Главни редактори искат да се разкрият парите на държавните фирми в банките

Симеон Дянков, финансов министър

© Дневник

Симеон Дянков, финансов министърГлавните редактори на най-големите печатни медии в България са изпратили питане до финансовия министър Симеон Дянков в кои банки са сложени на депозит свободните средства на държавни предприятия, каква е сумата на влог на всяко дружество, кога и как се извършва наблюдението на средствата. Това съобщиха от Съюза на издателите.Те посочват, че питането им е "във връзка със задълбочаване на икономическата криза и необходимостта от оптимално и прозрачно управление на средствата на данъкоплатците в предприятията, които са преобладаващо държавна и общинска собственост". Основанието за искането е Законът за достъп до обществена информация. Молбата е тази информация да бъде предоставена в "най-кратки срокове".
В края на миналата година "Капитал" разкри, че към средата на август 60% от парите на най-големите държавните дружества са били концентрирани в три банки - Корпоративна банка, Инвестбанк и Централна кооперативна банка.


Медиите искат да знаят каква е общата сума на депозитите към края на миналата година и към 31 март 2010 г. на всяко от конкретно изброени дружества във всяка банка. Сред тях са "Ръководство на въздушно движение", "Индустриални зони", летище София, "Български пощи", "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, министерствата и други (виж документа). Издателите са поискали още информация за правилата и критериите за управление на риска при избор на обслужващи банки.


Искането е подписано от главните редактори на вестниците "Труд", "24 часа", "Стандарт", сп. "Тема", "Сега", "Капитал", "Дневник", "Земя", "Дума", "Новинар", "Марица", "Струма", "168 часа". | Дневник


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK