БСК: Задължението да се купуват емисии ще удвои цената на тока до 10 години


40% над европейската е енергоемкостта в България

Преференциалните цени за изкупуване на ток от слънчеви и вятърни централи, както и квотите за парникови емисии, които ще трябва да купуват ТЕЦ-овете от 2013 г., ще оскъпят двойно електричеството за бита до 2020 г.


Решение за това може да се търси в развитие на стимулите за потребителите на екоенергия, а не само на инвеститорите. Това е една от прогнозите в доклада на Българската стопанска камара (БСК) "Икономика на нисковъглеродната енергетика", който беше представен във вторник.
Само заради емисиите на въглероден диоксид цената на тока от въглищни централи ще се увеличи с 22.5 лв./мВтч, съобщи Люлин Радулов, един от авторите на анализа.


Според него разходите на централите за закупуване на квоти за европейската търговия с парникови емисии ще скочат от 270 млн. лв. през 2013 г. на 900 млн. през 2020 г., което ще доведе до поскъпване на тока за промишлеността и домакинствата. По думите на експерта повишението на цената ще дойде и от стимулирането на мощностите на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).


Съвсем скоро предстои новият Закон за възобновяемите енергийни източници и биогоривата да бъде подложен на обществено обсъждане, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Министерството в момента работи и по новата енергийна стратегия на България, която трябва да е готова през лятото. Трайков отказа подробности по проектозакона.


В момента одобрената от енергийния регулатор (ДКЕВР) стойност на добавката за зелена енергия е 2.12 лева за мегаватчас, което според анализа на БСК означава, че през 2009 г. потребителите на ток са подкрепили развитието на отрасъла на възобновяемата енергия с 82 млн. лв.


Освен за намаляване на емисиите трябва да говорим и за подобряване на конкурентоспособността на България, отбеляза Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.


Изчисления на ведомството показват, че енергийната ефективност на България може да се подобри с не повече от 28%, въпреки че енергоемкостта на България в момента е с около 40% над средноевропейската. Причината е, че след определен момент инвестициите в енергоспестяване не са икономически обосновани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK