Неочаквана атака срещу Goldman Sachs в Германия

В края на миналата седмица американската комисия за регулиране на ценните книжа и фондовите борси <a href="http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2010/04/16/888596_amerikanskata_komisiia_po_cennite_knija_ulichi_goldman/" target="_blank">обвини банката в измами</a> с ипотечни задължения. В резултат на новината банковите акции се сринаха. <br />

© Reuters

В края на миналата седмица американската комисия за регулиране на ценните книжа и фондовите борси обвини банката в измами с ипотечни задължения. В резултат на новината банковите акции се сринаха.Неочаквана удар срещу лоши практики на инвестиционната банка Goldman Sachs се появи в Германия, съобщава в последния си брой европейското издание на Wall Street Journal.


Goldman Sachs Group доведе инвестиционното банкиране в Германия преди 20 години. Сега много хора в страната казват, че това е донесло лошо име на бизнеса, пише вестникът. Стремежът на Goldman да направи бизнеса си все по-печеливш, се посреща на нож от германските власти, компании и банки. Последното главоболие на дружеството – дебатът с общината в Берлин, която обвини Goldman в опити за заплахи, в стремежа си да натрупа повече печалби от продажби на жилища, което компанията отрича.


Wall Street Journal припомня, че банката от Уолстрийт е изградила силна позиция в Германия - от отварянето на офиса си във Франкфурт през 1990 г. , като е изградила контакти във висшите етажи на бизнеса и властта, станали обект на завист от страна на конкурентите й. През миналата година Goldman е най-голямата банка в страната по приходи.
С повдигането на обвинения от Американската комисия по ценните книжа и фондовите борси срещу Goldman скромното недоволство срещу нея се превръща в словесен обстрел. SEC обвинява Goldman в прикриване на важна информация от инвеститорите за деривативни книжа, което е довело до загуби за много инвеститори, включително германската IKB Deutsche Industriebank, която през 2007 г. е имала нужда от държавна подкрепа на стойност 10 млрд. евро.


"Не бих се свързал отново с тази банка, освен в краен случай", казва Улрих Нусбаум, финансов директор на общината в Берлин, след месеци на преговори за желанието на Goldman да направи публична компания, която притежава много общински жилища в Берлин.


През 2004 г. Goldman и компанията за дялови инвестиции Cerberus Capital management купува компанията за общински жилища GSW, която притежава 66 хил. апартамента, оценени на 2.1 млрд. евро. Договорът задължава купувача да не продава мажоритарния пакет в GSW чрез първично публично предлагане (IPO) преди 2014 г., освен ако общината на Берлин не даде съгласието си за това.


Миналата година обаче директорът на германското поделение на Goldman Александър Дибелиус притиска властите в Берлин да се съгласят GSW да стане публична. Общината, която страда от висока задлъжнялост, заявява, че иска обратно 30 млн. евро, в случай, че IPO-то се случи по-рано от планираното.


През януари тази година Goldman изпраща на Улрих Нусбаум правно становище от адвокатска фирма, базирана в Щутгарт, в което се твърди, че такова плащане може да бъде третирано като подкуп и криминално престъпление.


"Това беше ясен опит да ни заплашат", казва Нусбаум. "Приемам, че хората в бизнеса преговарят твърдо, но това е въпрос на стил. Трудно е да правиш сделка с някого, ако той започва преговорите, казвайки, че твоите искания ще са нарушение на закона", добавя финансовият ръководител.


Дибелиус е заявил на властите в Берлин, че не се опитва да ги притисне, а само иска да е сигурен, че всяка договорка ще бъде напълно законна. Нусбаум обаче не му вярва.


Говорителят на Goldman казва, че техният подход, още от самото начало е бил да обезпечи целият процес по първичното публично предлагане, който да бъде приемлив за Берлин.


През февруари тази година Goldman ангажира второ юридическо тълкуване от университетски професор по право, който казва, че ако е направено прозрачно, плащането към хазната на Берлин ще бъде в реда на нещата. Ръководителят на отдела за анти-корупция на Берлин се съгласява с това становище. Тогава Дибелиус опитва да се договори за по-ниска цена, но се съгласява евентуално да плати цялата искана сума от 30 млн. евро. Тази седмица публичното предлагане на компанията за общински жилища е било одобрено.


Вестникът посочва този случай като част от практиката на Goldman в страната, която настройва много хора срещу нея. Авторът на материала Маркус Валкер припомня, че през първите си години в Германия Goldman трупа успехи, като предлага услуги в американски стил – като инвестиционно банкиране, които не могат да се получат от другаде. По онова време корпоративните финанси в Германия са доминирани от старомодни търговски банки, които дават заеми на дългосрочни бизнес клиенти. През 1990 г. Goldman вкарва много компании на пазара на облигации и на фондовия пазар и става пионер в консултациите по сливания и придобивания в Германия.


Оттогава досега Goldman е свързана с почти всяко голямо корпоративно сливане в страната.


Под ръководството на сегашния си шеф Александър Дибелиус, поделението на Goldman в Германия диверсифицира бизнеса си, ставайки голям инвеститор в германския бизнес, а също така и финансов съветник. Това води до обвинения в конфликт на интереси от страна на германски компании, които се оплакват, че Goldman е едновременно техен съветник и съперник в наддаването за активи.


"Само този, който не е спечелил даден бизнес, няма потенциален конфликт на интереси", е коментарът на Дибелиус, казан преди известно време. Въпросът е как банките управляват подобни конфликти, добавя той.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на XYZ
  *****
  Неутрално

  Корпоративните акули са готови да разкъсат Goldman Sachs22.04.2010 09:14
  Едва дни, а може би дори и само часове след новината за обвинението на Goldman Sachs в пазарна манипулация, конкурентите на банката се впуснаха в яростна битка, за да отмъкнат от нейните клиенти и от пазарния й дял.

  Инвестиционни банкери са уличени в лобиране пред ръководителите на държавната китайска банка Agricultural Bank of China и пред висшестоящи фигури в Пекин за прекратяване на услугите на Goldman Sachs по организиране на IPO на финансовата институция.

  Очакваният размер на публичното предлагане е на стойност над 20 млрд. долара и се счита за доста апетитна хапка от гледна точка на потенциала за приходи от комисиони, се казва в материал на CNBC.

  Източниците на информацията, които са пожелали анонимност, са влезли в контакт и с Bank of Communications в Китай с цел да развалят сътрудничеството с Goldman Sachs. То е свързано с емитирането на права за 6,1 млрд. долара, които петата по големина ще направи опит да пласира в Хонконг.

  За момента коментар е отказан както от страна на Goldman Sachs, така и от страна на двете китайски банки. Въпреки това обаче опасността за финансовата институция е напълно реална, смятат анализатори.

  Конкурентите на Goldman залагат на това, че в Китай се обръща голямо внимание на чистото име на компаниите и затова правят всичко възможно, за да опетнят обвинената в манипулация банка.

  Ветерани в инвестиционното банкиране са уверени, че конкурентите на Goldman ще нападнат силно.

  „Ще се стигне до атаки срещу Goldman с мотивите – вижте, вие никога няма да бъдете истински клиент на тази банка. Единственият клиент на Goldman е самата Goldman”, коментира инвестиционен банкер пред CNBC.

  Паметливите на Wall Street дори си припомнят дните около фалита на Lehman Brothers, когато всички представители на индустрията се изказваха в подкрепа на закъсалата банка и уверяваха, че тя ще се справи. Непосредствено преди и след нейния крах обаче те се впуснаха в агресивна война за клиентите й.

 2. 2 Профил на МУШЕ
  *****
  Весело

  От към мошетата много се развоня.

 3. 3 Профил на Карамана
  *****
  Неутрално

  Това е провокация ! Н а ДС ! Те са виновни ! За всичко ! И за Голдмън и за ланския сняг.
  Абе, нали уж отворихме досиетата, всичко прочистихме- а те бастисаха толкова американски банки.....

 4. 4 Профил на Сами си правете изводи
  *****
  Неутрално

  Цената на апартамент е 31000 евро е Берлин. Точно сметнах 2.1 млрд. за 66000 апартамента Чудя се на малоумния ми съсед ,който е изтеглил 60000(след 25г. ще е върнал 150хил.) евро кредит ,за да си купи една стая и кухня в Сухата река. Да плачем ли или да се смеем.

 5. 5 Профил на Грациани
  *****
  Неутрално

  Що му се чудиш, №4 ...... За да се похвали и той, че си е купил тухлен, от новите. Че е европеец, нов човек. А не като кретените в панелките.
  А че "кретените " в панелките живеят не само в по-голям апартамент, но и по -здрав от пернишкото ново строителство,защото при Тато се хвърляше цимент и С-300 като за световно, арматура и въобще се строеше яко, защото не се пестеше материал/ държавно..../, а днешните тухлени вече подадоха и прокапаха - майната му.
  Ей, затова №4.
  Защото сме българи.
  Не че новото е лошо.Напротив. Трябва да има нови строителства. България да се обнонвява.
  Но в България това си беше медиен балон, стъпил на комплексарския манталитет на българина.
  Затова и гръмна.

 6. 6 Профил на от 4 до 5
  *****
  Неутрално

  Пич ,мерси ,4е го написа точно така както си го мислех и аз. Еххх поне остава надеждата ,че все още има тук таме останал по някой нормален сънародник

 7. 7 Профил на Nqkoj
  *****
  Неутрално

  По онова време корпоративните финанси в Германия са доминирани от старомодни търговски банки, които дават заеми на дългосрочни бизнес клиенти.

  Те и сега,с изключение на Дойче Банк всички други са корпоративни банки, нивото им е същото като на тези в БГ.

  Вижте какво направиха Комерц с Дрезднер Клайнворт - уволниха 55% от инвестиционните банкери.

  Германците са прекалено консервативни. Всичките им големи компании са създадени преди втората световна. Оттогава няма нищо...

 8. 8 Профил на нищо неочаквано....
  *****
  Неутрално

  Много пари за кратко време извън Америка....Дебелиус се смята за върха на сладоледа. И консултант , и конкурент.. И си вЕрва, че германците ядат топтан доматите. Виж, в България това може да стене по лесно, защото тук нЕкои глави непрекъснато говорят, че е много голям делът на частната собственост в недвижимости. И поради това притискат гражданина по адреси - изменение /разбирай увеличение/ на ток, студена вода, топла вода, парно, транспорт, ДДС на всичко и еднакво високо...Ако в Германия това с инвестиционното банкиране е добро за американския клон, то ние се питаме защо при условията на т.н. социализъм, т.е. държавен капитализъм можеше да се инвестира в инфраструктура, енергетика, други сектори, па дори и при хаос в Държавния планов комитет, а сега не става дума за инвестиции ами за маргинализиране на собственика и труда от неговия живот. Това си е чисто обезценяване с по-далечни цели !

 9. 9 Профил на 8
  *****
  Неутрално

  в япония банките са от преди 200 год. и всички банки са с дигитален подпис; като за международните паспорти в бг.тук да си чул в банка дигитален подпис.

 10. 10 Профил на Щуравия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Карамана ":

  ТЪПАНАР - виновен е само ИВАН КОСТОВ!!!!!

 11. 11 Профил на do 7
  *****
  Неутрално

  В Германия има много спестовни каси на общините. Те си поделят голям дял от пазара. Х-м а за нивото: още 1999 имах дебитна карта с която можех да превеждам от много банкомати, към четири банки безплатно (Комерз, Хипо, Дрезднер.....) интернет банкиране, от същата сметка се купуваха и акциите и на гишето работят момичета със средно. Преди 2 години една висшистка на гише в българска банка ми се накара, като я попитах какво мога да правя с дебитната, като че ли е закон божий... Дядовците и на Голдман и на Ротшилд все пак са от Германия и на всички им е ясно какво става, но имат други приоритети и с други неща се прави политика там

 12. 12 Профил на Спас Минев
  *****
  Неутрално

  Щурав - №10, болен си от тежка седерастия, забравил си хаповете.
  От такива болни мозъци като теб вече 20 години ручаме на демокрацията подметките.

 13. 13 Профил на май
  *****
  Любопитно

  Май и на арийците зе да им писва от юдеите.

 14. 14 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  ох на мама милите европевичета пак ебани си ходият и сега се чудят кога да обвинят

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 15. 15 Профил на ееми
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Сами си правете изводи":

  и да плачем и да се смеем....ама иди ги разправяй на Бай ти Ганя тия

 16. 16 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Сами си правете изводи":

  Ами това са цени на едро на държ. (общински) апартаменти.

  Опитай да продадеш в България 66 хил. апартамента наведнъж и ще видиш за каква цена цена ще ти ги вземат.

  Освен това Берлин е беден град - нископлатена работа , никакъв бизнес... навсякъде отрепки... хипита в Западен ... соц. апаратчици в Източен.

  Иначе погледни цени на жилища на дребно във Франкфурт на Майн.... едно 2 до 5 хил. евро на кв.м.... шега няма, ей... ама във Франкфурт не е проблем да изкарваш 100 хил. евро/г. (60 хил. евро нетто) като служител, който ръчка нещата да стават (мениждърче) в някоя фирма.

  В Германия има голяма разлика в стандарта на живот както между изток и запад, така и между север и юг.

 17. 17 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Шваба на жид не цепи басма...

 18. 18 Профил на one
  *****
  Неутрално

  в Икономист ги нарекоха "greedy until proven innocent" и това заглавие казва всичко. Те са просто твърди арогантни за да ги оставят на мира, но иначе много трудно в обективен съд биха ги обвинили в нещо. Просто е грозно да се прехвърля вината на няколко банки, след като 4 милиона са си купили къщи които не могат да си позволят, е не сме в детската градина, зрели хора сме,
  трябва сами да си преценяваме какво може и не можем да имаме.
  Ако трябва да търсим кой е "greedy" защо не започнем първо от "АЗ" ....

 19. 19 Профил на коколино до 4
  *****
  Неутрално

  Аз затова си купих един етаж от къща на 35 години.
  Ако щете вярвайте ама като къртех една от стените тухлите(бели четворки) кънтяха все едно метал!

 20. 20 Профил на XYZ
  *****
  Неутрално

  Някой каза, че апартаментите в Берлин са евтини,защото той е беден град. А София богат град ли е? Защо една панелка в сухата река струва 60000 евро? Жилищата в София си остават доста надценени, то затова няма и сделки. Това е антипазарна икономика.

 21. 21 Профил на от 4 до 16
  *****
  Неутрално

  до Тал Зилберщайн : Good bye, my friends

  Да така е за жилищата, но ако тук имаше държавна поръчка то тези апартаменти щяха да са поне по 100хил.(тройно) ,защото в София е много скъпо и стандарт жесток, а пък и щом ремонт на квадратен метър на сгради в Стара Загора е 1200 евро/метър , смятай , за да строиш в София(островът на стабилността в целия Балкански п-ов) какво е. Освен това нали знаеш формулата за истинската цена на имотите - 3 средни годишни заплати е стойността на апартамент с две стаи(независимо от държавата) - сиреч, ако взимаш 60хил. евро годишно(чисто) е нормално да дадеш 180хил. или около 3 хил. на метър за 60 кв. ,ама ако обясняваш , че при 15-20 хил. евро среден тригодишен доход цените за 2-стаен са 60-70 хил. евро и трябва да растат, както правят по медиите разни спецове -смях. Та като си сметнеш се оказва , 4е де факто в момента имаме 3 кратно завишаване, говоря за София, защото съм си от тук и нямам наблюдения за други места(а пък чувам ,че във Варна и Бургас е и по-скъпо). И последно - за държавните и общински поръчки си има закони и не можеш да ги пренебрегваш (а и по-горе пише, "През 2004 г. Goldman и компанията за дялови инвестиции Cerberus Capital management купува компанията за общински жилища GSW, която притежава 66 хил. апартамента, оценени на 2.1 млрд. евро"=> немците искат или не са направили тази цена спрямо пазарната там, а не както в БГ, щото масларова или някой подобен така е казал. Мисля ,че всички знаят за какво си говорим.

 22. 22 Профил на Jim Rogers:
  *****
  Неутрално

  Европа просто трябва да остави Гърция да банкрутира

  www.bit.ly/b0kNgk

 23. 23 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  До коментар [#21] от "от 4 до 16":

  Да така е както казваш - в България е лудост..... Преди години се опитвах да разясня на българи, че цените на имоти могат също да вървят надолу... гледаха ме накриво.....

  Накрая цените ще паднат до нивото на заплатите (и наемите).

  Наемът като, че ли е по добрият ориетир - едно жилище не трябва да струва повече от 150 чисти месечни наема, които би могъл да вземеш.

  Европа е презастроена и с намаляващо население.

  Обиколил съм кола почти цялото крайбрежие (от Гърция до Дания).... и всичко е презастроено.... мисля, че цялото население на Европа от там 500 мил. души би могло да се вмести само в жилищата построени по крайбрежето, стоящи празни през по-голямата част от времето.

 24. 24 Профил на Тал Зилберщайн : Good bye, my friends
  *****
  Неутрално

  Ето около 9 хил. жилища в Берлин... тези най-евтините в началото са на търг....

  Ако не трябва да работиш в Берлин е доста забавно....

  Спекуланти на имоти отдавна го гласят да ставал скъп град.... хер Юде е доста активен в тази насока....


  http://www.immobilienscout24.de/findNew.national/resultDialog.go?iac=0&style=is24&is24EC=IS24&event%3AdoSortResult=Sortieren&results.sortOrderList=14

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK