"Голдман Сакс": Гърция може да забави плащания по дълга

Гърция може да ограничи или да забави плащанията по дълга си, дори и да получи помощта от Международния валутен фонд и еврозоната. Това се казва в доклад на "Голдман Сакс", цитиран от агенция "Блумбърг".


"Гръцкото правителство може да предложи доброволно преструктуриране на задълженията си през следващите няколко месеца", коментира Ерик Нилсен, главен икономист за Европа на "Голдман Сакс". "Подобно действие в комбинация със спасителен пакет ще даде на държавата повече време за осъществяване на нужните реформи", допълни той.


Очаквания, че страната се готви да преструктурира задълженията си изстреляха доходността по гръцките държавни облигации в сряда. По 10-годишните книжа тя достигна рекордните 8.3%. В момента в Атина се намира мисия на МВФ и ЕС, която трябва да уточни детайлите по обещаната финансова помощ на стойност 45 млрд. евро.


"Пазарът разбира, че страната не може да се справи сама с проблемите си", коментира Пол Ламбърт, анализатор на инвестиционната компания Polar Capital Holdings. "Въпросът е дали тежестта ще бъде поета от притежателите на гръцки дълг, от останалите членки на еврозоната, или ще се търси комбинация между двете", допълни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK