Просрочията по кредитите продължават да растат

"Новата генерация" влошаващи се заеми се увеличават с по-бавни темпове, е мнението на банкери

Просрочията по кредитите продължават да растат

© Дневник
Подобрение при обслужването на заемите има в бизнеси от експортния сектор

Темпът на увеличение на просрочията по кредитите отново започва да се ускорява, след като през последното тримесечие на миналата година се забави. Това показват данните на БНБ към края на март 2010 г.


Според тях през първото тримесечие имаме увеличение с 1.22 процентни пункта на темпа на нарастване (спрямо последното на 2009 г.) на заемите с просрочие над 90 дни. Предходното тримесечие изменението е било с 0.44 пр.п.
В края на март делът на необслужваните заеми достига 7.3%, а заедно със забавените над 30 дни - 15.3 на сто. През второто и третото тримесечие на миналата година нарастването на показателя е било съответно с 1.11 пр.п. и 1.36 пр.п. (на тримесечна база).


Данните според част от банкерите са доказателство, че се запазва скоростта на увеличение на просрочията. Така също продължава да нараства и делът им. Отчетеното намаление на ръста през последното тримесечие на 2009 г. по думите им се дължи на "голямото предоговаряне и преструктуриране" на заеми тогава, което леко изкривява данните.


Според други банкери обаче в последните месеци се наблюдава намаляване на темпа, с който растат просрочията по кредити на бизнеса, и е на път да се оформи като тенденция. "Новата генерация" влошаващи се заеми нарастват с по-бавни темпове в сравнение с просрочията в началото на кризата у нас през 2009 г.


Тогава най-бързо и най-силно засегнатите сектори като строителството и имотите започнаха да изпитват затруднения в обслужването на задълженията си, обясни пред "Дневник" банкер, пожелал анонимност.


Подобрение при обслужването на заемите от началото на годината има в бизнеси от експортния сектор, чиято активност е обвързана с поръчки и търсене от външните пазари, обясниха банкери.


В последните дни излязоха и няколко положителни за икономиката макроданни - Агенция "Митници" обяви ръст на годишна база на приходите от ДДС от внос, пети месец продължава и тенденцията на нарастване на износа.


Качеството на корпоративните кредити се влияе от секторното представяне на отделните браншове в икономиката. Те първи реагират на промени в бизнес цикъла – влошаване или подобрение. При банкирането на дребно – ипотечни и потребителски кредити за физически лица, просрочията започват да се проявяват на по-късен етап.


Първо бизнесът и фирмите започват да усещат намаление на поръчки, свиване на пазари, на парични обороти и печалби, в резултат на което се стига до намаляване на заплати и съкращаване на работна ръка.


При възстановяването е налице същата последователност на процесите и затова подобрението при този тип кредити се наблюдава на по-късен етап. Към момента в банкирането на дребно не може да се каже, че се наблюдава забавяне на темпа на нарастване, обясниха банкери.


Други шефове на банки обаче смятат, че на този етап е рано да се говори за обръщане на тенденцията. Наистина бизнесите от експортния сектор, както и от нецикличните сектори са в по-добро състояние от останалите, но все още бизнес средата е неблагоприятна, обясниха те.


Освен това трябва да се има предвид и ефектът от предоговарянето и преструктурирането на заемите, което банките правят, и също допринася за подобряването на данните, допълниха те.


За спадащия темп на увеличение на просрочията трябва да се отчитат и мерките, които БНБ предприе в началото на миналата година. Става въпрос за промените в Наредба 9 за оценка и класификация на кредитите на банките.


С тях централната банка увеличи срока за класифициране на един заем като "загуба" от 90 дни на 180 дни закъснение в обслужването му. По думите на банкери предоговарянето се прави с клиенти, които са жизнеспособни и изпитват временни затруднения в условията на криза.


Именно в резултат на тези промени е и наблюдаваната разлика в ръста на просрочията през първото тримесечие на 2009 г.


Според прогнозите на икономисти (предимно чужди) от края на миналата година именно 2010 г. се сочеше като най-трудната за банковия сектор заради нарастването на необслужваните заеми. Прогнозите за пика им се движеха между 13 и 15%. Към края на март тази година обемът на необслужваните над 90 дни и тези, които са загуба, е 3.8 млрд. лв.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pixi
  *****
  Неутрално

  Е, няма как да е другояче! Като раздаваха заеми на куцо и сакато така ще е! Сега очаквам нова промоция от банките. Не заем само срещу лична карта-ами заем само срещу усмивка-хаха..Насам народе!

 2. 2 Профил на баш майстора
  *****
  Неутрално

  докато лакомите банки не си поемат вината за безумно раздадените кредити, и се прехвърля вината върху коректните клиенти лошите кредити ще растат това е закономерност.

 3. 3 Профил на Циркаджия
  *****
  Неутрално

  Мерките които БНБ предприела е увеличаване на срока от 90 на 180 дни. Ако мерките станат от 180 на 1800 дни ще се отбележи че лоши кредити няма.

 4. 4 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това са резултатите от управлението на ГЕРБ !!! И по-зле ще става докато тези некадърници се учат на наш гръб ! Скоро народа ще ги изрита от парламента !

 5. 5 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  № 4

  Стига кретения бе наборе. Кризата да не би ГЕРБ да я докара. Първите изгорели бяха още през пролетта на 2009 г. Това е процес, който няма връщане назад.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  № 1

  Бях свидетел през 2008 г. как мои познати "купуваха" жилища на кредит с доходи три до пет пъти по-малки от моите и като ги питах "добре ли са" казваха, че няма проблеми. Още тогава бях сигурен, че ще гръмнат, но нямах представа, че това явление - "Не мога да си правя сметката" е толкова масово в БГ, че и по света.
  Случващото се сега си е напълно закономерно явление, последствие от грешно правени /ако въобще са правени/ сметки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 7. 7 Профил на Мърмор
  *****
  Неутрално

  Не са виновни хората. Банките раздаваха кредитите с ясното съзнание, че ще станат собственици на хиляди имоти и всякакво друго имущество. Просто разиграха за пореден път операцията с прибиране натрупаните спестявания на народеца. Използваха друг подход. Иначе целта и крайният резултат са идентични. Дори предполагам, че сега ще последва продължение, чрез което големите длъжници /"вътре" с десетки и стотици милиони/ се поразтоварват от задълженията си - познайте как ще стане! Жокер? Погледнете към Борда!! Може би с активното участие на "милите" европейци.

 8. 8 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Просрочените кредити се увеличат, печалбите на банките растат !
  При тия лихви скоро ще станат собственици на България.

 9. 9 Профил на даа
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  остава и да са 'виновни' хората , като не могат да смятат 2 и 2 ..а банките са търговци ,а не социални служби -ако някой не знае

 10. 10 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До мой пост № 6

  Тези хора /моите/ вече не са собственици на жилищата си. Първия "цъфна" още през пролетта на 2009 г.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Красьо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  Въобще не са им притрябвали на банките имоти. Банките търсеха балами които да обуят да плащат докато са живи. Ако някой все още като теб не е наясно да поясня - това, че ще ти вземат и продадат имота не означава край на ипотечния заем!
  А вината е в такива като бай Петко дето умишлено манипулираха наивниците.

 12. 12 Профил на Банкер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  На никоя банка целта не е да ти прибере имота или вещите, банките печелят от лихвите и хилядите скрити такси по тях. Банките искат хората да са живи и здрави, да работят и да си плащат редовно вноските. Никой не те е карал насила да вземаш кредит, да не четеш какво подписваш и да не си правиш сметката.
  Колкото повече овце, толкова повече вълна за подстригване.

 13. 13 Профил на %%%%
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "бай Петко":

  Те закъсалите засега мрънкат само по банките.
  Гледай само да не почнат да търсят сметка от дюлгери като тебе.

 14. 14 Профил на NN
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Банкер":

  Като се замисля си много прав. За какво и е на банката моят шибан апартамент който съм купил за 1000 евро/м, а сега не може да се продаде дори за 500. Или плазмата която купих за 3000лв, а сега не струва и 1000. Гъзарията струва пари и то скъпо.

 15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Да добавя за "просрочията":

  Имам много добър приятел в САЩ, който преди около 4-5 години си купи къща срещу ипотека. Като започнаха там "гърмежите" го питах той как се оправя. Каза, че няма никакви проблеми, защото е сключил договор с банката на ТВЪРД процент 3,8%. Последните години преди "Ипотечният разгром" в Америка банките масово предоставяли супер изгодни "плаващи" лихви и повечето американци се хванали на въдичката от, забележете 1,8% лихва. Е, после лихвата "отплава" надалеч, както знаем и настъпи ипотечната криза там. От това си правя извода, че тази криза е предизвикана от Американските банки, само дето не са предполагали, че може да изгори само "половината плевня".
  Е, тук няма опция за твърд процент, но там е имало и моят приятел се е възползвал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на бай Петко
  бай Петко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Айде голтаците, които живеят под наем и чакат евтиния пак дойдоха да дават акъл.... А бе защо не вземета да построите и вие нещо и тогава продавайте и на 500 евро, аз лично ще дойда да си купя. Ама на хубавите имоти цените не са мръднали, няма и да мръднат..... разберете го това....и престанете с тези мечти ! Повече работете и по-малко драскайте по форумите.... нали ви гледам бе седите по цял ден и пишете глупости.... така другари не се купува имот, повече работа и по-малко философстване ! Ама "демократите" само философстването го владеят, а работа за 5 стотинки не могат да свършат !

 17. 17 Профил на Сергей Доганов Първанов II
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "бай Петко":

  Ха-ха...бай Шматко - живея си под наем за 200лв./месец в Централната част на СФ и си събирам $$$ за къщичка извън Кофия. След 2-3 години, цените на качественото строителство ще са около 200лв/кв.м и тогава смятам да си дигна 2 етажа по 100кв.м на село, което грубо ще ми струва 40 000лв. ПИкам ви на миризливите блокчета и помиярски квартали в Кофия.

 18. 18 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 923 Неутрално

  проста сметка: общо кредити - 70 млрд лв, 15% проблемни, от тях 50% ако бъдат отписани - около 5 млрд лв загуби. честито! па-па-па-па.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на лихвария
  *****
  Неутрално

  ТУКА НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА КРЕДИТИРАНЕ,ТОВА КОЕТО НИ ГО ПРЕДСТАВЯТ КАТО БАНКИРАНЕ СИ Е ЧИСТО ЛИХВАРСТВО.ТОЧНО КАТО ЛИХВАРИТЕ БАНКИТЕ ЩЕ ПРИБЕРАТ ПОВЕЧЕТО ИМОТИ НА ЗАЕМОПОЛУЧАТЕЛИТЕ СИ,и ще мирнат.БОБОЙКО ГИ ВИЖДА ТИЯ НЕЩА АМА НЕ СЕ МеСИ,ЩОТО ЖЕНА МУ ЩЕ МУ НАШОКА РЕПАТА!!!

 20. 20 Профил на Hajde narode,
  *****
  Неутрално

  Започнаха да дават кредити и по телефона.

 21. 21 Профил на Красьо
  *****
  Весело

  До коментар [#19] от "лихвария":

  И какво е според теб кредитиране? Разбирам, че не трябва да е лихвиране?! Според теб трябва да е дарение!

 22. 22 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  Абе хора, наистина ви се чудя на акъла. Тези, които твърдите, че ще има жилища за 200лв на квадрат. Вие наистина нямате връзка с главния си мозък. Никаква.
  Цъкайте минуси колкото искате, това няма да ви помогне да си купите жилища. Под наем да се живее дългосрочно е чисто безумие в България. Тук не е Германия, където взаимната коректност между наемодатели и наематели е различна и където един пенсионер може да си плаща наема. Тук ви увеличават наема както си искат и ще ви изхвърлят като мръсни котета. Няма все да е криза, а след това наемите естествено ще се вдигнат. А като остареете, пак ли ще плащате наем, от пенсията си, която няма да ви стига само за лекарства?

  Хубаво ви каза бай Петко, работете повече и съберете за имот. Докато чакате някой да ви го подари, ще си останете само с мокрите сънища.

 23. 23 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "икономист":

  Аз познавам доста народ, който работи много и плаща по поне 2000 лв на банката за 100ина квадрата апартамент. Да кажеш, че такива хора са мързеливи е най-малкото - нагло. Но това е разрибаемо, ако продаваш жилища или даваш кредити. Всички са голтаци .. че не ти искат стоката.
  Цените бяха такива, поради излишъка от евтини пари и безотговорния оптимизъм на масите. Сега и двете ги няма. 200 лв няма да станат, цени са добре, и в зависимост от ситуацията в страната, може да спаднат с още до около 10% до края на годината.

 24. 24 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  ДО №23

  Никога не съм казвал, че такива хора са мързеливи. Те си работят и си плащат кредитите. Мързеливи са такива като вас, които драскат по форумите и сънуват безплатни жилища. Като се има предвид, че дори не можеш да разбереш какво ти пиша, не е чудно, че не можеш да си купиш имот и чакаш да стане чудо, че някой да ти го подари. За 200лв на квадрат дори един повърхностен ремонт не може да се направи, той ми бълнува строителството да струва толкова. Смешни сте адски.

 25. 25 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "икономист":
  Момче, ти явно даже не можеш и да четеш даже.
  Остани със здраве.

 26. 26 Профил на 56700
  *****
  Неутрално

  някои хора от коментаторите по горе, няма да споменавам имена, май доста са се набълбукали с имоти ми се струва... много е кофти да имаш имоти за милиони (виртуална стойност) и да няма с какво да си смениш вече старият джип, нали?.... пуста му ликвидност...кой я измислил бел ден да не види... няма страшно цените на недвижимите имоти ще се качват още, дръжте имотите още, сега не е момента да се продава...

  до #17 - много си прав... поздрави

 27. 27 Профил на Niakoisi
  *****
  Неутрално

  Аз пък съм си договорил магазин в Италия, 155 000 евро за 100 м2, а съседния се дава под наем за 2500 евро без ДДС на месец. Нека сметнем,дори за 2000 евро на месец да го дам (въпреки 4е моя е ъглов по-добър ) пак за 6,5 година съм го избил.
  А в България МОЛоветв убиват малкия бизнес магазин4етата затова инвестираме в 4ужбина.

 28. 28 Профил на nerazbirasht
  *****
  Неутрално

  Друг пример 6те Ви дам:
  В България един апартамент в централна 4аст ,който носи 500 евро доход под вид на наем триабва да струва 500 х 12 х 10=
  60 000 евро максимум като за 10 години се изпла6та. Да ама не, този апартамент струва 170 000 евро, т.е. се изпла6та за 20-30 години . Това би било УЖАСТНА ИНВЕСТИЦИЯ. В една изто4на Германия апартаменти по 20-30 000 евро ( да има ги ) носи наем 200-300 евро на месец. как така само България е ло6о място за инвестиция ????

 29. 29 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#27] от "Niakoisi":

  Пич, доста добре познавам имотите в Италия и мога да ти кажа, че или си добарал далаверата на века или някой ти крои капа. Доколкото познавам италианците май е второто. Не съм от тези дето се радват на нещастието на другите, затова много, ама много искрено те съветвам да провериш нещата още 5-6 пъти с местен юрист или поне с добър брокер. Средната продължителност на изплащане на ивестицията от наеми при макаронаджиите, особено за търговски имот е доста по-голяма от посочената от теб и клони към 9-10 години, при това цени от 150К евро са чудовищна рядкост, освен в малки градчета от селски тип или в много лоши квартали на по-големите градове!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 30. 30 Профил на 29
  *****
  Любопитно


  Да хора гледайте преди да купувате какъв доход би ви носила една инвестиция , ценете си труда и парите , само така се избягват балони,било то имотни, борсови и т.н. подобни.
  Кажете НЕ на спекуланти брокери и стройтели , които не ви казват какъв доход ви носи , а колко пари имате да набутате в неизгодни сделки. Финансовото обу4ение е ВАЖНО,една инвестиция е долу-горе добре ако се върне за 10 години,ако не не си набутвайте парите, с глобализацията може да си инвестира и в други държави.

 31. 31 Профил на Niakoisi
  *****
  Неутрално

  Сигурно има6 право Отговор 29, но е с познати ,а ина4е цената си бе6е 200 000 евро и така идват 9-10 години, но с Добри Добри познати стана 155 000,на колкото собственика го е купил 2004 година от стройтел. Затова казах "договорил", т.като е договаряно !
  А мястото е индустриално град4е на 5-6 км от Флоренция , в централната му 4аст.

 32. 32 Профил на Банка
  *****
  Неутрално

  Не ни трябват вашите имоти. Имаме договор, вие дължите едни пари, на които текат едни лихви. Ако не успеете да се издължите, докато сте живи, вашите наследници ще плащат. Затова по-добре гледайте, откъде да намерите парите, иначе лошо...

 33. 33 Профил на Анти-банка.
  *****
  Неутрално

  До 32:
  Тате взе кредит 250 000 еврака, ипотекира вилата без канализация на Бояна и ритна камбаната.
  Вилата сега я оценяват на 50 000 еврака.
  Аз живея под наем за 100 еврака и нотариално се отказах от наследство...
  Ха-ха-ха хубаво ли ти е да си назад с 200 000 ЕУР....
  Ха-ха-хааа-хааааа....
  Кръсти се "Банка -200 000" ...
  Хахахааа....

 34. 34 Профил на guru
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Банка":
  Да, до гроб ще плащат нашите наследници, защото няма закон за фалита на физическите лица

 35. 35 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 556 Неутрално

  По внимателно с банките.!!!! после всички ще пищим по опашки,само заради една не преднамерена приказка.Във всяко кафене в провинцията се вижда едно и също:дебели каки (казват без да им пука от никого наоколо "донеси лична карта и си оправен...а и дай един телефон за връзка".Такова раздаване на кредити по заведения няма никъде по света, а тук става...сещате ли се кои вземат такива кредити ...яко закъсалите и гледайте след 3-5 мес. колко народ ще бъде бит и пребит заради невърнати ЗАЕМИ на тия тикви..( лихва 28 -35 %).

 36. 36 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1539 Весело

  До коментар [#12] от "Банкер":
  и кога точно стана банкер?!
  Да го кажем с други думи, добрия банкер е мъртвия банкер.

  ум море, глава шамандура
 37. 37 Профил на krupnik
  krupnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "гуру".
  Мисля, закона за фалит на физически лица касае самите кредитополучатели. Наследника по никой начин не мож го накара да плаща чужди борчове ако се откаже от наследство (а то най-вероятно е 0лв. иначе банката да си е събрала кинтите). "Антибанка" е прав.

 38. 38 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Въпрос към Руслан:
  и колко от познатите ви фалираха?
  Ако няма такива, значи че хората знаят да си правят сметка, а вие - не.
  Ако всичи са фалирали - значи сте прав.
  Защото от моите познати фалирал няма.

 39. 39 Профил на трите нули`
  *****
  Неутрално

  да се нулират всички заеми или да се пуска печатницата- няма друг начин за хората- на всяка крачка чувам хора да се питат- днес си взех парите и се чудя на кого по-напред да НЕ платя...- дали е към банки или към близки- все е тая- народът е затънал до гуша в дългове и самодоволните идиоти дето де кефят че нямат заеми към банки скоро ще изчезнат напълно

 40. 40 Профил на е...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "трите нули`":

  по-скоро ще изчезнат напълно обезпеченията на теглилите ,отколкото самодоволните идиоти....

 41. 41 Профил на Flasha
  *****
  Неутрално
 42. 42 Профил на дюлгер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "бай Петко":

  бай петко, бай ли си ,хуй ли си незнам , ама си яко проклето човече. Ще паднат цените на имотите и ще си дойдат на мястото. Неможе в БГ да струва колкото в Германия. Или ти можеби си грък и за тебе всичко може, банката да черпи а . кретен

 43. 43 Профил на дюлгер
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "икономист":

  бате икономист , ти купи ли си апартамент за 1600 евра. сега са по евтини за 900 , ми не се бави ако не си взел. аз също живея на квартира , но не съм марзелив никак даже. доходът ми е 50 000 лв годишно . а ти бате не си никакъв икономист. По скоро си шарлатанин. Скъпи са имотите и тва си е , затова и умните хора няма да си купят. Затова и аз не купувам и за сега съм прав. Търпението е злато )))))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK