В Пазарджишко започна изграждането на най-големия соларен парк в Европа

Франц Швайгхофер (вдясно), управител на New Energie Technik, демонстрира мощността на получената енергия от първите доставени соларни батерии<br />

© Катя Бузник

Франц Швайгхофер (вдясно), управител на New Energie Technik, демонстрира мощността на получената енергия от първите доставени соларни батерииРиал Стейтс" започна изграждането на соларен фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. Цялостната инвестиция е размер 200 милиона евро и трябва да бъде реализирана до 2014 година. Соларният парк ще бъде изграден върху 2000 дка площ и според консултанта на проекта Слави Върбаков ще е най-големият в Европа.


Днес беше прерязана лентата на първия етап от изграждането на парка. Общата мощност ще е 80 MW. Първоначално инвеститорите са планирали да постигнат 50 MW, но разчетите им впоследствие са показали, че е възможно да постигнат по-висока мощност.


Първият етап на проекта предвижда построяването и пускането в експлоатация на централа с номинална мощност от 1150 КW.
Основен партньор на "Риал стейтс" е австрийската компания New Energie Technik GmbH, която ще предостави свое ноу-хау. Австрийската компания е първият сертифициран партньор на SHARP, откъдето ще бъдат осигурени монокристални, поликристални и тънкослойни соларни модули. Фотоволтаичната електроцентрала ще бъде присъединена към мрежата на EVN. Първият етап трябва да бъде пуснат до 31 август тази година, като до тогава ще бъдат монтирани 1100 панела.
При втория етап ще бъде пусната обща инсталирана мощност 40 MW, ще бъде изградена и пусната в експлоатация повишаваща подстанция от 20 на 110 kV. Вторият етап трябва да е завършен до 31 декември 2012 г. Третият етап е с пускането в експлоатация на още 40 MW мощност. Той трябва да приключи до края на 2014 г. Тогава соларният парк ще бъде изграден върху цялата площ от 2000 дка. Именно закупуването на общинския терен беше причина за недоволство на живеещите в съседните села. Според тях купувачите на терена имат намерение единствено да изсекат дърветата и да не реализират инвестицията, която са планирали. В договора за покупката на имота обаче фигурира клауза, според която ако не се реализира договорената инвестиция, "Риал стейтс" ще дължат на общината неустойка в размер на 1 милион евро или левовата им равностойност.


"Нашата идея е да насочим потреблението към така наречената "зелена енергия" и в крайна сметка да се спрат ТЕЦ-овете, които са основен източник на въглероден двуокис", подчерта Слави Върбаков. Според него в България инвестициите в соларни паркове изостават заради несигурността по отношение на цената, на която се изкупува. Като пример той посочи, че в Германия тази цена е твърда – 25 евроцента, и не се предвижда промяна, а твърдата цена гарантира сигурност на инвеститорите. Разчетите на "Риал стейтс" сочат, че те ще постигнат пълна възвращаемост на инвестицията за период от 8 години.


Управителят на New Energie Technik GmbH Франц Швайгхофер прогнозира, че не е далеч времето, когато и в България ще захранват с електроенергия малки селища и квартали. Плановете на неговата компания са именно изграждането на селища, независими от външно захранване.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Veselin
  *****
  Неутрално

  Прекрасна новина! Дано всичко е наред с изпълнението на проекта и експлотацията му. Поздрави !

 2. 2 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Соларни паркове-да!
  Зелена енергия-да!
  Енергоспестяване-да!
  Чиста природа-да!

 3. 3 Профил на dedomraz
  *****
  Неутрално

  Многократно по-високи цени на тока, лъвският пай от които отива в чужбина - да!

 4. 4 Профил на я
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton":

  кретен - да!

 5. 5 Профил на BB
  *****
  Неутрално

  до dedomraz

  цените си остават в България. Печалбата отива в чужбина, ако акционерите са там. Ако са в България, печалбата най-вероятно остава тук. толкова е просто...

  поздрави!

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  80 МВп ~ 50 МВ номинална мощност - 200 млн. евро
  1 ГВ = 4 млрд. евро;
  2 ГВ = 8 млрд. евро!!

  Това е по евтино от 10-те милиарда за АЕЦ Белене!

  Строи се бързо, няма пари за гориво, не трябват пари и място за съхранение на отработеното гориво!!!, няма опасност от радиация и тероризъм, няма големи загуби в преносната мрежа (ако се разбият на малки локални соларни паркове; така и няма нужда от изграждане на допълнителна преносна мрежа), НЯМА ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ, практически няма поддръжка, не е опасно за здравето...
  През зимата се засилват ТЕЦовете и ВЕЦовете, за да компенсират намаленото слънцегреене.

  Ако има излишна енергия, панелите се демонтират и се изнасят.
  А с малко късмет след 20-25 години ще имаме фотоволтаици с много по-добро КПД - махаме остарелите панели и слагаме новите. На същите стойки.

  А с Белене какво!? Още 60 години в пипалата на руския кракен.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Сгугню
  *****
  Неутрално

  Сладък бизнес!

  Купуваш 2000 декара земеделска земя за половин милион, внасяш фотоволтаици от чужбина, монтираш ги, и държавата (НЕК) ти гарантира дългосрочно изкупуване на тока по 900 лв. за мегаватчас.
  Ако се изградят 10 такива парка в страната, тези които могат, да си сметнат колко ще струва енергийния микс (сега е около 90 лв. за мегаватчас)

 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  МВ=МВт

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  Защо не са панелите от СоларПро?
  Нашенски от Своге.
  Да не би Шарп да са по-добри, не вярвам?

 10. 10 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton":
  Соларни паркове-да!
  Зелена енергия-да!
  ---------
  10 пъти по висока цена от ТЕЦ - да!

 11. 11 Профил на Popa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "faeton":
  Соларни паркове-да!
  Зелена енергия-да!
  -------------
  За 8 години, значи по 10% грубо печалба на година - да!

  Значи сигурна инвестиция за Виенските капиталисти - да!
  Платена от българските потребилтели, без грам пазарен риск - да!

 12. 12 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  Държавата определя субсидираните цени. Като станат много просто ще спре да ги субсидира. Никой не знае каква ще е цената на тока след 20 години. Току виж спретнат някоя инфлацийка ..

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 554 Разстроено

  Това не е производство не ел енергия.
  Това е пладнешки обир.
  След пет години ще се смеем на акъла си да правим соларни паркове.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ах да, забравих още нещо - всичко това, стойки, окабеляване, панели може да е "маде ин Булгариа", а не да се прави в Русия или незнайно къде. И парите ще остават тук.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#12] от "вай-вай-вай":

  Съгласен съм, че цените за ВЕИ са високи.
  Ако инвестицията в Белене се замести с инвестиция в соларни паркове (термосоларни, ако щете), тогава нещата ще изглеждат доста по-различно.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на барон Хирш
  *****
  Неутрално

  А бихте ли ми казали, как е присъединена точно тази фирма. Аз познавам поне още 200 фирми, които чакат от години да се доредят до същата благинка. Някои от тях наистина искат да вземат разрешението, за да продадат проекта за 100-кратна на инвестираната сума. Но другите са наистина "сериозни" и възнамеряват да дерат потребителя със своя инвестиция. Във всеки случай, сегашното статукво (надути цени, държавни гаранции) гарантира баснословна възвращаемост, но само за наши момчета.

 17. 17 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Идват - крадат нашето слънце, преобразуват го в ел. енергия и нагло ни я продават на десеторна цена. Ние векове наред сме проливали кръв за да ни грее това южно слънце, а сега некакви ескимоси идват и ни го крадат просто така!

 18. 18 Профил на до барона
  *****
  Неутрално

  Бароне, има си статистика. В момента входираните искания за соларни панели са 12 хиляди по последни данни. А кой ще се дореди от тях и кой ще гледа през оградата - ще се определи според това кой колко е "кихнАл на когото требе"

 19. 19 Профил на Приселец
  *****
  Неутрално

  Ако държавата обяви награда 5 лева за уловен комар, българия ще заеме за нула време първо място в света по добив от комари. Тук с тоя парк и положението е същото, горко му на данъкоплатеца!

 20. 20 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Една сметка и от мен (предупреждавам, че не съм специалист ):
  80MW струват 200млн.евро или по 2.5млн/MW.
  80MW заемат 2000дка. или 25дка. на MW.

  Тук говорим за 80MW НОМИНАЛНА мощност което аз го разбирам, при наличие на оптимално слънчево греене 365 дни в годината. Което е невъзможно разбира се.

  Това значи, че 1000MW слънчева електроцентрала ще заемат 1000х25=25000дка=25кв.км. или полигон с площ 5х5 км.
  Инвестицията ще струва 1000х2.5млн.=2 500 000 000евро.

  Не знам дали правилно го смятам, но ако ас такива цифрите пикал съм ти на фотоволтаика! И тук даже не съм посочил безобразно високата цена на която се изкупува електроенергията! Която в крайна сметка се плаща от всички нас!

  Но иначе съм ЗА новите източници на енергия. Поне тези които са ефективни и евтини

 21. 21 Профил на tk
  *****
  Весело

  "Управителят на New Energie Technik GmbH Франц Швайгхофер прогнозира, че не е далеч времето, когато и в България ще захранват с електроенергия малки селища и квартали. "

  ДА Редно е да се захранват с електроенергия, няма да ги оставим без ток я?!?!?!

  Ххахаха

 22. 22 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Разстроено

  "Нашата идея е да насочим потреблението към така наречената "зелена енергия" и в крайна сметка да се спрат ТЕЦ-овете, които са основен източник на въглероден двуокис", подчерта Слави Върбаков."

  Подобни изказвания са лицемерие и нахалство! Аз не съм чул частна фирма някога да е имала друга цел освен ПЕЧАЛБА! Слави да го на..фотоволтаичи

 23. 23 Профил на Slun4o
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Една идея за когенерация.

  http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/biznes/2008/11/30/591578_solarnoto_surce_na_sluncheva_ispaniia/

  Апокалипсисът апокалиптичен
 25. 25 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bulgarische Motoren Werke":

  ВЕЦ-овете не могат да се засилят през зимата, за съжаление, а ТЕЦ-овете ще излязат около 4 пъти по-скъпо, отколкото ако засилим Белене. Като почнем да улавяме не само серните, а и въглеродните окиси, ще стане още толкова разликата. А икономията ти все пак е само 20%. То всъщност има и друго, фотоволтаиците имат живот около 15 години, а Белене - поне 4 пъти по толкова, така че инвестициите за фотоволтаици трябва да умножиш по четири, ама при Белене не са включени разходите, които ще трябва да се правят после за управление на отпадъците, така че сегашните неизвестно колко милиарди (не съм чувал още някой да споменава чак десет, ама знам ли) не са съвсем коректно сметнати и те.

 26. 26 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  1.През нощта ще си бием шамари за осветление
  2.При поява на облаци, дъжд и сняг -- също
  3.Много редовно "селото" ще трябва да почиства праха от повърхността -- изключително интелектуална дейност
  4.За отоплението в т.1 и 2 -- ще палим печки
  5.А как се поддържа енергосистема с непостоянно генерирана мощност -- питайте дежурните оператори в НЕК!
  Мили деца,наближава лятната ваканция и е препоръчително най-напред нещо да попрочетете по тези въпроси, да го разберете,да го осъзнаете и после да започнете да мислите и пишете простотии.
  Такива "умници" като вас събориха икономиките и на СИВ, и на САЩ, и на света.
  Наистина човечеството трябва да ви организира едногодишно "преживяване" в отделно пространство с условия на живот по вашите идеи и след това, ако има кой да сподели опита, да ви изслуша!
  Боже, пази България от олигофрени във властта!!

 27. 27 Профил на какво да правим?
  *****
  Неутрално

  И ТАЯ РАБОТА ,като оная работя!

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#26] от "мунчо":

  Мунчо, през нощта нормалните хора спят, а не ползват електричество. Освен това никой не казва слънчевата енергия да е единствената, така че за крушки ще има, ама от НЕК ще те врънкат да си включваш бойлера през деня, а не през нощта.
  Когато облачно, танто за тунту - ще има по-малко ток, ама и пък няма да има нужда да си включваш климатика поради липсващото слънце.
  usero, що да не се засилят ВЕЦовете през зимата. Тогава валят дъждове и снегове, язовирите и реките се пълнят. Само преди няколко месеца преливаха язовири.
  Фотоволтаиците имат живот 25 години, като има пада КПД-то накрая с 20% поради стареене на материалите.
  Но както писах по-горе, хората постоянно мислят разни нови неща.

  http://www.capital.bg/blogove/iasen_pekunov/2010/02/14/857657_po_putia_kum_evtina_sluncheva_energiia/

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Весело

  "Когато облачно, танто за тунту - ще има по-малко ток, ама и пък няма да има нужда да си включваш климатика поради липсващото слънце. "

 30. 30 Профил на По света ....
  *****
  Неутрално

  1.Name of PV power plant-Country
  2.DC PeakPower(MW)
  3.GW•h /year
  4.Capacity factor
  5.Notes

  Olmedilla Photovoltaic Park Spain Completed Sept. 2008
  60 85 0.16
  Puertollano Photovoltaic Park Spain 2008
  50 - -
  Moura photovoltaic power station [2] Portugal Completed Dec. 2008
  46 93 0.16

  Waldpolenz Solar Park[3] [4] Germany Completed Dec. 2008
  40 40 0.11 50,000 First Solar thin-film CdTe modules.

 31. 31 Профил на Патил
  *****
  Неутрално

  Сметките за цените са ви сяаш сте учили в Банкя. Цената на енергията от фотоволтаиците и то гарантираната за десетки години напред, съгласно закона в БГ , ще я плаща българският гражданин на инеститора е около 900 лв. на Мегаватчас.
  Цанков камък - ряпа да яде.
  Инвестициите са тънки, но цената е пресолена и е заробваща.
  В Испания работех на такава - какви далавери се въртят с това - "производство" - жална ви майката ако в БГ стане същото.

 32. 32 Профил на ОНЯ - ТОЯ
  *****
  Неутрално

  2000 дка земеделска земя при умно инвестиране изхранат 500 души , а тук плащай по 81 ст. на киловат без ДДС, 12 години минимум.
  Де е австрийският Киро! Явно "ЕОН" ви е малко, та ще "ручате"
  и "Е ТОЯ".

 33. 33 Профил на 66
  *****
  Неутрално

  И аз това питам - през нощта и през облачните дни колко енергия ще се произвежда. Защото през нощта заводите на непрекъснат цикъл консумират достатъчно. Както и ние. Или вечер ще палим свещи. А през зимата като спрат помпите за парното или за газа ща палим печки. Баланса на енергийната система е изключително сложен процес и ако няма стабилно производство всичко спира. А ВЕИ са само процент от добиваната енергия, която при невъзможност за добив се компенсира от други източници. Така че, ако има възможност най- добре е да има и втора атомна централа.

 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Нито соларната енергия, нито АЕЦ може да реагира бързо при промени в енергопотреблението и по този начин да запази баланса на енергийната система. За тая цел има термини като "студен резерв" (основна роля тук играят ТЕЦ) и съоръжения като ПАВЕЦ.
  Ролята на соларната енергия и на АЕЦ е друга и тя е да бъдат, образно казано, впрегатният добитък на енергийната система.

  Въпрос на избор.
  Моят категорично е за соларната енергия в микс с други ВЕИ.
  Защото съм убеден, че винаги трябва да бъде избирана възможността за използване на възобновяеми ресурси.

  А кръчмарските сметки са за онези, които поемат риска на инвестицията. Както и за тези, които харчат много ток.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 35. 35 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Най - много соларните инсталаци са разпространени в Германия. Там няма много слънце , но за сметка на това се субсидират. Но там и заплатите са по - високи от нас, та трябва да сме внимателни със скъпоструващите технологии. Та в Германия миналата година общата инсталирана мощност на соларни панели е достигнала 9 гигавата, като ново инсталираната е над 3 гигавата.Производството на соларна електроенергия за миналата година е било 1 % или около 6 милиарда киловатчаса. Тази година на три пъти ще се намалява цената на изкупуваната соларна електроенергия. и общото намаление е 40 %. Освен това се предвижда да се забрани използуването на земеделска земя. Основно ще се използуват покривите на сградите. Независимо от това се очаква тази година да бъдат инсталирани 5 гигвата нови соларни мощности. Някои оптимистични прогнози са 6.6 гигавата за тази година и над 9 за следващата. В световен мащаб се наблюдава спадане на цената на ват за соларните панели от 4 - 5 долара на ват на 2.40 долара за ват американски и японски и 2 долара на ват китайски панели. Очаква се цената да падне до 1 долар за ват през 2014 година. Основание за това е, че световният лидер First Solar твърди , че е постигнал себестойност от 85 цента на ват миналата година и очаква да смъкне себестойността на до 58 - 63 цента за ват през 2014 г. Дори и сега могат да се намерят панели за 1 - 1.2 на ват. Очаква се догодина световното производство да достигне до 20 гигавата. Та за България може би е уместно да се изчака 2015 година и тогава да се стимулира поставянето на соларни панели на покривите на къщите. Особено подходящо е в селата и малките градове. Соларнат аенергия не може да замести напълно консумацията , но може значително да намали сметките дори без преференции.

 36. 36 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Комбиниранато използуване на различни видове възобновяеми енергийни източници може напълно да замести съществуващите и да създаде една зелена енергетика. Това разбира се е една дългосрочна перспектива примерно до 2050 година. Преди всичко трябва да използуваме съществуващите ел. централи , а те имат още дълъг живот. Трябва да изчакаме падането на цената на енергията от възобновяеми източници , но и да инвестираме постепенно във вятърни , водни , соларни и такива на биогаз и биомаса. И да не допускаме далавери !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK