Печалбата на банките се свива с 37% за 12 месеца

През миналата година намаляват почти наполовина нарушенията на кредитни институции

Иван Искров

© Красимир Юскеселиев

Иван Искров
170 млн. лв. е положителният финансов резултат

Печалбата на банковата система е спаднала с 37% през първото тримесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от съобщение на БНБ за състоянието на сектора към края на март тази година.


За първите три месеца на годината банките са реализирали положителен финансов резултат от 170 млн. лв. От БНБ посочват, че банките формират печалба въпреки направените през първите три месеца на годината обезценки за 285 млн. лв., като те се увеличават със 76% за една година.
През миналата година разходите за обезценка нараснаха три пъти в сравнение с 2008 г. и надхвърлиха 1 млрд. лв. Увеличението им е заради продължаващото нарастване на проблемните кредити, посочват от БНБ.


Това в значителна степен влияе и върху нивата на доходност, допълват от централната банка. В края на март делът на кредитите с просрочие над 90 дни в брутните кредити (без тези за кредитни институции) е 7.8%. В края на миналата година този дял е бил 6.4%.


Общата сума на активите на банковата система към 31 март тази година е 71.4 млрд. лв., като спрямо декември 2009 г. е отчетено нарастване с 0.7%, а в сравнение с края на март миналата година повишение от 3.1%. Според БНБ банковата система запазва своята финансова устойчивост и приключва първото тримесечие на 2010 г. с подобрена ликвидност и капитал.


Още в началото на миналата година БНБ е препоръчала на кредитните институции допълнителни мерки за засилване на капитала и на ликвидността, както и по-консервативно управление на разходите. Това става ясно от годишния отчет за 2009 г. на централната банка, който вчера беше приет от парламента. През 2009 г. са проведени общо 36 надзорни инспекции в кредитните институции.


За цялата година има направени 35 "формални нарушения на нормативната база" от банките. БНБ е отправила 155 препоръки към шефове на прегрешили банки. През 2008 г. нарушенията са били 67, а препоръките 161.


В няколко банки са открити случаи на нарушения на изискванията за единични големи експозиции (равна или над 10% от собствения капитал на банката) и за кредитиране на отделни икономически свързани лица.


Спрямо банките нарушители са приложени надзорни мерки, пише в доклада. През изминалата година в нито една банка не е регистриран спад на капиталовата адекватност под изисквания минимум от 12%. Спрямо определени банки все пак са били предприети мерки за увеличаване на капитала, така че да съответства на поетия от тях риск.


Направения в отчета извод е, че "банките поддържат по-високо от нормативните изисквания ниво на платежоспособност, добра ликвидност и приемливо за сегашните икономически условия управление на кредитния риск".


Така въпреки влошаващата се среда банките са успели да избегнат допускането на тежки отклонения от изискванията на БНБ и не се е наложило прилагането на сериозни мерки от страна на банковия надзор.


Основно се е изисквало по-високо капиталово покритие на поетите рискове от банки. Препоръките при управлението на кредитния риск и риска от концентрации са били за подобряване на вътрешните правила и по-прецизно проучване и наблюдение на свързаните кредитополучатели.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А колко кухи несъбираеми заеми са предоговорени и е отчетена "печалба"?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Икономика само с потребление и почти нулево производство. Нещата ще стават само по зле и по зле. Който може да учи и да бяга. Свърши се с чуждите пари за строежи, свърши се и с туризъма. Ако някой вижда нещата различно моля да сподели!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 3. 3 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 442 Весело

  балха ги охапала тия кожодери

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 4. 4 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Соколов, много си прав друже!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK