Кабинетът ще върже бюджета с 2 млрд. лева от фискалния резерв

Бизнесът не оспори решението, според икономисти и опозицията ще е лош сигнал към инвеститорите, но опасност за борда засега няма

Премиерът изпробва пейка при откриването на детска градина във вторник в София, построена върху терен, откраднат от общината чрез фалшив кметски подпис на Борисов

© Георги Кожухаров

Премиерът изпробва пейка при откриването на детска градина във вторник в София, построена върху терен, откраднат от общината чрез фалшив кметски подпис на Борисов
Бизнесът не оспори решението на правителството да намали фискалния резерв

Предлаганото с актуализацията на бюджет 2010 намаляване на фискалния резерв с близо 2 млрд. лв. е лош сигнал към инвеститорите, но с оглед на ситуацията в икономиката и алтернативата да се вдигат данъците е логичен ход.


При правилни правителствени сметки и ефективна антикризисна програма валутният борд в страната няма да бъде застрашен. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса, синдикатите, опозицията и икономистите, които "Дневник" потърси за коментар.
Вчера източници от правителството потвърдиха информацията на в. "Сега", че в проекта за актуализация на бюджета фискалният резерв ще бъде намален с 1.9 млрд. лв. - от сегашния минимум от 6.3 млрд. на 4.5 млрд., и обясниха, че това е заради очаквания недостиг от 2 млрд. лв. от планираните данъчни приходи.


Окончателният вариант на проекта все още не е готов и не е внесен в Народното събрание. От парламентарната група на ГЕРБ не коментираха темата, след като никой от депутатите, икономисти на партията, не вдигна телефона си. От финансовото министерство отказаха да отговорят на въпросите на "Дневник" с аргумента, че изнесената в печата новина за резерва не отговаряла на истината.


С всичките минуси от този ход работодателските организации подкрепиха намерението на кабинета с условието, че спадът на държавните средства трябва да бъде компенсиран от антикризисните мерки. Според тях тази стъпка може да доведе до бързо разплащане с бизнеса, по-голяма гъвкавост в управлението на държавните финанси, поемане от страна на държавата на част от бремето на кризата и запазване на сегашните данъчни ставки.


"Това е логично и правилно действие, тъй като ролята на резерва е да подпомогне бюджета в криза", заяви Иво Прокопиев, председател на КРИБ и съиздател на "Дневник" и "Капитал". По думите му способността на държавата да се разплаща е фактор за излизане от кризата и "стискането" на резерва от тази гледна точка е безсмислено.


Той и колегите му от стопанската камара смятат, че по този начин държавата ще поеме и своя дял от бремето на кризата, което към момента се поема само от бизнеса и домакинствата.


Сред възможните негативи от свиването на фискалния резерв те откроиха намаляване на инвеститорското доверие в икономиката, увеличаването на рисковата премия, която евентуални вложители в български държавни облигации биха поискали при бъдещи дългови емисии, още по-големи спънки пред структурните реформи, най-вече пенсионната и здравната, и потенциални затруднения при бъдещи бюджетни плащания.


Ниският дял на паричните наличности на финансовото министерство във фискалния резерв - под 900 млн. лв. по данни на ведомството към 5 май, подсказват, че поне половината от намаляването на резерва ще е за сметка на наличностите в него на нереформираните системи - пенсионна и здравна, което според икономиста Красен Станчев ще затрудни още повече реформата в тях (виж мненията).


Опасността за стабилността на валутния борд на пръв поглед изглежда малка, тъй като и без фискалния резерв валутните резерви покриват в пъти левовете и монетите в обращение (23.5 млрд. лв. резерви към април при 7.5 млрд. лв. пари в обращение и изискване на борда съотношението да е едно към едно).


Експертите обаче предупреждават, че това не бива да успокоява кабинета, тъй като доверието в региона и без това е ниско покрай гръцката криза, а на практика фискалният резерв са единствените разполагаеми парични наличности за правителството.


Останалите валутни резерви представляват основно валутни банкови депозити на бизнеса и домакинствата.


"Това, което правителството не ни казва, е дали ще попълни след това резерва с емисии на дълг. То пропусна вече много удобни моменти, както и да подпише с МВФ. Ако тези източници не се активират, падането на резерва на толкова ниски нива е негативен сигнал", предупреди бившият зам. финансов министър в кабинета "Сакскобургготски" Красимир Катев. Катев прогнозира, че кабинетът ще бъде принуден да прибегне до услугите на фонда наесен.


Вчера стана ясно още, че спестените средства от обещаните от кабинета 20% съкращения на държавните разходи няма да компенсират дефицита, а ще отидат за допълнителни плащания, сред които 220 млн. лв. за Националната здравноосигурителна каса и 116 млн. лв. за субсидии на тютюнопроизводителите.


Според информацията на в. "Сега" намалението на разходите ще важи за всички министерства с изключение на военното, социалното и НСО, а пощадени с по-малък процент съкращения са МВР, ековедомството, финансовото министерство и Министерството на културата.Бизнесът не оспори решението на правителството да намали фискалния резерв

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Може
  *****
  Неутрално

  Логично е да се запитаме, защо трябва да набираме средства чрез дългови книжа и да плащаме лихва, като имаме резерв. Всеки значе, че резерв се пази за трудни времена, каквито са и днешните.

 2. 2 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  А "лошия" кабинет на Станишев остави повече от 8 милиарда фискален резерв. Тези некадърници го пропиляха. За какво? За да преминат в СИ Банк.

 3. 3 Профил на Аизьк Азимов
  *****
  Неутрално

  май вече не се коментират статий свьрзани с работата на правителството.....с тия кодове уж че не сме спам-робот!ало,Дневник -вие май не знаете що е робот!?изведньж секнаха коментарите!!!спам-робот а?мирише на страх и цензура

 4. 4 Профил на Доко
  *****
  Неутрално

  "Кабинетът ще върже бюджета с 2 млрд. лева от фискалния резерв."
  В такива случаи в нашия край казваме: Лесно е на готов хуй да седнеш.

 5. 5 Профил на Демонократ
  *****
  Неутрално

  След вчера "Дневник" започна да изисква "код" с който да доказваме , че не сме роботи.
  Защо това не стана преди 11 май ?
  г-н Прокопиев, и без кода могат да узнаят кой , кой е ?
  Прибери си езика.
  Има много други начини да помагаш на управляващите. Недей така, не си лошо момче. Отлично знаеш, че това правителство в най лошия случай ще си отиде след три години. Тогава какво ще правиш с езика ?
  Хайде Иво , махай кода.

 6. 6 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  ББ големи пакости върви да направи - опоска хазната, реформи няма, а догодина накъде?

 7. 7 Профил на УСИН
  *****
  Неутрално

  Аз предлагам да чуем мнението на,, ГРАФА''.
  Само в неговата обективност съм сигурен,каквото е казал до сега не е сгрешил.
  Предлагам още Тиквенов да вземе да се вслушва в мнението на такива хора като него.
  Това че още два милиарда от резерва/станаха вече четири/,ще заминат незнайно къде/вероятно в банката на Цветито/беше ясно още от както Бойко започна да говори за дупката в супер бюджета на хамериканския ескимос.Тази дупка наистина е има,тя се отвори още в края на миналата година.

 8. 8 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  АЗ НА НИКОГО НЯМАМ ДОВЕРИЕ , НО НА НОВИТЕ УПРАВНИЦИ ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ВЯРВАМ!!!ИСТИНАТА ,ЧЕ НЕЩАТА СЕ ВЛОШАВАТ ПРОГРЕСИВНО И НИЩО ЧУДНО ДА ОСЪМНЕМ ЕДИН ДЕН БЕЗ ВАЛУТЕН БОРД И ТОГАВА И ГОСПОД НЯМА ДА НИ ПОМОГНЕ!!!

 9. 9 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Това с кода е адски тъпо. Съгласен съм с №3, Дневник престана да бъде място, където хората могат свободно да изразяват мнението си. Просто Прокопиев явно е получил подходящ sms от Борисов. Гнус!

 10. 10 Профил на Гоце-Триперливия
  *****
  Весело

  До коментар [#7] от "УСИН":

  ХХахаха мнението на графа е равносилно на едно обикновенно комунистическо мнение! На графа на ТЪПОТИЙТЕ МОЖЕШ да се вържеш ти и вашия електорат съставен от утайката на обществотто а именно манговци, помаци, пенсионери!

  АБе ти да не си графа, нема се учуда!

 11. 11 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  При правилни правителствени сметки нямало опасност за валутния борд.Да ,ама на тия от 9 месеца една сметка не им е излязла правилна.Все грешни.Почти два милиарда засрани незнайно за какво,а на бизнеса пак не е платено.Това означава,че и тези два милиарда,дето допълнително ще ги вземат от ФР не се знае къде ще ги заврат.Следва заем от МВФ и бутане на борда.Това го предполагаме от доста време и всяко едно от действията на правителството ни убеждават,че това е целта му.Няма ли опозиция в този парламент да му поиска вот на недоверие и да видим дали ще си ходи,че с всеки изминат ден става все по зле.Връщането назад ще е с десетилетия.

 12. 12 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Гоце-Триперливия":А ти биг ала ли си.Или просто си новия алкаш.Или просто си прекалил с хапчетата и пърцуцата?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Ники
  *****
  Весело

  Баси мамата, три правителства удържаха борда, всяко следващо увеличаваше резерва, а тоя некадърник ще му види сметката за по-малко от година.

 15. 15 Профил на Годжи
  *****
  Любопитно

  Жалко на нашият народец че гласуваха голямо доверие-С това стадо от менистри нищо пълен хаос.Добре с акциите на гн.Цветанов но колко министри от миналото са осъдени?Жалко за народани кадето възложеха голямо доверие на Бойко .Всичко е преразпределение на нарко пазари и тем подомни територии.Безработицата се овеличава а нашети оправници плащат на медиите да лъжат.

 16. 16 Профил на Цветелина
  *****
  Неутрално

  И сега каква стана тя."Крадливата триглава ламя" остави 4 млиарда в резерва, а честните гербери "работили" 9 месеца и ще глътнат 2 милиарда, а от мандата остават още три години.ВСЪЩНОСТ МАЙ НЕ ОСТАВАТ.

 17. 17 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Годжи":Годжи,Цветанов завърши няколко разработки от преди него и какво? Така стресна престъпния контингент,че той последните дни е като обезумял- краде и пуца на поразия?Контрабандата се е развихрила ,както по времето на Костов.Министрите спират плащанията на бизнеса,болниците и лекарите.А медийни изцепки всеки ден- самолет за болен от Иран,самолет за еди-кого си от еди-къде си,трансплантация за Валя от Гърция- без осигуровки.Затова в Гърция не й направили операцията.А лекарства за плащащия ти осигуровки съсед- няма.А бъбрек за плащащите осигуровките си българи - няма.Има субсидии за чуждия бизнес,а заработени пари за българина -няма.Всичко това казва- това правителство е опасно за България и трябва да си ходи час по скоро.

 18. 18 Профил на баш майстора
  *****
  Разстроено

  щъ го върже ама до време не си ли напъне Д то да бачка ама не по телевизиите да се правят на звезди. Ох тия смешници ще ни досъсипят с незнанието си

 19. 19 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До "Цветелина":Не са 4,а осем.А тия досега потурчха почти 2,а се канят до края на годината -още 2,общо 4.Тук може и да преизпълнят плана.Това не е като да събираш данъци.

 20. 20 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Гоце-Триперливия":Вече си изпаднал в делириум и почваш да бълнуваш.Време е да те връзват за леглото.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Цветелина
  *****
  Неутрално

  До !!! Да прав(а) сте.Правителството на Станишев завари 4 милиарда резерв и остави 8,2.Имах предвид,че приносът на правителството на Станишев в тази сума е 4,2 милиарда.Толкова , колкото са заработили всички предишни правителства взети заедно.

 23. 23 Профил на КОВАЧ
  *****
  Неутрално

  Абе дай ми на мене дори 10 % от тези 2 млрд. лева от фискалния резерв, пък лошия сигнал към инвеститорите ще е проблем на останалите 90 %. Затова, за да е чисто, дай насам повечко проценти. 100 % келепир, 0 % сигнали.
  Въпроса е: И защо само 2 млрд. лева ? Ами останалите ?

 24. 24 Профил на УСИН
  *****
  Весело

  Към коментара на ,,Трипера''-10.
  Наистина венерическите болести увреждат най-напред мозъка на индивида.Твоя трипер със сигурност е в напреднала фаза,и твоя мозък,е напълно увреден.Очаквай операция,,Триперливите''.

 25. 25 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  Крадливата мутра смля 2 млрд. за 3 месеца, сега е планирал още 2 млрд.
  Мисля, че на всички вече е ясно какво е имал предвид, когато ревеше, че са му оставили обран бустан - едва 8.4 млрд. фисклен резерв (и още 24 млрд. валутен). По 2 млрд. на 3-4 месеца, за цял мандат ще му трябват поне 25-30 млрд.
  Да сме знаели, че мутрата слънце ще стане премиер, та да сме пестили повече. Къде сме дремали и защо не сме протестирали като са се вдигали пенсии и заплати? Ненаситни пенсионери и учители.
  Но и 30 млрд. да му беше оставил Станишев пак нямаше да е доволен. Мутрата знае само да граби. Колкото повече, толкова повече. Той това е работил. Не е като Станишев да е нямал стаж.

 26. 26 Профил на Само едната чалга ни остана
  *****
  Любопитно

  ееее бре бат' Боце ... к'ви резерви, к'ъв бюджет бе бате? Ми ти нали ни рече вчера, че строиш по 2-3 детски градини и връщаш обратно сичко туй що е ограбено от зловещия Станишку-хамстера

 27. 27 Профил на Само едната чалга ни остана
  *****
  Весело

  А бе к'ви ги пишете .. ето в ДАНС от 134 човека проверени (шефове) 73 агенти кат бат' Боци и бат' Гоце.. но се не знай Цецко- чикиста дали са проверявали

 28. 28 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Станишев добавил 4 млрд. към резерва ... е то оставаше и това да не направи. Трябваше да добави поне 10. Просто Станишев имаше късмета да управлява във времето когато по цял свят се надуваше балона, и в България се изсипваха пари като река - за което неговото правителство няма никакъв принос. В голямата си част тези пари сега са под формата на празни апартаменти и хотели с надпис "Продава се", отвратително бетонизирано черноморие и прочие безполезни неща.

  Колкото до взимането от резерва, той нали точно с тая цел съществува - бели пари за черни дни. Каква е ползата от резерв който е се използва?

 29. 29 Профил на Гоце-Триперливия
  *****
  Весело

  До коментар [#24] от "УСИН":

  Гоце, ти, графа майка ти и цялата фамилия сте болни и ще умрете от трипера не аз глупако!

 30. 30 Профил на Само едната чалга ни остана
  *****
  Весело

  А бе до 2-3 месеца, я бугаристаня, я бустаня .. я па, - пъдаря на бустаня, може и да ги нема - кеф

 31. 31 Профил на счети
  *****
  Любопитно

  Че къв е тоя "сегашния минимум от 6.4 млрд." ? Къмто 5 май резерва го дават 5,77 млрд. И резервите не са 23,5 , ами 22,7.

 32. 32 Профил на Изтрезнял
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Ники":
  И понеже сме много умни изритахме и трите правителства, които удържаха борда и увеличиха резерва и коронясахме с викове: "Ура! Да живей!" една мутра да се изсере на метеното. Е за това никой не ни е виновен за дереджето, защото кой каквото сам си направи никой друг не може да му го направи.

 33. 33 Профил на .
  *****
  Весело

  Абе разбирачите вие какви инвеститори чакате ,какви ,,лоши сигнали,,. Няма да доидат Мерседес да правят заводи във България ,взеха ни във ЕС за да произвеждаме земеделска продукция и ЖИВОТНОВЪДСТВО . Време е да ви се изясни ,хващаите мотиките че трябва да храним гладниците и не се баламосваите със глупости

 34. 34 Профил на vesela10
  vesela10
  Рейтинг: Неутрално

  Каква опозиция ви е виновна - нали гласувахте да няма такава - вашите седесари, десебари, атакисти - всички в кюпа управляват.

 35. 35 Профил на спамер
  *****
  Неутрално

  В момента пипането на фискалния резерв е изключително опасно за валутния борд и за България. Първо трябва да се приеме закон, че всички парични задължения в лева (кредити, заеми, застраховки, междуфирмени дългове, дългове кам държавата и общините и др.) са изискуеми в евро по сегашния курс на БНБ, както и да се забрани лихвената ножица между заемите в лева и евро. Така натискът за проваляне на валутния борд значително ще отслабне и при нужда правителството ще може по-спокойно да оперира, в това число и с фискалния резерв.

 36. 36 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  Още и още ще плачете за Царя и ще ревете от тоя на пейката.
  А фалшифициралият подписа не е ли депУтатин от герб.

  Дневник, наколенките не убиват ли.

 37. 37 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До "Само едната чалга ни остана":Те по букви ги карат.А Ц е накрая.

 38. 38 Профил на .
  *****
  Гневно

  До коментар [#21] от "ЕМИГРАНТ":

  Първо лъжеш. Второ не си ЕМИГРАНТ А ИНТРИГАНТ

 39. 39 Профил на 5 за 4
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "спамер":Абе човече,тя целта е да се удари обикновения човечец и далавераджиите да спечелят,а не обратното.Бавно схващаш,ама дано да е навреме.Фискалния резерв опапан,а на бизнеса,общините,болниците ,аптеките и лекарите не е платено.Къде са отишли парите?

 40. 40 Профил на Eдната чалга ни остана
  *****
  Весело

  ееехх бат' Боцее, бат' Боцееей ... ша си одиш скоро май, ама кого да турим за пъдар на дообрания от теб и бат' Симу бустань - акъла ми не го побира

 41. 41 Профил на mxm
  *****
  Любопитно

  Този валутен резерв на страната не е ли "бели пари за черни дни"?
  Сегашните дни бели ли са или са черни?
  Черни са, разбира се.
  Ако имаме резерв и не го използваме сега, то кога? Когато мине кризата ли?
  Предпочитам да се вкара част от резерва в оборот, отколкото да се взема заем или да се вдига какъвто и да е данък.

 42. 42 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Весело

  Другари още не схващате, че този резерв отдавна е разпределен! Просто е въпрос на време да бъде и платен! Разпределен от същите тези хора, които настойчиво го натрапват! Държавата вече го дължи! Като питате къде ще отидат парите четете - 600 милиона за хеликоптери! Над 2 милиарда са договорите! Почти съм сигурен, че към края на годината ще е 6млрд резерва, а в следващите месеци ще е на минимума! Ама като ви чета словоблудствата никой дори не е близо до "защо", "как" и "кой".

 43. 43 Профил на фик
  *****
  Любопитно

  Става все по-интересно.

  За жалост не е филм.

 44. 44 Профил на спам-робот
  *****
  Неутрално

  363569 до МВР, БКП, ББ, ЦЦ и герберската КОМпартия...Моля две кафета!
  п.с. добавете ги към ДЕФИЦИТА в актуализирания бюджет на графа(не Графа) за не предвидими разходи!

 45. 45 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ники":

  Има разлика между фискален резерв и валутен резерв!!!

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
 46. 46 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Т.е. при 6.4 млрд. ако курса на € e 1.95583
  то при 4.5 млрд. той ще стане над:

  2.50

  Машала

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 47. 47 Профил на Мутроикономика
  *****
  Весело

  Тука има едни пари... за едни хора. Завъртяхме някои телефони.. Ша им напраим по една врътка и ша ви се обадим.

 48. 48 Профил на Вече не сме най-бедни в ЕС
  *****
  Неутрално

  Румъния - 25% намаление на заплати и пенсии!

  Латвия - 25% намаление на заплати 15% намаление на пенсии!

  Литва - 20% намаление на заплати и пенсии!

  Унгария - 15% намаление на заплати и пенсии!

  Благодарение на кризата дори не сме най-бедни в ЕС вече! Латвия е!

  За Гърция се коментира достатъчно. Така че при нас няма никаква криза и правителството се справя перфектно домомента с овладяването на кризата!

 49. 49 Профил на BG
  *****
  Неутрално
 50. 50 Профил на Грую
  *****
  Весело

  Ний, пък другарю Прокопиев,
  си искаме обратно другара Стани-шеф за шеф, нищо че му казват, че е крадлю

 51. 51 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Борисов вече опука 2 млрд. и се готви да опука още 2млрд. . Много е лесно като някой ти е оставил 8 млрд. да харчиш. Защо все се мисли за лесни и опасни, рискови варианти като вдигане на ДДС или намаляване на резерва? Правителството трябва да намали разходите си! Галениците МВР трябва да се съкрати с не по-малко от 40%, а МО да намали армията с 10 000. Реформа на здравната система и децентрализация на касата. Съкращаване на държавната администрация и премахване на привилегиите. Борисов ми прилича на някакъв закъсал покерджия опитващ се отчаяно да избие.
  Пипането на фискалния резерв е лош сигнал към инвеститорите, които драстично намаляха. Инвеститорите внасят свежи пари, ноу-хау и спомагат за развитието на икономиката ни. Как правителсвото ще привлече инвеститори? Като излъчва сигнали за несигурност-намалява фискалния резерв, постоянно променя законите, сутрин ще има ДДС, увеличение на здравните осигуровки,...следобяд всичко се отменя?
  Какво ще стане ако сегашните половинчати антикризисни мерки не донесат очакваните данъчни приходи? Правителството ще трябва да потърси помощ от МВФ към есента. Резачката МВФ ще ни изсурвака през 2011г с увеличение на косвените, а вероятно и на преките данъци.
  Борисов действа пак по лесния, а не по трудния път, което е много хазартно.

 52. 52 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Любимото на цял народ правителство, се готви до края на годината да източи още 2 милиарда от резерва оставен от злата Тройна коалиция. Така за общо 17 месеца власт, резервът ще спадне наполовина - от 8 на 4 милиарда. Аз лично гласувам веднага да връщаме крадците на власт, защото с тия рицари сме като скочили с броня в дълбока вода...

  www.dobribozhilov.com
 53. 53 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Единственото хубаво ще е ако с тези пари идиотите най-после се разплатят с фирмите. По закон, а не по дебилчо-боковски измислени подходи. Иначе тиквата и дебила трябваше да се разплатят още миналата година. И да почнат тази на чисто. Но един фундаменталист (талибан, за тез дето не знаят) с очилца, въртеше малоумно очички, говореше нонстоп по медиите, а не бачкаше. А заем трябваше да се вземе още януари-февруари.
  И да спрат говедата да харчат за глупости. Ега ти приоритетите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 54. 54 Профил на neizvestno
  *****
  Неутрално

  "При правилни правителствени сметки и ефективна антикризисна програма валутният борд в страната няма да бъде застрашен"

  До сега не сме видяли нито правилни сметки, нито ефективно прилагане на антикризистна програма, така че ми се струва ясно как се променя уравнението в горното изречение.

 55. 55 Профил на Rezerfff
  *****
  Неутрално

  Нали точно антикризисните мерки целят да намалят дефицита. Защо тогава се тегли и от резерва. Т.е. излиза, че най-голямата антикризисна мярка е "да вземем пари от резерва, пък ще видим".

 56. 56 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 561 Гневно

  9-пъти пиша почти едно и също.!!!!!От как е съставено правителството,та до днес не съм променил нищо...ГЕРБ ще "опоскат" резерва и резултата ще е- от октомври..политически стачки до свалянето на БОКО.Но тогава финансите на България ще са РАЗБИТИ и ще ви питам -"къде бяхте тогава че не протестирахте( както днес Боко пита).Затова тия които искат власта. отсега да почнат подготовка, защото после няма да им вярваме..

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#13] от "Гоце-Триперливия":
  Ти си най-обикновен плямпаджия .

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Кой с каквото разполага , с това се хвали. Заекът - с дълги уши, магарето - с голям кларнет, Бойко - че вкарал гол на аматьорски мач ! Министър-председател като слънце ! Като метрото, демек.
  Като опаткат и останали от резерва и ще рече : "Хайде на избори !"
  Циганите вретенари казват : една бука за наука, от втората -вретено. Дялкай, Бойко, дялкай !

 59. 59 Профил на Шмен Дьо Капели /Льо Банкя/
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "Цветелина":

  До коментар [#28] от "Ментор":

  Ясно защо си носи оставката в джоба! И година управление Му стига да разграбят спестеното с кървава пот от народеца! То добре, че не ни приеха в чакалнята на еврозоната, че жална ни майка ... и баща!

  За цецо: код 704520

 60. 60 Профил на УСИН
  *****
  Разстроено

  Колкото и да им е мъчно на гробарите,пак ще връзват бюджета със спестените пари от,,крадците''.А това ще рече с нашите пари,защото Боко и цялата негова компания през живота си не са заработили и цент,само са харчили и разхищавали парите на отрудения български народ.
  Имам правото да попитам гробарите с какви пари техния Бойко плаща пенсий,стипендий,болницни,айчински. С какви пари,строи детски градини,метро,пътища,,и с кои пари се бие в гърдите,,аз плащам''.Да не би тези пари да са от СИБАНК,тези пари са от ,,крадливата ламя/Доган,Станишев,царя/.Бйковия бостан,ще стане вече година,стои неоран,и буренясъл.От бостана на предишните,вече заминават половината,дини и пъпеши,ами още три години''май ще продадем и бостана''.Искуствения рейтинг,не е поддържан бостан,уважаеми тиквеници,рейтинг бостан не оре и не сади.

 61. 61 Профил на Стоян Мавров
  *****
  Неутрално

  Вместо да пипате фискалния резерв и да точите 2 милиарда от него защо Правителството не стопли и не изтегли от гражданите 5 милиарда лева като направи легализация на всички имоти без акт 16, но се изполват от години,както и да се легализират доходите без посочен произход ! Само в София има над 2000 такива сгради, а в цялата страна са около 100 000! Като ги обложите с 10% от данъчните им оценки и като вземете 10% от недекларираните доходи като тези на Васил Найденов и ето ви 5 милиарда поне!
  Кое е по-морално да пипате фискалния резерв и да страдат ВСИЧКИ БЪЛГАРИ или да санкционирате само потърпевшите граждани!

 62. 62 Профил на мумунфото
  *****
  Весело

  Чудно фото! Прилича му на Боко. То и без това интелект развитието му не е стигнало много по-далече от тази възраст, както вече и дечурлигата проумяха. Код - отпечатък от един пръст. Познайте кой

 63. 63 Профил на Финансист
  *****
  Неутрално

  Има страх у правителството да се орежат разходи и така да се намали бюджетния дефицит.
  Говоря предимно за разходи за заплати на бюджетните служители (на брой над 400 хил души) и на пенсионери над 2.4 млн души.
  Като им вземеш по 10% и ще решиш проблема с балансите на бюджета.
  Как може румънците да намалят с 25% заплати и с 15% пенсии
  Няма как - не може да искаме европейски доходи за всички, само за малцина, но при добри баланси и другите ще живеят добре.

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  "Вчера стана ясно още, че спестените средства от обещаните от кабинета 20% съкращения на държавните разходи няма да компенсират дефицита, а ще отидат за допълнителни плащания, сред които 220 млн. лв. за Националната здравноосигурителна каса и 116 млн. лв. за субсидии на тютюнопроизводителите."

  Интересно. Тютюнопроизводителите продължават да са приоритет. Една група от около стотина хиляди избиратели на ДПС ще получат от оптимизацията на държавните разходи 50% от това, което ще отиде за НЗОК, която иначе се грижи за 7.5 милиона българи.

  Ако перифразирам един бивш министър-председател - за бога братя, ако искате да ударите ДПС просто не пушете.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK