Евростат: Бюджетният дефицит на България е 3.9%

Евростат: Бюджетният дефицит на България е 3.9%

© Надежда ЧипеваЗа една година кризата е увеличила тройно бюджетните дефицити на страните в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат за държавните финанси в ЕС. Дефицитът на България е 3.9 от БВП%, което е с 0.2 процентни пункта над ревизираните данни от началото на април, направени от правителството. Тогава финансовият министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов обявиха, че данните се променят от 1.9% на 3.7% заради анекси за допълнителни плащания по 150 договора.


"Нямаме резерви към данните, предоставени от българската статистическа служба," посочи експерт на Евростат на неофициална пресконференция в Брюксел. Източник на "Дневник" от Еврокомисията добави, че "доста страни-членки могат да се надяват да имат бюджетен дефицит с размера на българския".


Доста по-критичен към българските данни беше икономистът Даниел Грос, директор на Центъра за изследване на европейските политики, когото "Дневник" потърси за коментар. "Предвид, че през 2008г. Евростат констатира за България бюджетен излишък от 1,8%, а за 2009г. страната вече има дефицит от 3,9%, това означава влошаване за година от почти 6 процентни пункта. Скоростта на влошаването е тревожен знак, въпреки че позицията на България е сравнително по-добра от други страни-членки," обясни Грос. Според него, Еврокомисията ще предложи започване на процедура за свръх-дефицит за България, което "ще влоши шансовете на страната за ERM2 (чакалнята на еврозоната) - предвид, че през предходната година тя е покривала Маастрихтския критерий, а през 2009 - вече не," посочи анализаторът.
Според Грос, едва след година ще стане ясно дали бюджетният дефицит се дължи на кризата, или на политиките на правителството. "Настоящото правителство има само частична отговорност за дефицита, предвид че дойде на власт в трудна ситуация и късно миналата година," напомни той и каза, че тепърва ще се види колко достоверни са намеренията на кабинета да върне бюджетния дефицит в 3-процентната рамка, зададена от Пакта за стабилност. Икономистът посочи, че важен елемент ще е прогнозата на Еврокомисията за бюджетния дефицит на страната за тази година. Това ще стане в Пролетната икономическа прогноза на институцията, която ще бъде представена на 5 май.


Статистическата служба на ЕС прие "с резерви" статистиката, подадена от Гърция, което означава, че продължават съмненията в качеството на националните данни. Евростат коригира нагоре данните за дефицита на Великобритания.


Общият бюджетен дефицит на страните в ЕС се е увеличил до 6.8% от БВП към края на 2009 г. Само година по-рано показателят е бил 2.3% от БВП. Бюджетният дефицит на страните от еврозоната също скача тройно - от 2% до 6.3%.


Увеличава се и държавната задлъжнялост в Европа. Общият държавен дълг на ЕС достига 73.6% от БВП в края на миналата година при 61.6% от БВП за 2008 г. България е една от страните с най-ниско съотношение между държавния дълг и БВП - у нас то е 14,8%, като по-добър показател отчитат само Естония (7,2%) и Люксембург (14,5%).


Надуването на държавните дългове и бюджетните дефицити е резултат от антикризисните мерки в Европа. Правителствата заделиха стотици милиарди, за да стимулират реалната икономика и да подкрепят финансовия сектор.


Страните с най-големи бюджетни дефицит в ЕС са Ирландия (14.3% от БВП) и Гърция (13.6% от БВП). Интересно е, че според последната статистика на гръцкото правителство дефицитът на страната към края на 2009 г. е бил 12.9% от БВП, тоест по-малък от посочения от Евростат. Статистическата агенция на Европейската комисия изпрати специална комисия в Атина по-рано тази година, за да одитира бюджетната статистика на Гърция.


Южната ни съседка се нарежда и сред най-задлъжнелите страни в ЕС с държавен дълг, достигащ 115.1% от БВП. Преди нея е само Италия, чийто държавен дълг е 115.8% от БВП.


Данните на Евростат са първия преглед на националната бюджетна статистика за 2009г. Еврокомисията ще ги използва за да реши дали да предложи задействането на  процедура за свръх-дефицит срещу някоя от седемте страни-членки, за които все още не тече подобна процедура, обясниха експерти от институцията.


Представената днес статистика ще е основа и за Пролетната икономическа прогноза, която еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Оли Рен ще представи в началото на май. "Тогава ще стане ясно кои страни-членки са били прекалено оптимистични в конвергентните си програми," посочиха от Еврокомисията на неофициалния брифинг днес.


Повече по темата очаквайте по-късно на dnevnik.bg и утре в "Дневник"

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на opashatko
  opashatko
  Рейтинг: 229 Гневно

  Не знам колко е задлъжняла Гърция, но над 100 000 българки и българи слугуват в Гърция. А ние - без да сме задлъжнели, направо сме умрели благодарение на мъдрото ръководство на Серьоженка Дмитриевич, Първанов, Масларова, Кобурга, Доган, Курнелия Нинова и прочие сволочи червени.

 2. 2 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#1] от "opashatko":

  Вярно е пич . И жалкото е , че ''партизаните'' още продължават да слизат от гората.....т.е. тяхните червени отрочета.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 3. 3 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Бюджетните дефицити в европейските държави са в резултат на предприетите антикризисни мерки , а българския бюджетен дефицит е резултат от работата на финансовото чудо и пълен отличник Дянков .

 4. 4 Профил на monom
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме че половин година управлява БОКО, половин Серго и резултата е 3.9 % дефицит.Залагам че до края на 2010год.дефицита ще е 8-9% и трагедията ще пълна за народа,..БОКО оди си не е срамно.....ДНЕС.!!!!ще те разберем.

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  И сега по тези данни искам да чуя колко е резерва, който комунистите "оставиха"! Да не се окаже, че не само нищо не са оставили ами даже е намалял при феноменалното Станишево управление! Май се пукна балона с резерва! И сега като не може да повтаряте "резерва, резерва, резерва" какво ще правим?! Е още ще има някой и друг тъпак с албански реотани, който не е разбрал, че резерва е похарчен, но след година-две ще го осмисли!
  Марш веднага на "Позитано" да мислите нови албализми как Станишев носел просперитет, а Дянков го съсипвал! Червени гниди мръсни! Подгответе няколко цитата на български "топ" икономисти и заплюйте рейтеинговите агенции, които така двулично толерират разсипниците от сегашното правителство! Станишев веднага да направи изявление как Евростат също е част от конспирацията и резерв има, а страната върви към катастрофа! Вижте там и нещо ново изкарайте, че направо от тази плоча хората получават главоболие!!!

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#4] от "monom":

  Млъкни ве мозък в подметки - цял ден това обсъждат в парламента! Всички пари са похарчени предизборно от Станишев! Само ти и няколко глупака повтаряте тая глупост! Единия управлявали другия, дай солидарно да разделят некадърността! Да ама не! Некадърниците са само в едното правителство и на албански реотани като теб вече също им е ясно в кое!

 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Както предполагах ,имаме си финансов министър- лъжец.

  Преглед на профил
  mi6osp
  Неутрално

  * 29
  * 21:29
  * 16 апр, 2010

  Отговор


  На 21 .04. излизат данните на Евростат за 2009. Евростат пък имат лошия навик да не смятат бюджетния дефицит по дянковски, а по европейски. Че Дянков го изчисли: -декември м.г. 0.8%/ най-ниския в ЕС/,
  - месец по-късно на 1.9%/залегнал в програмата/,
  -после 3.7%,
  -сега 2.3%.
  На 21 т.м. ще разберем на колко процента възлиза бюджетния ни дефицит.И със сигурност няма да е нито една от цифрите на Дянков.И със сигурност няма да е тази в поправената конвергентна програма.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 545 Любопитно

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  А рейтингът за България на Moody's, Standard & Poor's и Fitch е ?

 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Допълнение към мой №7:

  mi6osp
  Любопитно

  * 13
  * 21:42
  * 11 апр, 2010

  Отговор


  Кагато в намалото на годината написах, че Дянков твърди за 0.8% дефицит, а те ще илязат поне 1.8, а вероятно четири преди появата на данни от Евростат, имаше доста несъгласни.
  Сега гледам Дянков се е съгласил.
  Да не би да излизат данни от Евростат?

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/04/11/885645_v_izvunzonata/?p=0#addcomment

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#8] от "vg":

  Повишен откакто Станишев не е на власт и се дават опимистични прогнози за ново повишаване, за разлика от миналата година когато не само, че го свалиха, но предупредиха, че ще го намалят още! С други думи - катастрофата, която комунистите виждат е само в техните мозъци, правителството си върши работата макар и малко мудно, но върви в правилна посока!

 11. 11 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Разминаването по Евростат и прогнозата на Дянков предполагам е тъй като са отказали да ревизират бюджет 2008 и просто са сипали всичко на 2009! Сега като ревизират данните за резерва и гледай изненада - резерв няма! Ама това всички го знаем много отдавна! САмо няколко глупака повтарят мантрата "Станишев остави, Дянков похарчи"! Похарчи за да плаща стари сметки на Станишев - е сега обаче ще му дръпнат чертата и ще му лъсне голия гъз!

 12. 12 Профил на do ARRI
  *****
  Любопитно

  До коментар [#2] от "ARRI":

  Моше,а ти кога ще хващаш пътя за Израел?Не бери грижа за партизаните,и отрочетата,а погледни себе си.

 13. 13 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":
  Така, та коя посока точно е вярна?
  Вярна е единствено "посоката" да се ревизират действията на предишното управление. Така трябва да се прави.
  Но другите "посоки". Всеки ден новините от Правителството са за:
  - оплаквания от предишните
  - лишаване от граждански права
  - оплаквания от предишните
  - други идеи срещу демократичните принципи
  - оплаквания от предишните
  .....
  Взе да ми омръзва.
  Има работа да се върши.

 14. 14 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1040 Весело

  Не съвсем по темата, но:
  Специално за значката с очевидно голия гъз №11, ще копирам една прогноза зад която заставам, и ще му я копирам и след време, като се изпълни:

  mi6osp
  Неутрално

  * 17
  * 08:53
  * 22 апр, 2010

  Отговор


  Ще има бомбастични цифри, обаче накрая ще се окаже, че поредният слон на герб е поредната муха. Така за шумно обявените" намерени по чекмеджетата необезпечени договори на предното правителство " при твърдение за 2 000 000 000лв. герб може да докаже необезпеченост на само една двадесета от тази сума, а дали това е направено незаконно ,ще го решава съда.

  Ако имаш контрапрогноза, значка,давай. Ама ти си затиснал амбразурата и не си нищо повече от кон с капаци.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 15. 15 Профил на JJ
  *****
  Гневно

  До коментар [#1] от "opashatko"
  Ей, като партийните секретари от едно време говорите... Ха сега, да погледнем реално. Не са ми любимци Масларова и подобни, но!... Кога и защо сума ти българи заминаха по чужбина да слугуват? Ще подскажа - когато останаха масово без работа. Да? Още малко - когато бяха закрити масово предприятия. Сега вече присетихте ли се? И това, дето го плещите, идете го кажете на родителите и децата, чиито близки са на м....та си, да видите как ще ви се "зарадват".

 16. 16 Профил на vg
  vg
  Рейтинг: 545 Весело

  До коментар [#10] от "nqma zna4ka koi":

  Хипотетичното повишение на рейтинга се брои единствено и само от Пълния Отличник Дянков , както и от единствено достойните хора , гласували за ГЕРБ .

 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Весело

  "Интересно е, че според последната статистика на гръцкото правителство дефицитът на страната към края на 2009 г. е бил 12.9% от БВП, тоест по-малък от посочения от Евростат". Това е понеже Евростат ги хвана преди около месец, че са излъгали за няколко милиарда, така като за 'отскок'.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":

  Колко пъти да ти повтарям че си тъп?
  Резерва си е в БНБ и може да се проследи размера му, за разлика от фантасмагориите на малоумника за дефицита. Влизаш в статистиката на БНБ и гледаш колко е резрева, фискален и валутен, па после идваш да шириш пропагандата.
  Това че Дянков е ломбурнал днешните си плащания за вчера, и ги е осчетоводил като бюджетен дефицит на начислена основа, няма да спаси бюджет 2010 от катасторфалните данни. Нито резерва. Прочети това и ще разбереш защо: http://e-vestnik.bg/8900/emil-dimitrov-revizoro-reforma-v-mitnitsata-shperplata-shushumigata-i-fashista-pak-sa-na-rakovodni-postove/

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "opashatko":Лошото е, че ако не робуват на гърци, то трябва да робуват на мутри и ченгета в България! Според мен първото е по-достойно- да робуваш на нормални хора!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 20. 20 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#11] от "nqma zna4ka koi":

  Запри се бре. Кречетало. Колкото повече дрънкаш, толкова повече отблъскваш хората. А обясни как се ревизира резерв. Поне идея имаш ли що е това? Да те светна. Ако теглим заем от някъде и го вкараме в БНБ това ще вдигне резерва. По добре кажи отде се взима дребната разлика от 0,2%. Печатна грешка или що.
  А за рейтинга мълчи. Там ептен не си наясно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 21. 21 Профил на EuroSTAR
  *****
  Весело

  "Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов обявиха, че данните се променят от 1.9% на 3.7% заради анекси за допълнителни плащания по 150 договора." Да, бе, да! Ха-ха-ха!

 22. 22 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Любопитно

  До коментар [#16] от "vg":

  http://www.minfin.bg/bg/page/69

  Може да прочетеш и множество документи в същия сайт ако си любопитен! Там са посочени не само конкретните рейтинги, но и поясненията за тях! Само да му се чете на човек

 23. 23 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "nqma zna4ka koi":
  Всички пари са похарчени предизборно от Станишев!
  ---------
  Кои са тези "всички пари"?
  Бюджета за една година е на +/- с няколко процента.
  От 100 лева приходи почти всичко се харчи до края на годината.
  Това не е хамбар пуснат преди 10 години, от които се гребе всяка година и може да се изхарчи.

  Тая смешка как сега нямало пари в хазната тази година, щото минали те години не знам си какво е за баламурници.
  Харчи се горе-долу колкото се и събира. За последните години около 25 мрлд лева. Ако остмат пари в излишък се слагат в резерва. Последните години беше така. Сега от там се взима, защото има дефицит.

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#12] от "do ARRI":

  Привет другарьо , ако ме изпратите на ваши разноски , с удоволствие ще посетя Израел . А аз съм си един щастлив неМоше и с кеф си пребивавам в собствената си страна .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#20] от "Цецо":

  От 2008 година се взима - първо чети, после пиши! Знам, че чукча писател, а не читател ама все пак! Отказът да се ревизира бюджет 2008 е довел до прехвърлянето на тези 0.2 към 2009! Другите работи от поста не виждам смисъл да ги коментирам - те са абсолютна трагекомедия!

 26. 26 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#23] от "Popa":

  Ама дефицита е за миналата година приятелю За него от къде ще се вземе! Ако искаш от резерва за догодина

 27. 27 Профил на 1984
  *****
  Неутрално

  Стига с тези партизани, демократи и не знам си какви. И преди, и сега има такъв тип хора, които ги влече келепира в управлението и това да имат много повече от вложения от тях труд и усилия. Както има и други, които и сега, и преди са имали достойнството да не са такива. Повечето от т.нар. "политици" със сигурност щяха да бъдат същата номенклатура и по времето на социализма, независимо дали сега са боядисани в синьо, червено, жълто и т.н. Просто адаптация на този тип поведение в други условия.

 28. 28 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#25] от "nqma zna4ka koi":

  Първо. говоря за разликата между 3,7 и 3,9. Като числа от последния месец. Едното обявено от дянков, другото от Евростат. Понеже те не са правили ревизия на място. За резерва няма да си губя времето да ти обяснявам. Твоя дружка наскоро обяви, че бил от кухи пари. Но комент, както се казва. А за рейтинга хич не се и мъчи. Нема да схванеш.
  Баре схвани за дефицита. Покри го Дянков. Инвестиции не се извършват в рамките на една календарна година. Анекси е имало, има и ще има. Както у нас, така и в целия свят. Където има измама тя се доказва в съда. Другото е празнословие. А строежа на спортни зали, музеи и т.н. е прахосване на пари. пир по време на чума. Но иначе нямало пари. То и в бюджета нямало, но шефа каза ЩЕ намерим.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 29. 29 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1146 Любопитно

  Значка, харесваш ми! Някак по детски наивен ми се виждаш, а такива като теб стават все по малко Просто все по-малко хора се "ловят" на празни обещания и оправдания с минали периоди! Хубаво е да има и такива като теб!

 30. 30 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#28] от "Цецо":

  Абе пич - чети бе! Дефиците е признат от Евростат! Има дефицит - това директно означава, че НЯМА резерв! Как да ти го обясня! Това с теб да спорим тука за договори и анекси е безпредметно! Евростат вече е обявил данните за предизборните харчове на "Станишев"! КАкъв е смисъла да ми дърдориш за анекси и глупости!

 31. 31 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 552 Весело  nqma zna4ka koи и и и ...........виж си писанията,до едно са пълни глупости.Съвет: подготви се преди да пишеш, иначе ще станем като в-к СЕГА ,3-ма пишат под различни имена, и ако пишеш нещо по адреЗЗ на дЖимбо почват да плачат, егати комуниското поведение.А в "ДНЕВНИК" мога да ти кажа че поне 60% от пишештите разбират здраво от проблематиката .

 32. 32 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 552 Неутрално

  цецо..... много точно, но комент...

 33. 33 Профил на Ало Дневник
  *****
  Весело

  Това трябваше да е новината на деня да не кажа на тримесечието.Къде сте я скрили новината?
  Вашето правителство май не се справя добре с финансите?
  Арести ли шъ яде матриала?

 34. 34 Профил на qw
  *****
  Неутрално

  Значка - нещо не правиш разлика между излишък и резерв

 35. 35 Профил на Анти
  *****
  Весело

  Големият "корифей" Дянков и подскачащите край него "топ икономистчета" Мартинчо и лостоФ, не могат и един дефицит да сметнат, а тръгнали държавата да ръководят! Смяяяях, пълен смях сте седерунгели и чалгаромутрогентчета!

 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#30] от "nqma zna4ka koi":

  Еваларка. Що ще рече признат от Евростат бря? Че Дянков не е платил безусловни задължения на държавата. Но поне ги е докладвал. Та викаш като си взема ТВ на изплащане, ще рече, че нямам влог? Мъдро. Дерзай.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  Дефицитът на България в момнта е 3.9 от БВП % . Същия дефицит за Европейския съюз е 6.8 от БВП%.Този сравнително голям дефицит за Европеиския съюз се дължи на предприетите антикризисни мерки с цел укрепването на икономиката .
  Предизборното мото на президента на САЩ Бил Клинтън беше " ИКОНОМИКАТА ГЛУПАКО".
  И тъи, като Дянков съсипва икномиката с безумната си икономическата програма ,редно е да му се каже директно ИДИ СИ ГЛУПАКО.

 38. 38 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Цецо и Графе, що се хабите да спорите със Значката? На всеки, който вдява поне малко от материята, му е ясно, че значката е пълен лаик. Освен това е малоумен. Почти колкото Дянков. Щото чак колкото Дянков няма как да е - той е еталон в това отношение.

  Да сринеш ти за 9 месеца това, което страната и народът й 12 години градиха, със стягане на коланите, при няколко правителства, трябва не малоумен да си, ами не знам какъв. Точно бяхме се пооправили и с темповете от последните години имахме шанс до към 2020-2025г да станем средноевропейска страна по стандарт и икономика, а гърците и португалците щяха да ни дишат прахта.

  Но уви - трудно и бавно се гради, а лесно и бързо се руши. Само за няколко месеца ловешкият идиот унищожи трудно граденото през цяло десетилетие.

  Това нямаше да стане, ако нямаше и толкова много малоумници у нас - същите, които цъкат минуси на Цецо и плюсове на Значката, същите, които избраха сегашните празни тикви на власт.

 39. 39 Профил на Ей "nqma zna4ka koi"
  *****
  Неутрално

  Ей "nqma zna4ka koi" - като киснеш по форумите ще си останеш безработен или това нама значка...

 40. 40 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#38] от "икономист":

  Абе пич пак, понеже много ме кефиш, а и си дет се вика специалист - обясни моля те на аудиторията какво означва 3,9% дефицит и как ще се покрие той! Наистина доста малоумници има тука само, че не може да се разпознаете! Хайде чакам да ми кажеш тези няколко милиарда дефицит след като не са събрани, откъде ще се платят! И много моля недей да казваш, че Дянков е виновен, защото вече и бабите и дядовците ви се смеят!

 41. 41 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "nqma zna4ka koi":
  "Има дефицит - това директно означава, че НЯМА резерв! "

  Железарка си
  Защо така реши.
  Пример:
  В началото има резерв 10млрд.
  Дефицит 1 година, покрит от резерва => резерв 9 млрд
  Дефицит още 1 година, покрит от резерва => резерв 8 млрд
  и т.н.

  Това са различни неща. Милси за него грубо като за влог, бели пари за черни дни. Харчиш го когато се закучи, трупаш като си добре.

 42. 42 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  "обясни моля те на аудиторията какво означва 3,9% дефицит и как ще се покрие той! Наистина доста малоумници има тука само, че не може да се разпознаете! "

  Означава, че събраните приходи са 96,1% от направените разходи, т.е. на всеки похарчен от правителството 1 лв са събрани 96 стотинки от данъци, акцизи, мита, такси, глоби и други приходоизточници.

  Само че това е дефицит на малоумника, и то на начислена основа. Като е преосчетоводил плащанията през 2010г с дата от 2009. Само че ти това не може да го вденеш, понеже не разбираш от счетоводство, касова и начислена основа. С такива евтини счетоводни трикове, Значка, пари в бюджета няма да влязат.

  Дефицит, т.е. недостатъчна събираемост на приходите, Значка, има, защото икономиката не работи, а минималната част от нея, която още крета, тя пък не плаща. И знаеш ли защо, Значка? Защото твоя идол не се разплати към фирмите, изкуствено им бави връщане на ДДС, те пък уволняват работници и намаляват продажбите, не плащат на доставчиците си, съответно доставчиците им и те уволняват работници и не плащат на своите доставчици и така нататък до безкрай по веригата.

  Уволнените почват като тебе да пишат глупости по форумите и не потребяват, щото нямат паре. Съответно и други доставчици почват да уволняват и така се получава вечен отрицателен кръг. А икономиката е инерционна система.

  И като го закъсват, искат да ВДИГАТ още данъци и такси, вместо да ги СМЪКНАТ.

  Всичките им мерки са малоумни.

  Не очаквам да разбереш каквото и да било.

 43. 43 Профил на popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Popa":
  Докато дефицита е сметката намкрая на годината за текущата година.

  Ако има излишък може да се сложи и в резерва (влога).
  Ако си на минус, дефицит, ще се вземе от там за да се покрие.

  Може да покри дефицит и с заем, било от банка, било от МВФ.
  Може и да се пуснат държавни книжа, което си е пак заем.

 44. 44 Профил на Бг-стат
  *****
  Любопитно

  Я няколкото нахъсени бокови талибани да цитират официална статистика за резерва по месеци от времето на Костов до днес, а не да ми обясняват какво била изгрухтяла леля Цецка или кака Фидоска в парламента. Вярвам на цифри, а не на набедени форумни шамани.

 45. 45 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Абе дори да се покрие дефицитът със заем, не винаги е страшно, ако икономиката работи и генерира приходи. Страшното е нашата ситуация, че икономиката не работи.

  Все едно ти да работиш, да изкарваш 2 бона месечно и да теглиш заем, вноската по който ти е 500лв на месец. Докато ги изкарваш тия 2 бона, заемът не ти е проблем. В момента, в който спреш да ги вадиш, тогава заемът става проблем.

  А ние образно, до идването на Дянков изкарвахме по 2000лв, той каза - криза е, пицата е постна и предвиди да изкарваме по 1000. Обаче на практика се оказа, че не изкарваме и 1000, а всъщност 700. И стана страшно.

  А защо от 2000 паднахме на 700ли - щото се смени ръководството на фирмата.

 46. 46 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "икономист":

  Абе дори да се покрие дефицитът със заем, не винаги е страшно, ако икономиката работи и генерира приходи

  ----------------

  Като каза заем, ми е много смешно Боко като се вайка как едва ли не фалирала държавата. А БГ има 15% дълг от БВп, сугурно най- малкия в Европа. И тройната коалиция плати за 4 година доста дълг, мисля едно 2 мрлд грубо. Което пак е кяр за Боко, щот няма да плаща лихви сега.

  А дълга преди 10 години беше 100% от БВП.
  Толкова за "най-тежкото от войната"
  Дойде Боко на метеното да се вайка и реве.

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#40] от "nqma zna4ka koi":
  "Хайде чакам да ми кажеш тези няколко милиарда дефицит след като не са събрани, откъде ще се платят"
  Няколко.. ? Повече от пет?
  Само това изречение е достатъчно за да разбере човек, че си напълно неграмотен.
  БВП-то на България е окло 60 милиарда за 2009 година. Айде сега смятай колко са 3.9% от тия 60 милиарда и говори за "няколко" .
  Преко сили, в реално изражение "дефицитът" на Дянков е около 2.2 милиарда лева за 2009 г. Защото БВП-то ни е около 60, ама по-малко от тия 60 милиарда лева. Дянков вече има касов дефицит за трите месеца от 1.6 милиарда. Без да е платил за "скрития". Защото го "откри" след 01.04.2010 година, та няма как да го е платил в първото тримесечие. Аз с интерес ще наблюдавам поведението на дебила, па и твоето в това текуща тримесечие, което по спомените ми се явяваше оптимистичното за вас с олигофрена от Ловеч.. Нали така беше?

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на popa
  *****
  Неутрално

  Казвам така:

  Долу Дянков!

  Да живее Орешарски!

  Това е истината. Орешарски е много добър.
  Дянков съкс яко.

 49. 49 Профил на До Графа
  *****
  Весело

  А Графе...плащаше през първото тримесечие...Я виж как опука между 2 и 3 милиарда лв от фискалния резерв.
  Ами резерва на здравната каса,ами резерва на АЕЦ Козлодуй,както и резерва на сребърния фонд...
  Май Симо бая пари опука ама без резултат!

 50. 50 Профил на Хмдааа
  *****
  Разстроено

  "Дойде Боко на метеното да се вайка и реве."

  То, ако беше само това - добре, ама той взе, че се и из.ра. Като на полето у Банкя.

 51. 51 Профил на Saint
  Saint
  Рейтинг: 442 Гневно

  До коментар [#40] от "nqma zna4ka koi":

  Няма да могат да ти обяснят! За теб освен на маймунски език.
  Ти си просто един зомбиран ИДИОТ"

 52. 52 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "Хмдааа":

  Мутрата какво друго може - да краде и да с.ре.

 53. 53 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Радвам се колко разумни и грамотни хора има в този форум - това личи от всички коментари над мен.

  Лошото е, че дори подценените приходи, заложени от очилатия Брад Пит, се оказаха надценени. Той и тях няма да събере.

  А харченето от резерва е направено малоумно, без никакъв резултат.

  За заемите и дефицита - Не би било страшно, ако аз тегля заем и го използвам например за да се квалифицирам, да уча, да си повиша квалификацията и след това благодарение на по-високата си квалификация да изкарвам повече пари, с които да си върна заема.

  Не би било страшно и ако използвам заема да направя някакъв бизнес, който да работи и да ми генерира приходи, с които да го връщам.

  Страшно е обаче ако тегля заем и го изхарча за кола, за любовница, за едене и пиене.

  Минимален дефицит не би бил страшен, ако се използва за инфраструктурни инвестиции, за стимулиране на икономиката.

  Но при ловешкия идиот не е така! Все едно съм теглил заем, издухал съм го за едене, пиене и к....ви, ама не съм си и платил за това! И сега хем съм ял бой от сутеньора и от кръчмаря, хем съм им платил с лихвите, хем паре нямам и заема още го дължа. Е това направи той.

  Тези кръчмарски примери ги давам заради Значката и другите гербери, че дано разберат.

 54. 54 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  Ох кратуни нещастни - Станишев вече си призна червенотиквеници! Толкова сте малоумни и плитки, че и старците ви се смеят - колко пъти да ви го повтарям! Остава само да стане официално! Хайде стига сте близали вече, че гъз не му остана на човека!

  "За обвиненията в доклада, че тройната коалиция е харчила безконтролно с предизборна цел, бившият премиер заяви: "Съберете и вие приходи и ги похарчете за инфраструктурни обекти и социални нужди".

 55. 55 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#49] от "До Графа":

  Опука ги идиота за заплати и помощи. А можеше да ги опука миналата година за икономиката. Нищо нямаше да кажа тогава. Пак ще повторя. Ако бе вкарал в малките и средни общини около милиард и половина, дефицитът му щеше да е същия, безработицата на 8%, а икономиката вече щеше да е с тренд нагоре. В момента копаме у тинята, а олигофренския оптимизъм ме изкарва от релси, защото в макроикономическите данни няма и знак за някакво съживление. Бил му се увеличил износа на годишна база. Тия, украинците и московските идиоти трябваше да задаржат газовия кран завит още двадесте дена, за да може на Дянков светлинката в тунела да е по-силна.
  Да му рекна все пак, че износът е с 20% по-малко от януари и февруари 2008, та това жунглиране с данните да си го прави пред децата в къщи. Може и да се впечатлят. Като значката, щото с данни като на ученик в седми клас. Дай му едни проценти и гледай сеир...

  Ecrasez l’infâme
 56. 56 Профил на Хм ...
  *****
  Весело

  Дянков отишъл на риба и хванал златната рибка.

  - Пусни ме и ще ти изпълня три желания, казала рибката.
  - Чакай да помисля, казал и Дянков.

  Тогава рибката се разплакала и казала:

  - Точно това желание няма как да ти изпълня.

 57. 58 Профил на Ogi
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

  Тъпотията ти е безгранична човече.. България е един от отличниците в тази класация не заради 6 месеца "Герб", а въпреки тях. И ако остане дълго с "Гроб" ще отпадне от предните места доооста скоро. Защото ББ си нема и идея к'ви ги върши..

 58. 59 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  За какво спориме? Да се покажат цифрите (т.е. Числата), който е компептентен- да направи анализ и да разберем за какво става дума. Не искам да изказвам моето мнение защото не се базира на числа, а на впечатления-смятам, че така да се прави преценка е недопустимо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK