Българската икономика ще остане в стагнация и тази година

Българската икономика ще е в стагнация и тази година. Това прогнозираха експерти на рейтинговата агенция "Фич" и Международния валутен фонд (МВФ). Фондът е ревизирал прогнозата си за България до растеж на БВП от 0.2% за тази година, заяви представителят на организацията за България и Румъния Тони Либек, цитиран от агенция SeeNews.


Досега институцията очакваше свиване на българската икономика с 2.5% през 2010 г. "Очевидно е, че има светлина в края на тунела", е заявил Либек, според когото решаващо значение за растежа на икономиката ще има износът.


Прогнозата на МВФ е, че до края на тази година дефицитът по текущатта сметка в платежния баланс на България ще се свие до 6.3% от БВП при 9.4% от БВП към края на 2009 г. Показателят зависи основно от разликата между износа и вноса (търговския баланс) и свиването му предполага повишен износ или намаляващ внос.
Според МВФ един от основните проблеми за България ще остане нарастването на безработицата, която се очаква да бъде 9.2% от работната сила към края на годината. За следващата година МВФ прогнозира 2% икономически растеж за България.


Според "Фич" българската икономика ще запише нулев растеж тази година, обясни Михаел Стайнбарт, директор на отдел "Финансови институции" към "Фич". Рейтинговата агенция прогнозира още, че Румъния ще е една от малкото държави в ЕС, които през 2010 г. ще отчетат икономически растеж.


Във вторник фондът публикува своя доклад за финансовата стабилност, в който обяви държавните дългове като най-голямата опасност за финансовата система (доскоро за основна заплаха се считаха проблемите в банковия сектор).


Според МВФ банките по света са отписали активи за 2.3 млрд. долара от края на 2007 г. досега. Така реално фондът занижи прогнозата си за стойността на отписаните от банките активи. Това означава, че според МВФ сумата на парите, които предстои да се изпарят от портфейлите на банките, се увеличава с около 500 млрд. долара.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на II
  *****
  Неутрално

  Глупости!!! Дянков друго каза

 2. 2 Профил на Robespier
  *****
  Неутрално

  И г-н Борисов друго казва.

 3. 3 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  То за тази година отдавна е ясно, ама само за тази ли ще е?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Гневно

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/11/871473_bjudjetut_shte_izleze_na_pljus_prez_april_prognozira/?p=0#addcomment
  Ама то Дянков е суперпрофесионалист, такъв прекрасен бюджет си направи- най-добрия в света. И така добре го изпълнява! Такива хубави прогнози преди месец!И преди дни:http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/17/888672_kabinetut_ochakva_ikonomicheskiiat_rust_da_stigne_1/
  Тия от Фич и МВФ са провокатори. И комунета, несъмнено!

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 5. 5 Профил на mikereto
  *****
  Неутрално

  бългаска икономика ха ха та има ли такава

 6. 6 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  mi6osp № 4

  Разбиваш ми "герберизма" с тези линкове...........щото си прав за съжаление.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на баш майстора
  *****
  Разстроено

  абе аз като го глеам тоя министър Дянков кви ги дроби направо и другата година ще я пишем лоша . Но него гова не го интересува. Сяга като съсипва фирми и цели бизнес сфери ми е чудно кога точно ще се оправим камо ли да влезем в чакалнята. Производство няма в тая държава държавата и банките го мачкат яко но това ще се върне като бумеранг
  Махнете Дянков - спасете България

 8. 8 Профил на онзи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "mikereto":

  Интересно и на мен първо това ми "светна".Само не ми е ясно защо очакват чудеса от Данков.Той да не е Исус,да съживява мъртъвци.От 40-те години на миналия век всички,които са упрявлявали тази "държава",имат богат "принос" за процъвтяването ни.

 9. 9 Профил на Дони
  *****
  Неутрално

  Тези от МВФ е агенция "Фич" нямат хабер от икономика и финанси.
  Първо: Ние случихме на финансов министър, който е на 96-то място всвета сред икономистите. Той е наша гордост. Каква стагнация, какви пет лева ? България излезе от кризата на 1 април т.г.
  Второ: Нашият премиер инж. д-р, доц. генерал от пожарната Бойко Борисов преди две седмици обясни на българското население какво означава икомика. Някои от читателите и слушателите продължават да се смеят.Той е нашата още по голяма гордост.
  Не вярвайте на МВФ и на агенция "Фич", те са комбина със Станишев.

 10. 10 Профил на р Хаус
  *****
  Неутрално

  Щом чугунената герберска глава на Руслан 21 започна да увира за реалното положение с това управление,значи ситуацията става нетърпима!!!
  Ред е на значката,но силно се съмнявам!

 11. 11 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "банките по света са отписали активи за 2.3 млрд. долара от края на 2007 г. досега"
  във всяка статия има грешки с милиони, милиарди и трилиони. преводачите ви тези 3 думи не могат ли да ги научат?

  Истината ни прави свободни.
 12. 12 Профил на :)
  *****
  Любопитно

  Фич, "Мич" и останалите са част от веригата за политически натиск над държави .

  Просто ми е чудно що още им се връзвате след като през 2008-а, след прекрасния рейтинг които бяха дали, няколко титана се сгромолясаха в пропаста .

  Та ето малко за играта в по-глобален план .
  http://www.youtube.com/watch?v=SmWQxNKOD7U

  А тук едно любопитно препитване за ролята на МВФ-то в "изкупуването" на цели държави и мнението на Бернанке .
  http://www.youtube.com/watch?v=CtvHAqK8P14

  П.П. Това не означава, че вярвам в излизането от кризата тая година, даже и следващата. Но това не е причина да "вервам" на фичковците .

 13. 13 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  МВФ и ФИЧ имат интерес техните прогнози да се сбъдват, за да допринесат за масовото разоряване на хората и попадането им под тяхна зависимост. Времето, когато ни бъзикаше МВФ беше трагично за милиони български граждани. След въвеждането на валутния борд България тръгна по друг път, с който се попречи на измамници имащи власт да се обогатяват на гърба на безпомощните граждани. Да сте видели някой от БНБ от времето на изкуствената хиперинфлация в затвора? А помните ли как ни измъчваха тогава. Това са престъпления в особено големи размери и то против стопанството ни, което бе разорено умишлено. Сега единственото, което не трябва да се допуска са големи разходи на държавната администрация и съкращаване на разходи, които може да се избегнат. Ние не трябва да съкращаваме хора, които не може да бъдат заместени с възлагане на допълнителна работа на техни колеги. ФИЧ искат да има съкращение на слуители от държавната свера, но с това се отслабва държавното управление. В същото време държавата е натрупала недопустими дългове и трябва да въведе ред и строга отчетност на повечето пера в бюджета.
  Без държавни икономии и борба за увеличаване на гражданския оборот ние ще трупаме дългове, а Фич ще искат да ни консултират как да затънем още повече.

 14. 14 Профил на indigo
  indigo
  Рейтинг: Неутрално

  ТАКАА,ВМЕСТО ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ САМО С ИНТРИГИ КОИ Е ПРАВ И КОИ КРИВ,ВМЕСТО САМО ДА СЕ ИЗЯВЯВАТЕ ВСИ4КИ И ТО САМО НА ДУМИ...АБЕ 6ТО ВСИ4КИ ЗАЕДНО НЕ ВЗЕМЕТЕ НЕ6ТО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ТАЗИ ДАРЖАВА,А!???АМАН ОТ ОТВОРКОВЦИ ЗНА4И!!!!НАПРАВЕТЕ ЕДИН ФОРУМ НАИ НАКРАЯ ЗА ВСИ4КИ ТУК В ТАЗИ БОГАТА ДУРЖАВА С БЕДНИ ХОРА И ДА СЕ ВЗЕМАТ НЕКВИ РАДИКАЛНИ РЕ6ЕНИЯ НАИ НАКРАЯ,ЗА6ТОТО САМО ТУК ТОВА РОБСКО ЗАБЛУДЕНО ПЛЕМЕ СИ ТРАИКА А ЖИВЕЕ В МИЗЕРИЯ И НИ6ТЕТА НА ФОНА НА ВСИ4КИТЕ ТЕЗИ СКАПИ ЛИМУЗИНИ КАДЕТО СЕ КАРАТ ИЗ СОФИЯЯЯЯЯЯЯЯ!!!!!!!!! БУНТОВЕ ,БУНТОВЕ,ВЪСТАНИЯ ,МИТИНГИ ВСЕКИ ДЕН И ТОВА Е ЗАНАПРЕД,ДОКАТО СТАНЕ НЕ6ТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. 15 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Неутрално

  То да е само тази...Производството се свива ли свива, инвеститорите се преместиха, кои - на север, кои - на юг, а скоро ще почнат и в Сърбия. А ние стро'им молове.

 16. 16 Профил на Krakra
  *****
  Неутрално

  Ами да, ще останем в рецесия, докато не стигнем до повратения момент който за мен ще дойде, не след достатъчно по брой арести а само след достатъчно на брой ПРИСЪДИ. Нали инвеститорите искат гаранции!? Били те Български или чужди. Няма растеж без промяна на биз.практиките, и няма да има промяна в мисленето за една -две години, така че глоби, присъди иначе друго не ни оправя. п.с. и продължавайте да си давате вътрешни заемчета, и да делите клиентите на препоръчани и никого не познаващи, браво

 17. 17 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#10] от "р Хаус":
  "Когато фактите говорят - Боговете мърморят" - Р.Ралин

  pastor
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK