КЗК глоби строителната камара със 175 хил. лв. заради препоръчителни цени

Организацията ще обжалва решението в съда


В условия на криза, когато борбата е безмилостна за всяка поръчка и на търгове участват по 20-30 фирми, няма как да се създаде монопол и животът го доказва
Симеон Пешов, председател на строителната камара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби Камарата на строителите в България (КСБ) със 175 хил. лв. заради въведените препоръчителни цени в етичния кодекс на организацията, съобщи антимонополният орган.


Максималната санкция, предвидена в закона, е 150 хил. лв. КСБ е наказана със 100 хил. лв. заради тежестта на нарушението и с още 150 хил. лв. за продължителността на деянието от 2.5 години.
Заради съдействието, което е оказала обаче камарата в разследването, антимонополният орган е решил да намали глобата с 30%, уточниха от КЗК.


Освен това строителната камара трябва да премахне разпоредбата, въвеждаща препоръчителните цени от етичния си кодекс, е решила още комисията.  "Ще обжалваме решението пред съда. То е неправилно, просто са решили, че трябва да ни накажат", каза Симеон Пешов, председател на КСБ.


"Решенията на сдружения на предприятия, които имат за предмет пряко или косвено определяне на цени, представляват най-тежкото нарушение на правото на конкуренция и водят до най-сериозните увреждания на пазара.


Поради тази причина в практиката по прилагане правото на конкуренция е прието, че решения с такъв предмет са незаконни сами по себе си, дори когато все още не са предизвикали реален ефект на пазара", е посочил в мотивите си КЗК.


Антимонополният орган е установил серия от мерки от страна на КСБ, които са довели до определянето на ориентировъчни цени във високото, хидротехническото и пътното строителство. Те са публикувани на официалната интернет страница на строителната камара.


Проучването на КЗК е показало още, че изработването на ценовите показатели е било с цел тяхното реално приложение в строителния сектор в страната.


След образуването на производството свалихме от интернет страницата ни препоръчителните цени, каза Пешов. Според него по този начин инвеститори и държавни институции сега не могат да се ориентират дали дадени цени са дъмпингови или прекалено високи.


"Наскоро ни търсиха от министерствата на земеделието и на околната среда да дадем информация за цени, но отказахме консултация заради случая с КЗК", каза Пешов.


Строителният бранш в България обхваща над 20 000 участници, предимно малки и средни предприятия. В КСБ членуват 42% от общо регистрираните предприятия, като те произвеждат 90% от общата строителна продукция според КЗК. По данни на КСБ нейните членове са над 4000 фирми.


"Определените и разпространени от строителната камара ориентировъчни цени могат да доведат до еднакви пазарни реакции на независимите конкуренти, без да съществуват обективни пазарни условия за това", смята КЗК. "В условия на криза, когато борбата е безмилостна за всяка поръчка и на търгове участват по 20-30 фирми, няма как да се създаде монопол и животът го доказва", смята Пешов.


Той обясни, че камарата се е опитала да въведе немския модел, при който държавата анализира всички цени, дадени от фирмите по време на търговете и на тяхна база се определя девизната стойност на всеки нов обект.


Това е статистическа информация, която има за цел да подпомогне държавата и общините в планирането на бюджетите им за капиталови разходи, каза Пешов. Той обясни, че понеже в държавата няма структура, която да анализира тръжните цени на участниците, камарата е поела тази функция.


Препоръчителни цени имат и камарите на архитектите и на инженерите за проектиране. За техните цени КЗК също беше сезирана и препоръча да отпаднат.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бамайка
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Само така
  *****
  Неутрално

  Всички камари, асоциации, сдружения и тям подобни са НАЙ ОБИКНОВЕННИ КАРТЕЛНИ ОБРАЗУВАНИЯ.

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Крайъгълен камък на политическата икономия е закона за стойността,а именно че цената е паричен израз на стойността,а тя се определя от пазара.Всякакво определяне или налагане на
  цени изкривява пазарната икономика.Много отдавна КЗК тряб-
  ваше да санкционира всички,които се опитват да налагат
  цени в ущръб на цялото общество,да не говорим за фиксираните
  минимални адвокатски хонорари,нотариални такси,цени за
  проектиране и така нататък..!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK