В България има 595 находища на подземни богатства

В България има 595 находища на подземни богатства

© Антон ПоповВ България има 595 находища на подземни богатства, показва доклад на Министерството на околната среда и водите, който беше одобрен от Министерския съвет в сряда. По данни на ековедомството 206 са находищата на метални полезни изкопаеми, 115 - на неметални, 3 - на нефт и природен газ, 51 - на скално-облицовъчни материали, 151 - на строителни материали и 69 - на участъци на твърди горива.


Министерството на околната среда и водите в момента одобрява разрешенията за проучване на подземни богатства. Много рядко ведомството прави предложения и за концесии. Другите две ведомства, които се занимават със сключването на договори за добив на природни богатства, са министерството на икономиката и на регионалното развитие и благоустройството.


В момента трите ведомства подготвят промени в закона за подземните богатства, които ще бъдат внесени на 19 май за съгласуване с Министерския съвет, съобщи във вторник икономическият министър Трайчо Трайков. С изменението дейностите, свързани с отдаването на концесии на природи ресурси, както и контролът върху тях ще премине в управляваното от Трайков ведомство. Досега с контрола на място се занимаваше екоминистерството, а с документалните проверки - всички засегнати министерства.


Преди два месеца Министерският съвет забрани със свое решение да бъдат приемани нови искания за концесии на строителни материали. В момента се обработват натрупаните досега заявки в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които са над 400.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Неудобен въпрос
  *****
  Неутрално

  Колко пари влизат от тях в бюджета като концесионни такси?

 2. 2 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Неудобен въпрос":

  Незнам, но много пари влизат от тях в частни джобове, като КОМИСИОННИ такси!

 3. 3 Профил на ай де сега
  *****
  Неутрално

  НАИ НАКРАЯ ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ МИЗЕРИЯТА

 4. 4 Профил на email
  email
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами като има разработвайте ги... какво чакате? Такива като Дънди Мънди и Сие... да ги ограбват ли?

  Най-голямата глупост която може да се направи е да предоставиш природните си ресурси друг да ги ползва и разработва. Тъй че стягайте си задниците от правителството и създавайте нови работни места...

 5. 5 Профил на дядо
  *****
  Неутрално

  Кремиковци от тях ли е?

 6. 6 Профил на комунист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "email":

  В колониите пич,не е местната колониална администрация тази, която казва какво и как да се прави сбогатствата. Мутрите в случая, могат да подслушват народонаселението и да го бият и убиват, ако пречи на ограбването. Така че, не се надявай на нещо добро! То няма да се състои.

 7. 7 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 627 Разстроено

  А сме най-бедни,щото всичко отива в частни джобове!

 8. 8 Профил на $$$
  *****
  Неутрално

  Само това ни трябва повече дупки. А защо не торизам за Бьлгария другарииии....

 9. 9 Профил на геолог
  *****
  Неутрално

  "В Б-я има много находища, но малки и бедни." Това казваше на студентите си покойния проф. Цоньо Димитров в първите си лекции по геология преди 50-60 год. и за съжаление се оказа прав.

 10. 10 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "геолог":

  Ами така ще е след като най-богатите находища са известни още от античността и съответно са експлоатирани над 2000 години!
  Освен това, твърдението не е напълно вярно иначе Дънди прешъс метълс нямаше да стоят в БГ вече толкова години (7-8 мисля) и 4 години да се пънат да разработват допълнително златно находище. Безспорно вярно е, че нямаме енергийни ресурси - нямаме нефт, природният газ е много малко, а въглищата ни са основно скапани лигнити с ниска калоричност.

 11. 11 Профил на monom
  monom
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От Пазарджик до Свиленград по течението на река Марица има около 50-монтирани инсталации за пясък които работят на пълни обороти особенно в почивните дни,..кой ги контролира?Но най-лошото е че повечето вадят пясък направо от реката,защото е промит и няма нужда от пускане на машини които хабят ток.а за последствиятя не ми се пише , но те вече си личат,няма риба треви,расрения,птици,а преди имаше даже и чайки -рибари.

 12. 12 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  Добруджанското въглищно находище обхваща площ от 49 кв. км. непосредствено на север от бреговата линия на Черно море между Балчик и Каварна. Общите му балансови запаси са 1,2 млрд. т. черни каменни въглища с много добри качествени показатели. Тези запаси го определят като важен енергиен ресурс от национално значение. Поради голямата дълбочина на залягане на въглищата (под 2000 м.) и сложните хидрогеоложки и минно-технически условия, не се предприемат експлоатационни работи.

  Черните въглища са високо калорични /5000-7000 ккал/кг/. Запасите им възлизат на 22 млн.т. /0,5% от запасите в натура/. Съдържанието на въглерод е 80-85%. Характеризират се с ниско съдържание на влага – 3-6% и пепелно съдържание е – 30%. Те са с мезозойска възраст. В резултат на високата степен на въглефикация са най-подходящи за коксуване. Около 85% от запасите са съсредоточени в Балканбас /разположен между Твърдица, Габрово и Сливен/. Въглищните пластове са от 3 до 8 на брой, силно натрошени, развити в сложна геоложка обстановка, което затруднява тяхната експлоатация. Много перспективен е Добруджанският басейн /1,2 млрд. т./, разположен на север от Балчик и Каварна. Въглищата са с висока калоричност /6000-7000 ккал/кг/, но се намират на дълбочина 1500-2700 м. Установени са над 60 въглищни пласта. Освен това експлоатацията се затруднява и от наличието на пет водоносни хоризонта. Много подходящи са за коксуване.

 13. 13 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  Сонда стигна до кокса в Добруджанското въглищно находище
  20 февруари 2007 08:48 | Валя Янева | 0 Коментирай

  Сондаж на софийската фирма „Енергоресурс БГ” достигна до известните от учебниците по география залежи на коксови въглища в Добружданското находище край балчишкото село Гурково. Това съобщиха тези дни от местното кметство.
  Полезните изкопаеми се намират на 2000 метра дълбочина и са от високо качество, каза кметът Тодор Иванов. Добивът им обаче би бил нерентабилен заради голямата дълбочина, ако не се приложат нови технологии.
  Под въглищния пласт имало воден, а на около 3000 метра дълбочина фирмата очаква да открие нефтени залежи и природен газ. Теренът от 35 декара е даден на концесия през 2003-та година за 7 години на руска фирма, която пък е наела за разработка на залежите българската.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK