Малки, но нови апартаменти до 25 хил. евро са най-търсени, сочи анализ на "Адрес"

Малки, но нови апартаменти до 25 хил. евро са най-търсени, сочи анализ на "Адрес"

© Георги КожухаровМалките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добро местоположение на цена до 25 хил. евро са най-търсени на пазара на недвижими имоти през първите месеци на 2010 г., показва анализ на "Адрес - недвижими имоти".  Тези сделки заемат 34% от общия обем на продажбите, а успехът се обяснява с доброто съотношение между качеството и цената.


"Предлагането на този тип жилища намалява, включително и заради спада в новото строителство, затова е възможно в близките месеци търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на "Адрес".


Друг важен фактор, проявил се на пазара през първото тримесечие, е увеличението на банковото кредитиране.  Около 9% от сключените през периода сделки са с над 90% външно финансиране, сочи анализът. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал – ипотечен кредит съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Обяснението е в сравнително по-малките суми, необходими за покупка днес. От компанията предупреждават, че насърчени от банковите реклами, част от продавачите вдигат цените, но след това са принудени да правят отстъпки, за да не загубят сделката.  Средната отстъпка се движи около 3000 евро.
Спадът на пазара на наеми обаче продължава, сделки се сключват на изключително ниски нива,  са наблюденията на "Адрес". Например  апартамент с площ 75 кв. м в центъра на София е даден под наем за 210 евро на месец, двустаен до Медицинска академия - за 180 евро, а 50 кв. м близо до Докторската градина - за 100 евро.


Предоговарянето на наемите властва на пазара през първото тримесечие, сочат от компанията Дава се за пример мезонет от 110 кв. м на "Оборище" офериран за 500 евро, но отдаден за 350 евро на месец.


Специалистите отбелязват раздвижване на наемите на офис площите и дават пример с офис сграда с площ от близо 700 кв.м., отдадена за 4500 евро. Това според анализаторите дава недвусмислена положителна индикация за събуждането на пазара в този сегмент.


Прогнозата на "Адрес" е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 година. "Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите," коментира изпълнителният директор Цветелина Тасева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK