Неочаквано недобра комбинация за България

Неочаквано недобра комбинация за България

© Надежда Чипева, Капитал
"Планираната за 2010 г. консолидация на бюджета не е подкрепена напълно от мерките в конвергентната програма. Тяхното изпълнение зависи от оптимистичен макроикономически сценарий."
Доклад за сближаване на ЕК


4% се е свил БВП


1.8% е инфлацията през април

Икономиката на България остава в дълбока рецесия и през първото тримесечие на годината в комбинация с пореден ръст на потребителските цени. Освен това страната отговаря само на един от критериите за еврозоната.


Данните бяха обявени в сряда - първите от националната статистика, а вторите в Доклада за сближаване в ЕС, публикуван от Европейската комисия. Документът на Брюксел се оказа и по-критичен от очакванията, създадени от премиера Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков в средата на април.
Свиването на икономиката за първите три месеца е 4% на годишна база, което е пети пореден спад от началото на 2009 г. и е вторият най-голям сред страните от ЕС след Латвия. Инфлацията е достигнала 1.8% през април на годишна база спрямо 1.3% месец по-рано.


Цифрите изненадаха анализаторите: "Спад от 4% спрямо същия период на 2009 г. е много лоша новина", коментира пред "Дневник" Цветослав Цачев, главен анализатор в "Елана трейдинг", който ден по-рано прогнозира свиване между 1 и 2%. "Спадът е по-голям, отколкото очаквахме", заяви и Десислава Николова от Института за пазарна икономика, цитирана от "Блумбърг".


Брюксел обяви, че България не е готова за еврозоната, но покани за членство от 2011 г. Естония. Балтийската република ще стане 17-ата страна във валутния съюз.


В момента България покрива само критерия за държавен дълг. Освен бюджетния свръхдефицит над лимита са инфлацията и дългосрочните лихвени проценти. Брюксел се съмнява и в способността на страната устойчиво да покрива изискванията по време на задължителния 2-годишен престой в механизма ERM II, известен като чакалнята на еврозоната.


Според Еврокомисията сред причините бюджетният дефицит за 2009 г. да стигне 3.9% са твърде оптимистичните очаквания, на които правителството е базирало прогнозите си през 2009 г. Прогнозата на комисията е, че до средата на годината страната може да се справи с това фискално предизвикателство.


"Няма нищо неочаквано в доклада", коментира пред БНТ от САЩ финансовият министър Симеон Дянков. Според него докладът е отчел тежкото наследство на предишното правителство и оценява положително действията на сегашното. В отговор на въпрос Дянков прогнозира около 6 месеца забавяне на влизането на страната в чакалнята за еврото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK