Регулаторът е открил нарушения при доставчиците на ток

В момента тече проверка на енергийната система в страната

Регулаторът е открил нарушения при доставчиците на ток

© Юлия Лазарова
В момента тече проверка на енергийната система в страната

Проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е показала, че има нарушения при формирането на разходите в електроразпределителните дружества (ЕРП), съобщи във вторник зам.-председателят на институцията Валентин Кирчев, цитиран от БТА.


Той се позовава на предварителните резултати от регулаторния одит на комисията, който в момента тече в дружествата за доставка на ток.
По думите му, ако не са правени разходи за мрежите и за съоръженията, а в същия момент е закупена скъпа техника, то това е нецелесъобразно харчене на парите, а тези пари идват от цените на електроенергията. Кирчев не уточнява за каква техника става въпрос.


Извършваните проверки са част от регулаторния одит на енергийната система, в която участват още Държавна агенция "Национална сигурност" и данъчните. Тя беше поръчана от премиера Борисов преди три седмици.


В електроразпределителните дружества в момента се проверява какви услуги са изнасяли като външни и доколко са изпълнени инвестиционните си програми. Има съмнение за нарушения и във външните услуги на компаниите, обясняват от държавния регулатор. Първият доклад от проверките ще бъде готов до три седмици, а целият регулаторен одит до три месеца.


Електроразпределителните дружества са внесли в регулатора заявленията си за цени на тока от 1 юли 2010 г., те са почти без промяна от първоначално обявените намерения. През февруари от ЕВН поискаха около 3%, а останалите две дружества - ЧЕЗ и Е.ОН - около 9 на сто увеличение на цената на тока.


Исканията на дружествата са, при положение че не се увеличат цените на НЕК. От НЕК обаче също предлагат повишение на цената на електроенергията заради своята амбициозна инвестиционна програма, коментира Кирчев.


"Ще се опитаме да свием разходите на енергийните дружества там, където има възможност", каза Кирчев.


Само седмица по-рано шефовете на електроразпределителните компании, които бяха извикани за изслушване пред икономическа комисия към парламента, казаха, че разходите им са свити до минимум. Тогава те уточниха, че ДКЕВР признава малка част от разходите им като инвестиционни.В момента тече проверка на енергийната система в страната

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK