В Пазарджишко започна изграждането на най-големия соларен парк в Европа

Франц Швайгхофер (вдясно), управител на New Energie Technik, демонстрира мощността на получената енергия от първите доставени соларни батерии<br />

© Катя Бузник

Франц Швайгхофер (вдясно), управител на New Energie Technik, демонстрира мощността на получената енергия от първите доставени соларни батерииРиал Стейтс" започна изграждането на соларен фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. Цялостната инвестиция е размер 200 милиона евро и трябва да бъде реализирана до 2014 година. Соларният парк ще бъде изграден върху 2000 дка площ и според консултанта на проекта Слави Върбаков ще е най-големият в Европа.


Днес беше прерязана лентата на първия етап от изграждането на парка. Общата мощност ще е 80 MW. Първоначално инвеститорите са планирали да постигнат 50 MW, но разчетите им впоследствие са показали, че е възможно да постигнат по-висока мощност.


Първият етап на проекта предвижда построяването и пускането в експлоатация на централа с номинална мощност от 1150 КW.
Основен партньор на "Риал стейтс" е австрийската компания New Energie Technik GmbH, която ще предостави свое ноу-хау. Австрийската компания е първият сертифициран партньор на SHARP, откъдето ще бъдат осигурени монокристални, поликристални и тънкослойни соларни модули. Фотоволтаичната електроцентрала ще бъде присъединена към мрежата на EVN. Първият етап трябва да бъде пуснат до 31 август тази година, като до тогава ще бъдат монтирани 1100 панела.
При втория етап ще бъде пусната обща инсталирана мощност 40 MW, ще бъде изградена и пусната в експлоатация повишаваща подстанция от 20 на 110 kV. Вторият етап трябва да е завършен до 31 декември 2012 г. Третият етап е с пускането в експлоатация на още 40 MW мощност. Той трябва да приключи до края на 2014 г. Тогава соларният парк ще бъде изграден върху цялата площ от 2000 дка. Именно закупуването на общинския терен беше причина за недоволство на живеещите в съседните села. Според тях купувачите на терена имат намерение единствено да изсекат дърветата и да не реализират инвестицията, която са планирали. В договора за покупката на имота обаче фигурира клауза, според която ако не се реализира договорената инвестиция, "Риал стейтс" ще дължат на общината неустойка в размер на 1 милион евро или левовата им равностойност.


"Нашата идея е да насочим потреблението към така наречената "зелена енергия" и в крайна сметка да се спрат ТЕЦ-овете, които са основен източник на въглероден двуокис", подчерта Слави Върбаков. Според него в България инвестициите в соларни паркове изостават заради несигурността по отношение на цената, на която се изкупува. Като пример той посочи, че в Германия тази цена е твърда – 25 евроцента, и не се предвижда промяна, а твърдата цена гарантира сигурност на инвеститорите. Разчетите на "Риал стейтс" сочат, че те ще постигнат пълна възвращаемост на инвестицията за период от 8 години.


Управителят на New Energie Technik GmbH Франц Швайгхофер прогнозира, че не е далеч времето, когато и в България ще захранват с електроенергия малки селища и квартали. Плановете на неговата компания са именно изграждането на селища, независими от външно захранване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK