Сделките с имоти са най-кредитирани

Бизнес заемите се повишават леко на годишна база

Сделките с имоти са най-кредитирани

© ShutterstockСделките с недвижими имоти са били най-кредитирани от банките през първото тримесечие на 2010 г. Това показват данните на БНБ към края на март 2010 г.


За този период към сектора са отпуснати 1.1 млрд. лв. до общо 2.5 млрд. лв., което е ръст в обема им с 68.3%, спрямо предходното тримесечие. Като брой отпуснати кредити обаче броят им нараства с 13%, или 233 нови заема. Това означава, че средният обем на един заем е вече по-голям.


Като цяло обаче данните на централната банка показват свиване на отпуснатите от българските банки кредити за бизнеса в началото на тази година в сравнение с нивата от края на 2009 г.
Към март 2010 г. общият обем на заемите за фирмите възлиза на 30.8 млрд. лв., което е с 0.6% по-малко спрямо отчетените в края на декември 30.9 млрд. лв. На годишна база обаче е реализирано увеличение на обема на предоставените кредити с 1.1%.


Заемите за фирмите в производствения и енергиен сектор са се увеличили със 73.5 млн. лв. до 807.9 млн. лв. На трето място е сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", в който обемът на предоставеното финансиране нараства с 56.3 млн. лв. до 432.5 млн. лв.


На тримесечна база свиване е отчетено и по отношение на заемите за домакинствата, които намаляват с 80.5 млн. лв., или 0.4%, в сравнение с края на 2009 г. Спрямо първото тримесечие на миналата година обаче те са се увеличили с 4.4%.


Средният размер на един корпоративен кредит е 244.8 хил. лв., което е с 0.7% повече спрямо предното тримесечие. При заемите за домакинствата той е 6.7 хил. лв., като увеличението е с 3.4%.


Същевременно и през първото тримесечие на 2010 г. статистиката отчита ръст на привлечените от банките депозити на домакинствата. Към края на март обемът им достига 25.04 млрд. лв., като се увеличава с 12% на годишна и с 2.9% на тримесечна база.


При депозитите на корпоративните клиенти също е отчетено увеличаване в обема за последните три месеца – с 1.1% до 12.1 млрд. лв. На годишна база вложените от фирмите средства в банките са намалели с 0.9%. За сравнение, в края на 2009 г. свиването спрямо края на 2008 г. беше с 10.5%.


Кредити (в млрд. лв.)  
 4 трим 20091 трим 2010
За фирми30,9430,75
За домакинства19,1419,06
Източник: БНБ  

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на така ще бъде и занапред
  *****
  Неутрално

  просто трябва да печелят Банките , условията по Кредитите се подобряват все - повече...цените на имотите паднаха драстично .което не означава,че всеки ще получи кредит и ще стане собственик - само за отличниците

 2. 2 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Точно това е причината за плачевните резултати - банките не кредитират производство, а кухи сделки с недвижими имоти.

 3. 3 Профил на mned
  *****
  Неутрално

  Има ли статистика колко от имотите, кредитирани от банките, са жилищни и колко са за производствени, търговски и обслужващи дейности.

 4. 4 Профил на Трябва да се купуват
  *****
  Неутрално

  апартаменти , защото ще поскъпват.
  това предполагат всички професионалисти а аз им вярвам!
  през 2003 казаха че ще поскъпват и поскъпнаха , през 2009 казаха че ще поевтиняват и поевтиняха , сега твърдят че ще поскъпват и ЩЕ поскъпнат.

 5. 5 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "...":

  Банките кредитират това от което се печели най - добре. Като има тъпунгери да плащат по 10-15% лихва и то срещу ипотека, за чии им е на банките да влагат в рисков бизнес?

  Така че не са ви виновни банките. Кофти е матриала

 6. 6 Профил на Dmx
  *****
  Любопитно

  Съвсем друга трактовка. Банковото законодателство в Бг е много удобно за банките. Ако си физическо лице и теглиш кредит за имот и цената му падне - дължиш парите до гроб. В САЩ, например, могат да ти вземат САМО имота. Затова в Бг не фалират банки, хора. We rule you, we fool you.

 7. 7 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  В БГ банката може едностранно да ти промени лихвата по ипотеката, качвайки я примерно от 9 процента (което само по себе си е доста) на 11-12 да речем. Банките у нас боравят с понятието БЛП - банков лихвен процент, който не е вързан да речем към ЕУРОБОР, ЛИБОР или ОЛП на БНБ, а се определя от банката едностранно. Преди време разследващия журналист от 24 часа Слави Ангелов изрева, че банката му вдигнала лихвата едностранно с 1,5 пункта. Понеже той го написа във вестника, на него му оправиха лихвата. Обаче с другите не се процедира така...
  Някой спомена и за липсата на закон за личния фалит в БГ. Това ще рече, че ако изпаднеш в неплатежоспособност, банката може да поиска съдебен изпълнител да продаде ипотекирания имот, но сумата, постигната на публичната продан, може да се окаже недостатъчна да се покрие вземането на банката. Остатакът продължава да се дължи от длъжника...

  За т.нар. нови ипотечни кредити пък липсва статистика от БНБ колко от тях са предоговорени стари. 8. 8 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  За да се види реалната картина, към новите кредити трябва да се вади и статистика за предсрочно погасените. Защото лицето Х изплащащо апартамент като види затруднение го пуска за продажба. Някой друг го купува пак с кредит - Х си покрива своя. На практика се е преструктурирал един кредит, а като за новините има "нов" кредит - видите ли, все пак има покупки и кредитиране.

 9. 9 Профил на Krakra
  *****
  Неутрално

  Голям оптимист си #4, направи, не сравнителен анализ на даден имот а икономически такъв и ще видиш, че балона трябваше да се спука оше през 2003-20004 година. Още не сме стигнали тези нива. Пък и както казаха по горе 90% от кредитополучателите "не са отличници" или "кофти е материала". Бих добавил кой в България може да работи- "Он тайм, он бъджет" !!? Такива класики като: Ше стане твойта работа, Няма страшно ше ти се обадя като стане!? трябва да излязат от употреба. Защото Еон и Вивател и ВиК имат твърди дати и после следват глоби..

 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1448 Гневно

  До коментар [#6] от "Dmx":

  Много вярно, за съжаление. И много аморално и престъпно.
  Така са извратени нещата, че банката да не поема никакъв риск. Но ако става дума за печалби си ги прибира.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  При тези високи лихви аз бягам от всякакъв кредит и спестявам на макс. Бая лихвички изкарах, а който си го е набутал с кредити, да се оправя. Дето се вика: То малко акъл трябва, ама да ти дойде навреме.

 12. 12 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bulgarische Motoren Werke":

  А с теб съм напълно съгласен. Трябва системата да работи така, че банките да поемат риска, защото те са професионалистите и имат специално знание, не кредитополучателите. А уговорките за едностранна промяна на лихвите трябва да бъдат обявени за нищожни.

 13. 13 Профил на Вятър
  Вятър
  Рейтинг: 607 Любопитно

  Интересно, интересно ..............сделките с имоти били най-кредитирани т.е. ипотечните кредити най предпочитаните. Същевременно се отчита отново спад на цената на имотите за първото тримесечие.
  Какво ли ще стане когато сегмента с ипотечните кредити стане най-нисък?

  Задачата е проста, за съжаление хората, които се залавят за нея, са като задачата - прости.
 14. 14 Профил на Ognyan Ivanov
  Ognyan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "...":

  Много точен коментар!

  www.renebu.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK