Филип Елио: Без държавна подкрепа няма как да се развива успешен екотуризъм

Филип Елио, вицепрезидент френската мрежа за настаняване в селски райони Gites de France

© Красимир Юскеселиев

Филип Елио, вицепрезидент френската мрежа за настаняване в селски райони Gites de France
- Досега в сектора винаги се търсеше бързата печалба


- Все повече хора започват да търсят преди всичко гостоприемство и възможност за повече общуване
по време на ваканцията


- 58 000 къщи за селски туризъм има във Франция- Досега в сектора винаги се търсеше бързата печалба


- Все повече хора започват да търсят преди всичко гостоприемство и възможност за повече общуване
по време на ваканцията


- 58 000 къщи за селски туризъм има във Франция
В България устойчивият туризъм се свързва преди всичко с отговорността му към околната среда. Какво още е той?
- Извън чисто екологичните действия, усилията при този вид туризъм са насочени още към опазване и съхраняване на традициите и уникалните култури, създаване на икономически ползи от развитието на туристическите дейности за района и местните общности. Социалният аспект се изразява в това тези хора, които са в основата на туризма, да получават печалбите или ползите, а не да ги получават големи структури или компании.


Самите места или къщи за настаняване задължително трябва да са устойчиви и с мисъл за бъдещето на хората и района. Затова и ние се опитваме да избегнем лоши практики като бетонирането на крайбрежията например.


Когато правим планове, трябва да си представим какъв ще бъде туризмът и последиците от свързаните с него дейности за хората и мястото след 10, 20 и дори 50 години. Това предполага цялостна промяна, революция в мисленето. Досега в този бизнес винаги се е търсела непосредствена печалба. Сега се гледа в по-далечна перспектива.


Това всъщност е част от икономическите аспекти в устойчивия туризъм. В зависимост от това дали сме в една европейска, африканска или азиатска държава, се срещаме с различни видове трудности и тези аспекти - социалният, икономическият и екологичният, се представят по различен начин.


Как виждате мястото на устойчивия туризъм в бъдеще. Абсолютист ли сте в това отношение?
- Аз съм убеден, че той ще има своето място заедно с други видове туризъм. Той няма да убие масовия туризъм, няма и да го замести. Възможно е например човек, отседнал в "Хилтън", на следващия ден да посети и остане в някоя селска къща. Това са видове туризъм, които се допълват. Те не трябва да се конкурират.


Какво трябва да притежава една екокъща?
- Трудно е да се обобщи, но екокъщата освен очевидните и основни неща като пестене енергия, вода, обработване на отпадъци трябва да носи послание на своите гости. Нейната задача е и "педагогическа", т.е. освен екологичното послание тя трябва да може да образова посетителите си за културата, традициите, особеностите на района, жителите му и дори къщата и нейната история.


Вие самият сте вицепрезидент на най-голямата в света мрежа за настаняване в селски райони. С колко обекта разполага Gites de France в момента?
- Общият брой на обекти на нашата мрежа за селски туризъм е 58 хиляди, но непрекъснато работим върху включването на нови обекти и се надяваме броят им да нарасне.


Трудно ли проходи този бизнес във Франция?
- Трудно беше да определим и изработим критерии за местата за настаняване, които да бъдат включени в мрежата ни. Истинската тежест дойде едва след това, защото разполагаме с много места за настаняване, имаме голяма мрежа и с нас работят много лица.


България изобилства от примери за красиви райони с изоставени села и стари къщи, но няма много примери за бизнес начинания в тази посока. На какво се дължи според вас това - липса на предприемачески дух или пък неблагоприятна среда за такъв бизнес?
- Може би е липса на комуникация или информация за този вид бизнес и туризъм. В мисленето на хората обикновено екологията, следователно екотуризмът, се свързва с повече разходи по отношение на инвестицията. Истината е, че тя с годините се възвръща.


Възможно ли е клиентите на класическата почивка в хотели с няколко звезди да бъдат привлечени в тези непопулярни селски къщи в малки райони? Дали такъв тип хора биха изоставили лукса заради чистата природа?
- Все повече хора започват да търсят преди всичко гостоприемство, топла атмосфера и възможност за повече общуване по време на ваканцията. Нещата при мен лично стоят по следния начин: когато си почивам, отивам в къща за гости, когато ми се налага да пътувам, оставам в някои от въпросните хотели.


Трябва ли държавата да подкрепя екоотговорния туризъм?
- Ако приемем, че държавата има за задача да подкрепя опазването на околната среда, което включва и културното, и историческото наследство, то тя трябва да го подкрепя. Когато питам хората, които посещават някой от обектите ни, защо са предпочели именно нас, те обикновено отговарят, че екологичният критерий е важен, но водещо при избора им са нашите ценови тарифи.


Ако те бяха по-скъпи, нямаше да ни изберат. За да можем да поддържаме тези цени обаче, ни е необходима държавна помощ, каквато ние получаваме във Франция. Самата мрежа е създадена с помощта на френската държава.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сокола
  *****
  Неутрално

  То има ли сектор който да може се развива самостоятелно без държавни помощи?

  Банките не могат, авиото не могат, туризма не могат, фармацефтиката не могат, оръжейния и те без между-държавни войни са загинали ... т.н.

  Егати капитализма, егати пеленачето.

 2. 2 Профил на еБай Каскетко
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме, че Франция е социална държава, т.е. всеки влачи за сметка на държавата - разбирай работещ бизнес и индивиди.

 3. 3 Профил на екопиявица
  *****
  Весело

  Всичко що е "еко" изисква здраво смучене на средства от държави, програми, фондове, структури, фондации, корпорации и т.н.
  Еко-то е паразит, от който се облагодетелстват едни тарикати, използващи за параван разни отрепки, тревомани и аутсайдери да им развяват лозунгите и плакатите и да пишат из форуми и блогове, а те си шибат манекенки и карат яхти по южните морета.

 4. 4 Профил на Бастиа
  *****
  Гневно

  Стига с тая държавна подкрепа и с тея лобита бе! Държавата е сбирщина от алчни чиновници ,неспособна да свърши нищо смислено! Не само у нас ,а и по света ,но тук примерите са драстични. Държавата да помага да се подържат цените ниски ,за чия сметка?

 5. 5 Профил на do 3
  *****
  Неутрално

  Екото е по-скъпо, защото с химия добивът се вдига и цената пада - за сметка на вреди. А оцелява по-добрия във финансово отношение. Няма как без допинг да постигнеш същото. Питай спортистите!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK