Вятърен парк и завод за тръби ще получат сертификат за инвестиция от клас "А"

Компаниите "ИВЦ България ВП 5" и "Пайплайф България" ще получат сертификати за инвестиция клас "А" съответно за проектите си за вятърен парк и за завод за пластмасови тръби. Документът се връчва днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.Сертификатът за инвеститор "клас А" дава право на индивидуално административно обслужване и други преференции. За да получи документа, компанията трябва да осигури вложение от 32 млн. лв.

"ИВЦ България ВП 5" ЕООД - Добрич, e дъщерно дружество на IWC GmbH ("Innovative Wind Concepts"). Германската компания е със седалище в Хузум. IWC е съвместно дружество на Siemens Project Ventures (SPV) GmbH и Windkraft Nord AG за проекти в Средна и Източна Европа.
По проекта на "ИВЦ България ВП 5" ще бъде изграден ветроенергиен парк с мощност 140 MW върху терени под аренда до селата Лозенец, Земенци и Загорци, Добричко. Броят на ветрогенераторите ще е 59. Прогнозата за годишния добив на електроенергия е 350 хил. MWh. Проектът ще бъде завършен в началото на 2013 г. Общият размер на инвестицията е 440 млн. лв. и 16 нови работни места Проектът се финансира от собствени средства на "ИВЦ България ВП 5" и от банкови кредити, съобщиха от министерството.


Ботевградският завод за пластмасови тръби на "Пайплайф България" ЕООД ще е 30-ата производствена единица за компанията майка PIPELIFE, а първите му две линии ще заработят следващия месец.


PIPELIFE е в България от 2006 г. Търгува с всички продукти на фирмата чрез основния си логистичен център в Пловдив и има седем склада в други български градове. PIPELIFE е създадена през 1989 г. като смесено дружество между SOLVAY (50%) и WIENERBERGER (50%). Инвестицията в ботевградския завод е 32.4 млн. евро. Той ще произвежда разнообразен асортимент тръби за канализацията, водния транспорт, газоснабдяването, за сградни инсталации и енергиен пренос, се казва в съобщението.


SOLVAY-Белгия, е химическа и фармацевтична компания, а WIENERBERGER-Австрия, произвежда строителни продукти. PIPELIFE разработва и пуска за пазара пластмасови тръби, фитинги и тръбни системи. Тя присъства в 27 европейски страни и в САЩ. Оперира 29 производства и има 3000 служители. Централата е във Виена.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ехиден
  *****
  Неутрално

  А фотоволтови централки нема ли да има този път? От регистрираните в България 1 милион фирми, поне 900 хиляди сънуват мокри сънища за панел на покрива, който да им осигури доживотно лентяйство. За тях сертификати няма ли да набримчите леко така?

 2. 2 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Добра новина в тази суша ...

 3. 3 Профил на Шопето
  *****
  Неутрално

  Вятърни "паркове", "фотоволтови / фотоволтаични паркове" и никой не ще да пстрои поне една ел. централа.
  К'во ста'а, ба?

 4. 4 Профил на pipelife
  *****
  Неутрално

  купихме котли от ХОВАЛ - Швейцария за фабриаката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK