Шест банки са излезли на загуба за първото тримесечие на годината

Три кредитни институции отчитат ръст на печалбите си

Шест банки са излезли на загуба за първото тримесечие на годината

© Shutterstock
9.5 млрд. лв. е капиталът на банковата система

Шест банки са излезли на загуба за първото тримесечие на тази година, показват данните на БНБ за състоянието на банковата система към края на март 2010 г. Година по-рано банките, отчели отрицателен финансов резултат, са били три.


На пазара у нас работят 30 кредитни институции. Три банки отчитат ръст на печалбите си спрямо същия период на миналата година, а останалите имат спад във финансовия резултат между 2.1% и 91.6%.
Над два пъти е спадът във финансовия резултат на Инвестбанк и МКБ Юнионбанк в сравнение с март 2009 г., като през това тримесечие те са на загуба. Другите четири кредитни институции със загуба са клонът на словенската НЛБ Банка, клонът на турската Те дже зираат банкасъ, Емпорики банк (част от френската Креди Агрикол) и клонът на гръцката Алфа банк.


Още един клон на чужда банка у нас е на загуба - латвийската Регионална инвестиционна банка, но тя работи от няколко месеца на пазара и е резонно в началото на дейността си да не е на печалба.


Алфа банк и Емпорики през последните две-две и половина години развиват стратегия на по-дълбоко проникване и утвърждаване на пазара в България, което е свързано с инвестиции и разходи за разширяване на клонова мрежа, обогатяване на продуктова гама, реклама и пр.


А това от своя страна и без наличието на криза също може да доведе до реализиране на загуби. Миналата година по това време банките със загуба са били три - Емпорики банк, Алфа банк и Тексим банк, като последната сега излиза на печалба.


За миналата година по това време още един клон на чужда банка е бил на загуба - Банка Леуми Румъния, която обаче изтегли дейността си от българския пазар и вече не присъства на него. Печалбата на цялата система за първото тримесечие е 170 млн. лв.


Основните фактори за спада в печалбите и за реализираните загуби са разходите, които банките правят за покриване на просрочията по нередовните заеми и плащането на високите лихви по депозити заради депозитната война.


Въпреки че тя вече приключи, банките все още имат ресурс, за който плащат високи лихви. Що се отнася до разходите за обезценка, в края на първото тримесечие на миналата година те са били 162 млн. лв., а сега са 285.3 млн. лв. за цялата система (76% ръст).


Кризата направи заемите, които банките раздадоха по време на кредитния бум преди това, трудни за обслужване както от страна на фирмите, така и от домакинствата. Според прогноза на италианската "Уникредит груп" (собственик на Уникредит Булбанк) банките у нас ще натрупат загуби за 3.7 млрд. лв. от отписване на активи до края на 2011 г.


Трите банки, които са с ръст на печалбите през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година, са ОББ, Корпоративна банка, Българска банка за развитие. В края на миналата година банките, които отчетоха ръст на печалбите, бяха шест.


Върху свиването на печалбите влияние има и намаляването на доходите на банките заради силно свитото кредитиране. Към края на март тази година обемът на кредитите за бизнеса и домакинствата е 51.2 млрд. лв., като за една година нараства с 3.1%.


Общо привлечените средства в системата се увеличават с 1.7% до 61.2 млрд. лв., като продължава растежът на депозитната база от граждани и от институции, различни от кредитни. Тези от населението са 25.7 млрд. лв., а от останалите сектори - 19 млрд. лв., като се запазва водещата роля на вътрешните източници на финансиране на банковата дейност.


Капиталът на системата в края на март тази година е 9.52 млрд. лв. и на годишна база се увеличава с 11.2%. Наличието на повече капитал е важно в период на криза, защото по този начин възможностите на банките за справяне с лошите кредити са по-големи.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Bear Force One
  Bear Force One
  Рейтинг: 1257 Любопитно
 3. 3 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 551 Весело

  Потъването на кораба ще бъде предшествано от масово бягане на мишки!
  За момента мишки не бягат... потъването се отлага!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 4. 4 Профил на Илия Фъртунов
  Илия Фъртунов
  Рейтинг: 8 Весело

  Няма какво да си правят депозитите с високи лихви от мин.год.

 5. 5 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 877 Неутрално


  "Шест банки са излезли на загуба" - дреме ми!
  А имотите още ли мислят да ги стискат - докато паднат още цените и да не могат и толкова пара да им вземат? И колко време после могат да ги стискат още, м?

  Който се смее последен, се смее най-добре!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 6. 6 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Някой си направи шега и пусна оферта за дава под наем централен офис на банка.
  Това беше много странна оферта.
  На другият ден нямаше снимки.
  На третия ден изтриха офертата.
  Всеки клиент на банката е получил сърцебиене.
  Ако това не е вярно е престъпление !
  Кога ще се накаже виновен за създаване на паника ?

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK