Спадът на икономиката не спира ръста на заплатите

Повишението е повече от натрупаната инфлация


636 лв. е средната заплата през март

Въпреки спада в икономиката и производителността на труда през периода януари - март средната заплата в България се е увеличила номинално с 2.1% спрямо последното тримесечие на 2009 г. За същия период обаче инфлацията е 1.5%, което означава, че реалното увеличаване на доходите е било с около 0.5 на сто, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


Статистиката показва, че след спада през първите два месеца на 2010 г. през март средното възнаграждение е стигнало 636 лв. През първото тримесечие на 2010 г. заплатите в частния сектор са се увеличили до 583 лв., а тези в обществения са намалели до 713 лв.
През първото тримесечие на 2010 г. най-много са нараснали възнагражденията в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения" - с 22.9%.


В отрасъла влизат издателствата на книги, вестници, списания и други периодични издания. Данните на НСИ показват, че увеличаването на заплатите в сектора е съчетано със съкращения на персонала. През януари в сектора са работили 58 152 души, а два месеца по-късно броят им е намалял с близо две хиляди.


С 13.2% се е увеличило и средното възнаграждение в сектор "Професионални дейности и научни изследвания", което също може да се обясни с намаляването на персонала през последните месеци.


Като цяло през март наетите са намалели с 64 хил., или с 2.8%, спрямо края на декември 2009 г. Най-много съкращения е имало в хотелите и ресторантите, в образованието, строителството и в сектор "Култура, спорт и развлечения". В последните три отрасъла НСИ отчита и най-голям спад в средната заплата през първото тримесечие на 2010 г.


През същия период най-високи са били средните възнаграждения в секторите "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия" (1372 лв.) и "Финансови и застрахователни дейности" (1302 лв.).


И в двата отрасъла обаче възнагражденията през първото тримесечие намаляват спрямо последните месеци на 2009 г. Според официалната статистика най-ниски средни заплати получават работещите в  хотелите и ресторантите (415 лв.) и в сектор "Административни и спомагателни дейности" (427 лв.).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK