Първите облигации за инфраструктура вече се предлагат на пенсионни фондове

Голeмите дружества най-вероятно ще участват в записването


20 млн. евро е стойността на емисията

Пенсионните фондове проявяват интерес към първата емисия облигации на Българската банка за развитие (ББР), издадени, за да финансират инфраструктурни проекти. Това показа запитване на "Дневник" до пенсионните компании няколко дни след като беше обявено началото на частното пласиране на дълговите книжа.


От документи по предлагането, с които "Дневник" разполага, става ясно, че официалното пласиране на емисията от 20 млн. евро е стартирало на 5 май и ще продължи до края на тази седмица. То е само частно, за инвеститори, които са поканени от ББР.  Книжата не са обезпечени, носят фиксирана лихва от 5% годишно, а срокът им е пет години.
Даниела Петкова, изпълнителен директор на най-голямата пенсионна компания – "Доверие", коментира, че фондовете на компанията имат интерес да запишат от тях. Според нея и останалите дружества също ще се включат, защото съотношението между риск и доходност е добро.


По думите й може да се очаква  и инвеститори извън пенсионното осигуряване да проявят интерес към облигациите.


Изпълнителният директор на ПОД "Алианц България" София Христова също потвърди, че техните фондове са решили да вземат участие в предлагането. От "Съгласие" посочиха, че най-вероятно също ще купят книжа, но предстои да вземат окончателно решение за това и каква сума евентуално биха вложили. От "ДСК-Родина" казаха пред "Дневник", че не биха искали да обявяват дали ще участват или не.


Изпълнителният директор на "Съгласие" Милен Марков, който е и председател на Комитета по инвестиции към Асоциацията на пенсионните дружества, коментира, че някои от колегите му в други фондове все още се колебаят за участието си, тъй като в момента капиталовите пазари не са стабилни.


От една страна е мистериозният срив на американските пазари от миналата седмица, а, от друга - значителните колебания на европейските борси заради спасителния пакет за Гърция и еврозоната.


Парите, които ББР ще получи от издаването на облигациите, ще се използват за финансиране на инфраструктурни проекти. Запитване до пенсионните дружества обаче показа, че банката не е дала подробности за кои точно проекти ще се ползват.


Причината е, че институцията емитира от свое име книжата, а не като посредник или гарант по избран проект, обясниха от дружествата.


В разговорите с тях е ставало въпрос основно за финансиране изграждането на завод за преработка на отпадъци край Варна и на няколко по-малки проекта за възобновяеми енергийни източници. Ако става въпрос за завода за боклук обаче, емисията може да осигури само част от парите за изграждането му, защото проектът е за повече от 20 млн. евро, обясниха представители на пенсионни компании.


От осигурителния бранш от години настояват да се създаде механизъм, чрез който те да могат да участват във финансирането на инфраструктурни проекти. По този начин ще имат полза както осигурените в тях, така и икономиката на страната като цяло, смятат от бранша.


От една страна, като осигури механизъм през държавната ББР, се дава висока гаранция за дълговите книжа и те носят много нисък риск за парите на осигурените в пенсионните фондове. Освен това фондовете, които постоянно имат постъпления от вноски, няма да се налага да инвестират голяма част от тях зад граница, тъй като според тях у нас вече липсват достатъчно качествени и ликвидни активи за инвестиции.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Въпросче
  *****
  Неутрално

  Ключовият въпрос е, дали по този дълг има държавни/общински гаранции. Ако да, е редно да се добави към държавногарантирания дълг, преди някой инспектор от ЕкоФин да ни залови по голи задници

 2. 2 Профил на До 1
  *****
  Неутрално

  "Книжата не са обезпечени, носят фиксирана лихва от 5% годишно, а срокът им е пет години"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK