"Каолин" поиска прокурорска проверка на публикации в "Монитор", "Телеграф" и "Класа"

Добивната компания "Каолин" официално поиска прокуратурата, Комисията за финансов надзор, министерството на икономиката и Националната агенция по приходите да проверят твърденията, публикувани в последните седмици във вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Класа", и да обявят публично резултатите от проверките. Това стана ясно от съобщение на "Каолин", публикувано заедно с копията на писма до заместник-председателя на КФН Ралица Агайн.


В писмата се обръща внимание, че публикуването на невярна информация за публична компания е пазарна манипулация и нарушава Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. 


Агайн каза пред "Дневник", че от комисията са започнали проверка след получаването на писмата и след около месец ще станат ясни резултатите от нея. Ако се докаже пазарна манипулация, глобите за физически и юридически лица са от 20 хил. до 100 хил. лв.
От "Каолин" определят твърденията в трите вестника като абсурдни и посочват, че публикациите са "унизителна медийна кампания, насочена срещу едно от най-големите и добре работещи минни дружества". Добивната компания е част от "Алфа финанс холдинг", където основен акционер е Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал".


В публикации на контролираните от банкера Цветан Василев "Монитор" и "Телеграф" и в "Класа", което се свързва с рекламния бос Красимир Гергов, се твърди, че дружеството не плаща концесионни такси, декларира различни продажби и крие приходите.


От "Каолин" заявиха още, че ще сезират прокуратурата и компетентни органи за конфликт на интереси и системно изнудване от група лица, сред които и Политически клуб "Екогласност", на чиито сигнали се позовават трите вестника. Дружеството се е обърнало и към Националния съвет за журналистическа етика, до който са пратени копия от писмата до КФН с настояване да се направи проверка на журналистите, написали материалите в трите вестника.


Медийната атака срещу Иво Прокопиев, дружества на "Алфа финанс холдинг" и вестниците "Дневник" и "Капитал" започна преди няколко седмици, като поводът бяха публикации в седмичника, които показаха, че към август миналата година 35% от парите на държавните компании са депозирани в контролираната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка.


Преди дни главните редактори на тринадесет печатни издания, членове на Съюза на издателите в България, поискаха от финансовия министър Симеон Дянков да разкрие къде са депозирани парите на държавните компании и по какви правила става това.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK