Финансовият сектор оглави класацията на губещите компании

Финансовият сектор окупира класацията на сп. "Форчън" за най-губещите компании през 2009 г. Почти половината от представителите от класирането се занимават с финансови услуги.


Сред тях се отличават и компании като "Ситигруп", която преди кризата се считаше за най-голямата банка в света по активи. В класацията участват дружествата, които са включени в основната класация на списанието Fortune 500.


Едва ли за някого е изненада, че най-големи загуби миналата година се генерирали двете ипотечни компании "Фреди Мак" и "Фани Мей" и застрахователят AIG. Дружествата минаха под държавен контрол още през 2008 г., а правителството наля в тях стотици милиарди, за да ги спаси от финансов крах.
Място в класацията намери и GMAC - застрахователната компания на автопроизводителя "Дженерал мотърс", в която САЩ също взеха дял.


В топ 20 на губещите компании се класират и дружества от нециклични сектори като енергодобива и фармацевтиката. Пример за това е участието на газовата група "Чесапийк енерджи" и веригата аптеки "Райт ейд". Почти 7 млрд. долара годишна загуба записа и веригата супермаркети "Супервалю".


Емблематичната хардуерна и софтуерна група "Сън майкросистъмс" също се озова сред най-губещите заради намаляващото влияние на световния пазар за сървъри. Наскоро компанията стана собственост на софтуерния разработчик "Оракъл" и прогнозите на експертите са, че консолидацията ще върне "Сън" на печалба.


Осмо място в класацията е отредено на компанията на бившия собственик на bTV Рупърт Мърдок. "Нюз корпорейшън" не е единствената медийна група в класирането, а браншът беше изправен пред сериозни проблеми миналата година, които докараха някои големи печатни медии в САЩ до фалит.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK