"Етап Адрес" изненада облигационерите си с искане за отсрочка

Превозвачът "Етап Адрес" стана поредната компания, която поиска отсрочка на плащанията по облигациите си, стана ясно от съобщение до борсата вчера. Компанията е поискала предоговаряне и преструктуриране на задълженията на насрочено събрание на облигационерите на 3 май.


Другите предложения са преразглеждане на срока и падежа на емисията, който изтича догодина, както и предоговаряне на начина и срока на плащане. Компенсацията, която дружеството предлага на облигационерите си, е лихвеният процент да скочи от 7.325%, колкото е в момента на минимум 9%.


Вчера изпълнителният директор на "Етап Адрес" Галя Топалова отказа коментар, преди да е минало събранието. Представител на един от ключовите облигационери, пожелал анонимност, заяви, че е неприятно изненадан и ще гласува против предложенията.
Парите от облигациите, които бяха 5 млн. лв., "Етап Адрес" вложи във фабрика за минерална вода (с марката "Ком") и балнеологичен център в с. Бързия до Берковица, както и в изграждането на бизнес сграда в центъра на София.


Към края на март задълженията му към притежателите на дълговите книжа са за над 4 млн. лв. (3.75 млн. лв. главница, останалите лихви), показват отчетите на дружеството.  Според запознати с казуса превозвачът изпитва трудности с плащането едновременно на задълженията си по облигациите и банков кредит - информация, която не беше потвърдена от ръководството на дружеството.


Към края на март дългосрочните пасиви на "Етап Адрес" са над 20 млн. лв., от които освен главницата от 3.75 млн. лв. по облигациите, още 10.7 млн. лв. банков заем и 6 млн. лв. в графа "други".


Исканите от  "Етап Адрес" отстъпки от облигационерите са изненадващи, тъй като към момента дружеството не е прекъсвало плащанията си по емисията и  поддържа изискваните от кредитора финансови съотношения за структурата на капитала и обезпечение по облигационния заем.


То е подсигурено с първа поред ипотека, което означава, че държателите на дълговите книжа са с предимство пред банката кредитор.


На събранието ще има точка, която предвижда издаването на кол-опция, с която емитентът да има право да погасява предсрочно част или цялата главница на облигационния заем. Мажоритарен собственик на транспортната компания е турският гражданин Фахретин Гюлхан с 98% от капитала, показва справка в електронния регистър ДАКСИ.


Изпълнителният директор Галя Топалова беше собственик на футболния клуб "Локомотив" - Пловдив. Проблеми с плащанията и удължаване на срока досега срещнаха още "Алма тур", "Флорина България",  "Алу пласт", "Ален мак" и други.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на кмет в сянка
    *****
    Неутрално

    ЗАРАЗНО ЗЛО И ПЪЛЕН СРИВ НА БОРСИТЕ КАКТО И ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАГУБИ ЗА ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK