Mиннaта камара: Незаконният добив на скални материали достига 90%

От екоминистерството смятат, че той е едва 15%

Незаконният добив на скалнооблицовачни материали достига до 90% в някои части на страната, съобщиха от Българската минно-геоложка камара (БМГК). Най-засегнати са районите около Йвайловград, София и Гоце Делчев, а в най-големи количества незаконно се добива гнайс и шисти, пясък и чакъл.


В края на миналата седмица браншовата камара се е срещнала с представители на министерствата, които отговарят за добива на полезни изкопаеми - икономическото, регионалното и екоминистерството. Също така са присъствали представители на Икономическа полиция, която най-вероятно също ще се включи в проверки на дружествата, обясниха от камарата.


"Незаконният добив на строителни и скалнооблицовъчни материали в никакъв случай не е 90%, а се движи в границите на 10-15 на сто", обясниха от екоминистерството. Ведомството е единственото, което разполага с регионални звена по места и може да извършва реални проверки на обектите. Оттам обясняват, че в много случаи добив по закон е считан за незаконен, което не е правилно.
"Има три вида разрешителни, които доскоро даваха възможност да се добиват инертни материали безнаказано - разрешение за почистване на речните корита, за почистване на горите и по Закона за местните данъци и такси", обясниха от МОСВ. Представители на ведомството обясниха, че най-често недобросъвестни концесионери надвишават разрешените им количества и така всъщност реализират незаконен добив.


Според минната камара основен проблем е, че всъщност отговорните институции следят само законните концесионери, а незаконните няма как да бъдат проверявани, защото по презумпция не съществуват. "Много хора добиват гнайси от собствените си земи, което не може да бъде санкционирано, защото никъде в наказателния кодекс не фигурира като кражба на държавна собственост, въпреки че е такава", казаха още от екоминистерството.


"МВР не може да бъде проверяващ орган по концесиите на подземни богатства, а може да оказва съдействие на останалите институции", обясниха от пресцентъра на ведомството. От икономическото министерство също бяха категорични, че досега с контрола се е занимавало МОСВ и до този момент то не е следяло този добив.


Според подготвяни поправки в закона за подземните богатства новият орган, който ще се занимава с издаване на разрешения за проучване и концесии за добив, ще бъде икономическото ведомство. Все още обаче не е ясно кой орган ще следи за фактическото спазване на договорите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK