Enel Green Power удвоява вятърните си мощности в България

Enel Green Power – дружеството на групата Enel, което се занимава изцяло с разработване и управление на производството на електроенергия от възобновяеми източници, започна експлоатацията на втория си вятърен парк в България, който се намира в община Шабла. Общата инсталирана мощност на Enel Green Power в България е 42 MW, след като през октомври 2009 г. дружеството въведе в експлоатация първия си вятърен парк в България – 21-мегаватовия "Камен бряг" в община Каварна.


Новият парк е от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW. С годишно производство над 54,6 млн. kWh той ще може да посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства, като същевременно спестява изхвърлянето на около 45 000 тона въглероден диоксид годишно.


След пуска на вятърния парк "Шабла" Enel Green Power удвои инсталираните си вятърни мощности в България, които вече са общо 42 MW.
По думите на президента на компанията Франческо Стараче проектът още веднъж доказва ангажираността на Enel Green Power към развитието на енергийното производство от възобновяеми източници. Дружеството работи активно и в Румъния и Гърция и смята, че регионът е с голям потенциал за енергия от възобновяеми източници.


В края на 2008 г. "Енел Грийн Пауър България" подписа споразумение с дъщерното дружество на датската Global Wind Power "Глобал Уинд Пауър България" за придобиването на ветроенергийните проекти "Камен бряг" и "Шабла". На 5 октомври 2009 г. компанията официално започна да оперира първия парк – "Камен бряг", който се намира в община Каварна и има инсталирана мощност от 21 MW.


Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници в международен мащаб, с присъствие в Европа, Северна и Южна Америка. То е един от глобалните лидери в сектора с произвежданите 20,7 млрд. KWh електроенергия от водни, слънчеви, вятърни и геотермални източници. Общата инсталирана мощност на дружеството е около 5700 MW, което го прави лидер в сектора в Италия, с интегриран международен бизнес в производството на електроенергия от възобновяеми източници. В световен мащаб дружеството има повече от 600 действащи електроцентрали, използващи вятърна, слънчева, водна и геотермална енергия, както и биомаса.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на milena63
  milena63
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И колко ни струва тази "зелена" енергия?
  Колко години е възвръщаемостта на тази инвестиция, гарантирана от държавата?
  Колко декара обработваема земеделска земя е отишла на вятъра?

 2. 2 Профил на Един
  *****
  Гневно

  С нашите заплати никак не е изгодна цената,но нали трябва да лижем на ЕС...............!А някой трябва да се гуши,и то пак ЕС.

 3. 3 Профил на BPN
  *****
  Неутрално

  Ами ще разбереш скоро при цени от 3,2 лв. за литър бензин. А при 4 лв?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK