Създава се речна инфо система


Общата стойност на проекта е 15 млн. евро

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" започна изпълнение на проекта за създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав, която се казва БУЛРИС, съобщиха от министерството на транспорта.


Мрежата се финансира по оперативна програма "Транспорт" и трябва да бъде завършена през 2011 г.
Тръжната процедура за избор на изпълнител на БУЛРИС беше проведена на 28 декември 2009 г. Избраната компания тогава беше "Обединение БУЛРИС 2009", а сумата на подписания в средата на май договор е 13 млн. лв. с ДДС. Индикативният бюджет на мрежата е 15 млн. евро общо.


Проектът ще позволи на България да изпълни поставените от Европейския съюз изисквания по отношение на корабоплаването и ще позволи да бъдат разширени възможностите на пристанищната инфраструктура.


От държавното предприятие се надяват да подобрят предлаганата услуга, за да привлекат повече транзитни товари през дунавските пристанища, както и да започне развитие на интермодалните терминали по протежение на реката.


Речните информационни системи управляват трафика по водните магистрали, носят отговорност за поддържането на плавателния път, сигурността на корабите и опазването на околната среда.


Те ще позволяват в реално време на екипажите на корабите да бъде предоставена информация за състоянието на реката, за наличието на критични участъци, за акваторията на пристанището, в което предстои да акостира плавателният съд, и за метеорологичната обстановка там, обясняват от транспортното ведомство.


Проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система. Всички държави по поречието на Дунав трябва да създадат собствени мрежи, които да се свържат в една. Целта е тя да осигури ефективното и безопасно корабоплаване по реката.


Засега информационна система липсва само в България и ако проектът не бъде завършен в предварително заложения срок до 2013 г., страната ще бъде санкционирана от Европейския съвет.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK