Европейският пазар на труда – от производство към услуги

Кадрите в земеделието и добивната промишленост ще намаляват

Сферата на услугите ще даде най-голям шанс за намиране на работа през следващото десетилетие на пазара на труда в Европейския съюз (ЕС). До 2020 г. заетите в сектора в 27-те страни членки ще надхвърли 56 млн., което е с 15% повече спрямо заетите в момента. Това прогнозира Eвропейският център за развитие на професионалното обучение Cedefop в последното си изследване за тенденциите на пазара на труда в Евросъюза.


През последните няколко години работните места в Европа намаляха с около 10 млн. заради кризата. Според умерено оптимистичния вариант за плавно възстановяване на икономиката през 2020 г. заетостта ще е на по-високо ниво спрямо 2010 г., но няма да достигне пика от 2008 г. Общо около 7 млн. нови работни места се очаква да се създадат през следващото десетилетие. Повечето от тях ще изискват специализирани знания и умения, смятат експертите.


За сметка на това необходимостта от кадри с ниска квалификация ще намалява.
В същото време в добивната промишленост и в земеделието се очаква работниците да намаляват. В тези сектори работните места ще намалеят с 2.5 млн. през следващите десет години, като най-големият спад ще е в селското стопанство, прогнозира Cedefop. По-малко работна сила ще е необходима и в комуналните услуги.


За сметка на това в дистрибуцията и транспорта търсенето на кадри ще се увеличава значително във всички страни от ЕС. Фирмите, които се занимават с търговия, охрана и кетъринг също ще имат нужда от повече хора.


В България до 2020 г. в тези отрасли ще се отворят над 110 хил. работни места, докато кадрите в производствения сектор ще намалеят с около 150 хил., показва изследването.


В обществения сектор работни места ще се откриват в образованието и здравеопазването. За сметка на това ще намаляват заетите в администрацията, което се дължи на реформите и съкращаването на разходите в тази сфера във всички страни от ЕС, отбелязват анализаторите на пазара на труда.


В България, както и в почти всички европейски държави ще се увеличава и необходимостта от строители. Изключение правят Италия и Испания, където се очаква през следващите десет години заетостта в сектора да се свие с близо 380 хил. места.


Промeните в заетостта са свързани със секторното развитие в икономиката, глобализацията и новите тенологии, които ще пратят в миналото много традиционни професии, се посочва в анализа на Cedefop.


Данните показват, че в почти всички страни ще се увеличи търсенето на работници с висока квалификация. Необходимостта от такива кадри ще се увеличи с 16 млн., а общият им дял от работната сила в ЕС ще нарасне от 29% на 35 на сто до 2020 г., прогнозират експертите.


Според тях бъдещите работни места ще изискват високо ниво на знания и умения - около 8.5 млн. от тях ще са за мениджъри, специалисти и техници, смятат експертите. За сметка на това необходимостта от кадри със средно ниво на умения ще намалява, но те ще продължат да формират близо половината от европейския пазар на труда.


В резултат на това през следващото десетилетие ще се засили поляризацията между работните места и това ще отваря все повече ножицата между заплащането и условията на труд, както и качеството на работната сила. Като цяло положението в Европа не е много драматично, тъй като делът на работните места, които не изискват специални умения, се очаква да бъде под 11% през 2020 г., което е само с 1% повече спрямо 2000 г., отбелязват авторите на изследването.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на miti4
    miti4
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Демек, квалифицираните ще живуркат, да му мислят неквалифицираните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK