ЕБВР отпусна 75 млн. евро за 9 малки ВЕЦ на Искър

ЕБВР отпусна 75 млн. евро за 9 малки ВЕЦ на Искър

© Красимир ЮскеселиевЕвропейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще финансира със 75 млн. евро проекта за изграждане на 9 малки водноелектрически централи на река Искър в общините Своге и Мездра. За финансирането е подписан анекс към договора между ЕБВР и изпълнителя "ВЕЦ Своге", съобщи PR агенцията на компанията.


На първата фаза са построени две малки централи. - "Свражен" и "Лакатник". "Постигнатите много добри резултати с пускането им в експлоатация и адекватната финансово-инвестиционна стратегия в условията на световна икономическа криза, са предпоставка за нашето партньорство с ЕБВР и през следващите години," заяви след подписването на документа г-н Сержо Бортолоти, президент на  "Petrolvilla Group", цитиран в съобщението. Италианската компания притежава 90% от ВЕЦ "Своге", останалите 10 на сто са на общината.


Общата стойност на проекта е 115 млн. евро като плановете са той да бъде изпълнен до 2014 г.
Общата инсталирана мощност на всичките девет централи е 25.6 MW, с очаквано годишно производство от около 145 млн. kWh. В резултат на инвестицията ще бъдат създадени повече от 500 работни места за следващите 5 години, очакват от "ВЕЦ Своге". 

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ВИТОШКО ЛАЛЕ
  *****
  Весело

  ОТ ИСКЪРО ПО-ДЛИБОООКООО НЕЕЕМАААА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. 2 Профил на Планинар
  *****
  Неутрално

  По много от мини-вецовете положението е трагично от екологична гледна точка. Собствениците им оставят речните корита напълно сухи. Това го виждат всички туристи с просто око, само ония от РИОС и басейнова дирекция не го виждат. Всъщонст като се замисля, не съм видял един работещ по правилата ВЕЦ от 10-те, които съм срещал - без значение Рила, Стара Планина или Родпоите. При 10 изненадващи проверки, 10 пъти ще бъдат хванати в крачка. Само желание се иска

 3. 3 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ало, Дневник, Вероятно вместо 25.6 миливата/, ккакто сте написали, сте искали да кажете 25.6 мегавата.
  Разликата в двете стойности е само 1 000 000 000 пъти.
  0.001 W = mW milliwatt
  1 000 000 W = MW megawatt

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 4. 4 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  По повод на коментар 2:

  На много места е наистина така - и не само заради малките ВЕЦ, а също и заради водоснабдяването. Например на Витоша има такова водовземане от Владайска река за промишлени нужди, и реката наистина в летните сухи дни намалява толкова, че цялата долина придобива друг вид (дори и да е спазен нормативът да се взема само определена част от водата - колко беше, 75%, или 80%?).

  В защита на този вид малки ВЕЦ, за които говорите, може да се каже, че те поне връщат водата в същата река по-надолу (ако няма и друг консуматор). А специално за малките ВЕЦ по река Искър, за които става дума в статията - не е възможно те да ползват всичката вода на река Искър.

 5. 5 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  Поправка на предишния ми коментар:

  Всъщност 9-те малки водноелектрически централи край Своге (две съществуващи и седем бъдещи) са от руслов тип, т.е. при тях няма никакво отклонение на вода от реката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK