"Голдман Сакс" се изправя и пред криминално разследване

Срещу американската банка "Голдман Сакс" се води и криминално разследване съобщи "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на анонимни източници, запознати с делото.


Успоредно с Американската комисия за ценни книжа (SEC)  прокуратурата на Ню Йорк търси доказателства, че служителите на банката умишлено са мамили инвеститорите в ипотечни сделки, което е довело до рекордните им загуби.


Прокурорите все още не са решили дали гражданското дело срещу банката да прерасне в криминално. Според анализаторите подобно развитие ще усложни многократно положението на "Голдман Сакс".
В двувековната история на американските финансови пазари няма водеща финансова компания, която да е оцеляла след криминални обвинения, но тяхното доказване няма да е никак лесно, коментира изданието. В резултат акциите на банката поевтиняха с над 9%, а Standard & Poor's и Bank of America Merrill Lynch понижиха кредитния й рейтинг.


Пълна подкрепа за "Голдман Сакс" и главния й изпълнителен директор Лойд Бланкфейн заяви милиардерът Уорън Бъфет няколко дена след новината за криминалното разследване. На годишното общо събрание на акционерите на "Бъркшиър Хатауей" (Berkshire Hathaway) Бъфет каза, че не "Голдман Сакс" е подвела клиентите си, а те сами са виновни за загубите си, защото са сключвали "глупави сделки".


"В този бизнес всеки сам отговаря за действията си. Ние сме имали много сполучливо сътрудничество с банката... Напрежението от последните седмици навреди на компанията, но и на морала в сектора", каза Бъфет. По думите му обвиненията със сигурност ще накърнят репутацията на "Голдман Сакс", но трябва да бъдат доказани, за да имат продължителен ефект.


Бъфет е един от крупните акционери в "Голдман Сакс", като инвестира 5 млрд. долара в акции на компанията в разгара на кризата. Сега загубите му се оценяват на около 1 млрд. долара според "Файненшъл таймс".


Междувременно на общото събрание на "Бъркшиър Хатауей" Бъфет обяви, че компанията е излязла на печалба през първото тримесечие от 3.6 млрд. долара спрямо загуба от 1.5 млрд. година по-рано.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK