За започване на работа - обади се на роднина

Повече от половината от младежите в България са извън пазара на труда


Повече от половината от младежите в България са извън пазара на труда

Всеки пети българин между 15 и 34 години не е успял да започне работа след завършването на образованието си. Около 40% от младежите, които са се справили с тази задача, са били одобрени от работодателите благодарение на съдействието на роднини и познати.


Още толкова са тръгнали по професионалния си път, като са кандидатствали директно в някоя фирма. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) за навлизането на младежите на пазара на труда за 2009 г.
Въпреки многобройните програми на социалното министерство за насърчаване на заетостта сред младежите статистиката показва, че едва 3.3% от тях са си намерили работа чрез услугите на бюрата по труда.


За разлика от студентите от западните университети в България едва една четвърт от младежите са работили или продължават да работят, докато следват.


Според специалистите по човешки ресурси липсата на трудови навици е сред основните пречки пред младите хора в опита им да си намерят работа, след като завършат. Близо половината от работещите студенти у нас са били заети в рамките на образователни програми като стажове и разработване на проекти.


Данните на НСИ показват, че 93.7 на сто от анкетираните младежи са започнали да се трудят като наети, а едва 4.5% от тях са започнали собствен бизнес като първа работа след дипломирането си.
През 2009 г. малко над половината (1.028 млн. души) от населението между 15 и 34 години е икономически активно.


Коефициентът на заетост сред младежите е бил 49.3%, като при мъжете е с почти 11 пункта по-висок, отколкото при жените. Това обуславя и големия дял на безработица сред младежите, която в България се увеличава с по-бързо темпо спрямо общото й равнище. Данните на "Евростат" показват, че същата тенденция се наблюдава в повечето страни от Европейския съюз.


Наскоро в интервю за "Дневник" представителят на Световната банка за България Флориан Фихтъл обаче посочи, че големият проблем на пазара на труда е ниската икономическа активност сред младите хора у нас.


Заетостта на населението между 25 и 64 години в България е на същото ниво като средната за ЕС, но тази сред младежите остава сред най-ниските в ЕС, което буди тревога, каза той. Фихтъл обърна внимание и върху това, че България е сред последните в Европа и по броя на наетите на работа специалисти след завършване на висше образование.


Според HR мениджъри кризата задълбочава негативната тенденция на ниска икономическа активност сред младежите, тъй като в трудностите работодателите предпочитат да запазят работните места на по-опитните си служители, които са доказали лоялността си към фирмата.


Все пак изследването на НСИ показва, че около една трета от младежите са извън работната сила, тъй като все още учат, но тяхното включване на пазара на труда предстои. Около 141 хил. души, от които близо 90% са жени, не си търсят работа заради семейни ангажименти.


Други 75 хил. са обезкуражени – казват, че искат да се трудят, но не си търсят активно работа, защото не вярват, че биха намерили. Близо 60 на сто от тази група са завършили най-много осми клас, показват данните.Повече от половината от младежите в България са извън пазара на труда

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Загрижен
  *****
  Неутрално

  Важен аспект (който не е засегнат в статията) е ЛИПСАТА НА
  ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИНТАЦИЯ И КОНСУЛТАЦИЯ у нас - спрямо
  младежите, спрямо техните родители, и техните учители.
  В развитите страни това се извършва от експерти. То е цяла наука.
  Също е внедрено като елемент в ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА.
  У нас - липсва...

 2. 2 Профил на не е необходимо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Загрижен":
  провеждане на професионална консултация, тук у БГ-то има здраво вкоренен навик-принцип, на СМЧ-то. Щом си Силно Мой Човек повечето врати се отварят. К'ви професионални ориентации, к'ви 5 лева.

 3. 3 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  Докато бизнеса гледа от страни и от високо и се оплаква,че липсвали висококвалифицирани специалисти,а ВУЗ-овете се роят,като предлагат все по-"измислени" специалности,едва ли нещо ще се промени.Работодателите да инвестират в студенти,а не да наемат дипломирани такива,като стажанти/за да укриват данъци/;да участват в съставянето на учебните програми...и.т.н. .
  Относно намиране на работа: без подкрепата на роднини и приятели е абсурдно да започнеш "нормална" работа.Сам го изпитах,при това на 52 год. и твърдя,че има у нас и възрастова дискриминация.

 4. 4 Профил на 9905
  *****
  Неутрално

  А казват, че шуробаджинащината била запазена марка за соц режима!? И днес в пълна сила все още е / за жалост / на " власт " вуйчото владика.

 5. 5 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Завършваш университет, без да имаш представа придобитите ти знания къде имат приложение в реалния живот. "Това ще ви научат в първите два месеца на работа" казваше един преподавател.

  Отиваш на интервю "Ама вие ако това не знаете, за какво да ви наемам?"

  На края се намира познат, който има близък във фирма, която търси такива като тебе - за малко пари, да вършат много работа с квалификация. Вече си готов.

  И разбира се, няма виновни, освен ти самия, може би.

 6. 6 Профил на Did
  Did
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 16 год възраст е забранено наемането на младежи на работа. От 16 до 18 год само с разрешение на трудовата инспекция- дава се много трудно, почти само за сервитьорки. Как да се формират трудови навици и да се ориентирет професионално младежите, като им е забранено да работят, дори и почасово. След 18 години е вече късно да се изграждат трудови навици. трябва да се смъкне възрастовата граница и да се разреши почасова заетост.

 7. 7 Профил на brand
  *****
  Неутрално

  Подкрепям мението на номер1. Парадокса в България е,че под Кариерно развитие се има пред вид, само развитието на индивида на работното масто. А кариерата това е ученето ни през целия живот. Друг е въпроса как стоят нещата стратегически в страната. В кариерен аспект смея да кажа, в страната има криза.Наистина малко са сертифицираните кариерни консултанти - професионалисти в страната. Повечето се опитват да се вживяват като консултанти само в образователната сфера, но не отчитат, че да си консултант трябва да имаш и ОЩЕ НЕЩО освен диплома или сертификат. Е именно това ОЩЕ НЕЩО 20 годишната "демокрация" не успя да ни научи. Единствено ни остава да търсим професионалистите в това направление , които гледат на човека като ЛИЧНОСТ, и не РАБОТЯТ НА ПАРЧЕ.

 8. 8 Профил на факофффффф
  *****
  Неутрално

  в България е все още комунизъм,както и да се именувате и наричате! ко се правите на хахави!!
  "Заетостта на населението между 25 и 64 години в България е на същото ниво като средната за ЕС.."
  хахах,даааа,само дето в ЕС вземат към 2000-3000 евра средна заплатка,а у кочината колко вземате,пардон,колко ви подхвърлят като на псета???

 9. 9 Профил на Kratos
  Kratos
  Рейтинг: 8 Весело

  Дрън дрън та пляс, не мога да разбера само как хора със средно, че даже и с основно образование като идат в Испания или даже Гърция да чистят къщи или да берат плодове се ориентират професионално, пък тука вишисти, че и докторанти не можем да ги ориентираме професионално.
  Май освен за работа не е зле да поговорим малко и за заплащане, но по-добре да не изричаме такива мръсни думи в общественото пространство.
  Иначе се забелязва, че наи-ориентирани са синове и внуци на бивши пък и настоящи партийци.
  А те младите са не само мързеливи ми и много прости, добре че все по-голяма част от тях емигрират. Е остават някой млади роми ама то това е друга тема.

 10. 10 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен

  Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари.

  Разправата бе извършена професионално. Тя включваше:
  Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване.
  Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност.
  Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система.
  Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия.
  Изпълнението започна още от началото на 1990 година.
  Фалшифициран бе външният дълг, за да се представи икономиката ни като катастрофирала.
  Изчезна 1,4 милиард щ. д. валутен резерв.
  Необяснимо защо не бяха прибирани 2 милиарда и 350 милиона щ. д. външни вземания.
  На 28 март 1990 г. бе обявен мораториум по външния ни дълг.
  По покана на правителството господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за “реформи”. Вече 15 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация.
  Лекомислено се изоставиха традиционни пазари.
  Чрез “преструктуриране” бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи.
  Така бе разрушено всичко, което ни свързваше със съвременния промишлен свят. Отприщените стихии унищожиха средата, в която може да се развива индустриалният интелект.

 11. 11 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  Шуробадженащината беше запазена марка на соца - да. Соца рухна, но парите останаха у същата пасмина, която разграби и си раздели ресурсите на държавата. После се писаха на бизнесмени. Пуснаха простите мутрета да вдигнат пушилка за да забаламосат населението. Сега се правят на инвеститори и предприемачи заедно със своите връзкарчета.
  Това което не им вдяхана тоталитарните кратуни е че вече не са господари на никого. Как по-точно ще задържат добри специалисти със мизерни заплати, които не стигат за нормален живот. Всеки който завърши висше образование в бг ЕМИГРИРА или се готви за това. В бг няма индустрия, няма перспективи, няма икономика, няма бъдеще. А ДС бизнесмените и техните копелдажи накрая ще останат сами да си самозадоволяват икономиката.

 12. 12 Профил на miti4
  miti4
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Направи нещо за родината - емигрирай!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK