България ще получи 1.65 млн. лв. от Е.ОН като дивидент за 2009 г.

Предстои да бъде договорено получаването на пари от ЕВН и ЧЕЗ


Ако миноритарните пакети от ЕРП-тата не бъдат купени от мажоритарите, най-добрият вариант е да бъдат предложени на борсата
Трайчо Трайков

Държавата ще получи около 1.6 млн. лв. от електроразпределителното дружество на Е.ОН като дивидент за 2009 г. срещу миноритарния й дял от 33% в компанията.


Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков, който присъства на публично обсъждане на цените на електроенергията в икономическата парламентарна комисия. По думите на Трайков компанията е решила да раздаде дивидент от 5 млн. лв., а останалите 15 млн. лв. от печалбата да бъдат реинвестирани.
Държавата е поискала компанията да изплати под формата на дивидент поне 80% от положителния си резултат за 2009 г., но представители на дружеството не са се съгласили. Предстои и останалите две компании, които доставят електрическа енергия в България - ЕВН и ЧЕЗ, да вземат решение дали ще дадат дивидент на държавата, допълни Трайков.


Разпределянето на дивидент от електоразпределително дружеството се осъществява за първи път от приватизирането на компаниите през 2004 г.


Задължението за разпределянето на печалбата им не е заложено в приватизационните им договори, а зависи от общото събрание на съответното дружество. Чешката ЧЕЗ, австрийската ЕВН и германската Е.ОН, които работят в различни части на България, имат в електроразпределителните компании на България по 67%.


Преди две седмици премиерът Бойко Борисов съобщи, че трите дружества ще бъдат проверявани от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), данъчните и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Целта е да се установи доколко направените от компаниите инвестиции досега са реални и по какъв начин са били калкулирани в цената на тока за потребителите. Освен това дружествата ще бъдат разследвани и за изнесените услуги от компанията.


Валентин Кирчев, зам.-председател на ДКЕВР, посочи, че за аутсорсинг трите компании са дали над 220 млн. лв. годишно, без да уточни за какъв период става дума. И припомни, че за тези дейности комисията не може да упражнява контрол.


На различно мнение беше икономическият министър, според когото парите за външни услуги не влияят върху цената на тока, защото не се признават от ДКЕВР като оперативен разход, но индиректно се отразяват в печалбата.


"Според заложените параметри на приватизационните договори трите дружества са изпълнили всички поети от тях задължения", съобщи в икономическата комисия Руси Статков, член на надзорния съвет на
Агенцията за следприватизационен контрол.


По думите му компаниите е трябвало да изпълнят четири условия - да не прехвърлят акции от електроразпределителните фирми до 2008 г. включително, да не променят сферата си на дейност, да запазят нивото на фонд "Работна заплата" и да предоставят информация за дейността си на агенцията.


Мениджърите на трите дружества бяха поканени в икономическата комисия към парламента, за да представят гледната си точка по зачестилите проверки от страната на контролните органи. Тяхното изслушване започна с час закъснение.


Депутатите им поставиха конкретни въпроси, свързани с постигнатото досега снижаване на енергийните загуби, инвестиционните им дейности и задължението им да присъединяват нови абонати.


Директорите на дружествата избягваха да отговорят точно на въпросите. От ЕВН и ЧЕЗ обявиха, че загубите им по мрежата ниско напрежение са съответно 12.2 и 16%. От трите компании изтъкнаха като причина за сравнително малките инвестиции поставяните ограничения от ДКЕВР.


"За 2009 г. имахме разрешение от регулатора да вложим по 35 лв. на клиент", каза Ян Вавера, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. По думите му компанията влага много повече средства в модернизация.Ако миноритарните пакети от ЕРП-тата не бъдат купени от мажоритарите, най-добрият вариант е да бъдат предложени на борсата
Трайчо Трайков

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Неутрално

  Уау...е, сега вече излязохме от кризата..

 2. 2 Профил на Тор
  Тор
  Рейтинг: Неутрално

  Подигравката е пълна.

 3. 3 Профил на Major Major
  Major Major
  Рейтинг: Неутрално

  Ето, до това води немския мениджмънт - декапитализация тотална. През 2004 платиха 100-200 милиона евро за 66%. Сега остатъка от 33% струва по-малко от 1 милион евро. Ха-ха!

 4. 4 Профил на ee
  ee
  Рейтинг: Неутрално

  смешки.............щеше да е смешно ако не беше траги4но.......

 5. 5 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: Неутрално

  Можело, значи, ама сумата трябва да е поне 10 пъти по-голяма! Само дано не е на нашия гръб. Сега оня палячо Дянков има да се бие в гърдите...

 6. 6 Профил на Zmeev
  Zmeev
  Рейтинг: Неутрално

  А защо в отчета за 2008 г. ЧЕЗ декларира като загуби по ел. преносната мрежа от близо 38%, с което му се намалява данъчната печалба, а колегите от Е Он имат за същата година около 55 млн. разходи за счетоводни, юридически и консултантски услуги. Е страшни разходи за подобряване на улсугите правят, само че за кои услуги?

 7. 7 Профил на mikereto
  mikereto
  Рейтинг: Неутрално

  евн чез и еон на разтрел всички са мошеници долни

 8. 8 Профил на кмет в сянка
  кмет в сянка
  Рейтинг: Неутрално

  БАХ ТИ НАГЛИТЕ КОПИЛЕТА !!!
  1. МОМЕНТАЛНА ПРОМЯНА НА ЗАКОНА
  2. ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ
  3. ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА И ШУТ В ТЛЪСТИТЕ ЗАДНИЦИ

  БЕЗ ИЗВИНЕНИЯ

 9. 9 Профил на кмет в сянка
  кмет в сянка
  Рейтинг: Неутрално

  МОЖЕ И ЕДНО ПРОЦЕСЧЕ ЗА УМИШЛЕНО УВРЕЖДАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯТ ИНТЕРЕС И КРАЖБА НА СРЕДСТВА ОТ ДРУЖЕСТВАТА ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА.
  АМА СА НУЖНИ МЪЖЕ С ПОТУРИ А НЕ ГЕЛОСАНИ МЕНТЕТА

 10. 10 Профил на брадвата
  брадвата
  Рейтинг: Неутрално

  Така като гледам голем замах па малко трески. Малко е. Сечи Трайчо по ниско , та да имат страх, щото както се беха развилнели щеа да ни изпепелат с тиа цени.Ама то и комисията по регулацията требе да фаните за то***ките щот и там има трески за дялане че да раатяса малко тоя изпосталял народ и да си поеме малко солук.Хай със здраве.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK