Три държавни строителни фирми ще се продават

Държавните компании "Техноекспортстрой", "Монтажи" и "Промишлено строителство" ще бъдат приватизирани, съобщи министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. По думите му в момента се преценява дали да бъдат пуснати за продажба и държавното предприятие "Строителство и възстановяване" и "Автомагистрали".


Компаниите ще се продават от Агенцията за приватизация, като тя ще определи и метода. "Техноекспортстрой" има акции в проектната компания, която ще изгражда петролопровода Бургас - Александруполис.


Дружеството беше и сред акционерите на провалената концесия на магистрала "Тракия". Междувременно "Техноекспортстрой" и "Монтажи" преминаха под управлението на Министерството на икономиката.
За държавно предприятие "Строителство и възстановяване", известно повече като бившето ГУСВ, се преценява доколко са активни към настоящия момент ангажиментите му в случай на война, каза министър Плевнелиев. По думите му задълженията на дружеството към момента са 84 млн. лв.


През последните години държавната фирма само е разпродавала активи, като от началото на годината два търга за имоти се провалиха заради високата оценка. В момента в компанията работят 840 души, като предстои да бъдат съкратени още 200, каза Плевнелиев.


Той посочи, че от началото на годината дружеството е участвало в 21 обществени поръчки за 18 млн. лв. Вчера имаше протест на работници заради забавено плащане на заплатите.


До идването на кабинета на Бойко Борисов на власт държавната фирма е работила като "пощенска кутия", каза строителният министър. Той обясни, че фирмата е печелила поръчки, като само 5% от печалбата е оставала за нея, а всичко останало е отивало за подизпълнители.


За "Автомагистрали" се преценява дали да остане държавна. Въпросът е кой ще поеме чистенето на републиканските пътища, ако частните компании поради някаква причина откажат да го правят, каза Плевнелиев.Дълговете на строителното министерство към фирмите са 280 млн. лв.


Министерство на регионалното развитие дължи на бизнеса 280 млн. лв., а парите, с които може да разплаща стари договори през тази година, са 10 млн. лв. След 10% съкращение на разходите на ведомствата сумата ще намалее до 9 млн. лв. Това означава, че при такъв бюджет ще са необходими 28 години, за да се разплатя с бизнеса, каза строителният министър Росен Плевнелиев. Той посочи, че агенция "Пътна инфраструктура" пък има неразплатени договори за 458 млн. лв. Все още не е тръгнала схемата за разплащане на държавата с бизнеса през Българската банка за развитие. Според одобрения от правителството механизъм банката ще изчисти вместо държавата задължения към бизнеса, като ще използва 100 млн. лв. собствен ресурс и допълнителни 400 млн. лв. депозит от държавата.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tim
  tim
  Рейтинг: Неутрално

  Не звучи убедително - "кой ще чисти пътищата, ако частните фирми откажат".
  Ами кой ще меси хляб, кой ще прави салам, ...???
  Това не е и не може да бъде аргумент. Някакви комуноиди пудрят мозъка на министъра.

 2. 2 Профил на Помислете и за
  Помислете и за
  Рейтинг: Неутрално

  Техноекспортстрои има участие и в буя в Бургас чрез които ще се разтоварва нефта заедно с познатата ни от аферата Топлофикация -Фронтиер на КрГеорг и РОвч

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах