Попитахме: Как ще коментирате публикуваните до момента финансови отчети за първото тримесечие?

Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт"
Доста от компаниите показват сериозни ръстове спрямо година по-рано. И "Неохим", и "Монбат", и "Юрий Гагарин", и дружествата под шапката на "Стара планина", които надхвърлиха прогнозните си резултати. Резултатите дори надхвърлиха предварителните очаквания.


Няколко са факторите за това - периодът отпреди година беше много лош както заради конюнктурата на пазара, така и заради газовата криза, т.е. ниската база е в основата на сегашните ръстове. От друга страна, на международните пазари имаше много голям спад на запасите през последното тримесечие на миналата година, което сега се наваксва и дори мениджърите на износителите ни трудно могат да прогнозират търсенето.


Важното е дали това наваксване ще продължи и дали недостигът, който се получи в запасите, няма да се запълни за кратък период. Никой не произвеждаше в края на миналата година и запасите се изчерпаха.
Това предизвика ръст в производството. Въпросът е сега натрупването на запасите да продължи, каквито са моите очаквания, което от своя страна ще стане ясно от следващите отчети. Ръстът на износа е много положително явление. Всички тези предприятия започват да наемат хора отново, което помага и на икономиката - засилва вътрешното потребление, и на бюджета.


Сами по себе си обаче тези компании не могат да постигнат чудеса и ще трябва допълнително стимулиране на икономиката. На първо време това минава през разплащане от страна на държавата с дължимите към бизнеса суми - това е нещо, което не може да бъде отлагано повече.


Владислав Панев, председател на съвета на директорите на "Статус капитал"
В тях няма нищо изненадващо и те са според очакванията. Предвижданията на анализаторите бяха износителите да се представят добре през първото тримесечие и това се оправдава. Ръстовете, които отчетоха "Монбат" и "Неохим", се дължат на скока на цените на продукцията им на международните пазари и това не е изненада за мениджърите им.


Това увеличение им донесе и ръст на продажбите. Конкретно при "Неохим" цената на селитрата на международните пазари се повиши до нива, които са над себестойността на продукцията на българското предприятие. Фактът, че изнасят на печалба, ги кара да натоварват значително капацитета си, какъвто не беше случаят през миналата година. За мен е изненада силното представяне на "София БТ".


Лошото при цигарените компании е, че продажбите на вътрешния пазар намаляват. И от данните на статистиката се вижда, че износът на страната се увеличава. Компаниите, които изнасят, ще показват нарастващи продажби, а тези, които разчитат на вътрешния пазар - обратно, няма да имат такива. Износът е много важен за икономиката ни, но трябва да се стимулира и вътрешното потребление.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK