарушения на търговския и приватизационния закон, каза министърът. Той допълни, че екипът му е констатирал нарушения в действията на бившия министър на икономиката Румен Овчаров и кабинета "Станишев". Според Трайков капиталът на дружеството е увеличен два пъти, така че държавата е загубила контрола си над него. Освен това страната има да получава под формата на дивидент около 1.4 млн. лв за 2005 г.


Увеличаването на капитала е направено на два пъти - на 21 декември 2006 г.  и на 23 март 2007 г. Проверката на икономическото министерство, която започна в началото на октомври, е показала, че панаирът е продаден, като е заобиколен законът за приватизация и следприватизационен контрол.
Продажбата е станала, въпреки че дружеството е включено в забранителния списък на закона и за него е трябвало да бъде разработена специална стратегия за продажба, която да се одобри в Народното събрание. Вместо това продажбата е станала след решение на Министерския съвет по одобрена от кабинета "Станишев" стратегия.


В момента 50.3 на сто от панаира са собственост на дружеството "Пълдин туринвест", основният пакет от което е собственост на бизнесмена Георги Гергов, а държавата има дял от 49.6 на сто. Останалите 0.01% са притежание на няколко физически лица. "От три години панаирът е подлаган на непрекъснати проверки - в него влиза ДАНС, прокуратурата и НАП, които констатираха, че няма никакви нарушения", коментира пред "Дневник" Георги Гергов.


По думите му "тези нескончаеми проверки по никакъв начин не помагат на панаира и му създават лош имидж пред международните му партньори". "Нека и съдът да провери, в случая сам себе си, защото той постановява увеличаването на капитала, дали има нарушения. Държавата е в правото си като собственик да си търси правата", допълни Гергов.


По думите на Гергов държавата не може да получи дивидента си за 2005 г., защото не е имало решение на общото събрание да бъде раздаден такъв. "Досега сме инвестирали около 26 млн. лв. в панаира при заложени задължения по приватизационния договор от 7 млн. лв. Аз също съм акционер и като такъв имам права, вложил съм сили, имоти и пари", допълни Гергов. Той придоби мажоритарния дял в дружеството, което не беше предвидено за приватизация, като го изкупи от реститути през 2008 г.


Трайков е подал искане за проверка и във Висшия съдебен съвет, който да установи дали съдиите, които са вписали увеличаването на капитала, са действали правомерно. Освен в съда министърът е изпратил сигнали до прокуратурата и МВР, за да потърсят виновните длъжностни лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK