Американският Сенат постави на тежък разпит шефа на Goldman Sachs

Според Бланкфейн клиентите не се интересуват от съвета на банката му какво да търгуват и в какво да инвестират

© Jim Young

Според Бланкфейн клиентите не се интересуват от съвета на банката му какво да търгуват и в какво да инвестиратИзпълнителният директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн бе подложен на обстрел от критики за етиката и отношението на банката към клиентите си по време на изслушването му в американския Сенат във вторник, съобщи "Ройтерс".


След цели 11 часа на горещия стол Бланкфейн е поел отговорност и е заявил, че "всичко, което бе подложено на критика, ще бъде затегнато", което според "Ройтерс" може да е знак, че поведението на Уолстрийт може да се промени.


Няколко пъти сенаторите са попитали Бланкфейн колко е морално най-печелившата банка на Уолстрийт да продава на клиентите си "продукт", срещу който тя самата залага.
"Не трябва да продавате боклук... Не трябва да залагате срещу клиентите си", е възкликнал сенатор Карл Левин.


"Как очаквате да заслужите доверието на клиентите си... няма ли изконен конфликт на интереси тук?", пък пита друг сенатор.


Бланкфейн аргументира поведението на банката с думите, че като маркет мейкър тя не е отговорна да дава съвет на клиентите си как да търгуват и инвестират. Клиентите "не идват при нас заради нашите възгледи, даже не им пука за тях", допълва той.


Изслушването му беше по повод официалното обвинение срещу банката за измама от страна на Американската комисия по ценни книжа. Според нея банката е продавала продукти, които тя самата е смятала, че са "боклук", не е разкрила, че те не са подбрани от нея самата, и е играла срещу клиентите си.


Goldman Sachs e най-печелившата банка на Уолстрийт през 2009 г. Тя спечели значително както от низходящия, така и от възходящия тренд на фондовите пазари.


Според "Ройтерс" ожесточеният разпит на Бланкфейн и други шефове на банката ясно показва значителния конфликт между Вашингтон и Уолстрийт за това кой е виновен за финансовата криза и допълнително слага тежест върху блокиралата вчера в Сената радикална финансова реформа.


Въпреки нападките на политиците акциите на Goldman Sachs поскъпнаха с 0.7 на сто напук и на значителния спад на индексите от 2 на сто заради поредната доза проблеми около Гърция и Португалия. Изслушването на Бланкфейн обаче беше след края на търговията на Уолстрийт, отбелязва агенцията.


Междувременн обаче "Ройтерс" съобщи, че холандски пенсионен фонд с активи за 6 млрд. евро се е отказал от попечителските услуги на Goldman Sachs. Според фонда причината не е в обвинението за измама.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK