Затягането на коланите на Запад задушава Източна Европа

ЕБВР: Съкращаването на бюджетните разходи в еврозоната са удар за новите членове на ЕС

Затягането на коланите на Запад задушава Източна Европа

© Reuters
ЕБВР: Съкращаването на бюджетните разходи в еврозоната са удар за новите членове на ЕС

Съкращаването на бюджетните разходи, което предприемат все повече страни от еврозоната, ще удари икономиките в Централна и Източна Европа, заяви вчера главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф по време на годишната среща на банката в Загреб.


"Mерките дърпат надолу търсенето и ще са удар върху региона, тъй като той е силно зависим от износа към еврозоната", обясни Берглоф пред "Ройтерс".
След Гърция само тази седмица орязване на разходите обявиха Испания, Португалия и Великобритания. Ирландия също планира сериозни съкращения, Германия замразява пенсии, в Италия също очакват подобни мерки. Някои медии в Европа вече определят свиването на коланите като най-голямото от Втората световна война насам.


"Преди бяхме малко по-оптимистично настроени, но сега външният риск за региона ни притеснява", посочва Берглоф.


Силно зависима от износа за европейските страни е и българската икономика. Отчетите на публичните компании за първото тримесечие показаха, че засега експортът е единственият фактор, който противодейства на спада от кризата.


За Югоизточна Европа трудностите може да се окажат още по-големи и заради проблемите на Гърция. Мнението на президента на ЕБВР Томас Миров е, че кризата в Атина може да забави усилията за възстановяване на нейните съседи особено ако дъщерните банки на гръцките кредитни институции в региона бъдат засегнати по-дълбоко "въпреки техните здрави фундаменти".


Според анализите на "Уникредит" България също е сред страните, които се изправят пред повече рискове заради гръцката криза. Експертите на банката са изчислили, че индексът ни на уязвимост е 1.5, докато прибалтийските републики например няма да бъдат толкова тежко засегнати от проблемите в южната ни съседка.


Според анализа на италианската банка, представен на годишната среща в Загреб, най-тежкият период на глобалната криза е отминал и икономическото положение в Централна и Източна Европа започва бавно да показва признаци на възстановяване.


В отделните страни обаче растежът изглежда различно – някои се възстановяват по-бързо, а други все още са уязвими при настоящия неспокоен пазар, е мнението на "Уникредит".

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Винаги ще бъдем в сянка. Винаги.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 2. 2 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Всъщност затягането на коланите в западна Европа ще задуши най-много западна Европа! Сега ще видим "двигателите" на ЕС как ще изкретат, много са ербап като другите надуваха дефицити! Сега обаче много бързо ще им се прехвърли и на тях... Очакваме нови висоти в безработицата...
  От цялата работа както и да завърши трябва да се направят доста изводи вече виждам, че доста икономисти почнаха да ги правят гласно...

 3. 3 Профил на HAHAHA
  *****
  Неутрално

  Нормално, нещата почват да си идват на място. Соц Европа с ниска продуктивност, мобилност, иновативност започва да затъва все по -дълбоко. Но първата стъпка към поромяна е осъзнаването, че правиш нещо не както трябва. Досега Европейците не осъзнаваха, че затъват и се присмиваха на останалят свят. Сега да се надяваме че мисленето ще се промени. Да се надяваме че Европа ще спре да поущрява некъдърноста и мързела същевременно наказвайки умните и работливите. Така наречената соцялна държава не работи!!! Време е да се преместят нещата малко в дясно.

 4. 4 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Коефициентът на уязвимост е 1.5. И какво значи това?

 5. 5 Профил на Михайлов
  Михайлов
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нормално, на никой не му пука за нас.Целта е ясна - всички да са длъжници на развитите страни.Задушават ни бавно, но сигурно.

 6. 6 Профил на Шаро
  *****
  Весело

  Бе тя цяла Европа се задушава в дефлация.
  За това може да благодарите на ЕЦБ и Германия в частност

 7. 7 Профил на ко???
  *****
  Неутрално

  аре бе,къде последния бедняк със скъсаните гащи тръгнал да се кефи че богатия нормален западноевропеец ,който ще съкрати малко от разходите си всякакви,щял да му дойде на бедняшкото положение!
  да бе да! Запада си е Запад..Изтока..малоазийското късче на източна Европа си е същото!Дистанцията -не само физическа,икономическа ,но и тази на умовете -между западняка и "източния" български човек е огромна!
  Или пък...да не им предложите най-справедливия строй земен-комунизъма?? Или поне цоциализЪма ? а?

 8. 8 Профил на алф
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  На западняците има, какво да им вземат. Даже на западните безработни. Там е друг свят, не си мисли, че има нещо общо с тук. При нас е зле, щото тук в момента няма от кого да вземеш, без да ти падне рейтинга, ИЛИ да натопиш бившите си авери с хотелчетата и сенчестия бизнес

 9. 9 Профил на Друго мнение
  *****
  Неутрално

  Ако иска, според желанието на правителството, България да влезе в Еврозоната през 2013 г., трябва да си затегне колана. Инфлацията е единствен критерий, заради който няма, както Естония, да влезе през 2011 г., това с дефицита на държавният бюджет ги безпокои по-малко, понеже и общо е под 60% от БВП-то. Оният измамник Трише, само му чакам да му изтече мандата следващата година, лъже като циганин за средната инфлация в Еврозоната.. Първият шеф на ЕЦБ, някакъв холандец, още от началото си каза, че ще е за 4 години, остана 5.

 10. 10 Профил на uot
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Друго мнение":

  България няма как, да влезе в еврозоната по-рано от 2016-17 г. Дори да приемем, че постигнем всичките изисквания преди народът да умре от глад, подпали министерски съвет или масово избяга навън (шанс около 0%), те пак няма да ни приемат, защото в момента си имат доста проблеми с Гърция, Ирландия, Испания и Португалия.

 11. 11 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 434 Любопитно

  "Mерките дърпат надолу търсенето и ще са удар върху региона, тъй като той е силно зависим от износа към еврозоната", обясни Берглоф

  Точно обратното, хер Берглоф. Еврозоната е зависима от "региона", защото той лапа като топъл хляб всякакви боклуци с марка ЕУ. Като почнем от белгийски картофи, минем през холандски домати и стигнем до германско мляко с ГМО ягоди - защото са евтини и защото като влезеш в Билата и в Кауфланда просто няма друго.
  Търсенето няма как да се дръпне надолу щот хората без картофи, мляко, сирене не могат. Единственота БГ стока, която съм виждал в берлински Кауфланд е консерва от домати в буркан, която стоеше винаги на последния ред и май накрая лайтерите на гешефта изобщо се отказаха да промотират "свободния" ЕУ пазар и зеха, че скриха бурканите... или пък са ги пратили хуманитарна помощ на третия свят.

  Кризата ще удари Запада още по-силно до края на година и ние няма няма как да излезем сухи. Това обаче ще ни даде и глътка въздух от желязната хватка на евро-износа. Държавите извън еврото няма да имаме оправдание, ако не се възползваме от момента за да подобрим качеството и дадем газ на отраслите, които на Запад се поддържат изкуствено. А такива дал Бог.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 12. 12 Профил на Друго мнение
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "uot":

  Решението за Естония дойде във върховият момент на Еврокризата в Гърция. В Германия след допитване са 60% за влизане на Естония в Еврозоната, 39% против и 1% без мнение. Тези 39% имат съмнение за верни данни от естонската държава, понеже и Гърция при влизането е давала фалшиви данни, само и само да влезе в Еврозоната. Изпълнени ли са всички условия, влиза дадена държава. Все пак говорим за януари 2013 г., последната година(юни 2011-юни 2012). е много важна за или срещу одобряване, тоест там ще се случи нещо

 13. 13 Профил на Rusty
  *****
  Неутрално

  Че то 30 процента от БВП на Германия е износ за Бедния Юг , така че внимавайте какво говорите

 14. 14 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "haralampi":

  Боже, наистина ли е 1.5?!
  Аз си мислех, че 1.45. Верно, че сме зле. Ама много зле. С такъв коефициент!
  Слава богу, че не е 1.6. Но това е слаба утеха.

 15. 15 Профил на Pedro Ximenez
  *****
  Неутрално

  Европа е силна, но бавна, тромава и проядена от соц идеи и бюрокращина, суингът на ляво дойде твърде силен, докато САЩ имаха нужда от малко корекция в ляво, то Европа има нужда от малко корекция в дясно, разликата е, че САЩ са бързи, смели и сръчни и...винаги едни гърди напред!

 16. 16 Профил на Glass-Steagall 1933
  *****
  Неутрално

  Под дикатурата на финансовия фашизъм Европа върви към една нова 1929 година, и когато стигне там, няма да има разлика м/у Запад и Изток.

  Ако не се появи едни нов европейски Franklin Roosevelt и да кастрира банковите олигополи, нищо добро не ни чака. Според някои източници, общият дълг на Club Med страните, Гърция, Испания и Италия (една към друга и към главните им кредитори Франция, Англия и Великобритания), е 3900 милиарда долара! Дълг който е невъзможно да бъде върнат, освен ако не дойдат на власт диктаторски режими. Много признаци има вече, че натам ни водят ръководителите на ЕС. Гърците го разбраха и затова са по улиците. Испанците също. Кои ще ги последват?

 17. 17 Профил на Началото на края...
  *****
  Любопитно

  Разпада на ЕС и как нещата си идват по местата...))

 18. 18 Профил на диимитър жулев
  *****
  Разстроено

  Всъщност при всяка криза има облагодетелствувани които са самите й причинители. Не може една държава да води непрекъснати войни по света, да изразходва огромни средства за военния си потенциал без да си възвърни средствата. За това как става то, всеки грамотен и патил човек ще се досети.

 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Това, което аз разбрах, е че "нашего брата" пак ще гризне дръвцето, като всеки друг път.

  Как успяваме винаги да сме губещите?!

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Каквото и да си говорим ще бъде несериозно, неточно и ненужно, ако не се засегне въпросът с банките и техните печалби. Печалбите на банките са нелогични. Не изглежда нормално една банкова институция да печели повече от създателя на блага. Лихвата е вредна и не спомага за повишаване стандарта на живот на хората по света. Банките трябва да печелят от минимални, символични такси за съхранение /като трезор/ и всеки, притежаващ по-големи суми, да е стимулиран да ги влага в производство - в реалния сектор вместо да ги държи за лихва.

 21. 21 Профил на Pedro Ximenez
  *****
  Неутрално

  Земята вика "Българин"...Българин, бъди реалист, банките няма да се откажат от печалбите си и няма кой да ги накара по една много проста причина, който плаща той поръчва музиката...Това че плащат с нашите пари...еми това е, ако не са те ще е някой друг, така е устроен светът!

 22. 22 Профил на naonit
  naonit
  Рейтинг: 434 Неутрално

  светът навлиза в нова епоха на развитие, европейския съюз като млада организация ще продължава да се развива и усъвършенства, точно това не се харесва на определен кръг от хора.

  никога да не се забравя , че комунизъм е равно на фашизъм .
 23. 23 Профил на hah
  *****
  Весело

  А като гледам китай как се задушава от свиването на коланите... миналата година с 9% икономически растеж, тази се гласят за 12%

 24. 24 Профил на Pedro Ximenez
  *****
  Неутрално

  Аз бих казал обратно, на определен кръг от хора не им харесва, че Европа не иска да се развива и усъвършенства...

 25. 25 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "nqma zna4ka koi":

  Има вярно в думите ти. С малко повече акъл, късмет и адекватно управление, България дори може да извлече ползи от кризата в западна европа.

 26. 26 Профил на Glass-Steagall 1933
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Българин":

  Банките преди всичко трябва отново да бъдат разделени на бизнес банки и спестовни. Така както направи Рузвелт през 1933 година чрез закона Glass-Steagall.

  През 1932 година комисията Пекора установява потресаващи неща за банките в УСА - проникване до най-високите етажи на властта, финансиране на фашистките режими в Европа, и най-жестокото - съвсем съзнателно предизвикване на кризата през 1929.

  Нещо да ни напомня историята?

 27. 27 Профил на okoko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "hah":

  И как?

 28. 28 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "HAHAHA":

  Е то колко по-надясно да се преместят в БГ. В момента е бесен капитализъм. Знаеш ли защо робството е изчезнало - не е защото хората са станали по-хуманни. Просто робите НЕ СА МОТИВИРАНИ и не работят ефективно. С експлоатация и недоплащане се печели до време, после само се губи. Същото е и с плащане без свършена работа.

 29. 29 Профил на hah
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "okoko":

  Както китайците. Уви, ще се живее също както тях обаче. Аз винаги съм се чудил на хората които си мислеха, че заплатите в бг ще станат немски, след като влезем в ЕС.

 30. 30 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "hah":

  "Просто робите НЕ СА МОТИВИРАНИ и не работят ефективно."

  Бъркаш с мотивацията - роб никога не може да бъде мотивиран, той винаги е заставян.

  Робският труд изчезва защото става скъп. Робът е сериозна инвестиция за робовладелеца който е трябвало сериозно да го (роба) "поддържа" за да не се погуби преждевременно. Един вид земеделска машина. А се появават същевременно нови по-ефективни методи на производство.

 31. 31 Профил на За ползата от кризата
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "hah":

  "С малко повече акъл, късмет и адекватно управление, България дори може да извлече ползи от кризата в западна европа."

  Надай се, булка...

 32. 32 Профил на kriza
  *****
  Неутрално

  Тези от нас, които са живяли и работили легално в държава
  от ЕС, разбират за какво става въпрос.
  Изрази като: криза, затягане на колани, безработица.............,
  нямат същото значение, както в БГ.
  Разликата е като ЛОКУМ и ЛОКОМОТИВ.
  Внимавайте с изводите!

 33. 33 Профил на QUADRILLIONER
  *****
  Весело

  АМИ ТО АМЕРИКА КАТО КИХНЕ И ОСТАНАЛИЯТ СВЯТ СЕ ПО...ИРА.

 34. 34 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#32] от " kriza":

  Точно за това става дума, криза, затягане на колани и безработица там звъчат различно, но това е на път да се промени! Безконтролния харч и трупането на безкрайни разходи за социални дейности за да не усещат масите кризата е на път да изчезне! Европа ще се наложи да преразгледа социалния си модел, защото е много скъп и вече няма как да плаща за него.

 35. 35 Профил на business
  *****
  Неутрално

  @30 Филия.
  Браво!
  За съжаление, неономенклатурният БГ-бизнес не расъждава така.

 36. 36 Профил на Hitler
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Филия":

  Deswegen gab es Zwansarbeiter. Die Unterschied zwischen Sklave und Zwangsarbeiter ist, dass der einer ist dem Besitz des Staates, den anderen ist Besitz des Eigentümers.

  Zwangarbeiter arbeitet viel effektiver, als ein Sklave. Im Deutsch Sklave und Slave kommt von gleichen Wurzeln.

 37. 37 Профил на Филия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Hitler":

  "Im Deutsch Sklave und Slave kommt von gleichen Wurzeln."

  esclave: latin médiéval sclavus, de slavus, slave, par allusion aux prisonniers slaves faits par Otton le Grand.

  От друга страна, коренът на славянин, словенин, и т.н. бил "слово".

 38. 38 Профил на ВНИМАНИЕ!!!
  *****
  Неутрално

  ВНИМАНИЕ!!!
  НА ПАРКИНГА НА BAUMAX, КАУФЛАНД И ДРУГИ ХИПЕРМАРКЕТИ В СОФИЯ, БАНДИ КРАДЦИ ВИ СРЯЗВАТ ЗАДНАТА ИЛИ ПРЕДНА ДЯСНА ГУМА И ДОКАТО Я СМЕНЯВАТЕ ВИ ОГРАБВАТ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ, ПАРИ И ВЕЩИ ОТ КОЛАТА!
  ОХРАНИТЕ СА НЕАДЕКВАТНИ И НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НЕВОЛИТЕ НА КУПУВАЧИТЕ! ДОКАТО НЕ СЕ НАПРАВИ ВИДЕОНАБЮДЕНИЕ НА ПАРКИНГИТЕ ПРЕД ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ВСЯКО ПОСЕЩЕНИЕ Е РИСК, ЗА КОИТО МОЖЕ СЪЖАЛЯВАТЕ МНОГО!!!

 39. 39 Профил на kriza
  *****
  Неутрално

  @34 zna4ka.
  Няма общ модел за Европа. И дано не наложат такъв административно. Гърция не е 100% Европа.
  Скандинавските страни, Бенелюкс, Германия...........
  и други "по-европейски" държави ще променят социалния модел (незначително), според нуждите в конкрета ситуация.
  А германците най-добре знаят да затягат коланите, после и да ги разхлабват

 40. 40 Профил на коколино
  *****
  Любопитно

  Ми да направим нов СССР?

  Ама рашките нещо нещат да дават вече нищо без пари.
  Тогава?
  Тагава си сядаме на задниците и бачкаме.Имам предвид целокупното българско общество!
  Не само някои сегменти.
  Бачкаме и просташки не зачитаме права на другите(до момент в който не ни заплашат с бомби).
  И правим пари.

  За нас си!

 41. 41 Профил на Optimist
  *****
  Неутрално

  Кризата я предизвикаха американските инвестиционни банки, които даваха ипотечни кредити на всеки, независимо дали има добра кредитна история, независимо дали има добър и стабилен доход, без "даун пеймънт", без дори да имат американско гаржданство. Така Сулю и Пулю се сдоби с жилища и тогава удари кризата. Сега им вземат масово жилищата и банките ги продават евтино на форкложър. Оттам кризата се измести в Европа. И там банките са давали ипотечни кредити на всеки срещнат. След като разстроиха икономиката на цял свят, сега пак ни карат да стягаме коланите. Ние българите ги стягаме от 20 години. Сега е техен ред да ги стягат. В което твърде се съмнвам. Защото те от плана Маршал насам си живеят в охолство. А ние тънем в мизврия. Влизането ни в ЕС едва ли е най-добрта крачка и едва ли ще ни измъкне от калта. Има опасност да затънем още по-дълбоко.

 42. 42 Профил на Раз печки, раз кюнци
  *****
  Весело

  Момци дайте да направим един Хедж Фонд и да подгоним прасетата ( PIGS ), докато е време..

 43. 43 Профил на BW
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Optimist":

  Четох и ми се стори странно: след втората световна война Германия(преди войната 1939 г. Германия е наброявала 62 млн. души) е получила най-малка част от сумата по плана Маршал от всички други държави с над 20 млн. население, и е бързала да го изплати обратно, макар да е бил гратисен кредит. Хората тогава са работели по 10 часа за 50 марки на ден, тоест 5 марки на час, 1947 г. заплащането в Германия е било на дневна надница.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Observer
  *****
  Неутрално

  Какво направиха САЩ в същото положение? Напечтаха си 2-3 трилиона нови доларчета, пуснаха ги в обръщение с т.н. "Стимули" и нещата тръгнаха да се оправят. Не си мислета че и там нещата са по добре, Европа(Западна) не отстъпва на САЩ по конкурентноспособност. В Европа обаче има повече дисциплина, те харчат само колкото имат(с изключение на Гърция). Не че не може ЦЕБ да напечата няколко трилиона евро, но все още няма нужда. Еврото ще падне малко, което ще помогне на износа, което никак не е лошо. Чудя им се какво още чакат ами не пуснат печатарката.

 46. 46 Профил на Tainted Love
  *****
  Любопитно

  България съвсем ще зарие в лайната

 47. 47 Профил на Be@sT
  *****
  Неутрално

  Животът е доста простичко устроен на фундаментално ниво.
  Старите хора казват-И за погребение, и за сватба трябват хора.
  Имаш поколение-има бъдеще.Европа беше силна с поколенията
  близо до войната. Пълни с надежди за нов свят.И с деца.Сега ще тряба да мисли ,повече за бъдещето на пенсионните си системи отколкото за бъдещето на децата си,
  Застаряваща Европа, НЯМА КУЛТУРНО и ИКОНОМИЧЕСКО БЪДЕЩЕ във видът в който я познаваме досега.И това е неизбежно.
  С оглед случващото се на България, изборът и най-простият емигрант изглежда най-рационалният.Простото правило е , колкото по-далеч , толкова по-добре.

 48. 48 Профил на toni 77
  *****
  Неутрално
 49. 49 Профил на okoko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "[email protected]":
  Евалата брат, щом това си разбрал, само мога да ти сваля шапка!!

 50. 50 Профил на Ogi
  *****
  Неутрално

  Е, най-накрая нещата ще си дойдат по местата! В последните години заради банките и техните милиарди необезпечени кредити всичко беше заприличало на безкраен миш-маш! Нямаш пари-теглиш заем, нямаш пари да погасяваш заема-теглиш още по-голям заем с който погасяваш първият по-малък заем, но имаш висящ по-голям...и така до безкрай...На това се дължи цялата криза! Може да се оплаквате, че в момента банките не отпускат кредити на всеки,че имат по-големи изисквания или че лихвите им били високи, но ако това беше така през последното десетилетие до сегашната криза нямаше въобще да се стигне! Балони нямаше да има! Отнася се за цяла Европа и Сащ и Япония. А правителствата бяха най-големите заемоискатели и ползватели..и все още са! Идеята да се преодолее кризата с евтини заеми е най-голямата глупост която възприеха западните политици. Това само доведе до отлагане и увеличаване на проблемите! Проумейте го, че целият западен свят е така пре-пре-пре-затрупан от невъзможни за погасяване заеми, че да се върви напред в момента е просто невъзможно! Има два изхода-зверска хиперинфлация която да изяде всички спестявания или ужасна и дълга рецесия, която да доведе до връщането на икономиката, държавните и личните бюджети до здрави основи. За мен по-справедливият е по-дългият път, но по-вероятен е да се предприеме първият-просто е по-лесен и къс! Нещо като Виденовата зима. Проблема е че ако се стигне до него ще бъдат облагодетелствани най- големите мошенници! И поуката занапред ще бъде кради и лъжи колкото можеш ако не искаш да изглеждаш балък! Затова по-добре мизерия за известно време..лесен път няма виждате сами! Това важи в още по-голяма степен за България, която дефакто няма икономика. Всичко е ошушкано от няколко картела и олигополи. Капитализмът е най-добрата позната система в света, но той не е съвършен!!!! В неговата теория не е наблегнато достатъчно на алчността и лъжите на които са способни хората! Затова трябва контрол. Този контрол не се осъществяваше на ниво именно, защото отговорните за това са хора-алчни и лъжещи! Сега ни е останало само да Затягаме коланите и си мислим за благополучието на нашите деца..

 51. 51 Профил на Сериозно положение
  *****
  Неутрално

  Има една пренебрегната статия в "Дневник" за Румъния, цитирам, няма автор:

  "В случай че планът за намаляване на бюджетните разходи се провали, със сигурност ще има повишаване на данъците, предупреди на пресконференция румънският държавен глава Траян Бъсеску, цитиран от БТА.

  Бъсеску обяви миналата седмица план за намаляване на бюджетните разходи, сред които намаляване с 25% на заплатите в държавния сектор и с 15% на всички социални плащания, както и на пенсиите.

  Румънският президент каза, че в споразумението с Международния валутен фонд това е предвидено. "В споразумението е казано, че ако планът не бъде изпълнен, ще се прибегне към мерките, за които всъщност е дошъл фондът: повишаване на данъците и съкращения в държавния сектор."

  Над 500 служители от администрацията, от здравеопазването и от системата на затворите демонстрираха вчера в Букурещ срещу драконовските мерки за икономии. Протестите продължават от понеделник. За сряда е предвидена демонстрация на десетки хиляди души."

  Спрямо гърците в Атина, в Букурещ ще стачкуват по-малко. Макар Румъния да е над два пъти по-население от Гърция, няма 20% от населението държавни служители, както е южната съседка. И нямат 13 и 14 годишна заплата.

 52. 52 Профил на Аз не остря моливи, аз руша империи!
  *****
  Неутрално

  Андрешковците пак са оцапали бялата покривка на форума с жалките си псевдоинтелектуални полюции. Изтощеният им от денонощно онаниране интелект все още не може да схване, че на този свят съществуват две суперсили- САЩ и Русия. Първата вече ни експлоатира като черноработници на тръстиката. На втората бяхме (уви, миналото време тук е неизбежно!) най-добрият приятел. Такава е съдбата на всички плебеи- те винаги ще предпочетат господаря вместо верния приятел.

 53. 53 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  каква по голяма криза от тази,майка ми с 43 години трудов стаж в балгария като мед сестра взема 80 евра пенсия ,сестра и без нито ден трудов стаж и на 83години в гърция взема 800евра и плачат до небето ,че гладували в гърция и започвала криза там -какво друго да се коментира това е ненормално или да ни изключат от ЕС и да се знае ,че тук е клоака ,или всички изисквания и критерии в икономиката да важат и за българия

 54. 54 Профил на А приятел вече нямаш.
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "tur671":

  Искането ти едва ли ще се понрави на господаря, който си избрахте.

 55. 55 Профил на BW
  *****
  Неутрално

  Аз си мислех, че пенсиите ги повишили. Дъртия получава 220 евро пенсия. И му се иска да живее до мен, в Германия. То в Германия пенсиите живеят в старчески дом, мога да го уредя, но доста ще ме оръси на месец.

 56. 56 Профил на киркор
  *****
  Неутрално

  Банките! Последното убежище на монетаризма! Защо не им разрешават / или ги задължат/ да инвестират в реалния сектор поне 50% от печалбата си? Сега са обикновени лихвари и генератори на инфлация! Ако печалбите им влязат в реалния сектор, инфлацията ще намалее, а и гушите им ще изтънеят!

 57. 57 Профил на Бахма Аму
  *****
  Неутрално

  Някакъв не острел моливи а рушал империи!
  Но за всеки случай е благоволил да слезе до нас за да ни уведоми за тъгата по разпадащата се Руска империя навярно разрушена от него!!!+++++++++
  Няма ли психиатри в тая България или той просто си е роден такъв?

 58. 58 Профил на Пак съм аз
  *****
  Весело

  До коментар [#57] от "Бахма Аму":

  На тръстиката-а-а...!!!

 59. 59 Профил на Киро
  *****
  Неутрално

  Заглавието не е добре и е по-удачно да се напише Фалитът на З. Европа задушава Изт. Европа

 60. 60 Профил на льольо
  *****
  Неутрално

  Икономиста винаги си е икономист! Личи си отдалеч с "правилната оценка" и "препоръка" какво да се прави!
  Точно така -- затягаме коланите, увеличаваме безработицата ,в лимес --всички стоят в къщи, никой не работи, никой не харчи , няма разходи, няма приходи, това е идеала за ПИЦ-ко !
  Нали 20 г все това правим -- намаляваме производството -- вече нямаме такова, увеличаваме безработицата , затягаме коланите, бюджета се пълни от псевдо ДДС , от мита и глоби !
  В резултат останахме 5 милиона...
  Простотията си е простотия!
  Кой стои без работа с убеждението, че така ще се нахрани?
  Що за ПИЦ -- карщини са тези идеи-- прогрес чрез безработица ?Аман от скопени мозъци !
  В нормалните държави се работи и произвежда -- на две смени, на три смени, събота и неделя, на Димитровски и Ленински дни! Както е било и в класическото българско семейство -- и невръстните деца са работили според възможностите си! Както е било и е при нормалните държави!
  Произвеждаш, обменяш - живееш!
  Не произвеждаш -- печаташ пари, основната дейност в страната са шоуто и приказките за свободата на словото , правата на човека и гражданското общество -- почваш да стоиш гладен и да се бориш с кризата, докарана уж от американците, от Ал кайда и т.н.
  А всъщност сам си я организирал!
  Китай в криза ли е? Внася,каквото му трябва и произвежда всичко , дори за целия свят ! А до 1980 г гонеха врабчетата да не кълват посевите!
  Япония -- освен солена вода, риба и скали нямат нищо друго! Внася всички необходими суровини, преработва ги качествено -- има за японците, останалото -- за износ!
  Всичко е толкоз просто и логично!
  Само икономистите и финансистите не могат да ги разберат тези неща, но то е защото "икономист" и "финансист" е диагноза, а не професия !Дори се говори, ме не било много ясно по повод на кои люде Хитлер се е "хващал" за пистолета!
  А е трябвало заради тях!
  Да събориш СИВ,да събориш САЩ,да събориш ЕС -- представяте ли си колко много простотия се е събрала в икономическия и финансов "НЕДОЕЛИТ" на света !
  Така са ставали войните -- простотията и некадърността не могат да управлават, а хората не искат да умират от глад поради липса на условия за работа!
  Нещо трябва да се случи!

  !

 61. 61 Профил на Gyr`o
  *****
  Неутрално

  Ние обвиняваме гърците,че получават 10 пъти повече от нас,а когато трябва да си намалят личните приходи,за да върнат заемите на държавата ,протестират.Но те се борят за нормален живот всъщност,не желаят да станат бананова република и не се чувстват виновни,че управляващите им са вземали такива огромни заеми от тяхно име.Не се чувстват виновни и за това,че отговорните уж банкери са разрешавали тези необезпечени кредити и сега,вместо да си понесат последиците банките,понася лишения цялото население.

 62. 62 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  западняците изнасяха коли втора употреба 20 години сега няма кои да купува от там и доставциците на автопроизводителите нямат порьцки и накрая тьрговците нямат приходи
  сьщото е и с банките пьлни сьс спестявания на фирмите и хората малко харцене много плащане на лихви по депозитите
  в селското стопанство сврьх производство малка консумация магазините не правят големи порьцки на доставциците залежаване на стоката
  в бьдеще несигурност за колко време ще стигнат спестяванията и колко време ще си на работа и дали да имаш деца или да нямаш

 63. 63
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:09 на 15/05/2010 от неговия автор.

 64. 64 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник въвеждат цензура на неудобните им мнения и коментатори

 65. 65 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 648 Любопитно

  нямаме лесни оправдания за това да си седим и да си пеем песнички - здрава работа и ще прогресираме, и със и без това стягане на коланите западна европа е необятен и богат пазар, смели реформи и ще дръпнем независимо от конюнктурата

 66. 66 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#61] от "Gyr`o":

  не знам колко неграмотен трябва да си, за да даваш гърция за пример... и да протестираш и да се самозапалиш пред министерски съвет и да убиеш 2ма министъра ако икономиката не работи няма да има пари и ще сме бедни

 67. 67 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 488 Гневно

  Хора, пертола вече днес е паднал до 71 $ за барел!!! Някой нещо да е чул за намаляване цените на горивата и особенно Пропан - бутана - Не, разбира се....Поредното безумие в държвата ни. Сега бензина трябва да го нпарват поне 2.00 лв!

  АЗ
 68. 68 Профил на chavez
  chavez
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оправданието е че бензинът ще продължи да поскъпва заради скока на долара.

 69. 69 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Най-лесно е да бъдат измисляни оправдания!!!

  АЗ
 70. 70 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ЕС няма бъдеще. Философията на капитализма е разединителна, а не обединителна. За това вече съм писал.
  http://antipropaganda.comxa.com/EC.html
  http://antipropaganda.comxa.com/evrogluposti.html
  Необходима е само една поправка. Не е необходимо една страна да е преждевременно приета в ЕС за да й се разбие икономиката от по-развитите. Никога две страни не са на еднакво икономическо ниво и при наличието на свободен пазар рано или късно едната ще фалира. Така че колкото по-бързо излезем от ЕС и прекратим тоя луд внос толкова по-добре. Не гледайте как растял износа ни. Гледайте търговския баланс.
  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=60&a1=992&a2=993&a3=994&a4=995#cont

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 71. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Гърците не се чуствали виновни?!?
  Че кого го е грижа? Да не би да съдят само престъпниците, които се чустват виновни? Те ще си теглят последиците от банкета още 50-100 години, ако не стане някакво световно сътресение, но и тогава ще дължат, защото "дълг не умира".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 72. 72 Профил на Sieminehn
  Sieminehn
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От цялата тази работа с кризата ми мерише на нов Черен втрорник.
  Истината е, че само банките печелят от кризата. Системата така е нагласена, че банките печелят винаги.
  Когато една икономическа система е основана на монетаризма, а не на ресурсите, тя винаги ще е или в криза или в непосредственна заплаха от такава.
  Икономиката е основана не на реални ресурси, а на парични, кето води само в една посока, която може да наречем неоробовладелски строй.
  Реално хората не са свободни, а роби на банките. Предприятията определят своята търговска политика на базата на търсенето и предлагането, но вместо да се коригира производството се надуват цените на търсените стоки.
  А това пък води до намаляване на продажбите и от там до спад приходите.
  Банките пък се занимават не толкова с реални инвестиции, колкото със спекула, което пък се отразява на всички, защото дори една тъпа грешка от типа на една написана в повече нула може да срине дадена борса и от там да повлече сума си индекси, което води до поредната криза и загуба на паричен ресурс.
  Европа не е осъзнала, че банковите олигарси нарочно държат кризата в това положение и я засилват, защото нямат сметка от реално силна икономика, която да няма дългове, понеже системата е базирана на спекула и дълг.
  А при съвременната монетарна система, ако няма дългове, няма какво да обезпечи парите, които в действителност са само хвърчащи лисчета хартия без покритие.
  Както и да го гледаме, кризата ще се задълбочава непрекънато, независимо какво си разправят разни икономисти, защото не е възможно да се излезе от порочния кръг на задлъжнялост между фирмите, институциите и държавите.
  Единствения изход от кризата е да се въведе икономика на ресурсите, която да измести монетарната икономика.
  Парите не трябва да са цел, а да се превърнат в средство, каквито са били, преди да се въведе съвременната систем, която е превърнала парите в цел, а нев средство.
  Не може да има толкова парична маса, която е по-голяма от реалните ресурси! Това води до колапс след колапс, които ще са циклични и всеки следващ ще е по-тежък и по-продължителен о предишния.
  Източна или Западна европа, това няма значение, факт е, че монетарната система, която се налага повлича всички след себе си и не може да й противодейства с механизмите, които различни правителства предлагат и вкарват в употреба, защото системата е корумпирана в самата си същност.
  Въпрос на време е да се сринат икономиките на Испания, Португалия,Ирландия Германия и Великобритания както се случи това в Гърция, защото тези страни не са изолирани острови и икономиката им е основана един и същи принци.
  Системата не позволява да останат незасегнати. За международните банкови консорциуми е абсолютно безразлично дали т са в Източна или Западна европа. Целта е да се извлече печалба по бързия начин, независимо от бъдещите последствия.
  В съвремието понятията Изток и Запад са чисто условни, няма значение къде е една държава, а какво може да се ограби от нея.
  Западна Европа трябва да стане като Източна, това е целта, колкото и да не го признават, цялата работа клони на там, че трябва Европа като цяло да стане бедна, за да може да се държи в подчинение.
  Гърция е първата стъпка, неизбежно е да не я последват и останалите страни от Еврозоната, които трябва да бъдат поставени на колене пред МВФ и СБ.
  Банките нямат сметка от единна Европа, която да има силна икономика, а хората да са с добър жизнен стандарт.
  Умре Марко и го заровиха, няма конкуриращи се системи, които да балансират нещата.
  Докато имаше соцлагер, който да конкурира системата, нещата не можеха да се развият по този начин, защото това би донесло полза на другата икономическа система.
  Когато няма две противостоящи си системи, няма реална конкуренция, което кара единствената система да допуска грешки, защото са премахнати контролиращите механизми, които да служат като стопер или буфер при критични ситуации.
  А реално света е в криза още от 1992г. когато вече нямаше кой да конкурира тогавашния капитализъм, който се самозабрави и опианен хвърляше бесни ресурси, които се оказаха пропиляни на вятъра.
  Сегашната криза започва още през 2004 година, когато се оказва, че паричната маса в САЩ, надхвърля общата стойност на икономиката им в пъти! Сиреч няма толкова ресурс, който да покрие стойността на парите в обръщение или ценните книжа, които са издаени.
  Първите предвестници на днешния проблем със свръхнеобезпечеността на паричната маса произлизат още от 60-те години, когато администрацията на Кенеди предупреждава, че тогавашното изобилие не може да бъде вечно и се опитва да наложи контрол над Федералния резерв и издаваните от него парични емисии. Но всички знаем съдбата на Кенеди, защото той не е бил угоден на банковите картели, които нямат сметка от контрол над спекулациите им.
  70-те години пика при петролодобива в САЩ и Канада е отминат, което води до търсене на нови петролни ресурси и заграбването им.
  1989г. се започва подготовка за нахлуване в Ирак, която обаче не успя и така се прехвърлиха в Кувейт, под благовидния предлог, че защитават страната от режима на Саддам Хюсеин, но истината е друга! САЩ спешно се нуждаят от петрол, за да избегнат задващата се енергийна криза в страната си.
  През 1999 година е минат пика на петролодобива в Саудитска Арабия, което довежда до сериозно поскъпване на горивата в САЩ.
  Същата година започват бомбардировките над Югослявия с цел създаване на независимо Косово, което да е плацдарм на терористичните организации, създадени и финансирани от ЦРУ, които после да са опора при създаването на хаос в Близкия Изток и САЩ.
  През 2001 година се взема решение да се нахлуе в Ирак на всяка цена, за да може да се избегне колапса, 11.09.2001 година е само удобен предтекст за нахлуване в Афганистан, а после и в Ирак.
  Масовото набиване в главите на американците, че ей го на терористите са криви, ще се борим с тях, каквото и да струва това, си свършват работата.
  Естествено Дж. У. Буш забравя да спомене, че има много близки отношения между неговото семейство и семейство Бен Ладен.
  Не може да се пренебрегне и факта, че след като инвазията в Ирак се оказва не чак толкова бърза война се налага да се търсят допълнителни войници за пушечно месо и това води до решението да се докара до обеднмяване на по-голяма част от населението в САЩ. Безработицата в големите индустриални центрове като Детройт, Финикс и Сиатъл се увеличава рязко, поради масови съкращения и закривания на производство, това рефлектира върху останалите отрасли на икономиката.
  Целта е генериране на безработица, защото само хора от най-бедните слоеве на населението, тези които са в безизходица може да се намерят бъдещите войници, които да бъдат изпратени в Ирак или Афганистан без да задават много въпроси.
  Факта, че един американски войник е толкова нископлатен, че не може да преживее със заплатата си не се афищира много, но си е факт.
  Как мислите с $1500 за редник $2500 за сержат или максимум $3000 дали би могъл да се оправи, като сумата от $5000 долара едва стига да се покрият належащите битови нужди?
  Вярно, че тук като кажем $1000 или $5000 за месец си ги смятаме по нашите доходи и цени, но реалността е съвсем друга, това ТАМ В САЩ НЕ СА ПАРИ!!!! Защото като ти удържат данък от $5000, остават $3000, като си платиш всички вноски остават $125 за храна на седмица или общо $500 на месец. А комунални услуги?
  А такса за училище на децата, а ако издържаме колежанин?
  Както и да го гледаш, тези пари са малко. А сега сметнете какво остава от парите нма един рейнджър след като му удържат данъка и си плати вноските.
  От тук следва, че се въртим в порочния кръг на обвързаността между Европа и САЩ, докато ЕС не се отърве от този препъникамък САЩ, няма да има никаква гаранция за стабилност.
  Докато не се въведе икономика на ресурса, винаги ще се сме в перманентна криза.
  Източна Европа е опитното поле, на което се извършват експериментите, преди да ги пренесат в Западна.
  Всички процеси, на които сме станали свидетели в Източна Европа ще се повторят и в Западна, щом се видя, че може безнаказано да се прилагат механизмите на държавно и икономическо унищожение, обезличаване и заробване на индивидите.
  Ако Европа се обедини твърдо и даде икономически отпор на САЩ и като премахне войските на САЩ от територията си, но не им върне арсеналите, тогава може да се надяваме да излезем от критическата ситуация, която се задълбочава с всеки изминал ден.
  Истината е там, че докато в Европа има разделение, няма да има реални решения на проблема.
  Докато у нас има хора, които тръбят какви боклуци сме ние българите, няма да ни управляват други освен боклуци.
  Всички партии са еднакви, независимо дали иде реч за СДС, НДСВ, ГЕРБ, БСП, ДПС, ОДС или който и да било друг. Защото никой не търси властта, за да помогне на теб читателю, а за да си напълни гушката по един или друг начин.
  Всеки говори за честност и почтенност, но такъв честен и почтен политик съществува само в митовете и легендите, които се градят от медиите.
  А медиите са волно или неволно измамници. Те казват това, което им се нареди отгоре.
  Аз не виждам независими медии и обективни журналисти. Такива май няма.
  Колкото и да се сърдят господата и дамите от журналистическото съсловие, тях са ги превърнали в слуги на който плати най-много.

 73. 73 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#23] от "hah":
  Ако не ме лъже спомена и ние се задъхвахме от икономически растеж година преди да изгърми имотния балон.

  ум море, глава шамандура
 74. 74 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#60] от "льольо":

  Печелиш Нобелова награда за простотия! И като гледам колко + са ти начукали се сещам за приказката на Бойко за мтряла в БГ !

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 75. 75 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#72] от "Sieminehn":

  Ти докато пишеш романи по форумите в Сащ направиха милиарди от наивниците. Всеки си плаща за невежеството ..не за друго

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 76. 76 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Весело

  До коментар [#28] от "hah":
  много политикономия четеш.И както виждам че си фен на китайския растеж,но точно Китай е страната в която робския труд не е отменен а е част от т,н икономически растеж въпреки липсата на мотивация и неефективност.

  ум море, глава шамандура
 77. 77 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  До коментар [#52] от "Аз не руша империи , аз остря моливи!":
  Ти в кой век живееш?!

  ум море, глава шамандура
 78. 78 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  До коментар [#70] от "kihano":
  А ти още ли вярваш на стакмистиката.
  Всъщност е важно какво внасяш, дали са инвестиционни или стоки за потребление, както и какво изнасяш.С тия големи лихви ми се струва че изнасяме национален доход или греша

  ум море, глава шамандура
 79. 79 Профил на redneckyt
  redneckyt
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#70] от "kihano":

  Сега са ти нацъкали минус до минус...
  Ама нека да видим още някой друг месец, до септември, октомври най-много... на кого ще цъкат минуси тогава?

  И все пак аз от икономика, слава богу, не разбирам.

  Един от плусовете е от мене... и едно голямо БРАВО за сайта, най-вече за икономическата част!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_Great_Depression
 80. 80 Профил на ljubopitko
  ljubopitko
  Рейтинг: 214 Любопитно

  До коментар [#76] от "NOR_TEX":

  Че къде е отменен робския ТРУД ? В БГ ли !!!!!!!

 81. 81 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Разстроено

  До коментар [#80] от "ljubopitko":
  Де юре в конституцията,де факто жълтото отпред кафявото отзад.

  ум море, глава шамандура
 82. 82 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  NOR_TEX, коментар 87
  за какво ти е статистика - обиколи магазините като почнеш от Фантастико. Отрицателния търговски баланс е факт от деситилетия, но в последните години вноса просто се набива на очи. Картофи от Германия, моркови от италия... Разбиването на по-слаба икономика от по-силна при отварянето на пазара между тях е стандартна ситуация известна още поне от средата на 19ти век, както е писал споменатия в линка Фридрих Лист. Така че това е точно така. Силните икономики в ЕС унищожават по-слабите и това ще даде повод за дрязги (вече ги има) и разпад. Освен ако някой не въведе европейска диктатура, ама и това много не виждам как ще стане.
  Що се отнася до лихвите - колко печелят от това не е ясно. Печалбата зависи и от количеството раздадени заеми а в момента то не е толкова голямо. При всички случаи изнасят като минимум печалби. През януари и февруари (последните данни на БНБ) има намаляване на външният дълг с около 1 милиард евро за сметка единствено на сектор "Банки". Така и не успях да накарам някой по-сведущ да го изкоментира.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 83. 83
  ****

  Мненията на потребителя Слепият Пю бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 84. 84 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  redneckyt,

  за съжаление цъкането на минуси няма да им помогне да променят света. Ако им зададеш въпроса защо искат капитализъм и ЕС няма да могат да отговорят. Много българи се държат просто като деца. Видяли са някаква играчка (западен жизнен стандарт) на лъскавата витрина и край! Искат и толкова! Ама каква е играчката, откъде идва, какво трябва за да я получиш, какво става наоколо докато я зяпаш няма значение. Като на малко дете междувременно някой може гащите да му вземе, ама то рев та рев. Играчката та играчката. Такова вдетиняване на възрастни е способен да постигне само капитализма. Това не съм го измислил аз, а Ерих Фром.

  Освен това, има и едно нещо наречено конигтивен дисонанс. Много от нас лентяйстваха по време на соца и се оплакваха, че малко им се плащало, че нямало западни стоки и прочее и плюеха срещу соца, а после скачаха по площадите. Сега когато системата се смени се оказаха излъгани и им се налага да измислят всякакви оправдания за неразумното си поведение. Затова ще кълнат комунистите и социализма до края на живота си. Все едно, кълненето на комунисти и пред Европа вече не минава. Това беше 89та-99та. А и Европа си избра кои да възнагради за антикомунизъм.

  Трета причина е конформизма. Медиите толкова много помпаха в полза не ЕС и пазарната икономика, че хората дето не се осмеляват да мислят се съгласяват въпреки явните противоречия с реалността и с пропагандираната "теория".

  Така че аз не виждам никакви разумни причини за пристрастеността на някои хора към капитализма и ЕС.

  Благодаря за подкрепата за сайта! Идеята на икономическата част е именно да популяризира икономическата теория и реалност в достъпен за масовия читател вид. Засега върши работа.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 85. 85 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#84] от "kihano":

  "за съжаление цъкането на минуси няма да им помогне да променят света"

  Ами, ако трябва да сме честни, сещам се кои са тези , дето най-мнага промениха света /в собствената си страна де/. За червени кхмери нещо да си чувал?

  "Видяли са някаква играчка (западен жизнен стандарт) на лъскавата витрина и край! Искат и толкова"

  Друго си е червените кхмери:
  Така де, какви играчки , паница ориз, /ако има де/ и буай по 14 часа с мотиката. Разстрелите , побоищата и мъченията , башка.

  И естествено ЕС няма бъдеще. СИВ имаше , ама нещо го няма - СИВ-а де. А най голямо бъдеще има ГУЛАГ. В твоите представи.

 86. 86 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кихано, зарежи теориите и ако искаш изпълни следния Диктат:

  ,,Да унищожа злото в моето битие това е да си напълня банковата сметка с пари,това е да правя добро на себе си и семейството си"

  Какво те интересуват другите, ако искат ,,Баташко клане" да си спретнат ? Какво ти пука ?
  Слава на смъртта във всичките й форми на съществуване.

  ЧИК - Честен ,Искрен, Коварен

 87. 87 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Винаги когато произнеса думите :
  ,,Аз правя добро на себе си и семеиството си"

  Аз казвам : ,,Аз пълня банковата си сметка с пари. Не ме интересува обществото и неговите проблеми.Аз съм аполитичен"

 88. 88 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#82] от "kihano":
  Ами моя отговор е прост, защото и аз съм прост.
  Не пазаря от фантастико,пикадили и била, още по малко от недоразумения като карфур или кауфланд, в които преетикитираните отпадъци от ЕС се пласират на туземците в наше лице.
  Абсурда е още по голям, ако се има в предвид вноската която бедна България прави за бюджета на ЕС , за да субсидира френските картофи , грозде ,италианските домати и испанските маслинопроизводители, които след като изтече срока им на годност заливат карфур,метро,,,и т,н модерно наричани дискаунтъри.
  Намаляването на външния дълг с 1млрд в сектор банки, за икономика с около 41,3... БВП или При паритет на покупателната способност (PPP), БВП на България за 2008 г. (последни данни) е към $94 млрд., но абсолютната му стойност е малко под $50 млрд е повече от стряскащо.

  ум море, глава шамандура
 89. 89 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  zaci,
  кой ти говори за червени кхмери. А и предполагам и с тяхната история не си запознат. Щото Запада искаше да ги връща на власт след като бяха избили 1-2 милиона (само три пъти повече от САЩ) камбоджанци. http://antipropaganda.comxa.com/zapadkomu.html
  Едни други десни, неолиберални диктатури пък изхвърляха осакатени трупове в нивята и в морето от хеликоптери. Същите диктатури извършиха и маса престъпления каквито в нашия соц не сме и чували камо ли да видим. При това ги вършиха не през 20те и 30те и не във война, а през 70те и 80те без война. Съжалявам, ама съветския съюз беше добрата страна в Студената война - нещо лесно доказуемо на всяко ниво. Освен това аз не съм единствения недоволен от текущата ситуация. Ето ги форумистите, всичките са се заоплаквали и всичките искат промяна. Така че комантара ти е неуместен. Няма равенство между социализъм и диктатура, но има корелация между капитализъм и диктатура.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 90. 90 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  До коментар [#87] от "GLORY of Death":
  Ще ти се наложи рано или късно.
  Просто още не си го разбрал или си твърде ограничен за да го разбереш.
  А банковата ти сметка може да бъде изпразнена по начини за които си нямаш и бегла представа.
  Ще ти дам пример само с заболяването на Пепи Гюзелев а ти си пълни сметката.

  ум море, глава шамандура
 91. 91 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  GLORY of Death,
  ами щом четеш тук, че и пишеш, едва ли си аполитичен. Като те чета така - отчаян си. Някаква странна форма на религия си си създал. Ако не се бъзикаш. Че то така направо ходи се затвори в някоя пещера направи си там банка, банкова сметка и си ги славославяй колкото искаш.
  Въпреки това и така няма да стане - ще дойдат западняците и няма да те питат политичен ли си, аполитичен ли си. Просто ще те ограбят както грабят целия свят. Твоята кауза е каузата на губещия. България е губеща защото много хора мислят точно така - само за себе си.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 92. 92 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Любопитно

  До коментар [#89] от "kihano":
  Няма равенство между социализъм и диктатура, но има корелация между капитализъм и диктатура.
  Да бе Кастро е най големия демократ

  ум море, глава шамандура
 93. 93 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  NOR_TEX,
  "Прочитане на целия коментар" в твоя пост 88 не работи та не мога да видя какво казваш за милиарда. За мен това е или изнасяне на печалба от чуждите банки, или изнасяне на самите чужди банки. Доколкото съм чувал, те имали практика да финансират тукашните си клонове под формата на заеми.

  А има и още по-голям абсурд от вноските ни в ЕС. Преди няколко дни Дянков ни вкара в групата на помагащите на ПИГС да преодолеят евентуална криза. В "Сега"
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5806&sectionId=5&id=0000901
  един беше изчислил, че това са по 1000 лв на човек. При 4% усвояване на еврофондовете сме направо донори на ЕС. Печалбите на западните "инвеститори" са отделно.
  Така че за мен е повече от ясно кой ни е стъпил на врата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 94. 94 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Любопитно

  "Съжалявам, ама съветския съюз беше добрата страна в Студената война - нещо лесно доказуемо на всяко ниво"

  "Няма равенство между социализъм и диктатура"

  Ех , колко бързо се забравят някои неща като Берлинската стена, Будапещенското въстание , Пражката пролет Кубинската криза или нахлуването във Афганистан. Както сигурно милиони пъти набиваната в главите на ученици и студенти прогресивна "диктатура на пролетариата".
  Опашките за сирене и месо , тухли, бензин или телевизори. Или десетгодишното чакане за Ладичка. Неща, които са изглеждали играчки за нещастните камбоджанци. И направени нещастни, точно поради провеждането на диктатурата на пролетариата, както са я разбирали някои жълти другарчета..

  Да, забравят се бързо нещата. И се плещят глупости разбира се. ЕС щи се разпадне. Див капитализъм. Банкерите са мошенници и народни изедници.
  И тово също е основна разлика , разбира се. Можете да си плещите глупостите по форумите, да ги изтопсате във вестника, де ги ревете по митиги. Но те не престават да бъдат глупости и да нямат общо с реалността. Навремето хвърляхте хората в затвора за виц срещу комунизма или за твърдение , че партийния секретар е крадец. Обаче въпреки това системата се разпадна и желязната завеса рухна. Няма я . Защо?. Защото въпреки , че не се огласяваха и се преследваха , те си бяха верни. Една от причините разбира се. Айде стига толкова , дано си вдянал нещо , въпреки , че се съмнявам. 95. 95 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  NOR_TEX,
  "Няма равенство между социализъм и диктатура, но има корелация между капитализъм и диктатура. "
  Абсолютно прав съм! Тук пропагандата те е ударила.
  Алиенде в Чили дойде на власт без диктатура. Смазаха го с преврат и дясна неолиберална диктатура. Десните диктатури по света са повече от левите. Защо тогава диктатурата непременно да е свързана със социализма, но не и с капитализма? Чавес е диктатор само в западните медии, но на практика се допитва до народа си повече отколкото всяка западна демокрация. И срещу него направиха преврат десните.
  Така че няма равенство между диктатура и социализъм. Диктетурата може да е и лява и дясна. И независимо дали е лява или дясна може да е успешна може да е и неуспешна.

  Успешни десни диктатури бяха азиатските тигри. Най-ярък пример е Южна Корея. Тя си има своя сеулска пролет доста по кървава от пражката, но защо ли никой не я споменава и не вменява на корейците вина.
  Сред най-жестоките диктатури на 20ти век всъщност са латинодиктатурите. Южна Корея обаче постига икономически успех, латино диктатурите - не.
  Каква е разликата? Латинодиктатурите прилагаха икономически либерализъм и свободен пазар. Южна корея, азиатските тигри (сега и Китай) прилагат протекционизъм.

  Протекционизма не необходимо условие за неразвита страна която иска да стане развита в капиталистически условия. При сегашните западни идеологически и потребителски нагласи протекционизма просто изисква диктатура. Това е корелацията между диктатура и капитализъм.
  Диктатурата плюс протекционизъм донесе успех както на соц страните така и на азиатските тигри (не на всички) и сега носи успех на Китай. Свободния пазар прецака почти всички (догонващи) страни където е приложен независимо от това дали е при диктатура или демокрация.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 96. 96 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  zaci,
  това мой човек което си описал е доста ограничена реалност.
  Капитлистическата система не е само западните страни. Капиталистическата система тогава беше западните страни плюс третия свят. Сега капитализма е целия свят. Третия свят никога не е бил изолиран икономически от запада. Соца беше изолиран. Нещо повече. САЩ има 10 пъти повече военни намеси в чужбина отколкото СССР и много по-кървави именно за да запази икономическата експлоатация на третия свят. Та в тази капиталистическа система западните граждани са едва около 15%. Останалите си тънеха и тънат в мизерия. Ние имахме глупостта да се включим в тази система с надеждата, че след като икономически сме по-близо до запада, то ни се полага място при богатите. Да, ама не! Няма такава песен. Включихме се в тази изключително порочна система за да изкарваме и ние заплатите на западняците.
  Ефективността на капитализма е мит! Пълните магазини на запад са резултат не от ефективно използване на труд и ресурси, а от преразпределение. Ако запада може да се концентрира върху високотехнологични продукти, то е защото нискотехнологичните му ги произвеждат даром в по-бедните страни.
  А банковата система наистина е измама. Това също се доказва на пръсти. Стига да имаш смелост да мислиш.  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 97. 97 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#95] от "kihano":
  До коментар [#96] от "kihano":
  Свободния пазар прецака почти всички (догонващи) страни където е приложен независимо от това дали е при диктатура или демокрация.Какъв свободен пазар бе алаанколу, къде го видя. ЕС е създаден на база на картелни споразумения, САЩ положението не е по различно.За Китайския протекционизъм отдавна се знае, за Руския също , та точно за каква свободна търговия иде реч -квоти,защитни мита, стандарти .

  Пълните магазини на запад са резултат не от ефективно използване на труд и ресурси, а от преразпределение.
  Хей френд преразпределението е най силно при соца, не демагогствай.Тя България и сега е абсолютен соц нищо че някой говорят за див капитализъм, преразпределението през бюджета е по голямо от началото на т,н реформи.
  Банковата система е зло но за съжаление необходимо. Или ще кажеш че при соца няма банкова система?!
  Хайде да не започвам от лихвоточките, парите на чакащите ред за ладичка или москвич,изядените от твоите приятели комунисти фондове за строеж на мегамалоумни проекти от типа ТЕЖКО МАШИНОСТРОЕНЕ РАДОМИР ,БЕЛЕНЕ, КРЕМИКОВЦИ ,ПРОМЕТ и други недоразумения на развития социализъм.
  Тъй като забелязах в сайта ти че си отявлен Сталинист и 7млн човека от гладомор са статистика за теб, ще ти напомня че България в момента наброява има няма 7млн .

  ум море, глава шамандура
 98. 98 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Според анализите на "Уникредит" България също е сред страните, които се изправят пред повече рискове заради гръцката криза. Експертите на банката са изчислили, че индексът ни на уязвимост е 1.5, докато прибалтийските републики например няма да бъдат толкова тежко засегнати от проблемите в южната ни съседка.
  Същите п*тьовци преди три години носеха от сто кладенеца вода да ни обеждават че трябва да се кооперираме с гръцки фирми, за да можем успешно да усвояваме еврофондовете.
  А то се искат и невероятни анализаторски умения, да се сетиш че в прибалтииските републики където не е стъпвала гръцка банка,ще има по малки проблеми от страна с 25% дял на банковия пазар от гръцки банки.

  ум море, глава шамандура
 99. 99 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  NOR_TEX,
  еее ти пък съвсем се изложи. И ти ли си от пазарните фундаменталисти дето само пеят че никъде нямало свободен пазар. А стига с тая глупост де! То и добре че няма! Експеримента с чистия свободен пазар се проведе в Чили от 1973 до около 1985 и беше пълно и тотално фиаско! Най невежествената икономическа глупост, която някога е съществувала. Затова или не го включват в учебниците по икономика или включват неолибералната фалшификация за "Чилийското чудо"

  От протекционизъм явно нищо не разбираш. Става дума за забрани за внос, мита от порядъка на 10-50%, забрана на свободния валутен обмен, забрана или контрол на фондовите борси, на чуждите инвестиции, субсидиране на предприятия и индустрии и т.н. Дай е-маил и ще ти пратя "лошите самаряни" да видиш за какво става дума.

  Какво наричаш преразпределение? Вземането от богати и даването на бедни? Е аз наричам преразпределение обратното. Не може ако един филипинец шие гащи да му се плаща 10 пъти повече отколкото ако германец шие същите гащи със същото качество и резултат. Е това е преразпределение или по-точно грабеж. Доходите в западните страни не са заслужени. Разликите в способностите на хората не са толкова големи колкото разликата в доходите. Системата осъществява преразпределение от бедни към богати.

  Когато отнесеш струпаното изобилие в западните страни (155 от населението) върху целия човешки ресурс с който разполага системата ще се получи ефективност много по-ниска от тази в СССР и соц блока.Само че капитализма не счита за недостатък перманентния глад на повече от 30% (напиши world hunger в гугъл и се диви на цифрите. Развития капитализъм тоя проблем някакси 400 години не може да реши) от населението си, а ние в соца претендирахме, че сме чакали за коли ...? Мярката ни все още е абсолютно сбъркана.

  Големите проекти на соца извинявай, ама тогава и пазар имаше и нещата си бяха съвсем други. А и като погледнеш Южна корея, верно малко по-голяма е, ама не са ли й много Самсунг, LG, хюндай,деу, корабостроене имат още силно, стоманодоиерн комбинат ... освен това само LG може да докара производствен капацитет на всичките споменати от теб предприятия. Пропуснал си ДЗУ. Правеше работещи хард дискове даже през 90те. Единственото предприятие в Европа за харддискове и тогава и сега! Само че умниоте приватизатори и разрушители бастисахте всичко. Сега е много по-добре и политиката е много по-правилна, нали? Никаква индустрия никакво селско стопанство. Само внос. От това по-голяма икономическа простотия аз не виждам. Да видим докъде ще го докарат. Пак ще продаваме нещата от соца. Булгартабак и дяла в електроразпределението. 20 години живеем с дългове и разпродаване на "неефективния" соц.

  Как видя 7 те милиона от голодомор а не видя 14те милиона на запада? Че само от виетнамската война са 6. При това от голодомора са непреднамерени и комбинацията от социални промени и климатични условия е далеч по оправдателна от безмислените войни на САЩ. СССР поне се мъчеше и направи действително нова работеща икономическа система която смяташе за по-справедлива. За какво се биха американците във Виетнам? За какво трепаха хора из латинска америка? Закакво изтрепаха милион в Ирак? За нищо! Пбявяват се за демократи, нападнали са повече от 200 страни за 60 години и качват на власт сатрапи в пълен разрез с прокламираните идеали.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 100. 100 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 783 Гневно

  "За какво се биха американците във Виетнам?"

  За да спрат войната, разпалена там от комунистическите престъпници от СССР, да не са били там за забавление?

  Я ти по-добре кажи що СССР в мирно време изби повече хора от Хитлер при войната?

  (тръгнал на Америка кусури да намира, не вижда азиатската соц.кочина, от която идва... не ти ли е неудобно?)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK